Räntor och dollar visar vägen

FED sa på mötet i förra veckan att man tänker börja sänka, men inte i mars. FED sa på 60 minutes att man sannolikt sänker 4 gånger i år. Från 5,25% till 4,25%. Det skulle betyda att man kan vänta ända till juni för att flagga för sänkning, för att sen sänka i juli, september, november samt december. Det betyder att datan fram till juni måste ”motivera sänkning”. Vad betyder detta? Well i FEDs värld verkar det vara att core PCE fortsätter att komma in på 0,2% MoM eller bättre. Gör den det, så kommer alltså YoY% siffran röra sig ner mot målet om 2% på sikt.

Man kan ju undra hur sannolikt detta är? Är han inte orolig för att styrkan i ekonomin kan få den att lyfta igen? Är han inte orolig för att core CPI ligger så mycket högre än core PCE? Är han inte orolig för att 0,2 siffran har varit en kombination av deflation i goods sektorn och lönedriven inflation i service sektorn? Är han inte orolig att den starka arbetsmarknaden upprätthåller lönerna vilket gör att det strukturella inflationstrycket inte försvinner? Well, det verkar inte så.

Arbetsmarknaden i styrkan har han avfärdat genom att säga att ekonomin skapade i snitt 150k nya jobb varje månad under 2010-2019 utan att skapa för hög inflation. Men ska man vara ärlig så låg lönetrycket på 2,5% (vilket resulterade i 1,5 core PCE) fram till 2017, då lönerna började röra sig uppåt och drog inflationen med sig. Då höjde man räntan också från 0 till 2,25%. Skillnaden mellan om det skapas 150k nya jobb utan inflation och med inflation handlar om hur tajt arbetsmarknaden är. 2010 var det inget problem, men efter 7 års jobbskapande blev det ett problem 2017. Men nu tycks inte det vara ett problem. Jag tror att Powell innerst inne tror att det starka jobbskapandet sjunger på sista refrängen. Men det har han inte sagt rakt ut. Snarare säger han motsatsen, att ekonomin är stark och kan överraska på uppsidan.

Det intressanta är inte hur bullish aktiemarknaden är nu för tiden. Den ser på saken väldigt simplistiskt, dvs så länge som inte ränte- och valutamarknaden inte säger nåt annat, så behöver inte dom göra det heller. Ränte- och valutamarknaden verkar, ÄN SÅ LÄNGE, också lita på Powell.

US10yrs rör sig numera i ett intervall runt 3,8-4,2%. Den säger i princip att det blir 4-6 sänkningar i år. Dvs första i maj, juni alt juli, och sen 25 punkters sänkning på varje möte. Det är inte så noga. Det viktiga är att det blir av. Dollarn är förvisso lite starkare, men egentligen tycker jag den har varit ganska konsoliderande också.

Det intressanta framöver är om det fortsätter att konsolidera. Dvs Status Que… eller US10yrs/Dollarn bryter ut i någon riktning, och då är frågan i vilken riktning, varför och när. Ska Us10yrs/dollar till 5% och 1,04eur, 3,3%/1,13eur…… eller harva på runt dagens nivåer?

Givet hur starkt datan kom in i förra veckan, och att us10yrs ”bara” står i 4,1% så är det anmärkningsvärt. Förr i världen hade börsen blivit livrädd för räntehöjningar, men rycker man på axlarna och säger att ”okej blir ju ingen sänkning i mars, men kanske i maj och senast i sommar”. Det är positivt tänkande.

Personligen tror jag också på sänkningar. Men det handlar i grunden på att jag inte tror på konjunktur styrkan. Där har jag 4 anledningar:

1, primary deficit, dvs budgetunderskott minus räntekostnader, har inte varit så ”icke stimulativt” på 20 år.

2, hushållens savings ratio, läs buffert, är helt förbrukad

3, bankernas utlåning till hushåll och företag är nere på noll

4, Räntekostnaderna för hushållen har börjat stiga ganska rejält sett till kreditkort, billån, studielån etc.

Svårt att se hur ekonomin ska dundra på under de förutsättningar, och då kommer inte inflation vara nåt problem på sikt. Så i min bok, givet att ovan stämmer, har räntorna toppat och ska trenda nedåt.

Då kvarstår vinsterna. Och jag kan bara konstatera att så länge som jobbskapandet är positivt så litar marknaden på 245dollar FY2024. Förra veckans data bekräftar vinstprognosen alltså. Sen om vi får recession istället, ja då är nedsidan betydande då börsen i ett nafs handlas till PE28. Då är det inte lika kul!

Sen börsen kommer utvecklas beroende på vad som händer ovan plus värdering. På SPX 4900 handlas vi till PE20. Det är INTE farligt om man tror på lägre räntor och vinsttillväxt. Det är åt helvete för mycket om man tror att FED måste backa från räntesänkningar eller tror på recessionsvinster.

Inversen av PE20 är 5%. På riskfria räntor runt 4-5% är det inte kul. Man måste tro på lägre räntor.

Dagens realräntor, ränta minus inflation, brukar inte heller vara mumma för börsen. Alltså måste man tro på räntesänkningarna.

Om ECB och Riksbanken sänker i sommar, är det rimligt att tro att FED kan sänka i 1 maj. Då behöver man flagga för detta vid mars mötet, och fram tills dess så behöver vi ha data som ger dom stöd för detta. Främst inflationsdatan då alltså!

Veckan är tunn på data. Nästa stora grej är inflation nästa tisdag.

I eftermiddag kommer ISM Non-Mfg, där Employment faktorn fullständigt pös ihop förra månaden. Siffran visar på att service företagen slutar anställa, och börjar varsla. Dvs den står i skarp kontrast sett till jobbdatan på sistone. Frågan är om den ska studsa tillbaka eller inte. Är den starka jobbdatan lagging, och den här är forward looking, eller var det bara en outlier? Återkommer…

I slutet på förra veckan hade vi en del data…

Kina Caixin Mfg PMI kom in på 50,8 mot väntat 50,6 och fg 50,8… inte kris som jag ser det!

Caixin Service kom idag på 52,7 mot fg 52,9… ingen kris där heller!

Riksbanken hade möte i torsdag och sa att man tänker börja höja under första halvåret, Blir det i mars, maj eller juni. Jag gissar på juni mötet, och sen givet att inflations och konjunkturpilarna pekar nedåt så sänker man med 25 vid varje möte. Dvs från 4% till 2,75%. Med lite tur har vi det rörliga bolånet på 3,5% till jul.

Från Europa kom PMIs in i linje med flash. De är svaga, både för Mfg och Services. Europas konjunktur är inte recession, men helt klart avkylning. Flash data för inflationen visade också på avtagande tryck, helt i linje med den ekonomiska aktiviteten. ECB är brydda över styrkan i arbetsmarknaden och vill se hur lönerörelsen tar form under våren, men lär också sänka tillsammans med Sverige och USA senare i vår/sommar.

Challenger layoffs kom in på 82,3 mot fg 34,8…. svagt, men fortsatt ingen siffra som skvallrar om någon kris.

ISM Mfg kom in på 49,1 mot väntat 47,0 och fg 47,1.. bättre men fortsatt ganska svag

Dito Employment kom in på 47,1 mot fg 47,,5… inte så kul

Dito New Orders kom in på 52,5 mot fg 47,0… anmärkningsvärt stark. Undrar var den köpkraften kommer ifrån. Lager effekter?

Dito Prices kom in på 52,9 mot fg 45,2… oooops. Anledningen till att inflaitonsdatan varit så bra är för att vi har delflation i goods sektorn. Nu pekar denna på att man slutat sänka priserna, och ligger service inflationen kvar så…. kan det bli ugly!!!

Job data…

NFP kom in på hisnande 353k mot väntat 180k och fg 333k (uppreviderat från 216k). SUPER stark. Visserligen har januari säsongsmässighet i sig, men det ska analytikerna ta höjd för. Om någon tänkte att FED ändå kanske skulle höja i mars, så lär de inte tro det längre.

Lönerna kom in på 0,6% MoM mot väntat 0,3 och fg 0,4… ojoj högt!! Även där finns vissa effekter med, men lönetrycket vill inte ge med sig så här långt. Å andra sidan är detta bara en funktion av 1, jobbskapandet och 2, tajthet i arbetsmarknaden…. så vi ska inte vara förvånade.

Slutigen kom den siffran som jag tycker är mest intressant!!!

ISM Non-mfg kom in på 53,4 mot väntat 52,0 och fg 50,5… klart bättre

Dito Bus activity kom in på 55,8 mot fg 55,8… inline men stark! Service sektorn mår bra

Dito Prices kom in på 64,0 mot fg 57,4… finns inte en tanke på att sluta höja priserna. Det skulle inte jag heller gjort som företagare om 1, efterfrågan är stark och jag faktiskt kan höja priset mot kund och 2, personalkostnaderna flåsar mig i nacken

Dito Employment kom in på 50,5 mot fg 43,8… och den STUSDAR UPP IGEN. Förra var falskt alarm. Man har inte börjat kicka folk!

Dito New Orders kom in på 55,0 mot fg 52,8… fortsatt starkt bokningsläge.

En på det hela taget stark skörd. Får se hur ränte- och valutamarknaden sväljer det här!

Så länge som US10yrs ändå håller 4,20% området, så tror jag marknaden tänker att vi är i en fallande trend sen 5%…. och då tror jag börsen generellt får det svårt att göra en större korrektion. Jag tror fortsatt att risken är på uppsidan. Sentimentet är uppskruvat, men precis som med en överväderad börs kan det hålla i sig längre än man tror.

Skulle inte förvåna mig om hela det här debaclet är en Buy on Rumoiur, sell on facts pryl… dvs den dagen FED säger, att nu kommer vi sänka! Och taxi chaffisen säger, nu går räntorna ner, då kommer alla må bra, och aktiemultiplarna borde vara högre, och man ska köpa aktier… den dagen är det för sent att köpa aktier. Då ska man sälja…

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Räntor och dollar visar vägen

  1. Siffertrix skriver:

    Hej!

    Min fråga är: kommer RB verkligen att sänka före Fed?

    Vad händer då med kronan? Känns som vi får en dubbelsmäll där kronan tappar rejält samtidigt som utländska investerare flyr svenska marknaden. Det senare är kanske inte ett problem för RB men det förstnämnda leder till högre inflation.

    Kanske ändå om ECB sänker före Fed? Spännande tid vi lever i.

    • GaStan skriver:

      De är mer beroende av ECB än FED… så frågan är snarare om ECB sänker före FED… de brukar inte göra det men det är ingen omöjlighet denna gång då datan är mer sänkarvänlig i Europa, och ECB har inget emot en svagare euro….

  2. Bertk skriver:

    Du skrev förra veckan: ” Vi har jobbdata och ISM framför oss, och stark data kan trycka upp räntan mot 4,20 och då är risken stor att dollarn bryter ner genom 1,08eur, och då faller börsen.” vilket var logiskt.

    Men det hände omvänt. Även om jobbdata kom mycket högre än väntat ( 350 mot 180k) , lönerna dubbelt så högt ( 0,6 mot 0,3 ), räntan som väntat gick upp med ( 3,8 upp till 4,04)..och börsen gick UPP !

    Powel/FED tolkar data som styr börsen på sätt som hjälper Biden att vinna och då är all logik borta !

    • GaStan skriver:

      börsen faller visserligen inte… men lyft bort large tech och den går inte så fantastiskt heller…

      men jag håller med, den relativa styrkan förvånar. Särskilt large tech tycks ju gå starkt oavsett om räntan sjunker, som tidigare från 5 till 3,8 eller stiger som nu på sistone…

      och det är möjligt att det finns nåt politiskt bakom…

  3. Jonas Gustafsson skriver:

    Tack för att du delar din kunskap o tankar !

    Egentligen , med det vi vet idag, skulle man göra som du nämnt tidigare. Placera allt i statsobligation o få en aktieavkastning o sedan när en större nedgång inträffat gå över till aktier igen.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.