Man sålde från en ganska fullinvesterad nivå

Förra veckans sell off blev ganska kraftig faktiskt. Fonder generellt hade skruvat upp betat under sommaren till ganska höga nivåer, påhejat bland annat av stark data som ex ISM. När marknaden började tappa i förra veckan fanns det att ta av när förvaltarna fick kalla fötter. Det intressanta tycker jag är att trots sell offen så segade sig räntorna upp på nya rekordnivåer. Vad betyder dettà? Tidigare var ju fallande räntor ett resultat av att man köpte obligationer, och oftast sålde aktier. Sen började räntorna stiga, genom att man sålde obligationer, och köpte aktier. Nu sålde man alltså räntor och aktier. I mitt tycke handlar det återigen om FED och framtida tillväxt. Räntorna stiger för att man så uppenbart tror på tapering av QE. Punkt. Aktier sjunker när man är rädd för att de stigande räntorna INTE kompenseras av stigande tillväxt (i slutändan vinsttillväxt). Detta utrycks bäst av REAL räntan som är vanliga räntan minus förväntad inflation. En stigande sådan är negativt för aktier, men även real ekonomiskt. En flat realränta eller till och med en fallande är positivt, under förutsättning att de nominella räntorna stiger.

För att ytterligare klargöra:

Stigande nominella räntor – stigande realräntor = Oftast dåligt för aktier och något som är vanligt tidigt i en konjunktur cykel. Handlar om att tillväxtförväntningarna är oförändrade trots att räntorna stiger. Kan vara fallet om man kör tapering av QE trots att ekonomin inte är tillräckligt stark.

Stigande nominella räntor – fallande realräntor = Mycket bra för aktier, och normalt sett vanligt när konjunkturcykeln tar fart. Innebär att markanden förväntar sig en klart bättre konjunktur, och då blir de högre räntorna något sekundärt.

Fallande nominella räntor – stigande realräntor = Är egentligen dåligt för aktier, handlar om att konjunkturen försämras mycket snabbt. Hade inte FED bedrivit QE så hade troligtvis inte nominella räntor varit så låga som de varit och då hade vi haft den här situationen, med högre räntor, allt annat lika, och svaga konjunkturutsikter.

Fallande nominella räntor – fallande realräntor = Ganska bra för aktier. Konjunkturen förväntas inte försämras avsevärt, men ändå faller räntorna. Pga QE har man lyckats få ner nominella räntor, men även inflationsförväntningarna föll, men totalt sett blev det ganska gynnsamt för aktier.

Namnlös1665

Så för att koka ner det… det handlar alltså inte om QE vara eller icke vara, det handlar om 2014 kommer bli ett ok år tillväxtmässigt (i aktiemarknadens fall vinsttillväxt). Den som inte tror på någon vidare tillväxt, han vill absolut inte se mindre QE. Den som tror på tillväxt, kan leva med att QE försvinner.. men det är klart att han inte har något emot att QE finns kvar. Dvs det ligger i bådas intresse att QE finns kvar, dvs inte tas bort. Men det viktigaste in the end of the day, är att tillväxten är god!!!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.