Överreagerar räntan?

10-årongen studsar tillbaka till 4,3%. Man kan ju alltid fundera på vilken data punkt eller nyhet som driver detta, men i grunden handlar det om förväntan om färre sänkningar, vi pratar 2-3 stycken i år, vilket i sin tur bygger på att FED inte kan höja förrän datan stöttar detta. Med data menas alltså att Core PCE kommer in runt 0,2% MoM…. vilket marknaden nu tror kommer att dröja längre än vad man trodde för någon vecka sen! Fair enough!

Det som är intressant är att trodde även valuta marknaden på detta så borde dollarn stå i 1,08eur. Inte 1,09 som nu. Vad betyder detta? Ja antingen ska dollarn stärkas till 1,08 eller är det bara en tidsfråga innan Us10yrs faller tillbaka mot 4% igen. Vad det blir beror på en sak, Vad FED säger om inflationsutsikterna på onsdag kväll.

Tittar man på löneläget så taktar de på runt 0,3% dvs 3,6% i årstakt, dvs core PCE 2,6% eller 0,2 i månadstakt. Så tar man lönerna som utgångspunkt ska räntan ner till 4% och Dollarn har rätt. Tittar man på annan data kan man motivera motsatsen.

Jag är lite irriterad på diskussionen runt senaste inflationsdatan. Att inflationen kunnat trenda ner senate året beror på en mix av 1, deflation inom goods/mfg sektorn och 2, fortsatt hög lönedriven inflation i servicesektorn. Nu ser vi hur man slutat sänka priserna på varor, vilket bara var en tidsfråga. Och då blir total siffran för inflation inte fullt så bra som marknaden hoppats på. Men jag skulle säga att det är helt förväntad. Det viktiga är den senare delen. Det är den som ska mattas av så FED når målet. Jag hävdar att vi är på väg dit, då jag utgår från löneläget som bara för ett år sedan taktade på runt 4,5% men nu snarare är 3,6%. Fortfarande för högt, men rätt riktning. Detta borde till slut ge effekt på service inflationen, som sen gör att total inflationen blir rätt. Att inflationen ska nå sitt mål kan INTE bara bero på att man sänker priserna på begagnade bilar. Det är ju nonsens, det måste vara mer strukturellt än så!

I veckan har vi alltså FED på onsdag, men även NAHB, Philly FED samt Flash PMIs.

Inflation från EU kom precis. Kärninflationen dvs Ex Energi kom in på +0,5% MoM.

Jag gör samma övning som med den Svenska,

Feb: +0,5% MoM

Jan: -0,5

Dec: +0,3

Nov: -0,4

Oct: +0,2

Sep: +0,2

Senaste 3 månaderna summerar till +0,3 totalt, dvs 1,2% i årstakt. Senaste 6 månaderna summerar till +0,3 dvs 0,6% i årstakt. Hur lugnt som helst. Men som alltid, the devil is in the details, och den lönedrivna inflationen är fortsatt hög. Men den är så laggande så den kan man inte sitta och vänta på… så givet att arbetsmarknaden lägger in en lugnare växel så förväntas den också komma ner.

Bara för ge er en flavor…. För sep-okt-nov kom service inflation in på -0,9/0,0/-0,9, alltså prissänkningar på -1,8%. Deflation. I dec/jan/feb blev det +0,7/-0,1/+0,9 dvs totalt 1,5%. Eller snitt 0,5 i månaden, vilket är 6% i årstakt. Så kan inte service sektorn i Europa fortsätta att höja priserna… då kommer ECB till slut att få backa. Sen blir ju allt en lek med siffror, för lägger man ihop senaste 6 månaderna så får man -0,3. Dvs deflation i årstakt. Jag säger som Lagarde…. blir det en lugnare arbetsmarknad och lönesättning, då kan man sänka, och detta är base case. Annars inte.

Jag tror på sänkning i Juni!

NAHB index kom in på 51 mot väntat 48 och fg 48. Starkt, och pekar inte på prisnedgång kommande 12-18 månader. Jag börjar bli lite trött på den här. Den var nere på 31 i december 2022, samt 34 i november förra året. Båda väldigt låga nivåer som pekar på betydande nedsida på priserna i den amerikanska bostadsmarknaden. Vad händer? Ingenting. Framförallt signalen från 2022 borde synas nu. Jag tycker situationen påminner om den Svenska. Volymerna på bostadsmarknaden har kommit ner, det tar lång tid att sälja en bostad i genomsnitt… MEN priserna håller sig hyggligt. Det kommer antagligen vara så här så länge som folk har jobb att gå till. Börjar företagen varsla folk, då går proppen ur. Även för bostadsmarknaden.

——— tisdag

vid årsskiftet, prisade marknaden in en första sänkning av Fed i maj. Nu tvekar man runt Juli. Fed mötet imorgon kommer sätta fokus på dotplot diagramet och inflationsprognosen för 2024. Men även sammansättning av inflation, samt synen på konjunktur och arbetsmarknad. Chansen är alltid stor a det blir no reaction, och då fortsätter räntorna sidledes. Men de har även pulver att starta en rörelse mot antingen 5% eller 3,80%. Om det förra händer så var SPX toppen på 5200 sannolikt toppen. Om det senare händer finns det pulver att lyfta ytterligare mot 5300-5400. Att goods inflation gått från defaltion till noflation borde inte vara en stor grej. Deras syn på den lönedrivna service inföation borde vara avgörande om ni frågar mig.

———- onsdag

Allt fokus på FED ikväll.

Man kan säga så här att beroende på NÄR Fed sänker styr 10-åringen.

Maj mötet första sänkningen – 5 sänkningar i år till 4,0% – 10-åringen 3,75%ish

Juni mötet första sänkning – 4 sänkningar totalt – us10yrs 4,0%

Juli mötet – 3 sänkningar – us10yrs 4,25

September mötet – 2 sänkningar – us10yrs 4,50%

November – president val – av tradition sänker man inte då

December mötet – 1 sänkning – US10yrs 4,75%

Nu ligger räntan på 4,27% så marknaden prisar in första sänkning i juli.

Idag handlar mötet om en match mellan två krafter, lönerna som motiverar core PCE runt 2,5-3% och där trenden är hyfsat rätt och vi är inte är inte så långt från målet, och den faktiska inflationsdatan som taktar på runt 3,5-4% och där trenden är klart oviss och vi ligger rätt långt från målet.

Landar kvällens möte att de verkligen inte har bråttom, att de tror på trenden, men de avvaktar konkreta bevis, då är risken stor att marknaden flyttar fram första sänkning till September, och då bryter 10-åringen upp. Detta är inte positivt för börsen. Eller så ger de en bild av datan senaste två månaderna är sannolikt inte indikativt för hur de väntar sig att vårens data kommer in, och då skulle marknaden mycket väl börja tänka på en juni sänkning, vilket trycker ner 10-åringen mot 4% igen, vilket skulle vara positivt för börsen!

Men vi måste inse att de är data beroende, där Core CPI/PCE är viktigast, men där även löner och jobbskapande är oerhört viktigt. Core PCE är viktigast, men där Core CPI kommer två veckor innan för samma mätperiod, vilket gör att vi på ett ungefär vet hur PCE kommer in.

Jag noterar att dollarn har stärkts senaste dagarna, och ligger nu i paritet med räntorna. Normalt sett så är dollarn snabbare på att prisa in räntorna, än räntorna själva. Men detta har varit ett undantag.

——————- FED

FED lämnade styrräntan på 4,25% oförändrad

Man flaggar för 3 sänkningar i år. Juli startskott. Samma som innan.

Man flyttade upp prognosen för core PCE från 2,4 till 2,6%.

Marknaden tolkade det som duvigt då man var rädd att senaste datan skulle stöka till deras planer, men de är i princip oförändrade.

Core CPI har ju kommit in på 0,4% MoM för både januari OCH februari. Skulle den takten fortsätta i den takten året ut, så landar core CPI på 4,8% för helåret. Estimat för core PCE blir de 4,3%. Men här säger man 2,6% istället. Förvisso uppjusterat från 2,4 men ändå lågt i förhållandevis till jan/feb datan. FED tror alltså inte att datan i jan/feb säger nåt om framtiden. Däremot säger man att den borde sjunka ner till 0,2% relativt snart. Alltså i linje med vad vi såg i slutet av förra året. Min enkla slutsats är att man tar avstamp i lönerna som ligger på 3,6 och ger 2,6 på core PCE. Lönerna är det viktiga för FED alltså när de försöker förstå inflationstrycket framöver. Av en här anledningen blir lönerna en extra viktig variabel. Så länge som de är låga, så räknar FED med att inflationen till slut blir låg. Trots att den stundstals kan vara lite högre av andra skäl. Som nu typ.Det är bara temporärt, snart blir månadsdatan bra igen. Och helst måste den bli bra innan första sänkningen.

Innan mötet var marknaden splittrad runt Juli, men nu är man säker. Även sannolikheten för Juni ökade, men marknadens base case är fortsatt juli. Maj är uteslutet.

Personligen tror jag juni mycket väl kan bli första sänkningen, men den kräver supportive data fram tills dess.

Man börjar även att fasa ut QT i sommar. Samt justerar på BNP prognosen för i år, rejält!

Så på det hela sättet ett rätt duvigt besked, särskilt mot bakgrund av de två senaste inflationsdata punkterna.

Dollarn är särskilt intressant. Svagheten pekar på att räntorna ska pressas ner. Dagens besked verkar inte ge någon större push åt vare sig dollar eller räntor. Tvärtom!!!

Finns goda chanser att räntan ska ner mot 4% igen i det korta, med svag dollar som sällskap. Jag tänker att det blir svårt för börsen att falla då… och ska den inte ner, då ska den upp 🙂

För att det inte råda några missförstånd. Börsen är Fundamentalt oattraktiv, men så länge som lägre räntor/intakta vinster narrativet lever så kommer inte börsen att krascha. Dagens besked ger bränsle åt narrativet, inte tvärtom! Därför tror jag man kan fortsätta äga aktier så länge som dollarn inte bryter ner under 1,082eur och/eller us10yrs inte stänger ovan 4,36%. SPX bör kunna nå 5300-5400.

Men för att summera, marknaden tror på juli 100%, men juni är inte låg sannolikhet heller. Jag tror på Juni. Om det blir 25 punkter på varje möte efter det (ex November) beror på hur konjunktur datan håller i sig, dvs jobb datan, så länge som det inte försvinner jobb, dvs negativ NFP, så räcker det med 25. Börjar NFP komma in negativt, höjer dom takten!

—————- tors

Tysk Mfg Flash PMI kom in på 41,6 mot väntat 43,1 och fg 42,5. Från Europa blev det 45,7 mot väntat 47,0 och fg 46,5. SVAGT. Tysk service PMI kom in på 49,8 mot fg 48,3. Europa 51,1 mot fg 50,2. Same same. Restaurangerna är fortfarande välfyllda men man dricker mindre alkohol liksom. Räntekostnaderna äter sig in, men de hindrar inte folk från att gå på krogen. Bara att de dricker mindre. Typ metafor. Service sektorn lär hålla sig så länge som folk har ett jobb att gå till… börjar folk bli av med jobbet blir det tomt på krogen! Varor har alltid varit annorlunda mot tjänster. Att byta bil och köpa ny TV är alltid lättare att skuta på framtiden, än att ta en middag på krogen och gå att klippa sig!

Philly FED kom in på 3,2 mot väntat -2,3 och fg +5,2… rätt inline, pekar på ISM Mfg runt 50. Dvs där vi är idag… lite non event!

US Mfg Flash PMI kom in på 52,5 mot väntat 51,7 och fg 52,2… snäppet bättre, men ingen game changer!

US Service Flash PMI kom in på 51,7 mot väntat 52,0 och fg 52,3.. snäppet sämre, men ingen game changer här heller!

US regeringen lägger nästan hela underskottet på räntekostnader och stimulerar väldigt lite. Hushållen har bränt sina excess savings och tar noll nya lån, och betalar lika mycket på bil- kreditkort- studieskulder som man gör till bolån. Men än så länge håller sig konjunkturen. Ingen tuta och kör, men heller ingen highway to recession heller. Inte glad, inte ledsen. Snarare nån typ av apatiskt ekonomiskt läge…

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Överreagerar räntan?

  1. Pingback: Överreagerar räntan? - Finansfeed

  2. Bertk skriver:

    2022-2023 narrativet hos media, analytiker , twitter och dylika källor var ” The sky is falling, sälj, sälj ”…samtidigt som de Stora har behållit eller ökat investeringarna på börsen.

    2024 narrativet är ” The sky is the limit, köp,köp”..samtidigt som de Stora har börjat sälja av …

    • GaStan skriver:

      Definiera de Stora?

      Olika institutioner samt förmögenhets förvaltare, jag känner har en sak gemensamt. De har legat tunga i bonds länge. Alltså sedan andra halvåret 2021.

      Sen var det en och annan som ökade upp i aktier hösten 2022, men viktade ner igen under första halvan 2023.

      Jag påstår inte att de på något sett är representativa, men det är åtminstone dom jag känner.

      Sen har jag privata vänner och bekanta, men nästan alla är rätt passiva, och har legat all in i någon Global fond så länge som jag kan minnas. Det knorrades en del efter 2022, men det är ju muntrare tongångar nu. Men det spelar ingen roll. Om marknaden är ner om ett år, är dom också ner, om marknaden är upp är dom upp.

      • Bertk skriver:

        citerar en av dina läsare, beskriver detta bra

        Exempel på de Stora som har börjat sälja nu när narrativet är ” köp, köp” :

        Stora hedgefonder sålde US big tech för rekordstora summor / i snabbaste takten på 7 månaders tid förra veckan i samband/närheten av NVDA rapporten = Check

        Jeff Bezos sålde nyligen AMZN aktier när den var nära all time high för några miljarder dollar = Check

        Mark Zuckerberg sålde nyligen META aktier när den var nära all time high för ca en halv miljarder us dollar = Check

        Jamie Dimon från banken JP Morgan sålde nyligen aktier i sin bank när aktien var på all time high för ca 150 miljoner US dollar = Check”

      • GaStan skriver:

        Check Check

      • Ludwig skriver:

        Hej!

        Har klistrat in delar från en kommentar från BofA som hämtats från nyheter på DI idag. Men du menar att de flesta institutionella investerare nedviktat aktier sedan 2021 och fortsatt gör så?

        ”Fondförvaltarna ser allt ljusare på den globala tillväxten och en stigande riskaptit har gjort att man nu flyttar kapital till Europa och tillväxtmarknader. Om AI är en bubbla eller inte råder det delade meningar, visar BofA:s månatliga investerarenkät.

        Oron för en global recession det närmaste året har successivt minskat under vintern och i februari gick optimisterna förbi pessimisterna i antal i den här frågan. I mars är fondförvaltarna ännu mer övertygade om att recessionen är osannolik och det har fått aptiten på att ta högre risk att stiga.

        Andelen som svarar att de tar högre risk än normalt har klättrat till den högsta nivån sedan november 2021. Det visar den senaste förvaltarenkäten från Bank of America, som omfattar hundratals globala storinvesterare och som genomfördes den 8 till 14 mars.

        Den högre riskviljan har satt igång en stor rotation i portföljerna hos många förvaltare. Två tydliga trender är att pengar flyttas från USA, konsumentbolag och teknikaktier och investeras i Euroområdet och på tillväxtmarknader (EM).

        Även bankaktier och läkemedel, samt Japan, tillhör de positioner där de svarande har uppgett att de ökat sina positioner. Vad gäller Europa och tillväxtmarknader så är ökningen den största på många år i båda fallen.

        Den offensiva inställningen till risk till trots så har kassorna inte minskat i mars utan tvärtom krupit upp något. Ökningen är dock marginell. I genomsnitt uppgick kassan till 4,4 procent av det förvaltade kapitalet, mot 4,2 procent i februari. Bofas tumregel är att nivåer över 5 procent kan ses som en köpsignal för aktier medan nivåer under 4 procent utgör en säljsignal.

        Inom ramen för systempåverkande kredithändelser ser investerarna den amerikanska kommersiella fastighetsmarknaden som det största hotet. Samma hot toppade denna lista i februari men går man tillbaka till januari så var både privatkrediter i USA och den kinesiska fastighetsmarknaden mer skrämmande.”

      • GaStan skriver:

        Den är alltid intressant. Som jag skrev så utgick jag från dom jag känner i branschen, och de behöver inte vara representativa.

  3. Cf skriver:

    ändå spännande. Under dom åren jag läst din blogg så har du nog aldrig låtit såhär bullish som du gjort senaste 4-5månaderna. Ska bli spännande att se om vi får den här sista 20-30% på uppsidan under året och du får rätt 😃💣

    • GaStan skriver:

      What? Var har jag skrivit att det finns 20-30 uppsida?

      Det jag har sagt är att jag är fundamentalt negativ till börsen. Fair value runt 4100 med dagens räntor och vinstestimat. Får vi recession pratar vi 3300. Men vi har inte fått några signaler om recession ännu. Sjunker räntorna, men vinst estimaten ligger kvar så går det att räkna hem 4400.

      Men detta är fundamentalt. Det kan gå extremt lång tid.

      På kort sikt drivs börsen av andra saker, och nu för tiden handlar det om optimismen kring narrativet att 1, räntorna ska fortsätta ner med räntesänkningar och fallande inflation samt 2, vinsterna består.

      så länge som det narrativet är intakt, så ser jag inte hur vi i det korta perspektivet ska kunna falla kraftigt. Den bilden måste till viss del krackelera. Och gör den inte det, så tror jag tvärtom att börsen kan stiga mot 5300-5400

  4. Erik skriver:

    Vad tror du 3-månaders boräntan ligger på om ungefär 12 månader? Funderar på köpa och klarar dagens räntor, men stiger dom mycket mer blir det tufft. Tyvärr står sig priserna stabila och dippen kommer vi nog aldrig se i storstäderna. Vårt bolag hittar inte ens arbetskraft just nu och vi har rejäl löneinflation.

    • GaStan skriver:

      drar arbetslösheten mycket så kommer inte dagens priser att hålla…. men detta kräver recession och det är mer osäkert!

      Om vi befinner oss i recession om 12 månader, så tror jag vi kommer bli förvånade över hur mycket man sänkt räntan.

      Får vi ingen recession så fortsätter man att sänka med 25 punkter per möte, vilket om 12 månader borde vara ner mot 2% mot idag 4%.

      Bolåneräntan kan man kallt räkna med är styrräntan + 100-150 punkter.

      Så i det första fallet pratar vi bolåneränta på 1-1,5%. Detta är mindre sannolikt.

      I det andra fallet pratar vi 3-3,5%. Väldigt sannolikt.

      Sen finns det ett tredje case, och det är konjunkturen håller sig alltför stark så att lönerna inte normaliseras, och då överförs detta på priserna, varpå inflationen kommer framstå som sticky. I det här fallet kommer Riksbanken att behöva avbyta sänkningarna, och avvakta…. och då kommer inte bolåneräntorna ner. Detta case har minst sannolikhet…

      Så base case är bolåneräntor runt 3-3,5%. Och best case är 1-2%, och worse case är 4%+

    • Freddan skriver:

      @Erik Får man fråga vilket bolag/bransch du jobbar inom och upplever denna löneinflation?

      • GaStan skriver:

        https://www.mi.se/nyheter/2024/sa-snabbt-stiger-lonerna/

        Många bolag upplever det Erik säger, i vissa regioner/branscher. Samtidigt finns det dom som upplever motsatsen.

        Löner är viktiga men ganska komplext. Löner leder till prisökningar, och därmed morgondagens inflation. SAMTIDIGT är löner starkt laggande då de kommer EFTER det varit en stark efterfrågan på personal och tajt arbetsmarknad, och dom kommer i sin tur EFTER efterfrågan varit stark.

        Så först tillväxt, sen jobbskapande, sen tajt arbetsmarknad, sen löneökningar, sen prisinflation…

        Om man tittar på USA så var tillväxten god under 2003-2007. Men det var först under 2007 som löneökningarna kom igång rejält. Det var till och med löneökningar under sommaren 2008… bara någon månad innan Lehman. Under 2009 hade sen recessionen effektivt dödat både jobbskapande och löneinflationen.

        Befinner sig Sverige i recession i höst, så lär inte Erik ha problem att hitta folk, för han kommer inte vilja anställa någon utan tvärtom hålla i kostnaderna, varpå hans anställda kommer vara väldigt ödmjuka i löneförhandlingarna, då de är glada att ha ett jobb att gå till.

        Därmed inte sagt att Sverige befinner sig i recession i höst…. bara att bilden kan förändras snabbt, och då ändras förutsättningarna.

    • Östergren skriver:

      Inflationsjusterat är Sthlm nere på nivåer som gällde första halvåret 2015. Så det har i princip varit nio bortkastade år om man är ute efter en bra investering.

  5. Cf skriver:

    ett apatiskt läge som gör att ”smarta” börsen fortsätter att sätta nya ATH varje dag eftersom att vinsterna måste ju stiga när räntan sjunker?!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.