Vad leder vad?

Vi försöker ju hitta små ledtrådar som kan visa var börsen ska ta vägen. Men rätt ofta hinner börsen före. Goldmans chart nedan visar hur SPX numera prisar in ett tapp på ISM ner mot 50. Helt i linje med soft patch som i min värld lirar med ett BNP fall från 3 till knappt 2%.

Om man tror på recession, och därmed negativ bnp tillväxt, så har det historiskt lirat med PMIs ner mot sub-40. Tror man på det så finns det såklart mer nedsida på SPX. Jag tror ju inte på recession. Inte ens efter soft patch. Jag tror att soft patch gör att vi kan undvika recession och istället skapa oss bättre tider. Något som kan få bägaren att rinna över och framkalla recession. Anlefningen till detta är att en soft patch gör att  Fed måste inta en mer duvig hållning vilket i sig gör att vi skjuter recessionen på frmatiden.

Får jag rätt så ska ISM ner mot 50 och vända upp där. Börsen lär i så fall vända upp bra mycket tidigare. Kanske till och med när ISM faller?  Det är med andra ord Ett spännnde chart som vi lär få återkomma till…

3ABAB25F-4841-4F8D-B938-386D0786C926

Nedan chart är också intressant. Den visar en väldigt naturlig koppling mellan privat konsumtion, och samlade inkomster. Ökar våra inkomster så ökar konsumtionen ungefär i samma utsträckning. Inkomsterna ökar naturligtvis med löneinflationen men även med jobbskapande. Senaste åren har jobbskapandet legat på ca1,5-2% i årstakt (c200,000 nya jobb/mån) och lönerna har pendlat mellan 2-3%, så det summerar till 3,5-5%. Deutche menar att det ser stabilt ut. Gör det? Jag menar att soft patch får tillväxten att sjunka till c2% vilket gör att jobbskapandet sjunker mot 1%. Det är också naturligt med tanke på att arbetslöaheten är låg. Det är inte lika enkelt att hitta nya att anställa. Lönerna då? Jag tror det finns en risk att de faller tillbaks med tanke på inbromsningen. Optimisterna menar att arbetsmarknaden är så pass tajt att de inte lär göra det. Säg att de kommer ligga på 2,5-3%. Det gör att inkomsterna kommer ligga på 3,5-4%. En lätt inbromsning mot idag vilket kommer slå mot konsumtionen, vilket alltså är helt naturligt med tanke på den lägre tillväxten. Allt hänger ihop. Sen har vi hushållens ökade räntekostnader efter 9 höjningar. De lär göra sitt. Att USA står inför en soft patch är knappt en prognos. Det som vi bor diskutera istället är frågor som, hur kommer Fed hantera detta? Vad händer med löner och inflation? Vad händer efter soft patch? Det först efter vi har bra svar på de här frågorna som vi överhuvidtaget kan bilda oss en uppfattning om vi kommer se nya toppar nästa år, eller en fortsättning på en bear market. Detta är mekanismer som hänger samman och är helt grundläggande. Det har dem alltid varit. Fundera lite på det här innan du drar några förhastade slutsatser. Låt andra finansiera de misstagen istället!

DDB13AC9-4606-426B-A7ED-91C8C09DC621

 

Trevlig kväll

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.