Äntligen fredag!

Vi står antaglien inför en större rörelse inom kort.

Optimisterna hävdar att torsdagens uppgång skedde under hög volym vilket är positivt. Men jag har alltid haft svårt att lita på det där med volym. Visst, det var många köpare där ute. Men det måste varit exakt lika många säljare. Enda skillnaden var att köparna var lite sugnare, varpå priset ökade. En sak är säker. Många aktier bytte händer, och snart vet vi vem som gjorde rätt.

Det här med räntan är KEY. Att den stiger beror ju på att säljtrycket är massivt. Folk dumpar trygghet och väljer att köpa risk. Precis samma sak som vi såg på börsen. Men en högre ränta är också negativt för aktiemultiplarna, då en akties pris inte är något annat än framtida diskonterade vinster. Där räntan ingår i Nämnaren, dvs diskonteringsfaktorn. Men vad innebär detta? Är en stigande ränta positivt eller negativt? Jag skulle säga så här, att så länge som räntan stiger, så betyder det att flödena till aktiemarknaden håller i sig varpå kurserna kan stiga. Men vid ett visst läge blir räntan så pass hög att investerarna inte vill sälja i samma omfattning. Då avtar säljtrycket varpå räntan planar ut, och då i samma sekund slår diskonteringsfaktorn genom på aktievärderingarna varpå kurserna vänder ner. Sen är räntan som sagt bara en faktor av två. Framtida vinster är den andra, så revideras de upp så påverkar dem priset positivt.

Nåväl, 10-åringen är på 2,15% och jag tror den uppgången kan sjunga på sista versen, varpå även indexuppgången lär göra det. MEN det kan alltid komma en sista vers. Ni som inte sålt gör det då. Jag står utanför!

Carnegie är som så många andra chartister positiva nu för i tiden…

namnlos2491

Från Kina kom ytterligare data..

Nya lån kom in på 651mdr Yuan, mot väntat 672 och fg 1,220… gäsp
M2 kom in på 11,6% mot väntat 11,4 och 11,5.. gäsp
Ingen hårdlandning närmaste veckorna i alla fall!

Nej, om jag hade fått skriva en tidig önskelista till tomten så skulle jag vilja se en korrektion på 10% härifrån, minst. Sen en 30% uppgång, minst. Därefter blir det krasch och lågkonjunktur och sen börjar vi om! Börsen har en tendens att vilja röra sig i 5 vågor upp i en bullmarket cycle, och sen krasch i 3 vågor i bear market cycle…. varför skulle det vara annorlunda den här gången?

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Äntligen fredag!

 1. Kman skriver:

  Nasdaq och tech var inte alls bra igår, something smells fishy.

 2. Jp skriver:

  Måste tacka dig för att du delar med dig av din kunskap! Förbannat bra blogg! Är inne och läser ofta

 3. Jonas skriver:

  Tack för en riktigt givande blogg, jag får nästan alltid nya insikter när jag läser dina inlägg,
  keep up the good work!
  Vart i vågräkningen är du? (om jag får fråga) Har börjat läsa EW principles. Jag tycker att det har varit svårt att sätta vågorna sista tiden, för lite erfarenhet/kunskap, tror jag =)

  • GaStan skriver:

   Jag har tittat tekniskt på marknaden i 20 år, men jag har aldrig läst en endaste bok. Så någon bildad chartist är jag inte och därför skriver jag nog en del tokigheter!

   med 5 vågor, så tänker jag våg 1, uppgången fr 2009-2011, våg 2 nedgång under 2011, våg 3 2011-2015, våg 4 nedgången sedan våren 2015 och som vi somras fick de första signalerna om att den ska brytas och öveegå till våg 5, den sista avslutande uppgången i en bull market cycle

   För övrigt så gillar jag Fibonschi i kombination med Rsi… för att hitta nivåer att köpa/sälja på

   Medelvärden funkar ibland

   Tidsserier tycker jag är opålitligt

   Volymindikatorer är favorit hos många men jag har inte fått kläm på det

 4. Lediga Ludde skriver:

  Hög volym tycker jag alltid är bra. Vare sig det går upp eller ner. Många tror att om det är stor nedgång med massor med säljare så är det fara å färde. Men som Ga Stan alltid påpekar, är det många som säljer så är det samtidigt många som köper i denna väldiga nedgång volymmässigt.
  De som köper i mängd under kaos tror ju på en uppgång.

  Att hög volym under stor uppgång är ett styrketecken är väl ett axiom.

  Men liten volym under stor kurs- uppgång är osäkerhet. Men det farligaste av allt. Stor kursnedgång under liten handel.

 5. Mr Trump skriver:

  Makroekonomisk känns det inte helt fel att köpa just nu. I alla fall tillverningsindustri och byggnation. Skanska kommer nog gå en bra framtid till mötes … 🙂

  I USA har man en republikansk majoritet i representanthuset, senaten och en republikansk president.

  Till våren 2017 drar det största infrastrukturprojektet igång sedan byggande av den kinesiska muren. Kostnaden för byggandet av USAs södra mur kommer att uppgå till 20 – 30 miljarder dollar. Trump har därutöver tydligt deklarerat att han skall sätta igång ett enormt program för att modernisera och bygga ut ALL infrastruktur i USA. Utöver statliga program för byggande av nya vägar skall man kraftigt sänka skatten för privata företag som bygger egen infrastruktur. Trump talar om ett tillskott om 1 000 miljarder dollar från det privata näringslivet som skall plöjas ned i infrastruktur de kommande åren mot 150 – 175 miljarder dollar i skattelättnader för byggande.

  Till detta kommer en militär upprustning och expansion. Många nya skepp och flygplan samt forskningsresurser och ”boots on the ground” som skall tillföras USAs beväpnade styrkor.

  Lägg till detta ökade bidrag och åtgärdsprogram för amerikanska veteraner och riktade skattesänkningar för barnfamiljer och den amerikanska medelklassen.

  Till detta skattesänkningar för amerikanska storföretag så att dessa kan ta hem i storleksordningen 2 – 3 triljoner dollar från utlandet.

  Sammanfattningsvis kommer TRUMP-adminstrationen att under 2017 sätta igång den största finanspolitiska stimulin sedan andra världskriget. Förslagen kommer med största sannolikhet att godkännas i senaten och representanthuset där men har republikansk majoritet.

  Med stora utgiftsökningar och skattesänkningar och i praktiken inga besparingar så talar vi om en stimuli på över 1 000 miljarder dollar om året.

  Det är från denna stimuli som möjligheten att dubblera den amerikanska tillväxten skall komma ifrån. Trump vill upp till 4 % tillväxt igen, och han vill dit redan i slutet av nästa år.

  Jag tror sålunda att bolag som SKANSKA har en enormt bra framtid kommande 4-5 åren. Vad som händer med räntan i USA lär dock slå mot många andra bolag.

  Spännande tider.

  • GaStan skriver:

   Och hur ska det finansieras?

   Finns inte en chans i värlsdhistorien att kongressen släpper genom sådana budgetunderskott. 0% sannolikhet!

   • Mr Trump skriver:

    Det är klart att det kommer gå igenom. Demokraterna har ingen majoritet att stoppa förslagen.

    Trump har tydligt sagt att han vill tillbaka till MINST 4 % tillväxt om året.

    Räkna med extra stimuli om 1 000 miljarder dollar om året jämfört med idag.

    Så här kan TRUMP finansiera det:

    Engångsskatt på företagsvinster om 10 – 15 % på att ta tillbaka utländska tillgångar istället för 35 %. Företagen tar tillbaka 2 – 3 000 miljarder = 300 miljarder dollar.

    Av de 1 000 miljarder dollar om året som satsas på infrastruktur kommer direkt 40 % tillbaka i skatteintäkter för löneskatter och bolagsskatter = 400 miljarder dollar.

    När ekonomin växer 4 % istället för 1-2 % så ökar resten av skatteintäkterna i ekonomin i stort med 2-300 miljarder dollar. Därtill ökar BNP så att statsskuldens andel blir mer hanterlig.

    Ett megaprogram för infrastruktur är det ända sättet Trump kan nå 4-5 % tillväxt på.

    Jämför Tysklands satsning på infrastruktur 1933-37, New Deal 1932-1936 och Japan på 80-talet.

    Trump kan och kommer att lyckas med att nå 4 % tillväxt varje år under sin mandatperiod. Det är nu 5e vågen startar. Den som tar över 2020 lär dock stå inför GIGANTISKA utmanningar.

 6. GaStan skriver:

  Demokrater?

  Noll procent sannolikhet att republikanerna släpper genom det i kongressen.

 7. Mr Trump skriver:

  Trump har varit tydlig med att han vill uppnå två saker med sitt presidentskap: Under Trump skall USA åter till minst 4 % tillväxt om året och vid slutet av sitt presidentskap skall han allmänt betraktas som en av USAs främsta presidenter genom tiderna.

  Just nu växer USA med 1-2% om året och Trump är kraftigt ifrågasatt.

  Så hur planerar Trump att nå sina mål? Genom att kopiera Reagans framgång på 80-talet och Kinas 2000-2016.

  Varför blev Regan ansedd som en utomordentlig president? Pga av den massiva tillväxten under 80-talet. Var kom tillväxten ifrån? En statsskuld som ökade från 30 till 80 % på 6 år och som tillät enorma skattelättnader och satsningar på försvaret.

  Vad tog Kina upp från bondesamhället 1999 till en högteknologiskt industrimakt och världens största PPI 2016? Enorma infrastruktursatsningar.

  För Trump är det enkelt. För att nå 4% tillväxt och vinna erkännande som den bästa presidenten i modern tid så måste han sätta igång ett GIGANTISKT infrastrukturprogram.

  En president från demokraterna hade aldrig fått igenom det i kongressen, men Trump kan. Han kommer inte saluförs det som offentliga utgifter utan som investeringar som skall bygga USA starkt. Vägarna, broarna och tunnelbanorna skall stå kvar i 100 år.

  Vilken senator kommer säga nej till hundratusentals jobb i den egna delstaten när dessa byggen skall påbörjas?

  • GaStan skriver:

   Du svarar på det själv,

   Reagan tog statsskuld från 30 till 60. Idag är statsskulen 110. 2007 var den 40.

   Man vill inte bli nåt Grekland el Japan.

   Det finns inte en enda senator som kommer rösta JA

 8. Mr Trump skriver:

  Jag räknar så här:

  Ekonomin växer i normal takt med 2 % om året. Trump behöver sålunda stimulera med motsvarande 2 % för att nå 4 % tillväxt om året. Det innebär att han behöver stimulera för 360 miljarder dollar om året.

  Detta skulle han ganska enkelt kunna nå så här:
  År 1: Trump sänker bolagsskatten för utländska tillgångar från 35 % till 15 % som en one-time-offer. Apple/FaceBook/Google/MicroSoft och SP500 tar hem 2 000 miljarder dollar vilket ger statskassan 300 miljarder dollar.
  Av de 1 700 miljarder dollar företagen tar hem, delar bolagen i sin tur ut 30 % i extrautdelningar som de normalt inte skulle ha gjort. Av de 510 miljarder dollar bolagen delar ut extra går 70 % till amerikanska investerare och 30 % till utländska ägare. Av de 357 miljarder dollar som delas ut till amerikanska investerare tar den amerikanska staten direkt in 54 miljarder dollar i utdelningsskatt.
  Genom enbart denna manöver får Trump in cirka 360 miljarder dollar extra 2017 samt säkerställer att ytterligare 300 miljarder dollar går från företagens utländska kassakistor till handen på den amerikanska allmänheten (investerarna).
  Av de 300 miljarder dollar som landar hos det amerikanska folket (aktiespararna) kan Trump räkna med att hälften (150 miljarder dollar) konsumeras och hälften återinvesteras. Enbart detta innebär för 2017 en tillväxt om + 1 % av BNP.
  Av de 1 200 miljarder dollar som kvarstår i företagens kassakistor, nu i USA och inte i utlandet, kan Trump räkna med att företagen gör investeringar i USA om 10 % (120 miljarder dollar) för summan (uppgradering av datacenters, fastigheter, maskinparker osv). Detta innebär ett tillskott till BNP om 0.7 % för 2017.
  År 1 behöver Trump sålunda endast stimulera för 0,3 % av BNP för att nå en tillväxt om 4 %. År 1 ÖKAR Trump skatteintäkterna med 360 miljarder, stimulerar för 60 miljarder och kvar finns alltså 300 miljarder dollar.

  År 2017 når USA en BNP-tillväxt om 4 % OCH minskar budgetunderskottet med 300 miljarder dollar samtidigt som USAs statsskuld i förhållande till BNP minskar från 110 % till 107 %.

  År 2: 2018 går tricket med sänkta engångsskatter inte att göra om. Visserligen fortsätter företagen på SP500 att göra välbehövliga uppgraderingar i sina maskinparker och bolagens utdelningar är, med sprängfyllda kassakistor, fortfarande signifikant högre än 2016 men de växer inte längre i förhållande till 2017. Detta år behöver Trump öka stimulin från 0,3 % till 1.5 % för att nå 4 % tillväxt.
  I början av året får dock Trump en bra start. Ekonomi växte 4 % år 2017 så när skatterna i februari 2018 summeras så får staten 100 miljarder dollar mer i löneskatter och underliggande bolagsskatter än 2016.
  För att nå 4 % tillväxt stimulerar Trump ekonomi med 270 miljarder dollar i infrastrukturprogram.
  Netto ökar sålunda underskottet med 170 miljarder dollar i förhållande till 2016.

  2018 växer USA fortfarande med 4 %, underskottet är 170 miljarder dollar högre än 2016, USAs statsskuld i förhållande till BNP minskar från 107 % till 106 %.

  År 3: 2019 USA når full sysselsättning. Löner stiger 3 % inom tillverkningsindustrin och 4 % inom tjänsteindustrin. I februari, när löne- och bolagsskatter sammanställs från föregående år, kan Trump stolt konstera att Statens intäkter, inflationsjusterat, är 200 miljarder dollar högre jämfört med 2016.
  Nu växer plötsligt den underliggande ekonomin av sig själv med 3 % om året. Trump behöver endast öka stimulin från 270 miljarder dollar till 450 miljarder dollar för att upprätthålla tillväxten om 4 %. Underskottet landar dock endast på 350 miljarder dollar då skatteintäkterna inflationsjusterat ökat med 100 miljarder från föregående år.

  Även 2019 växer USA med 4 %, underskottet är 350 miljarder dollar högre än 2016, USAs statsskuld i förehållande till BNP ökar från 106 % till 108 %.

  År 4: USA håller på att överhettas. Den underliggande tillväxten uppgår nu till 3.5 % om året. Trump behöver endast stimulera för 0,5 % detta år. I februari 2020 kan han stolt konstatera att skatteintäkterna – inflationsjusterat – växt med 150 miljarder dollar från föregående år. Underskottet i statens finanser kan sålunda minska med 50 miljarder dollar.

  Även 2020 växer USA med 4 %, underskottet är 300 miljarder dollar högre än 2016, USAs statsskuld i förhållande till BNP ökar från 108 % till 109.5 %.

  När Trump väljs om för en andra mandatperiod 2020 kan han stoltsera med en årlig BNP-tillväxt om 4 % samtidigt som statsskulden i förhållande till BNP minskat från 110 till 109.5 %.USA har nått full sysselsättning och lönerna växer med 3 % om året. Trump vinner valet med en högre marginal är Regan 1984.

  • GaStan skriver:

   Intressanta tankegångar!! Visste inte att amerikanska företag hade så mycket utomlands…

   Några saker slår mig:

   Usa kör budgetunderskott redan idag på c 2%… men hela det underskottet är räntebetalnibgar på skulden. Det är egentligen primära budgetsaldot som är i balans.

   Jag tänker också att den här tillväxttakten lätt skulle öka jobbskapartakten mot 300-400k jobb imånaden. Har vi inte sett löneinflation tidigare så lär vi se det nu. Detta gör att core PCE drar… och Fed tvingas agera. Givet skuldsättningen bland företag och hushåll så är jag inte säker på att vi kan räkna med den grundläggande tillväxten på 2%. Statens skuld belastar också.

   Skulle Fed inte göra nåt så försvsgas dollarn, typ 5kr, vilket iofs bra för inhemsk produktion…. men en svagare dollar gör att knflationen drar ytterligare… och marknadsräntorna lär anpassa sig oavsett vad Fed säger

   Under många år har anerikanska företag ökat skuldsättningen. Man har bla lånat pengar föra att lämna utdelnibg och återköpa aktier. Jag är inte så säker på ditt resonemang med extra utdelningarna kommer slå igenom!

 9. skies skriver:

  Är också skeptisk till uppgången som varit från Trump-botten. Lutar mer mot att det kan komma en körare på nersidan än att trenden fortsätter uppåt.

  Det där med volym är lite trixigt. Uppgång på hög volym behöver inte alltid vara positivt. Om en blankare som är netto kort köper 1000 aktier och går från -1000 till 0, dvs neutral, är det bullish volym? nej skulle jag säga.

  • GaStan skriver:

   sant.

   Men tumregeln är trots allt, en kraftig rörelse, upp eller ner, under hög volym, är ofta en kraftfull signal, och rörelsen kan därmed hålla i sig.

   Dock ifrågasätter jag hur ofta den har rätt vs fel. Jag har en känsla av att den är ganska opålitlig. Men jag har inte kolla själv!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.