NFP dålig – och man kan tydligen inte bara skylla på väder

NFP kom in på 113k mot 180k väntat och fg 74k (reviderad från 75k). Marknaden frågar sig, hur mycket är väder, och hur mycket är försämring. Hur kommer marssiffran att bli? Eller är det bara sämre… och hur kommer FED hantera detta. Dra ner på tapering takten? Som ni ser finns det en del frågetecken men än så länge verkar marknaden ta det med ro. Vi får se hur New York beter sig ikväll. Vad beträffar OMX är vi uppe vid en motståndsnivå här kring 1313. Nästa stora motstånd ligger på 1327. Fortfarande är vi många som tror att rekylen nedåt har mer att ge, men samtidigt vet vi att slutet på en lång uppgång oftast blir mer volatil och svårtolkad än någonsin. Så länge 1327 inte tas ut så är det min bedömning att köparna inte är tillräckligt starka. Det har bildats små gap under veckans uppgång, som vi förr eller senare lär täppa till…

så här skriver ett analysinstitut om siffran

Payrolls growth slowing

The disappointing 113,000 increase in non-farm payrolls in January cannot be blamed on the weather but, nonetheless, with the unemployment rate continuing to edge lower, to only 6.6% last month, we expect the Fed to maintain its policy of reducing the pace of its asset purchases gradually.

According to the household survey, 262,000 people said they couldn’t make it to work because of the weather last month, but that is fewer that the 330,000 people who say they couldn’t work in an average January. The upshot is that while we still think that the weather largely explains why only 75,000 jobs were added last December, it doesn’t explain this latest weakness.

Looking at the breakdown, retail employment fell by 13,000 while public sector employment fell by 29,000. Those declines will grab the headlines but the 6,000 dip in education & health is arguably the biggest shock. The health sector has been one of the biggest contributors to job growth over the past few years, but over the past two months employment in that sector has fallen. Whether this is an unexpected consequence of the implementation of the Affordable Care Act is open to question? Otherwise, construction employment rebounded by 48,000, following a 22,000 decline in December, which adds to the evidence that the bad weather may have been a factor in December, but wasn’t in January.

Despite the disappointing gain in payrolls, the unemployment rate nevertheless fell to only 6.6%, from 6.7%. That puts it only fractionally above the 6.5% threshold that the Fed originally used to illustrate when it might first consider raising the fed funds rate. The labour force increased by 523,000, while the household survey measure of employment increased by 638,000. According to the BLS, the incorporation of the new population controls explains only a small fraction of those gains. If anything, we suspected that the expiry of extended unemployment benefits would drive the labour force lower last month.

Finally, ignore the headline that the benchmark revision added 347,000 to the level of employment. That includes 466,000 domestic service workers who were not previously counted in the payroll tally. The ”real” revision was -119,000, which is a fairly modest change.

So payroll growth appears to have slowed but, given the strength of economic growth in the second half of last year, we expect to see a rebound in the monthly gains over the next few months. Moreover, with the unemployment rate down to only 6.6%, the Fed should continue to wind down its asset purchases.

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till NFP dålig – och man kan tydligen inte bara skylla på väder

  1. fredde skriver:

    Ok – så vintern var oväntat kall. Ska bli kul att se vad som händer om sommaren blir varm (i år igen!) 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.