NFP september

NFP kom in på 142k mot 201k väntat. Fg siffra reviderades ner från 173k till 137k. En riktig skitsiffra om jag får säga det själv!

Timlönerna som är det viktiga, kom in på 2,2% YoY mot väntat 2,4 och fg 2,2… svagt, och i linje med de senaste åren.

Ingen inflation här inte.

För att sammanfatta siffran så innebär det att vi tagit ett stort steg bort från räntehöjning i december, OCH man kan också börja fråga sig hur det är ställt i den amerikanska ekonomin? Vad är det för typ av avmattning vi ser?

I detta nu så faller räntorna, och så även dollarn.

Dollarn faller för att man är orolig över konjunkturen, räntorna faller för att man köper obligationer och säljer aktier, vilket också har att göra med att man är orolig för konjunkturen.

Det gamla mantrat, fallande räntor är bra för multiplarna och därmed aktier, är satt ur spel, då man inte litar på vinsterna, som har att göra med att man inte litar på konjunkturen…. vilket gör riskaptiten lägre…. RISK off är negativt för aktier! Positivt för obligationer trots att de avkastar NOLL, då NOLL avkastning är bättre än negativ.

De närmaste veckorna så trillar det in en hel del Kina data, och det är nog många som vill stå utanför och avvakta den i det här läget…..

Av den anledningen så kan det bli svårt att för OMX att klättra vidare….. så vi avvaktar tills vidare.

Givet den datan vi har idag, så står jag såklart fast vid att en räntehöjning först kommer i mars… men den kräver att lönedatan tar fart och att dollareffekten klingar av.

Men jag vill även slänga in ett Wake up meddelande!!! Börsen har varit svag sedan i april i år…. dvs nästan ett halvår. Givet osäkerheten kring Kina, och på senare tid USA, så får man ändå säga att börsen tagit en hel del höjd och varit tidigare och smartare än oss allra flesta… som vanligt. Den är skicklig på att prisa in framtiden. Så att luta sig för mycket på dagens oro när man argumenterar för Stay away…. så skulle jag vilja säga. ”Var står vi, vad pratar vi om i Mars 2016?” för det är vad börsen troligtvis kommer prisa in framöver. Med andra ord…. blir det bättre tider så är det faktiskt troligt att vi sätter en botten här i oktober, och då kommer man känna sig bra jävla dum… som vanligt :-), om man hängt upp sig på nu läget och glömt i vanlig ordning att börsen prisar in framtiden….

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till NFP september

  1. Jesper skriver:

    Hej ville bara tacka för en bra blogg.
    Fortsätt i samma stil.
    / Jesper

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.