Nytt år nya tag

Rådande narrativ är att inflationen är på väg ner, räntor kommer att sänkas, men att ekonomin är stabil och vinsterna består. Det är ett klart tveksamt narrativ om ni frågar mig.

I det korta perspektivet är risken hög att inflationen kommer tillbaka, och gör den inte det så är recessionsrisken hög i det medellånga perspektivet.

Ett par frågor från förra året hänger med på den här sidan också:

1, Alla är glada över att core PCE taktat på 0,1 senaste månaderna. Inte minst FED som anser att detta är det bästa måttet över inflation. Men jag undrar hur vi ska förklara att core CPI taktar på runt 0,3. Den spreaden är historiskt extremt ovanlig, och de kommer att konvergera. Frågan är hur och när.

2, En annan fråga är den om att dagens inflation till stor del inte beskriver verkligheten. Vi har deflation i goods/tilv sektorn, medan vi har lönedriven inflation i service sektorn. Kan vi verkligen räkna med att inflationen håller sig låg. Det räcker att nedgången i begagnade bilar upphör, så studsar den tillbaka. Å andra sidan kanske inflationen i service sektorn ska mattas av.

3, Inflationen i service sektorn drivs på av en coctail av högt lönetryck, stark arbetsmarknad, och allmänt hög efterfrågan. Kan inflationen mjukna där samtidigt som efterfrågan är hög?

4, lönetrycket i ekonomin har historiskt varit en tillförlitlig och logisk inflationsbärare. Kan lönerna fortsätta att stiga samtidigt som priserna inte gör det?

5, och slutligen, kan lönetrycket komma ner samtidigt som ekonomin i övrigt fortsatt stark.

Jag har självklart inte svar på de här frågorna, men jag en sak vet jag. Svaren har betydelse för hur räntorna kommer att utvecklas och hur centralbanker agerar. Det i sin tur kommer sannolikt även ha bäring på börsen.

Datan är viktig, och i synnerhet sätter den prägel på dollarn och räntorna och det allmänna narrativet, som i sin tur sätter prägel på börsen.

Från Kina kom NBS Mfg PMI in på 49,5 mot väntat 49,0 och fg 49,4. Caixin Mfg PMI kom in på 50,8 mot väntat 50,4 och fg 50,7. Starkare, men fortsatt mer av samma. Det är som att titta på färg som torkar. NBS non-mfg kom in på 50,4 mot fg 50,2.

Tyska Mfg PMI kom in på 43,3 mot flash 43,1… fortsatt svagt

EZ Mfg PMI kom in på 44,4 mot flash 44,2… fortsatt svagt

US Mfg PMI kom in på 47,9 mot flash 48,2… mjuknar, men ingen ko på isen.

Imorgon onsdag kommer ISM Mfg, JOLTS job openings. Senare i veckan har vi Challenger, Service PMIs, Flash CPI från Europa, ADP job data…… men viktigast av allt är Jobdatan på fredag. Den är graverande. ISM non-mfg är också väldigt intressant!

När vi stod här för ett år sedan, såg det inte ljust ut. De flesta indikatorer pekade redan under hösten 2022 på sämre tider. Sämre tider infriades inte på det sättet som många hade tänkt sig. Vi vet idag att amerikanska hushåll hade en rejäl sudd kvar på kontot sedan Pandemin stöden. I takt med att priserna steg så började man använda dom här pengarna. Ovanpå det hade man underkonsumerat tjänster och det fanns en hel del att ta igen. Replecement cycles och Inventory nivåer låg också efter och bidrog. Hushåll och företagens skulder var också i större utsträckning bundna på längre löptider än hur det sett ut historiskt. Många av de här faktorerna är redan utspelade.

Men den stora faktorn och frågetecknet är räntor, och räntekostnader. Optimisterna menar på att nu kommer centralbankerna att börja sänka räntorna, och därmed har många skuldsatta kunnat rida på nollräntorna, och ducka de höga räntorna. Pessimisterna tar sig för pannan!

Vi lär bli varse hur det förhåller sig. Men optimisterna tror jag tänker fel när det kommer till resonemanget att sänkta räntor kommer att hjälpa ekonomin. Jag tänker att om stigande räntor inte fick genomslag, hur ska då fallande räntor få positivt genomslag?

2022 så var de passiva investerarna förlorare när både aktier och obligationer hade en svag utveckling. Samtidigt som du var en vinnare om du var aktiv och lyckades allokera rätt. 2023 blev de passiva investerarna vinnare, när obligationer började stiga mot slutet av året och aktier gick starkt. Allokerare har haft det jobbigare. Ska 2024 bli året när dom passiva blir förlorare igen?

Så länge som SPX 4700 håller, och räntorna och dollarn är svag, så finns det alltid chans att nå högre nivåer. VIX/Sentiment/värdering manar till försiktighet, men de är dåliga på tajming, det kan lika gärna dra en bit till under några veckor innan det vänder ner, och då kommer man i efterhand kunna konstatera att de ”hade rätt”.

Hoppas ni hade ett framgångsrikt 2023, och att 2024 både bli kul, lärorikt och lönsamt. Gott Nytt År!!!

—————– onsdag

ISM Mfg kom in på 47,4 mot väntat 47,1 och fg 46,7… bättre

Dito Prices kom in på 45,2 mot fg 49,9… rätt riktning

Dito Employment kom in på 48,1 mot fg 45,8… bättre men ingen stark nivå

Dito New Orders kom in på 47,1 mot fg 48,3… sämre men ingen jättealarmernade nivå

Totalt sett en rätt ljummen siffra. Framförallt pristrycket avtar, vilket gläder FED. Men det är inte i denna del av ekonomin man har problem med för högt pristryck. Men allt hjälper till såklart

JOLTS job opening kom in på 8,79m mot fg 8,85… lite svagare, vilket gläder FED, men det är ingen alarmernade nivå..

Us10yrs har studsat lite senaste dagarna, och dollarn varit svag. Jag är inte övertygad att vi är klara ännu. jobbdatan är viktig här. Vänder räntan ner igen, så kommer köparna tillbaka…

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Nytt år nya tag

  1. tor moden skriver:

    Vad köper vi?? bear, bull ..När ??
    Bara dravlar om hur det är. …mal på.
    HANDFASTA CASE TACK!

    • GaStan skriver:

      Detta är en macro blogg, ingen rådgivning, inga placeringstips. Det får man lista ut själv… finns dessutom en uppsjö av andra ställen där man hittar det du söker! Lycka till och hoppas du finner vad du söker!

    • Optimisten skriver:

      Ma200 säger bulltrend
      Men
      S&P snart ATH
      FoG 80 ish
      Rsi
      Bollinger
      Säger nedåt i det kortare perspektivet
      Men hur långt
      Vem vet ….
      Marknaden känns väldigt framåtblickande
      Jag skulle vilja se en styrränta på 2 för att känna mig bättre till mods , men det är nog en bra stund kvar tills det
      Fomo är jävligt jobbigt, minst sagt

  2. T.J skriver:

    Mycket bra och intressant som vanligt. Särskilt första raden… Tack

  3. RiseMountain skriver:

    Nu tror jag vi är nära, negativ GDI i US o inverterad yieldkurva….
    Efter en magisk avkastning 2023 behöver jag något tillfälligt (3-6 månader) att stoppa kassan i (fegar). Givet att dippen kommer under första halvåret: Tror vi på olja i en sådan situation? Andra alternativ?

  4. RiseMountain skriver:

    Tror att vi är nära nu: Negativ GDI och inverterad yield…
    En fundering: Om vi nu kommer in i en ressession inom några månader. Vad tror du/ni skulle fungera under den tiden? Olja? Metaller? Om man inte bara vill ligga cash.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.