Annorlunda tankegångar kring ryssland

Är du sugen på att läsa nåt annat kring relationerna mellan EU och Ryssland.

Läs den här:

http://www.handelsblatt.com/meinung/kommentare/essay-in-englisch-the-west-on-the-wrong-path/10308406.html?mobile=false

http://www.independent.co.uk/voices/comment/the-west-cannot-keep-poking-the-russian-bear-9644509.html

Jag försvarar inte Putin, även om jag tycker annekteringen av Krim var helt logiskt då den byggde på;

1. Situationen i Ukraina började knaka ordentligt innan Putin gav sig in i leken.

2. Krim består till 95% av Ryssar

3. 2a största flottbasen ligger i Sevastotpol

4. Krim gavs lite nonchalant till Ukraina av Khrushchev när han tog makten, då han ville ha support av ledarskapet i Ukraina, som han faktiskt själv var chef för innan har blev högsta hönset i Sovjetunionen. Det spelade ingen jätteroll då Ukraina ändå ingick i SSSR. Krim har sedan dess varit en del av Ukraina, men haft hög grad av självstyre.

OCH, det är inte bara jag som verkar tycka detta, då sanktionerna var ytterst sparsmakade under den här tiden. Oavsett vad politikerna i väst sa, så agerade man på ett sätt som var lika med; ”vi fattar – det är ok”. Det är först på senare tid, efter problemen i Donetsk och nedskjutningen av det Malaysiska planet som tonen och sanktionerna hårdnat. Detta är enligt min mening Putins stora policy misstag, efter Krim borde han stöttat demokratiseringsprocessen i Ukraina (på riktigt). Utan ryskt stöd hade separatisterna haft det motigt!

Sen att Putin enligt internationella lagar inte får göra som han gjorde, det är en annan femma. MEN att bryta dem är han inte ensam om. USA gjorde det senast i Irak. Så det verkar handla mer om VEM som bryter Int lagar, än ATT man gör det.

Sorry, men trots att Putin är en by definition diktator (läs gärna Mannen utan ansikte) så anser jag att Västs, särskilt Europas, makthavare är på fel spår idag. Beviset är bla. att den här typen av politik aldrig har fungerat tidigare….. och ändå gör vi samma misstag.

Det finns en big ”but”….. och det är om Putins långsiktiga plan är att destabilisera Ukraina så pass mycket att han kan lägga det under Ryssland till slut. Varför skulle han vilja det? Det som tror på detta menar att 1. Ryssarna är rejält trötta på allt strul kring att ha Ukraina som transfer land för sin gas till Europa och 2. Droppen rann över när de började närma sig ett NATO medlemskap. Jag köper punkt 1 till viss del. Men punkt 2 är jag mer tveksam… är man inte redan granne med NATO länder på flera håll? JAg är ingen expert på geopolitisk säkerhet, men det skulle vara intressant att höra vad en initierad har att säga, som INTE är subjektivt färgad rysshatare i botten.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Annorlunda tankegångar kring ryssland

  1. Fredde skriver:

    Intressant på twitter ikväll är rykten om att Strelkov /Girkin blivit allvarligt skadad i strid (= mordförsök från GRU) och att det pågår en intern kupp bland rebellerna.

    Gällande Putin tror jag diktaturen faller på eget grepp såsmåningom, kanske livvakterna är lediga någon dag när han går på bio eller liknande.

    Känns dock lite naivt att tro att man inte ska sätta hårt mot hårt, det enda som krävs för att dom ska vinna är ju att alla motståndare håller tyst och tittar på

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.