Är du besviken på din tillväxtmarknadsfond?

Vi har varit inne på det här flera gånger tidigare. Men många är missnöjda med utvecklingen av sina tillväxtmarknadsfonder de senaste 5 åren. Med all rätt. Men man får inte ihop det riktigt. De här länderna har ju fortsatt att växa hyggligt, både i absoluta som relativa termer. Samtidigt har Amerikanska aktier gått som tåget.

Vad handlar det om?

För det första var värderingen ganska stretchad i EM kring 2007 efter ett antal års eurofori… så det fanns mer att ta av i termer av multipelkontraktion, särskilt relativt DM, som ex USA. Men den stora förklaringen är marginaler.

Normalet sett finns det en koppling mellan Real BNP tillväxt —- Nominell BNP Tillväxt —- Företagens Försäljning —– Vinst.

Mycket riktigt har den nominella tillväxten i EM varit hästlängder större än DM, och vi har också sett en kraftigare Försäljningsökning i EM än DM. Men problemet handlar om KOSTNADERNA. Kostnaderna har sjunkigt i DM, och ökat kraftigt i EM. Detta har gjort att även om DM förvisso har haft en högst måttlig Försöljningsökning, så har vinstökningen blivit god. I EM däremot har vinstutvecklingen varit kass.

Aktier, allt annat lika, reflekterar bolagens vinstgenerering.

Bäst ser man detta när man tittar på marginal utvecklingen

Namnlös1823

Ser man på det relativt sett så blir det ännu tydligare

Namnlös1824

Hur ser det ut framöver? HSBC menar att skillnaden mellan input prices, typ PPI och output priser, typ CPI… är en Proxy för marginal trycket. Det låter ganska logiskt. Ur det perspektivet när man tittar på denna delkomponent i PMI, så finns det inget som pekar på att marginalerna, vare sig för USA eller EM kommer att förändras i det korta perspektivet.

Namnlös1825

Men jag tycker även det är på plats men en djupare diskussion kring lönerna. I USA tror jag som sagt att löneinflationen kan ta ytterligare fart, från låga nivåer. Detta kommer äta upp en stor del av de positiva effekter av att landet växer snabbare nominellt. Jag tror inte på högre marginaler, men ingen marginal krasch heller. Marginalkrascher ser man nästan bara när försäljningen vänder ner… av naturliga skäl. så vinsttillväxten i USA borde vara begränsad. Det borde man tänka på när man tittar på värderingen. EM är knepigare. EM borde gynnas av att Global nominell tillväxt ökar. Att handel generellt ökar. Frågan är var kostnader och löner i synnerhet tar vägen. Inflationen har ju kommit i EM totalt sett. Detta borde innebära lägre löneökningar. Samtidigt är politikerna, särskilt i Kina, måna om real löneinflation, då det ökar konsumtionen och gör så att knegarna får det bättre. EM som asset class är lågt värderad. Frågan är vad som händer med vinsttillväxten närmaste 5 åren? I relativa termer borde den gå bättre än USA. Europa är ett annat case. Men i absoluta termer då? Det är inte helt lätt att svara på!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Är du besviken på din tillväxtmarknadsfond?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.