Secular Bull market

Förr eller senare kommer vi gå in i en sk. Secular Bull market. Vi är inte där idag, utan vi anses fortfarande vara i en sk. Secular BEAR market av den enkla anledningen att vi fortfaranade är under mars toppen från år 2000. Sen kan man alltid drifta om man ska lägga tillbaks utdelningar eller inte. Nåväl den dagen vi bryter mars-00 toppen är det nya tag. Detta trots att botten, och det stora köptillfället, faktiskt ägde rum många år tidigare, nämligen i oktober 2008.

Nåväl, i den här sekulära bull marknaden väntar jag mig att ERP, eller riskpremien på aktier, som visas i chartet nedan, ska gå från dagens extremt höga nivåer till 2-3%.

Detta kommer ske genom att;

1, PE kommer nå minst 20
2, riskfri ränta ca 3%, typ som inflationen.
3, vinsttillväxten ca 10% om året. Det har visat sig över långa tidsserier (typ årlig vinsttillväxt baserat på rullande 10 års perioder) att vinsttillväxten VÄLDIGT stabil, och inte alls volatil.

Namnlös1525

Det mest ironiska av allt är att tidningarna kommer konstatera, kanske 2018??, att den som gjort den bästa affären är han som köpte under Lehman kraschen, och sen bara la aktierna i ”byrålådan”. Det kommer framstå som så smärtsamt självklart och enkelt, att man kommer fråga sig, återigen, varför alla beter sig som idioter på kapitalmarknaden då det nästan inte kommer vara någon som faktiskt gjorde så… nej istället kommer man gräva fram data som visar att de flesta sprang och köpte räntepapper åren efter krisen, och det var inte först förrän många år sedan man vågade sig in i aktier igen. Samma sak gällde år 2000, då var det inte så lätt att sälja en ränteprodukt, men det var obligationer man skulle tryckt in alla pengarna!

Med det är så man resonerar 2018 :-). Idag är den stora frågan, ska man köpa nu och bara följa med, eller kommer det ytterligare en tur nedåt som utgör ett bättre köpläge? Jag förstår att man tänker så, jag gör det också… men för den långsiktige spelar det inte så stor roll!

I veckan har vi PMI från Europa, IFO och PMI från Kina.

Trevlig kväll!

Annonser

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.