FED och kartan

FED mötet idag kom in hökigare än jag väntat mig.

Man höjer tapering från 15 till 30 och blir klar i mars/april…. detta var väntat

Man släpper synen på inflation att den är övergående. Också rätt väntat.

Man guidar för 3 höjningar nästa år och 3 under 2023. För mig var det en starkare guidning än väntat.

Nu står vi alltså inför en första höjning i juni nästa år. Sen får vi två till, i september och december.

Min syn är att detta budskap kommer pressa upp 2yrs räntan mot c1%, 5yrs mot 1,5% och 10yrs till 2% fram till nästa vår, typ mars /april.

Detta är inget problem för börsen, den brukar stiga med räntor så länge som utsikterna är goda. Det är först efter de stigit som det brukar bli problem. Därför tror jag också på en börstopp i mars/april.

Därefter är jag ju super baissad, dels pga värderingsskäl, men också för att jag tror inbromsningen blir ganska stark. Fiscal cliff ni vet. Det är där jag skiljer mig från FED; de tror på stark ekonomi nästa år, typ 4,5% tillväxt. Det tror jag kan bli svårt.

Därför är jag klart tveksam till att de faktiskt kommer att höja när de väl kommer till juni. Det har ju hänt förr att det INTE blir som plot schemat om man säger så.

Att Powell släpper synen på inflationen som övergående och nu väntar sig fortsatt rätt hög inflation beror INTE på att han tror att bilhandlare fortsätter att höja priserna på beg bilar som de gjort senaste året, eller att supply issues fortsätter att härja, eller annat som varit väldigt pandemi relaterat. Nej han tror fortfarande att mycket av det som tryckt upp priserna i år, kommer plana ut och trilla ut ur inflationsdatan.

Men vad som hänt är att lönerna i år tagit ett rejält språng utan att arbetsmarknaden varit så mycket tajtare än under 2016, och då hade vi inte problem med löner. Det finns lite olika förklaringar till detta, och vissa av dem är övergående. Men givet deras positiva syn på ekonomin, och att arbetsmarknaden, mätt som sysselsättnings- och deltagandegrad, är relativt nära att anses vara tajt (det är stor skillnad efter recessionen 2009, där det skulle ta 9 år innan man kunde tala om tajthet) så förstår jag honom att han tror att även om lönerna mean revertar från dagens extrema nivåer, så lär de inte komma ner så långt som om ekonomin inte varit stark och arbetsmarknaden nära tajthet. Och givet att lönerna inte faller tillbaka så mycket, så gör inte den lönedrivna inflationen det.

Så jag är helt säker på att han vet att inflationen droppar ordentligt under våren, fast kanske ner mot 2,5%+ och inte så mycket lägre, samtidigt som tillväxten är god, och då är faktiskt FEDs mål om minst 2% inflation uppnått. Detta samtidigt som arbetsmarknaden kommer anses vara i full sysselsättning. Alltså är det inte så konstigt att han tror sig kunna höja i juni 2022.

Men, som sagt, jag tror Fiscal Cliff kommer att ställa till det. Tillväxten blir lägre än väntat, inflationen kan bli lägre än väntat, och då kommer plot chartet att revideras. Time will tell.

Spelar det nån roll när FED höjer? Ja om man ser till skuldberget i världen, och USA, så skulle jag säga att höjer dem från 0 till 2% så innebär de ökade räntekostnaderna, som ger en squezze på inkomsterna, varpå tillväxten i princip går mot 0%. I den miljön anställs ingen, och vinsterna står stilla. Börsen blir orolig och faller.

Eftersom jag tidigare trodde på höjningar under 2023, så väntade jag mig inbromsning under 2024, och förmodligen recession 2025. Om FED nu är rätt på bollen, och jag har fel i att Fiscal Cliff på utebliven spending av 15% av BNP inte spelar nån roll, och de börjar höja redan nästa sommar, så kan man i princip flytta fram detta scenariot 6-12 månader. Det betyder att den topp vi ser under nästa vår, förmodligen är en topp som kommer att hålla länge. Vi pratar alltså topp i likhet med 2007 och 2000. Men vi får ta ett steg i taget. Inbromsningen kommer då redan 2023, och recession under 2024.

Marknaden är stark ikväll… först och främst handlar det om att en osäkerhetsfaktor försvunnit. Mötet är bakom oss. Marknaden hatar ovisshet. Men för det andra så gläds marknaden över att FED inte upplevs vara behind the curve, utan realist och har en plan för detta. Man är också glad över att trots den inflationsmiljö vi är inne i , så väntas tillväxten vara okej, och vi klarar även av att hantera tider med inflation. Mantrat från många dysterkvistar har under många år, ja nästan så länge som jag kan minnas, att så länge som räntorna är låga, så går det inte åt helvete, men när inflationen kommer tillbaka (jag minns 1982 bla bla) då är det slut. Nu upplever många att inflationen kommit tillbaka…. men det verkar gå rätt bra ändå. Till och med FED intygar detta och det känns bra.

Som sagt, jag tror 10yrs är på väg mot 2%…. sen om FED får rätt så lär den fortsätta upp mot 3% i takt med deras höjningar. Som sagt, får de rätt kommer börsen stöta på patrull då en ränta på 2% innebär ett motiverat PE-tal på c18 medan en ränta på 3% så talar vi om PE 15. Vi kan diskutera vinstnivåer nån annan gång, men ni fattar. För om börsen ska gå bra så måste vinsttillväxten kompensera för multipel contraction.

Men jag tror ju att Fiscal cliff kommer göra skillnad, att börsen toppar ur under våren och börjar falla kraftigt. Att 10yrs trycks tillbaka igen, mot kanske 1,5-1,7%. Sämre jobbskapande, inflation lägre än väntat, negativa vinstrevideringar. Detta tror jag är mer sannolikt…. time will tell. Fiscal Cliff är ju en tillväxtfientlig faktor. Men om den innebär uteblivna räntehöjningar, så är det faktiskt en börsvänlig faktor allt annat lika.

Men som det är nu verkar marknaden glad över FEDs hökiga kram och lugnande ord att allt är lugnt, allt ser bra ut. Vi har örnkoll på detta.

Om styrkan håller i sig så kommer köpsignalerna och då kan vi få ett för många efterlängtat nisserally. Jag siktar i så fall på SPX 4,900 +/-50bp. Target till våren är alltjämnt 5,200ish.

FED beslutet förändrar inte mycket där… den stora skillnaden är om de får rätt så kommer det börja att knaka i konjunkturträdet under andra halvan 2023. Har jag rätt så blir det ett år senare. Och när det knakar i trädet så faller vinsterna och det gillar inte börserna. Senast det var tuffa tider var 2020, och då gjorde SPX en vinst på 140 dollar. Den kan man ha som referensvinst även denna gång när det börjar blåsa snålt. Men deppa inte nu,…… nu är det happy times fram till våren! Tjooohoooo!

———————

Torsdag….

Från Europa kom Mfg Flash PMI in på 58,0 mot väntat 57,8 och fg 58,4. Tyska motsvarigheten kom in på 57,9 mot väntat 56,8 och fg 57,4. Europas tillverkningssektorn mår bra. Ingen kollaps i närtid. Tjänstesektorn kom in nåt svagare, men på totalen mår Europa ganska bra. Ingen fara på taket, lita på vinstestimaten.

För er som är nya så vill jag bara göra ett förtydligande mellan PMIs och vinster. PMIs guidar den ekonomiska utvecklingen med 1-3 månader. Ekonomisk tillväxt i nominella termer (real + inflation) visar hur stark Sales blir för företagen. Sales X Operational Leverage ger vinstutvecklingen i grova slängar. Så istället för att sitta och vänta på hur ex resultaten ska bli under Q4, vilket vi vet i februari från bolagen, så tar jag istället tempen på PMIs under typ augusti-oktober, och vet därmed på ett ungefär om det är tryck i maskineriet under Q4, och vet i stora drag hur vinsterna blir under Q4. Enkelt uttryckt har jag en god uppfattning 6 månader innan bolagen publicerar resultaten över hur de ska bli. Eftersom marknaden diskar framtiden, så går PMIs mer i linje med marknaden medan resultaten laggar. Jag tittar såklart även på resultat, men då handlar det mer om att studera avvikelser och detaljer. För att inte tala om bolagsnivå. Men givet hur PMIs rullat in nu senaste tre gångerna så vet vi alltså redan att Q4 perioden, som rullar i gång i slutet på januari, kommer bli ganska bra.

Philly FED kom in på 15,4 mot väntat 30,0 och fg 39,0. En riktigt sur siffra, som pekar på en ISM ner mot sub-55. Märkligt kan tyckas när Empire var så stark tidigare i veckan. Tittar man på underkomponenterna så är det New orders, 6m outlook, cap-ex och priser som svagar sig. Det är alltså inflation och tillväxt som får sig en rejäl törn. Den enda faktorn som är bra är employment, som vi också vet är lagging i allmänhet. Dvs det krävs good times under en period innan företag känner confidencs och börjar anställa. Det har varit anmärkningsvärt hur bra industrin i USA, och Europa också för den delen, har mått i förhållande till hur lite man har rekryterat. Visst, de flesta jobben skapas i tjänstesektorn som är störst. Men det finns en koppling. Kan det vara så att lagom till att tillverkningssektorn går in i ett lite lugnare tempo så känner ändå företagen konfidens inför framtiden och vågar anställa. Vi ska inte dra på för stora växlar här….. men siffran är anmärkningsvärd. Ni vet ju hur jag anmärkt på nivån kring detaljhandeln som icke hållbar givet underliggande köpkraft. Detta samband kanske börjar röra på sig nu närmaste månaderna.

US Mfg Flash PMI kom in på 57,8 mot väntat 58,5 och fg 58,3

US Service Flash PMI kom in på 57,5 mot väntat 58,5 och fg 58,0

Båda sämre men fortsatt god nivå. Empire ligger i nivå med detta, medan Philly är en bit under. Retail sales var inte så upplyftande heller. Svårt att dra någon hård slutsats av detta. Nivån är generellt god, men momentum avtar något. Vinstförväntningarna för Q4 lär hålla… och än så länge bör det inte ge någon större inverkan på FY22 som i princip är det enda som räknad nu egentligen.

Jag har ju flaggat för US Fiscal Cliff som en viktig tillväxtbromsande faktor inför nästa år, något som marknaden inte tar till sig av och förstår konsekvenserna av. Jag har en faktor till, som historiskt varit viktig. Nämligen China Liquidity YoY%. Den kan man beräkna på lite olika sätt, men att ta M2 (alt M1) och sen substrahera med PPI (alt CPI) ger en vink. Den leder globala PMIs med ca 12 månader. Den ser inte så bra ut inför nästa år. Dvs den guidar för att globala PMIs kommer trilla ner mot 50-55 i mitten på nästa år. Gör dem det revideras tillväxt ner, revideras tillväxt ner revideras vinsterna ner. Hur börsen går är ju en även en funktion av pris och ränta. Men som ni förstår är det inte positivt. Detta skulle i så fall rimma fint med mitt case om att konsensus ligger 10%+ för högt i sina vinstestimat inför nästa år.

Jo, på fredag är det Triple Witching. Erik Hansen tipsade mig om hittills i år har marknaden gått svagt inför, och starkt efter. Är det detta Nisse väntar på? Det skulle betyda att på måndag går startskottet…..

David Bagge aka Tenbagger, en av Twitters bästa enl mig, har också lyft fram Gamma trejden, där nuvarande negativ Gamma förstärker upp- och nedside dagar.

Sammantaget innebär detta att ett Nisse rally eventuellt kan inledas på måndag. Men tiden börjar bli knapp….. SPX ska ju helst inte stänga under 4,600 utan dra över 4720 nivåerna och stänga där…

Mitt mars/april target är intakt rent tekniskt så länge som SPX inte stänger under 4,500. Då är risken stor att vi redan sett toppen, och marknaden tänker prisa in nåt annat.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till FED och kartan

 1. erik skriver:

  Grym blogg! Hur ser din karta ut nu efter dessa besked när det kommer till bostadsmarknaden i Sverige?

  • GaStan skriver:

   Tusen tack

   Ja givet detta borde US10yrs gå mot 2% och Us5yrs mot minst 1,7-1,8%. En 5yrs i Europa ligger numera på -0,6% men borde kunna stiga mot 0% som värst. En svensk 5yrs ligger idag på c 0,0% men borde kunna lyfta mot 0,4% som värst. Ligger den där så borde bostadsoblisen handlas på c1%.

   Bostadsoblisen ligger idag på 0,57% så visst finns det uppsida.

   Givet den här rörelsen så pekar den på en nedsida på 10-15% av brf priser i sthlm. På cirka 12-18 månaders sikt.

   Min tro är att priserna ändå håller sig till jan/feb, som säsongsmässigt är starka månader för att under våren röra sig sakta nedåt.

   Vad som händer med en villa i Falun är ju svårare att säga. Den påverkas också. Men där kan man extrapolera lite. Dvs om lägenhetspriserna i sthlm kommer gå ner till nivåer som gällde under 2018/2019, så bör villan i Falun också göra det. Typ.

   Sen vill jag tillägga att jag inte så positiv till ekonomin som FED är….. och får jag rätt kring Fiscal Cliff m.m så kommer tillväxtförväntningarna revideras ner kraftigt senare under 2022, vilket troligtvis medför en större sättning på börsen, och en flight to safety, vilket alltså kan pressa ner räntorna igen. Händer detta så kommer den svenska bostadsoblisen kanske att falla tillbaka något, och det ger då alltså ett temporört stöd åt bostadsmarknaden. Tajming av allt det här är förstås väldigt svårt att förstå sig på….

   så om jag får spekulera… priserna kan komma ner med 5% från dagens nivåer nästa år… och upp till 10% året efter.

   • Niclas skriver:

    Tack för svar! Är i linje med mina egna tankar, och en sättning på börsen bör också göra sentimentet mindre hett i Stockholm. Jag antar att du inte heller ser högmultipel/growth-bolag som en speciellt bra placering framöver?

   • GaStan skriver:

    Jag tror Nasdaq kan stå 10%+ högre i mars/april nästa år… men att vi efter denna topp har ca 25% nedsida….

    Så det handlar om vem du är som investerare… kortsiktig uppsida, men långsiktig nedsida.

 2. Johan skriver:

  Så rätt krasst skulle man egentligen kunna säga att toppen precis är satt OM man tror att omicron ställer till med lite problem för tillväxten kommande månad/er?

 3. Fredde skriver:

  Om en duva säger att den är en hök. Är den en hök då?

 4. Peppe skriver:

  Tack Jonas för din blogg, som alltid
  Är som du inne på att Q4or blir bra, 1or oxså men guide vidare därifrån sketchy.
  Du har callat vår top ett tag nu. Men med FEDs update och allt annat lika borde ju nissa rally om det nu blir av top, inte när alla mår bra i Q1?

  • GaStan skriver:

   Q1orna kanske inte blir så dåliga i absoluta termer men rel förväntningar samt YoY-mässigt är jag mer osäker.

   Får se hur det blir med Nisse…. jag är fortsatt positiv till börsen sett till mars/april. Det är därifrån som jag är rejält biassad. Får ta ett steg i taget.

   • Peppe skriver:

    tack, helt otrolig att du kunde avkoda detta 🙂 tror att Q4 blir bra, Q1 oxså, men förväntan därifrån svårare, min fråga var om Q2 Top kanske kommer i Q1 nu, mera pga Fed och att jag tror att guide därifrån är sketcky för många, och man får flyttat fram schemat, kaffe sump fråga egentligen.
    Lite nyfiken om du har en POV kring mean revert på Kina eller EWZ, PE ser jus bra ut, och USD/CNY ligger och tuggar på 6,.37 trotts Geo tjafs, stabilt kanske trendar något ner, sen 2020 har det varit som att titta på färg torka

   • GaStan skriver:

    Nu pratar vi tajming, och det är min sämsta gren 🙂

    Vad gäller Kina så tror jag nästan det här med fastighetsstöket är positivt på sikt, då det sannolikt får staten att sätta in åtgärder och stimulera vilket normalt sett är positivt. När det kommer till Kina gör jag det enkelt för mig. Strunta i allt noice i medierna, det blir man inte klokare av. Ta istället M1 alt M2 (monetära basen) YoY% och dra bort KPI alt PPI YoY%…. när den faktorn går från negativ till positiv….. så brukar det innebära en stark period för kinesiska aktier. Något jag i grunden tror på sett på lite längre sikt. Relationen mellan Tillväxt-värdering-ränta är den mest intressanta i världen där… I USA finns tillväxt, men är dyrt. Europa är billigt men saknar tillväxt. Du fattar!

    Sen är jag ju lite motvallslkärring i grunden, och kinesiska aktier har varit laggards under många år. Men om man satsar på en fond så bör man säkerställa att den köper lokala aktier och inte ADRs i USA eller HongKong…. regleringar kommer göra att kapitalet styrs mot den lokala marknaden!

 5. Tack föör bra blogg och att du delar dina kunskaper och tankar. Var tror du man ska gömma sig i för placeringar om det blir en nedgång på börsen!

  • GaStan skriver:

   Om det blir riktig baisse, och risk off… så faller lång räntor och dollarn stärks… och då är det såklart bra att pengarna i långa dollar oblisar.

   Men annars funkar ju cash!

   Guld kan ev gå bra, men det kräver att real räntorna går ner, och det är mer osäkert. Guld går inte bra per automatik bara för att det är baisse.

   Crypto har jag ingen uppfattning om!

   Aktier generellt är en dålig ide… så mycket passiva flödespengar idag att allt faller. Även det som är defensivt och inte borde falla…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.