Update

Ny vecka nya tag. PÅ makro- och bolagsfronten är det mkt tunt, utan det enda av vikt är FOMC protokoll och Jackson Hole konferens, vilket förvisso hade varit det enda marknaden brytt sig om även om vi haft en speckad veckoagenda.

Jag bryr mig inte så mycket om vad de kommer att säga, utan det enda som är intressant är hur marknaden reagerar. Räntemarknaden visade i vart fall i fredags att man tror på mer colour kring kommande tapering, då 10 åringen skickades upp till 2,86% som högst. Hade man inte trott på tapering överhuvudtaget så hade den handlats betydligt lägre tror jag. Så för räntemarknaden verkar det vara en NÄR frågan, snarare än en OM fråga. Vad aktiemarknaden prisar in är lite mer oklart. Återstår att se om de får rätt?

Tittar man på jobbdata, tillväxtdata och inflationsdata så är det inte jättekonstigt om Bernanke tycker att det börjar bli dags att dra ner på tillgångsköpen. Han säger iofs att han störs av att räntan gått upp så mycket… men HALLÅ, vad trodde han!!!! Ärligt talat tror jag inte han är ett dugg förvånad, men han känner att han måste säga det för han vill gärna dra ner på QE samtidigt som räntorna ska ligga kvar på en låg nivå. Det är svårt! Varför är fortsatt låga räntor så viktigt? Jo för att högre räntor får genomslag på boräntorna (äter upp mer av disp inkomsten, som istället kunde använts till konsumtion) samt finansiering av statskuld och budgetunderskott (genom att Trs räntorna allt annat lika går upp, vilket innebär att om de vill hålla ett visst budgetunderskott, då måste man sparar mer, då räntekostnader tar större plats)… alltså är högre räntor negativt för tillväxten. Men Bernanke känner ju till detta och hoppas på att det negativa av att dra undan QE kompenseras av högre tillväxt, TROTS de negativa implikationerna på tillväxten av att dra undan QE.

Han hoppas alltså på att skatteintäkterna ökar mer/ gov spending ökar mindre än räntekostnaderna (vilket dem gör om tillväxten, orsakad av privata sektorn, tar fart), och/eller att jobbskapandet ökar den aggregerade disp inkomsten mer än vad boendekostnaderna ökar. Ganska enkelt faktiskt, men omöjligt att prognostisera.

Nåväl, OMX var uppe på 1257 idag, 3 punkter från gapet. Någonstans här står striden, ska vi bryta upp för att testa 1285 +/-10p, alt 1321. Eller ska vi falla tillbaks och bryta stöden kring 1237-1240.. och därmed falla vidare ner mot gapet 1197? Oerhört svårt att säga men jag är tämligen övertygad att amerikansk penningpolitik kommer bli avgörande. Min förhoppning är att vi sätter en ny topp….

Trevlig vecka!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.