Hausse är säljläge!

Det är reliefrally på börsen. Visserligen trodde man att det skulle bli relief efter Hillary, och krasch efter Trump, men kraschen uteblev, och nu är det relief efter Trump också. Hans tal var tydligen det mest statsmannamässiga han producerat på 18 månader. Sicken soppa! Som ni vet så tyckte jag inte att presidentvalet var någon big deal… men jag är klart tagen på sängen av den starka reaktionen efter Trump. Trodde det skulle falla mycket mer, för att sen repa sig när man upptäcker att skillnaden inte blir så stor!

Nåväl, det mest intressanta som hänt efter valet är egentligen på räntesidan. Den amerikanska 10-åringen har gått rakt upp. Till viss del prisar den in högre tillväxt på lång sikt, och till viss del högre inflationsförväntningar och därmed räntor. Men framförallt signalerar uppgången att vi är går mot en Risk On miljö, där marknaden säger… SKÖNT att vi har såväl Brexit omröstning som presidentval bakom oss. Men mycket är diskat då den gått från 1,32% i somras till som högst 2,09 igår. En uppgång med 77 punkter. 2-åringen, som är mycket mer känslig för vad FED ska göra, har senaste dagarna inte stigit riktigt lika mycket. Den har gått från 0,50 i somras till 0,90 igår, en uppgång på 40 punkter. Min gissning är att om FED höjer i december så ska 2-åringe upp mot 1,05-1,10… och 10 åringen ska till 2,20ish.

Om det sen visar sig att FED även kommer höja i mars, då kommer 2-åringen fortsätta mot 1,20-1,30 och 10-åringen mot 2,40-2,50%

Hur påverkar detta börsen? Jo idag handlas SPX på PE18 för 2016e, och PE16 på nästa år. För det första är PE18 inte så farligt om 10% vinsttillväxt infrias nästa år OCH FED typ max höjer EN gång nästa år. Då ligger vi på fair value cirka, kanske 5-10% uppsida at best. Men om det blir som jag tror, FLAT vinstutveckling, och risk för mer än en höjning nästa år. Då är marknaden för dyr. Åtminstone enligt mitt sätt att se det som är: MAN SKA BARA INVESTERA I AKTIER, UR ETT FUNDAMENTALT PERSPEKTIV, NÄR MAN SER 15%+ UPPSIDA MED GOD MARGINAL, ANNARS ÄR RISKEN HÖG, OCH DEFINITIONEN PÅ RISK ÄR ATT FÖRLORA PENGAR. Därför tycker jag aktiemarknaden ur en strategiskt fundamental syn vinkel är oattraktiv. Ner mot OMX1300 börjar det bli intressant igen…. Givet att jag inte har fel, dvs att vinsttillväxten blir god och räntehöjningarna försumbara….

Vad säger den taktiska analysen? Dvs tekniskt, flödesmässigt (dvs om tendensen är Risk On eller Off) och positioneringsmässigt (dvs ligger man under el överviktad risk) ? Jo den är ju muntrare. Räntorna stiger för att man dumpar obligationer. Man säljer trygghet, dvs Risk On (detta ska inte blandas ihop med att högre räntor motiverar lägre multiplar då detta faller under fundamentala analysen). tekniskt bröt SPX upp igår efter 3 månaders sidledesutveckling. God sannolikhet att attackera gamla toppar vilket sannolikt rimmar med att OMX återigen testar 1475-1500 området. Men jag tror den här traden ändå sjunger på sista versen, då marknaden inför valet var Neutralt positionerad men att de senaste dagarna flödesmässigt har lyft oss upp mot ganska höga nivåer. Det finns inte så mycket mer att ta av. Lägg då till att FED höjer i december, och räntorna ska upp 10-20 punkter till, och multiplarna är höga…. det vete tusan.

Sen finns det säsongsmässiga faktorer som att oktober och 6 månader framåt brukar vara bra. Å andra sidan brukar hösten vara dålig, och det var den ju inte riktigt. Så det vete tusan om man vågar lita på. Man ska kunna sina anomalier, men man ska inte lita blint på dem!

Jag noterar också att marknaden gått från att vara ganska översåld, till att nu vara överköpt. Det brukar gå hand i hand om investerarkollektivet är underviktade eller överviktade aktier.

Sammantaget tycker jag det finns goda skäl att tro att det här sjunger på sista versen. Optimismen där ute delvis bekräftar det också!!!

Kom ihåg mitt mantra kring hur man se på FED:

Räntehöjning är dåligt för höga multiplar, oviktigt för låga
Räntehöjning är bra om marknaden har en negativt syn på konjunkturen, oviktig om synen är positiv.

En utebliven Räntehöjning är bra för höga multiplar, ganska oviktigt för låga.
En utebliven Räntehöjning är dåligt om marknaden har en negativ syn på konjunkturen, ganska oviktigt om den är positiv.

Just nu är multiplarna höga, och synen på framtiden ganska god. Då är inte räntehöjningar något bra! En utebliven är troligtvis positiv.

namnlos2490

Från Kina kom inflationsdata.

PPI kom in på 1,2% mot väntat 0,9 och fg 0,1… det är högsta nivån på 5 år. Priserna i det kinesiska producentledet är inte längre fallande. Det är bra för Kinas exportindustri. Men det innebär också att Kinas kunder, Vi, inte längre köper varor med fallande priser längre. VI importerar alltså inte deflation längre av dem. Sen kan man inte göra analysen riktigt så enkel för alla. För ett land som Sverige, med svag valuta, blir det etter värre. För ett land med stark valuta, som USA, så märker de inte av detta så mycket. Men det är ju i linje med vad Ingves och Draghi vill. Dvs att Asiatiska varor ska bli dyrare, så att vi väljer bort dem till förmån för inhemska alternativ. Samtidigt som Asiatiska industrin kanske rycker upp sig i takt med att vinsterna börjar stiga, så att de kan börja handla kapitalvaror av svenska och tyska bolag igen…..

CPI kom in på 2,1% mot väntat 2,1 och fg 1,9…. stabil och flat sedan 4 år. Inte så mycket att tala om. Mer än att man kan återigen slå fast att eftersom detaljhandeln växer med 10% i årstakt sedan många år, och inflationen växer med ca 2% i årstakt, så ökar detaljhandeln REALT med ca 8% om året. Det är inte dåligt ur ett internationellt perspektiv. Givet att privatkonsumtionen står för ca 40% av BNP, så representerar den drygt 3% av BNP tillväxten….. övriga 3,5% upp till 6,5% kommer från Investeringar, främst Social Housing. Drar staten ner på takten där…. så faller BNP. Det är därför som regeringen troligtvis kan spika tillväxtsifforna så exakt från kvartal till kvartal!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Hausse är säljläge!

 1. Olle skriver:

  Så jävla skönt att få dina (nästan) dagliga updates! Jobbar på att bli mer påläst så att jag kan blanda beröm med lite sylvassa frågor!

 2. Lediga Ludde skriver:

  Ga Stan tolkar varför amerikanska 10-årsräntan gott upp. Men varför har svenska tio-årsräntan gått upp sensationellt?

  Avanza redovisar (swe-so-10 Y). På en vecka plus 88 procent. Från 0,25 – 0,47 .

  • GaStan skriver:

   Jag ska försöka guida dig. Tänk realräntespread och valuta.

   Realräntan är Ränta minus förväntad inflation. Spreaden är alltså skillnaden mellan två länders realräntor. Ökar den spreaden så stärks valutan för det landet, och försvagas för det andra landet.

   Sen kan du tänka så här. Sverige beror på Europa. Europa beror på USA.

   Vi börjar med USA och Europa.

   Amerikanska 2 åring

   senaste veckan har den gått från 0,77% till 0,92%.. en uppgång på 15 punkter
   Sedan i somras har den gått från 0,50 till 0,92… en uppgång på 42 punkter

   Amerikansk 10 åring

   senaste veckan har den gått från 1,80% till 2,15%.. en uppgång på 35 punkter
   Sedan i somras har den gått från 1,40 till 2,15… en uppgång på 75 punkter

   Europa då, där man bäst tar Tyska räntor

   tysk 2 årig Bund

   senaste veckan har den gått från -0,65% till -0,62%.. en uppgång på 3 punkter
   Sedan i somras har den gått från -0,70 till -0,62… en uppgång på 8 punkter

   komm, inte så konstigt för att ingen väntar sig att Draghi ska bli hökig anytime soon.

   Tysk 10 åring

   senaste veckan har den gått från 0,13% till 0,29%.. en uppgång på 16 punkter
   Sedan i somras har den gått från 0,00 till 0,29… en uppgång på 29 punkter

   Datan från Europa har varit stark, och slagit förväntningarna… Brexit känns inte som ett problem.

   Således har räntorna stigit mer i USA än Europa. Om vi för enkelhetens skull säger att inflationsförväntingarna i Europa och USA är tämligen oförändrade, så kan man säga att spreaden ökat till USAs fördel… och mycket riktigt har Dollarn stärkts mot Euron….

   och nu till Sverige.

   Svenska 2 åringen har:

   senaste veckan har den gått från -0,75% till -0,69%.. en uppgång på 6 punkter
   Sedan i somras har den gått från -0,56 till -0,69… en NEDGÅNG på 14 punkter

   Svensk 10 åring har

   senaste veckan gått från 0,14% till 0,44%.. en uppgång på 30 punkter
   Sedan i somras gått från 0,61% till 0,44… en NEGÅNG på 17 punkter

   Analysen är rätt enkel. räntorna, både långa och korta, har sedan i somras tappat pga Riksbankens duvighet, samt en svag inflationssiffra, samt en väntad inbromsning i vår ekonomi från tidigare höga nivåer. Tittar man på spreadarna mot Tyskland sedan i somras så är det till europas fördel, och mycket riktigt har euron stärkts otroligt mycket mot kronan sedan i somras. 10 spänn liksom!!!!

   Men på senaste veckan är det lite annorlunda. Kortränte spreaden har inte hänt så mycket. Svensken 6 prickar, Tysken 3. Typ ingen skillnad. Långräntan däremot så är det 30 prickar mot Tysken 16 prickar, och mycket riktigt har kronan stärkts något.

   Men vad det egentligen handlar om att Tysken påverkas av USA, och vi påverkas av Tysken. Så fortsätter räntorna upp i USA, så kommer det att göra det i Sverige också, ALLT ANNAT LIKA. Sen beror det på om Draghi a, inte gör nåt, b, utökar QE, c, drar ner på QE. Som i sin tur handlar om Ingves a, inte gör nåt, b, utökar QE, c, drar ner på QE.

   Enkelt va?

 3. @linusflinkfors skriver:

  Vi kommer importera deflation från Kina när det är dags för dem att rekapitalisera deras banker. Deras ”toxic debt” på 10% är 5ggr värre än var den var under finanskrisen för USA (2,5%). Median p/e talet på SPX är högre än var det var under IT-bubblan och 08′. Att påstå att det är risk on i det längre perspektivet är helt fel. Vi kommer se en kortsiktig uppstuds i de flesta index, men när verkligheten kommer ikapp så ska vi NER, rejält. USA har för längesedan nått sin topp i NFP och GDP. Vid en räntehöjning från FED kommer det vara spiken i kistan. Men en räntehöjning kommer INTE ske i december. Det lovar jag. Oavsett hur inprisat det är.
  Ett relif rally med Trump var givet. Med tanke på att skattelättnaderna, infrastruktur satsningarna samt avregleringarna på finansmarknaden. Hade det blivit Hillary hade vi fått 1 dags relif, sen kommer verkligheten ikapp, och hennes politik var inte direkt bra för företagen ur vinstperspektiv.

  • GaStan skriver:

   Det är känt sedan länge att Kina är en tickande bomb. Skuldbubbla, Fastighetsbubbla och Investeringsbubbla…. det kommer smälla en dag, och det kommer spilla över på resten av världen. MEN ingen vet NÄR…. och det är något många har varnat för i många år, och hittills haft fel. Men en dag blir det rätt!

   Med Risk On syftade jag på ränteuppgången senaste dagarna, när man säljer trygga tillgångar, som statsobligationer, vars räntor därmed stiger. Jag har aldrig sagt att Risk On är något långsiktigt!

   Jag tror FED kommer höja i december. De tittar på tillväxt, jobbskapande, kärninflation, lönebildning och läget i omvärlden. Det borgar för att de ska höja, och det är precis vad man guidat. Men en höjning kan mycket väl trigga en stor dollarförstärkning, som i sin tur leder till problem, vilket tvingar dem till att justera sina planer. Likt vad vi sett i år. Det beror också på hur andra centralbankerna agerar.

   Jag tror också uppgången sjunger på sista versen, precis som jag skriver. Därför står jag också utanför!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.