Tekniskt hittepå, men ändå lite kul!

Med teknisk analys kan man få till nästan vad som helst. Men det kan ändå vara lite value adding om det är underbyggt av fundamenta.

Börsen rekylerar och släpper därmed ut mycket av sin tidigare överköpthet. Så länge som 1,590 håller så går det ändå att tänka positivt. Faktum är att håller 1,630ish området så är jag inte obenägen att vara tekniskt positiv. Nåväl, nedan har jag ritat upp ett sätt att se på världen givet att bull marknaden håller i sig. Då kan man tänka sig att vi toppar ur i februari nästa år kring 2,100ish vilket skulle vara stjärningspunkten i 2009 års trenden och den som löper sedan tidigt 90-tal, och vars lutning rimmar med vinsttillväxten för OMX. Slagen därimellan är ju bara multipel kontraktion, alt expansion. Alltså har vi ett halvårs bullmarket framför oss?

 

Efter toppen under tidig vår, alt sen vår 2019, så väntar börskraschen, vars botten bör inträffa cirka ett år senare. Typ på våren 2020. När botten inträffar ser det inte trevligt ut. Vare sig på börsen eller gator och torg. Botten skulle landa kring 850ish, dvs mer än en halvering. Den stigande trenden sedan 90-talet är primärt den stöd linje som fångar upp fallet.

Man skulle kunna klä in detta i ett fundamentalt resonemang också…. men jag gör inte det, så ni verkligen förstår det högst, nästan ironiska, spekulativa inslag här.

Det har kommit en massa Inköpschefsindex.

Från Europa kom Mfg PMI in på 54,6 mot flash 54,6 och fg 55,1. Från Tyskland kom den in på 55,9 mot flash 56,1 och fg 56,9. Momentum avtar liksom. Handelsstök, stark Euro och annat grus liksom.

Från USA kom US Mfg PMI in på 54,7 mot flash 54,5 och fg 55,3.

ISM Mfg kom in på 61,3 mot väntat 57,7 och fg 58,1. New Order studsar upp från 60,2 till 65,1. Lite av en skräll faktiskt.

Många, inklusive jag, har trott att ISM har toppat ur och faktiskt är på väg ner…

1, stark dollar

2, stök i Emerging markets slår tillbaks

3, FEDs räntehöjningar börjar kännas genom högre marknads- och låneräntor

4, expansiv finanspolitik ebbar ut

5, handelskriget påverkar handel negativt

Vilket alltså inte alls den här siffran visar på. Vissa menar att Augusti siffran är en stökig rackare och kan vara spretig utan att det betyder nåt… Vi får se. Jag får gräva vidare och se om det finns någon rationell förklaring.

Stark ISM, och starkare än väntat (vilket driver surpriseindex) brukar vara mumma för aktier. Vi har även jobbdata senare i veckan, där jobbskapandet är en viktig bekräftande faktor för hur stark tillväxten egentligen är, och de har varit rätt divergerande på sistone. Ett USA som växer med 3% om året borde rimligtvis skapa minst 250,000 jobb i månaden i snitt. Det har vi ju inte riktigt sett hitintills.

Men den kan även vara en klassisk urtoppning. Duktiga Nordea strategerna och andra hävdar detta på ett bra sätt…

0C697CA5-1EEB-4740-8B31-4943DCAFC14E

5686468E-6E2D-4011-89B8-754651A2DF2E

C2AFD8EF-2790-4954-9F7B-D8FDC7804CED.png

Men om jag ändå får mig ta friheten att vara lite kritisk till de här 3 chartsen. De hänger nämligen ihopa! Den första handlar om att 2-åringen sprungit iväg, vilket handlar om Feds höjningar. Den andra handlar om att priskomponenten dragit i väg vilket gett Fed möjligheten att höja, och den tredje handlar om att finansiella förutsättningar blivit tuffare – vilket handlar om att Feds höjningar fått genomslag.

Konklusion:

Om Fed fortsätter att höja, så kapsejsar ISM. Om Fed blir duvig gör den inte det.

Om core PCE stannar på 2%+ är de hökiga. Om den vänder ner blir duviga.

Var ska core Pce ta vägen?

var ska lönerna ta vägen?

Stay tuned!

ps. Det är rätt stor skillnad mellan US Pmi och Ism, två inköpschefsindex som bör visa samma sak. Tidigare när de diffat så har man kunnat peka på två saker.

1, Oljeindustrin får ofta större genomslag i ISM

Eftersom oljan kutat på, så stämmer den här logiken. Om man funderar vidare så borde oljan få sig en törn om nu Ism ska packa ihop och konvergera mot PMI. Idag är oljan tvärtom stark.

2, I PMI tog tidigare storbolag större plats. Storbolag har större internationellt footprint och borde beröras mer av ex timult i Kina och avtagande momentum i Europa. För att PMI ska konvergera mot ISM borde alltså handelsbråken avta. Där är vi inte ännu.

ds

 

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.