Inköpscheferna tycker till

Yellen tackade för sig igår, och jag måste säga att jag har varit och är imponerad av henne.

Tack för den här tiden!

Hon gav ett ganska hökigt anslag vilket innebär 3 höjningar i år. Från 1,25 till 2,0% styrränta. FED tror på detta för de tror på en stark ekonomi, typ 2,5% tillväxt (jag säger inte emot), vilket i snitt skapar ca 200-250,000 jobb i månaden (jag säger inte heller emot)…. vilket förväntas driva upp kärninflationen mot 2%. Har man 2% kärninflation och vill hålla en neutral penningpolitik så är det alltså fullt logiskt med en styrränta om 2%. Därav 3 höjningar.

MEN, the big MEN, för att nå 2% kärninflation måste man ha minst 3%+ uthållig löneinflation. Hittills har vi inte varit i närheten av detta. Alltså vad Yellen säger är, ”jag tror på hygglig tillväxt och jobbskapande” Check på den, vilket mha Philips sambandet kommer trycka upp inflationen så att det motiverar våra höjningar. Det är här jag tvekar!!!

Jag tror det är minst lika stor sannolikhet att vi om exakt ett år sitter med 2,5% tillväxt/250,000jobb i månaden, fast med 1,5%Inflation/2,5% löneinflation. …… som att lönerna tagit fart. Detta är en jävligt viktig skillnad då jag tror det är svårt för FED att fortsätta höja långt över inflationen. Stigande realräntor brukar vare sig börs eller konjunktur vara förtjänt av. Och jag tror helt ärligt att FEDs främsta mål är inte att döda konjunkturen. Centralbankirer är slavar under inflationstrycket. Believe me!

Från Europa kom PMI från tillverkningssektorn in på 59,6 mot Flash estimaten 59,6 och fg 60,6. Tyska motsvarigheten kom in på 61,1 mot flash 61,2 och fg 63,3. Helt okej ändå. Frågan är om de toppat ur, och om de gjort det ska vända ner med kraft eller hålla sig på de här höga nivåerna. Viktigast kanske ändå är hur de kommer komma in mot förväntan. Euron är ju gräsligt stark tänker jag! De här siffrorna var dock helt okej!

Från USA kom PMI från tillverkningssektorn in på 55,5 mot Flash 55,5 och fg 55,1. ISM Mfg kom in på 59,1 mot väntat 58,8 och fg 59,7. New order kom in på 65,4 mot fg 67,4. Lagernivåerna är låga så ration New Order /Invetories pekar på fortsatt höga nivåer. Dollarn är svag. På det hela taget är detta bra data. Kanske toppnivåer, men det har inte börjat mean reverta, vilket betyder att tillväxten under Q1 och troligtvis Q2 kommer att vara god. Det smittar på jobb och företagens vinster. Det ser bra ut. Frågan är snarare om det redan är inprisat eller ej? Som sagt, klyschor som att en ”börsuppgång aldrig dör av vare sig ålder eller pris, utan recession” och ”en dyr börs kan alltid bli dyrare” ligger till grund för en avslutande 5e våg. Men vi vet också att trenden aldrig är spikrak och intratrend korrektioner när optimismen är som störst är vanliga.

Jag skrev några rader om Hennes&Mauritz för några veckor sen…. kan ju vara värt at påminna om en dag som denna:

https://kortsikt.com/2018/01/12/antligen-fredag-10/

Annars velar marknaden och det känns som OMX står inför en rörelse på 50 punkter inom kort. Frågan är i vilken riktning? JAg noterar dessutom att DAX till slut stängde sitt gap, och att vi närmar oss stödnivåer. Med tanke på hur den fintade oss sist, så kanske den ska ge en falsk säljsignal innan det är dags att stiga på?

Imorgon kommer det jobbdata! Stay tuned

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.