PMI mania

Igår ramlade det in en massa inköpschefsindex.

Tyska Mfg PMI kom in på 52,3 mot 52,5 väntat och fg 52,5.. ok
EZ kom in på 52,0 mot väntat 52,0 och fg 52,0…ok

Europas sega återhämtning fortgår….

Från USA kom Mfg PMI in på 53,1 mot väntat 53,0 och fg 53,0… helt ok
ISM kom in på 50,2 mot väntat 50,6 och fg 51,1…. inte så kul och den lägsta nivån sen Lehman faktiskt. Det var egentligen bara under 2012 som vi var på samma nivå!
Tittar man på ISM New Order så kom den in på 50,1 mot fg 51,7. Inte alls en kul nivå! Så sent som i juli låg den på 56,5.

Så frågan är vad som händer i USA…. är det verkligen bara Kina som spökar Fru Yellen? Eller är du misstänksam mot USA också? Nu ska man ju inte överdriva tillverkningssektorns betydelse i USA. Det är servicesektorn som är den viktiga och det är främst där jobben har skapats. Tittar man på jobbskapande inom tillverkningssektorn så är det en sektor som sticker ut. Energi! Där har skapats många jobb senaste åren. I övriga tillverkningsindustrin skapas inte många jobb. När oljan kollapsade så sjönk såklart även jobben i sektorn. Men ändå… datan är på en något för låg nivå!

Namnlös2100

Kina då?

Den officiella Mfg PMI kom in på 49,8 mot 49,7 väntat och fg 49,7
Det privata Mfg PMI kom in på 47,2 mot 47,0 väntat och fg 47,0

Båda är faktiskt snäppet bättre än väntat OCH bättre än föregående. Det är positivt. Nivån är dock förfärlig. Men marknaden brukar inte bry sig om nivån, utan derivatan…. dvs förändringen, dvs en dålig siffra kan vara en bra siffra om den är bättre än fg och förväntningarna.

Så summan av kardemumman är att Kina datan på marginalen var positivt… och USA datan en besvikelse.

Hur ska börserna förhålla sig till detta? Tja, marknaden verkar vara fokuserad på Kina så det får anses vara en viktigare data. Alltså så borde marknaden ta detta positivt. Å andra sidan så har vi en mängd data från Kina i oktober som jag tror marknaden vill titta på innan man börjar fira. Det ryktas även om att det planeras fler devalveringar…..

Från Yellens perspektiv då? Jag tror inte att gårdagens PMI data från Kina får henne att ändra sig utan jag tror hon vill se hur datan utvecklas fram till december innan hon drar några slutsatser. Vad gäller Amerikanska ekonomin så är fortfarande servicenäringen, consumer confidence, löner, jobbskapande, huspriser VIKTIGARE än hur några fabriker går. Därför är dollarn och lönedatan överordnad inköpschefsindex.

I eftermiddag kommer NFP Timlöner och där förväntar man sig 2,4% mot fg 2,2%.

Börsen då? Var det en fint vi såg i tisdags? Anledningen till att jag inte kastade mig tillbaks in i marknaden var för att vi bildade ett gap i onsdags vid 1,403. Det täpptes igår seneftermiddag. Så nu är det fritt fram kan man säga.

För det första vill jag säga att jag tror börsen står inför en fin resa uppåt inom de närmaste halvåret. Frågan är om vi har sett botten eller ej? Svagheten under tisdagen, var det en fint eller var det en signal? Styrkan igår, var det en fint eller signal. Svårt att säga. Än så länge står jag utanför beredd att hoppa på!

Tittar man på Amerikanska och Europeiska index så kan man säga att de gjorde en dubbelbotten i veckan. Vissa chartister tycker det är ett styrketecken, och ser det som positivt. Andra säger att dubbelbottnar är opålitliga, och det troliga är ytterligare en körare ner så att vi åtminstone får en 3 vågs korrektion, åtminstone sett till SPX. Oavsett om det är en dubbelbotten som kommer hålla eller inte, så finns det goda chanser att aktier kan gå starkt ett tag inom korrektionsintervallet… just på grund av att vi är i botten av detta. Det skulle betyda att ca 5% uppsida på kort sikt inte är helt omöjligt… detta oavsett om vi sett botten eller ej. Så om man försöker översätta omvärlden på Stockholm, så pekar det på att man ska ligga i aktier.

Kina är otroligt viktigt. På senare tid har momentum i konjunkturen avmattats + att FED gav inte höjde och gav ett duvaktigt budskap. Detta borde bidra till att realräntorna sjönk, men vad har hänt? Precis tvärtom. DB är inne på att det enkom handlar om att Kina har problem och att the great ackumulation av Reserver är till ända. FX reserves behövs till annat i ett läge där tillväxten mattas av. Kina som världens största köpare av US treasuries har och kommer fortsätta dra ner på takten.

Det är också därför inte dollarn har tokstärkts mot omvärlden senaste månaderna. Den borde stå i par mot Euron, men det gör den inte! Den borde stå i nästan 9kr mot kronan. Men det gör den inte. Framgent så bör vi hålla koll på Kina datan, och då tänker jag främst på FX Reserves, samt Huspriserna och bostadsbyggandet. Även om övrig data också är viktig!

Namnlös2101

Om bara några timmar kommer NFP siffran…. jag avvaktar marknadens reaktion på den till att börja med!

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.