Kina PMI kraschar pga Corona

Snart är det ny vecka och man kan fråga sig vad man ska oroa sig mest för. Att folk som kommit hem från sportlovsfirande i områden där Corona risken är hög tillåts återvända till skola och arbetsplatser utan att ha testat sig, eller för att börsen ska fortsätta att falla?

Från Kina kom det officiella (dvs från myndigheter) data över inköpschefsindex i lördags. De kraschade!

Mfg PMI kom in på 35,7 mot väntat 45,0 och fg 50,0
Non-Mfg kom in på 29,6 mot väntat 50,5 och fg 54,1.

Katastrof. Men oväntat? Nej inte alls. Vad är det som hänt? De här indexen bygger på enkät undersökningar där man frågar inköpschefer en massa frågor om anställningsplaner, orderläge, priser, lager osv. Frågorna bygger i princip på två saker. Är läget bra eller dåligt, är det bättre eller sämre än sist? Vad tror ni inköpscheferna svarade på frågan om läget är bättre eller sämre än senast? Typ alla lär ha svarat sämre. Därför får vi en sån här siffra…

Här är mina tankar kring själva siffran:

1, Själva exaktheten i siffran spelar inte så stor roll. Dvs analysen är ”fritt fall”. Analysen hade inte varit bättre om den kommit in på 38,7 eller sämre om den kommit in 33,7. Det är dåligt men det ger ingen särskild exakthet.

2, Vi får inte glömma att det är en sentimentssiffra. Man frågar vad inköpschefer tror om framtiden. Det är ingen laggande hårddata som visar utfall. Typ BNP siffra eller industriproduktion. Dvs hårddatan skulle kunna komma in hyfsat kommande månader trots den här siffran, och det visar sig att siffran bara fångat ”rädslan” i marknaden, men inte det reela utfallet. Ungefär som när man frågar hushåll vad de tror om framtiden rent generellt, och de svarar ”dåligt”. Men när man frågar om de tänker dra ner på egna inköp, så svarar de NEJ, och på frågan varför, så säger de att de har ”confidence” i sin egen ekonomi. Det är inte ovanligt. Sånt händer. Därför kan mjuka data som PMI, Confidence etc också spreta mot den faktiska utvecklingen. DOCK tror jag inte så är fallet med den här datan. Den laggande hårddatan kommer ta rejält med stryk.

3, Vi får inte glömma att PMI data guidar med 1-6 månader. Oftast brukar man höfta 3 månader. DVs dagens siffra säger inget om hur det blir under andra halvåret. Den säger att kommande 3 månader kommer bli dåliga rent realekonomiskt. BNP under Q1 och Q2 kommer vara dåligt… mer vet vi inte.

4, Börsen prisar in framtiden. Glöm ALDRIG bort detta. Även om det är lätt att förstå uttrycket i sig, är det otroligt svårt att tänka så i praktiken. PMI siffran är med andra ord helt ointressant vad den gör med den ekonomiska aktiviteten här och nu. Det enda intressanta är vad den gör med den ekonomiska aktiviteten 6-12 månader ut. Det är vad börsen kommer att prisa in.

Då finns det 3 alternativ (givet att problemen med Corona tynar bort)

a, Den ekonomiska aktiviteten sätter sig under Q1 och Q2, och därmed vinsterna. Men Corona kommer att lösa sig och vi får en V shaped recovery under andra halvåret vilket gör att vinstprognoserna för hela 2020 kommer vara oförändrade. Innan Corona utbröt väntade man sig ca10% vinsttillväxt för SPX. Den stämmer fortfarande!!!

b, Den ekonomiska aktiviteten sätter sig under Q1 och Q2, och därmed vinsterna. Men Corona kommer att lösa sig och tillväxten kommer tillbaka. Dock blir den inte V shaped då bortfallet under 1H20 kommer sätta sin prägel på helåret. Lägre vinsttillväxt än tidigare väntat.

c, Den ekonomiska aktiviteten sätter sig under Q1 och Q2, och därmed vinsterna, men problemen som uppstår kommer även sätta sin prägel på den ekonomiska aktiviteten under andra halvåret, TROTS att problemen med CORONA tynar bort, vilket leder till att vinstprognoserna kommer att revideras ner under hela året.

Om Corona inte löser sig på ett års sikt…. då är vi fucked naturligtvis.

Min gut feeling är att aktiemarknaden nu prisar in B, medan räntemarknaden prisar in C.

Personligen tror jag på A, och kanske lite B. Inte för att jag är nån expert, utan mer för att varje gång senaste 10 åren vi stått i epicentrum för en kris så har alla rationella känslor varit… take your Money and run. Vilket visat sig vara fel. Sen när vi tänker på det i efterhand, typ Eurokrisen, så tänker vi ”äsch, det var väl inte så farligt”. Detta är ett klassiskt börspsykologiskt beteende. Anledningen till att folk ligger, och legat, på cash eller har hög exponering mot ränte- och obligationsfonder alternativt Blandfonder de senaste 10 åren är för att de olika kriserna genom åren har fått dem att tro att de kan förlora en jävla massa pengar på aktiemarknaden. I själva verket borde de bara legat proppfulla i en aktiefond och inte rört sig ur fläcken.

Det komiska är att de minst aktiva och minst intresserade spararna, i det mest bespottade systemet PPM, har legat i AP7, som dessutom varit belånad, har varit en bättre investering än 99% av alla andra investerade kronor där ute. Men även detta viftas bort. Vilket i sig också är ett klassiskt mänskligt drag… dvs förnekelse.

Alla rådgivare och experter som lyft fram det ”förhöjda riskläget” har gång på gång haft fel, vilket kostat hundratals, om inte tusentals miljarder i utebliven avkastning. INGEN av dem har fått ta ansvar för detta. Senaste 10 åren hade du tjänat mer pengar på att göra tvärtom än det genomsnittliga placeringsrådet. Är inte det beklämmande?

Jag vill inte vara en av dem som OM ett år krasst kan konstatera att man BORDE köpt eller legat kvar, och i varje fall INTE SÅLT, om det visar sig att Corona gav temporära effekter under 1H20 men att det sen blåste över och återhämtade sig. Jag kan ha tvärfel, den risken är jag beredd att ta.

Mitt i all rädsla undrar jag…. varför verkar ingen bry sig om att antal nya smittade i Kina går ner. Visar inte detta att vi klarar begränsa utbredningen? Dvs om det intressanta inte är vad Corona gör just nu, utan status om ett halvår eller ett år… är inte den kinesiska utvecklingen intressant i så fall? Även om man extrapolerar den kinesiska utvecklingen på resten av världen.

Däremot är jag mindre sugen på att sitta i ett möte i nästa vecka med någon som nyss är hemkommen från Iran, Italien eller Kina. Alla som varit i väg borde åka i väg och testa sig, och därmed kunna visa att de är friska för att få komma och jobba eller gå till skolan.

Men det lär bli en fortsatt stökig börsvecka. No doubt. Viktig data har vi också med ISM och amerikanska jobbdata. Å andra sidan tar allt en underordnad roll nu med tanke på Corona. Den stora frågan är såklart… hur många kommer att bli smittade i USA kommande månader? Vad gör den amerikanska konsumenten då? Kommer företag att få likviditetsproblem? Kommer FED och övriga centralbanker säkerställa likviditeten i systemet?

Egentligen handlar det inte så mycket om stimulanser. Dvs om folk stannar hemma och drar ner på konsumtion så spelar det inte så stor roll att räntekostnaderna blivit lägre eller aktieportföljen blivit mer värdefull. Nej här handlar det om likviditet. Företag som tappar försäljningsintäkter måste ändå kunna betala ut lön. Alla kommer inte klara detta, och det är inte deras fel. Jag hoppas alla regeringar funderar på detta nu. Banker är ju privatägda företag. De har ingen ”skyldighet” att låna ut pengar/bevilja checkkredit för att hjälpa privata företag egentligen. Här behövs nåt annat!!

Jag hoppas på en Fas 2 rörelse i korrektionen inom kort. Det fina med den är att toppen i den markerar också en framtida slutpunkt i korrektionen. Dvs om OMX skulle stiga till 1770 och vända ner därifrån…. då kan vi tryggt säga att vi är inne i korrektionsfas så länge som vi inte får en stängning över 1770 I ett senare skede. Alternativt säga att ”den dagen vi stänger över 1770 är rekylen över”. Den här informationen passar nog många riskaverta investerare.

Ha en fortsatt fin helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Kina PMI kraschar pga Corona

 1. AJ skriver:

  Vi har inte ens sett spridningen i USA än, först när antalat smittade där börjar gå ner kan vi börja se vilken inverkan det blir.

  Sen skulle jag ta kinesiska sifforna på antalet smittade med en nypa salt, utgår hellre från aktiviteten, även om den också kan vara förskönad.

  Så just nu B, eventuellt ett A/C 👍

  • GaStan skriver:

   Sant, och jag säger inte emot. Alla scenarior är möjliga. Men jag är ödmjuk inför vår predikteringsförmåga att hamna rätt i gungan. Vi får inte bli som klassikern när man frågar 100 manliga bilförare om de anser att de är bättre än den ”genomsnittliga” bilföraren, och en klar majoritet svarar JA.

   Eller om vi får rätt så klappar vi oss själva på axeln för att vi varit duktiga analytiker, och om vi får fel så har vi ”rationella förklaringar”

 2. Leif Andersson skriver:

  Kanske är jag naiv men har svårt och se att USA eller något annat västland skulle hamna i en situation likt Kina. Nu när alla är medvetna om problemet försöker man hantera det så snabbt det går innan spridningen blir så stor.

  • GaStan skriver:

   Nej du är inte naiv. Du kan mycket väl få rätt.

   Jag bara lyfter fram det faktum att vi på förhand inte kan veta hur det blir. Vår predikteringsförmåga är extremt låg när det kommer till pandemiers utveckling och inverkan på realekonomin!

   Jag har bara i helgen träffat folk som säger att de tänker inte ändra på nåt i sin livsstil, och de som funderar på att stanna hemma från jobbet med barnen närmaste två veckorna och inte besöka någon offentlig plats. Hur kan vi prediktera vem som gör vad, och vilken effekt det får?

 3. PlutonB skriver:

  Kan man verkligen se eurokrisen ”i efterhand” när räntorna fortsatt är noll eller negativa och QE inte har reverserats?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.