Macro wrap up

Det var ett tag sedan jag uppdaterade datan;

US core PPI kom in på 1,1 YoY mot väntat 1,3 och fg 1,2… klent. Core Cpi kom in på 1,8% YoY mot väntat 1,8 och fg 1,7. Givet att ”alla” är så nöjda med återhämtningen i USA har vi sett väldigt lite tecken på detta i inflationsdatan. Visserligen är laggande core inflation inte ledande och snarare en funktion av löneinflation, som är en funktion av jobbskapande. Men ändå. FED kan inte vara helt nöjda.

Retail sales kom in på 0,2% MoM mot väntat 0,5 och fg 0,2. Michigan kom in på 76,8 mot väntat 82,0 och fg 82,1… momentum i den amerikanske konsumenten har avtagit något. Räds man för krig i Syrien, eller är det nya diskussioner kring budgettak alt FED tapering (dvs stigande räntor) som spökar?

NAHB kom in på 58 mot väntat 58 och fg 59. Indikerar fortsatt högre priser, men stiger inte längre!

Empire Fed kom in på 6,3 mot väntat 9,1 och fg 8,2. Philly Fed kom in på 22,3 mot väntat 10,3 och fg 9,3. Blandad kompott, det är frågan hur mycket krut det finns kvar i ISM egentligen.

Rent tekniskt har vi gap vid 1197, 1251, 1267 samt 1277. Så det hade ju varit enkelt att säga ”tids nog kommer korrektion” håll dig borta. Tids nog kommer det ALLTID en korrektion så det är knappast value adding kommentar. Om det går upp ska man vara med, när det går ner ska man vara utanför. Så enkelt är det. Till dem som tycker annorlunda, säger jag ”även en trasig klocka visar rätt tid två gånger om dygnet”. Kring 1296-1300 har vi ett motstånd, sen har vi gamla 2007 toppen på 1321. Någonstans här hade varit en snygg topp, snyggare än 1292 i alla fall. Mitt call är att så länge sóm vi inte stänger under 1266 ska man sitta med.

Fundamentalt är jag ju beredd att slå om till negativ, men så länge som viktig makrodata leder till fortsatt optimism kan jag tänka mig att sitta kvar lite till. Kom ihåg!!! Jag är inte särskilt negativ, och tror inte på någon krasch eller att konjan ska derail, jag bara tycker att om man väger ihop, makrooutlook, revideringar och värdering, flöden och positionering, räntorna och alt avkastning, så erbjuder inte svenska börsen någon större uppsida… vilket jag tycker krävs för att man ska vilja investera sina pengar ur ett fundamentalt perspektiv.

By the way, läste en intressant kommentar av Cheuvreux chefsekonom. Han menar att, efter att ha analyserat FEDs uttalanden från förra veckan, att den egentliga anledningen att inte påbörja tapering, var oron för hur förhandlingarna kring budgettaket kommer landa. I övrigt så är tapering redan i hamn. Därför finns en möjlighet att de påbörjar tapering om/när detta är löst. Alternativt att de avvaktar till december för att se hur våren/sommarens högre räntor sätter sina spår realekonomiskt.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.