Är börsen räntekänslig eller inte?

NDX/SPX med flera handlas till ATH, medan många andra index, sektorer, aktier inte går särskilt bra. Mag7 är idag ett begrepp. På makroplanet kretsar allt kring inflationsutsikterna, och vad centralbankerna kommer att göra. Hur funkar det? I mitten på januari kom US CPI in på 0,4% vilket är högt. Sedan dess har räntorna pressats upp mot 4,3% och diskussionen där ute handlar om NÄR Fed kan sänka, och hur mycket när man väl börjat sänka. Senaste inflationssiffran gjorde dom utsikterna bleka. Jag skulle säga att första lilla studsen från 3,8 till c4,1 (under första veckan i januari) var bara ren korrektion efter fallet från 5%. Men att vi idag ligger runt 4,30 och inte 3,80 eller lägre går att härleda till de försämrade inflationsutsikterna. I början av januari var marknaden övertygad att första sänkningen skulle komma under våren. Idag är man övertygad att det INTE blir så.

Ser man till börsen är det en funktion av ränta och vinst. Mag7 med Nvidida i spetsen skulle man kunna tro trotsar räntans tyngdlag, men så är inte fallet. Så här ser jag på det. Bolag som levererat resultat som leder till kraftigt upprevideringar av framtida vinst estimat, får se sina aktier lyfta. Nvidia är ett bra exempel på detta, där man kan tycka att det är en bubbla, men där den framtida vinsten har reviderats upp LIKA mycket som aktiekursen. Sen kanske vinst estimaten är en bubbla, det kan jag inte svara på. Men aktien har egentligen bara följt med vinstestimaten upp. Men Nvidia har också påverkats av räntan. Bara det att Vinsten väger så mycket tyngre. I bolag där rapporter lett till oförändrad eller sänkta estimat, där blir aktien slaktad. Där slår räntorna genom, precis på samma sätt, bara det att Nvidia skyddas av kraftiga upprevideringar av vinsten.

Att räntorna stiger, att man är orolig över inflationsutsikterna är NEGATIVT för alla aktier. Men alla aktier har möjligheten att kompensera för detta genom att få sina vinstförväntningar uppskruvade. På andra sidan Mag7 skalan har vi globalt Utilities, eller kraftbolag. Låga elpriser sänker deras revenues som sänker vinsten. SAMTIDIGT sitter de på stora skulder, som blir dyrare om räntorna stiger, varpå aktierna blivit slaktade.

I veckan är viktigaste data punkten Core PCE. Det är FEDs favo mått över inflationen. Den kommer in två veckor efter Core CPI. Den ligger på årsbasis ca 50 punkter under CPI. Så ligger CPI på 3% så brukar PCE ligga på 2,5%. På månadsdata blir det 0,25 resp 0,20. Inte så stor skillnad. Eftersom core CPI kom in på 0,4MoM så väntar sig marknaden att den nu blir 0,4. Men den kan såklart även bli 0,3. Varför det är så beror på sammansättningen. Tänkte inte trötta ut er med det nu, men ex boendekostnader utgör en större del av CPI.

Hursomhelst, anledningen till FED är så nöjda med utvecklingen och vågar säga att man vill sänka beror på 3 saker, där den första är viktigat:

1, Core PCE, som är deras favo mått, har sett till senaste 3 resp 6 månaderna kommit ner till 2% eller lägre. Hur räknar man då? Jo om core PCE kommit in på 0,2% MoM tre månader i rad, så är alltså snittmånaden 0,2%. Om man räknar upp 0,2 till 12 månader så får man 2,4%. FED tänker alltså inte sitta och vänta på att YoY% blir 2% eller bättre, om det visat sig att månadstakten är på en nivå, där den till slut blir 2% YoY. De tittar framförallt på 6 månader, även om 3 månader också är viktig. Senaste 6 månaderna ser riktigt bra ut, och därför vågar man flagga för sänkningar. Senaste 6 månaderna har inflationen legat på 0,3 eller bättre. 0,3 har den faktiskt bara varit EN gång. Så deras självförtroende är inte ogrundat. Men nu står vi alltså inför en ny siffra i veckan som väntas bli 0,4 eller 0,3 som bäst. Den förstör inte 3 resp 6 månaders grafen… MEEEEN om månadsdatan fortsätter att trilla in på 0,3 el 0,4, då kommer dom inte kunna sänka. Det gäller alltså för inflationen att komma ner igen. Många menar att januari var en speciell månad, men kallt väder, höga lönekostnader, och en månad där företagen ”tog chansen” att höja. Om två veckor kommer CPI igen, och då vill vi att den kommer in ”rätt igen”. Helst 0,2 eller bättre. 0,3 är knappt okej. 0,4 är inte det.

2, Jobbskapandet. FED vill att ekonomin bromsar in tillräckligt för att göra det svårt för företag att höja priserna. De vill också att ekonomin bromsar in så att företagen slutar anställa, så att lönetrycket till slut mattas av. Är ekonomin för stark får du motsatsen, och då kan räntesänkningar bli knepigt. Sedan jobbskapandet toppade så är trenden fallande. Men det är ingen kristall tydlig trend. Senaste två månaderna har varit synnerligen starka. Nästa jobbsiffra får gärna vara lite svagare.

3, Lönerna. Oerhört viktiga för den strukturella inflationstakten. Men egentligen ingen data att navigera efter då de är så laggande. Faller efterfrågan i kombination med lågt jobbskapande, så kommer lönerna efter en tid att mjukna. FED favomått är ECI som kommer kvartalsvis, en månadsfördröjning. Nästa siffra kommer alltså siste april. Senaste siffran från Q4, som kom i januari var bra. Den visade på ett löneläge runt 3,6%, vilket brukar ge ca 2,6% core PCE. Vilket alltså är där vi har core PCE mätt som 6m genomsnitt. Men det gäller att datan fortsätter att komma in på ett sätt som bekräftar detta.

I mars är det FED möte, och det är frågan om man kommer flagga för sänkning 1 maj. Jag tror inte det. Jag är skeptisk till att man kommer flagga för sänkning även i maj. Men det spelar inte så stor roll. Marknaden kommer följa räntorna, som följer marknadens förväntningar. Marknadens förväntningar i sin tur, kommer att präglas av datan. Så CPI datan är alltså viktigare än vad FED säger, eftersom FED också tittar på denna data.

I veckan som kommer har vi alltså Core PCE, som alltid är viktig, men ingen kioskvältare eftersom vi redan fått CPI. Vi har även Case Shiller huspriser, CB cons conf, Vi har även inflationsdata från Europa, samt PMI data, och ISM Mfg på fredag. Inte helt oviktiga saker men ingen kioskvältare.

Jag fortsätter att titta på dollarn och räntorna. Trots alla sura besked kring sänkningar och sticky inflation, så visar dollarn och räntorna på andra tendenser. Tendenser på att datan snart kommer börja visa på nåt annat. Jag skulle säga att räntesänkar narrativet i allra högsta grad lever. Men övertygelsen är det lite si och så med. I den miljön lyfter aktier som har en positiv vinst revideringstrend. De andra står och tuggar. Men eftersom de förra väger mer i index, så kan de lyfta börsen totalt sett.

Så länge som SPX 4900 håller, så har vi goda chanser att nå 5300. Därefter får vi se.

Jag tror också på att det kan bli en Buy on Rumours – sell the facts reaktion när FED faktiskt börjar sänka. Dvs uppgången handlar om 1, att räntan ska ner och att 2, anledningen till att de inte sänker handlar om god ekonomi, dvs förtroende för vinster. Medan sänkta räntor handlar om dålig ekonomi, och lägre vinster, TROTS räntesänkningar, som Alltså redan är inprisade av marknaden. Därav Sell on facts.

Time will tell! Ha en fin vecka!

——— onsdag

CB Cons conf kom in på 106,7 mot väntat 115 och fg 114,8… sämre men fortfarande rätt rangebound, vilket innebär att den amerikanska konsumenten ser rätt oförändrat på sina shoppingvanor och anställningstrygghet. Det intressanta är var kommande break out kommer från. Optimisterna säger uppåt när FED väl börjat sänka räntorna så att ekonomin så sakta börja ta fart igen. Pessimisterna är inne på att de två senaste årens räntehöjningar ännu inte fått fullt genomslag, och även om man sänker tar det minst ett år innan det märks, och räntesänkningar är inget att jubla över. De är snarare ett kvitto på att ekonomin är på väg att bli sämre. Annars hade man inte kunna sänka. Pessimisterna pekar på senaste stora räntesänkar perioden, sommaren 2007 till våren 2009. Det var ingen kul period direkt. Då sänkte man för att ekonomin var i behov av det. Det var först 2010 som det vände upp på riktigt. Något nollräntorna såklart hjälpte till med.

Bostadspriserna, Case Shiller, kom in +0,2% MoM mot väntat 0,2 och fg 0,2. Priserna är i stort oförändrade när ATH nivåer. Det hela påminner fortsatt rätt mycket om Sverige. Dysterkvistarna tror på 20% nedsida, men för att detta ska bli av krävs lågkonja, vilket alltså är en diskussion i sig. Men rätt märkligt ändå att priserna är på ATH när den 30-åriga bostadsoblisen är dubbelt så hög idag som för några år sedan.

——— torsdag

Spännande läge. Dollarn stärktes igår. Ser hela intervallet mellan 1,08eur till 1,09eur som no man´s land… men vi kommer få ut ett utbrott åt endera håll, och det ska bli intressant vad som triggar det. Även 10åringen har konsoliderat i två veckor. Inte lika tydlig tekniskt men intervallet 4,18-4,40 är intressant. Får se om dagens Core PCE kan sätta sprutt på det. Tror inte det, då siffran är väl förankrad med fd CPI.

Chicago Fed PMI kom in på 44,0 mot väntat 48,0 och fg 46,0. Historiskt har den varit en hygglig guide för ISM Mfg. Men kan såklart diffa rejält från månad till månad. Men siffran är svag. Tittar man på chartet så dippade den rejält mot slutet av 2022 in i 2023, och låg delvis till grund för mångas syn var amerikanska ekonomin var på väg. Dvs lågkonja. Nu vet vi att 2023 aldrig blev nån lågkonja. Chicago PMI låg inte heller kvar på låga nivåer utan repade sig från svaga nivåer under 2023, vilket i sin tur bygt upp caset för soft landing/ no landing. Men gårdagens siffra så tar vi alltså en ny tur nedåt. En lokal siffra, är såklart inget att bygga ett case på. Men pessimisterna skulle nog säga att räntorna borde tvingat fram lågkonja förra året, och anledningen till att det inte blev så handlade om hushållens stora buffertar (läs gratis C19 pengar och hög savings ratio) samt stiulativ finanspolitik. Nu är de här bägge ”källorna” förbrukade, och då är det inte konstigt om räntorna tar en ”upper hand”. Utlåning till hushåll och företag är ju nere på noll sedan i mitten av förra året, och nu börjar det kännas. Därför att gårdagens siffra på Chicago början på nått nytt! Jag vågar inte gå så långt ännu. Det är bara en siffra. Vi har haft samma typ av siffror från ex Empire FED, som visade sig vara falska signaler.

FEDs favomått över inflation, Core PCE kom också in på 0,4% MoM mot väntat 0,4 och fg 0,2. Högsta månadssiffran på mycket länge. Men ändå som väntat. Tittar man på 3 resp 6m annualized så ser den senare okej ut, medan 3m hoppade upp. FED ledamöter var ute och sa att man ska inte extrapolera 0,4%: Dvs om man tror att det kan bli 0,4 varje månad i 12 månader framöver, så landar inflationen på 4,8% YoY. De menar att det fanns engångseffekter i januari och att siffran kommer ner igen. Jag säger så här, har de fel, dvs fortsätter siffran runt 0,3 – 0,4 så kan dom INTE sänka. Då kommer räntorna pressas uppåt med allt vad det innebär. Men kommer den tillbaka till 0,2 eller bättre. Då är vi på grön kvist igen.

Inför FED mötet i mars, har vi framförallt jobbdata samt core CPI. De här är viktiga för FEDs guidning.

Inflationen handlar som vanligt om den lönedrivna service inflaitonen, som är för hög. och goods inflation som är okej.

Lönerna är den mest laggande faktorn. Så att sitta att vänta på att dom ska komma ner är inte rätt syn att se på det. Först kommer efterfrågan, sen kommer anställningar, sen kommer löneökningar. Så det vi behöver se är ett tapp i efterfrågan, då slutar företag anställa för de kan inte höja priserna och inte sälja mer volym, och efter en tid mjuknar lönerna för att arbetstagarna tappar pricing power med en svagare arbetsmarknad. Så för att få bukt med inflationen i service ledet, handlar i grunden om att efterfrågan måste mjukna från höga nivåer. Med historiskt låga fiskala stimulanser, låga sparbuffertar samt noll i utlåning från bankerna, så borde detta bara vara en tidsfråga. Men det är också själva problemet. Tajmingen.

Från Kina kom NBS Mfg PMI in på 49,1 mot väntat 49,1 och fg 49,2. Caixin kom in på 50,9 mot väntat 50,6 och fg 50,8. Same same. NBS Non-Mfg PMI kom in på 51,4 mot fg 50,7… starkare. Kina regering har dragit upp Stimulis på sistone!

Från Tyskland och Europa kom Mfg PMI in på 42,5 mot flash 42,3 samt 46,5 mot flash 46,1…. det hackar liksom!

Från Europa kom Flash Inflation ex Energy in på -0,5 MoM. Deflation alltså. Även SErvice inflationen var ner 0,1% MoM. Från Europa är det fritt fram att sänka räntan om man bara tittar på inflaitonen. Men de har sagt att de vill avvakta lönerörelsen under våren, för de är rädda att om ekonomin är för stark och lönerörelen blir stark, som dumpas det över på kunderna i slutändan. Då kommer inflationen tillbaka. Men jag tror mer att lönerörelsen kan visserligen bli hygglig, men den europeiska efterfrågan är för svag för att höja priserna. Så lönerörelsen kommer bara leda till att man slutar anställa, och sen varslar. Så det är först i nästa vända som vi får en svag lönerörelse.

US Mfg Final PMI kom in på 52,2 mot flash 51,5 och fg 50,7… Bättre!

ISM Mfg PMI kom in på 47,8 mot väntat 49,5 ,och fg 49,1… klart sämre! Alla som tror på nolanding eller softlanding kanske ändå blir lite oroliga!

Dito Employment kom in på 45,9 mot fg 47,1… ja det är ju inte så att Mfg/goods sektorn känner att det är fulla ställ och nyanställningar som gäller…

Dito Prices kom in på 52,5 mot fg 52,9… det var ju skönt för FED. Man höjer inte priserna, men man toksänker inte dom heller. Inflation handlar alltså om den lönedrivna service sektorn. Och den ÄR ett problem om det skapas hundratusentals jobb och stark efterfrågan… men om det inte gör det så… ja då har FED ett räntesänkar case..

Dito New Orders kom in på 49,2 mot fg 52,5… inte konstigt att man inte höjer priser och anställer en massa folk, OM INTE efterfrågan verkar vinnas där. 49,2 säger inte så mycket egentligen. Lite nomansland… frågan är om den är på väg till 40 eller 60?

Det är ändå service sektorn och jobben som är mer intressanta. Dom kommer i nästa vecka!

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Är börsen räntekänslig eller inte?

  1. Daniel skriver:

    Buffet och Berkshire sitter nu på rekordstor kassa ca 168 miljarder usd dollar och tycker inte det finns något köpvärt i dagens marknad = Check.

    Stora hedgefonder sålde US big tech för rekordstora summor / i snabbaste takten på 7 månaders tid förra veckan i samband/närheten av NVDA rapporten = Check

    Jeff Bezos sålde nyligen AMZN aktier när den var nära all time high för några miljarder dollar = Check

    Mark Zuckerberg sålde nyligen META aktier när den var nära all time high för ca en halv miljarder us dollar = Check

    Jamie Dimon från banken JP Morgan sålde nyligen aktier i sin bank när aktien var på all time high för ca 150 miljoner US dollar = Check

    Narrativet där ute är fortfarande mestadels bullish och att köpa tex NVDA på dessa nivåer och tro att man kommer kunna få 200-500% till på 1-2 års sikt är fullt normalt/rimligt = Check

    Multiplarna på många bolag är rekordhöga och att tro att detta fortsätter i all oändlighet är helt i sin ordning med nuvarande narrativ = Check.

    Japan är i recession = Check

    Tyskland är i recession = Check

    UK är i recession = Check

    Tyska DAX indexet är på ATH = Check

    Japanska Nikkei är på ATH = Check

    Här i vårt land hör/läser man rätt frekvent nu om olika bolag som behöver lägga ner eller behöver sänka framtida guidning avs intäkter osv och folk som blir varslade. OMX är dock ändå väldigt nära ATH = Check

    Risk/rewarden på det stora hela är bedrövlig i nuläget men många vill givetvis pumpa det omvända narrativet = Check

    Glöm aldrig hur det lät hösten 2022 då alla var bombsäkra på recession för 2023 och det narrativet maldes åt det grövsta och många småsparare nog dessvärre sålde bort sig i raset och sen fick köpa tillbaka till mycket högre kurser = Check

    Sparkonton på valfri nätmäklare ger fortfarande 3,5% i ränta och uppåt, men att tro att man kan få 20-30% detta år genom att köpa index / Mag 7 på dessa nivåer ja det är väl inget svårt val = Check

    • GaStan skriver:

      haha ja den var bra, och jag säger inte emot dig på en enda punkt. Fundamentalt har du rätt.

      Men det hindrar inte börsen från att stå högre om en vecka. Ungefär av samma anledning som att du för två veckor sen kunde läsa upp samma anledningar och komma till samma slutsats…MEN att man lik förbkaskat handlas högre två veckor senare.

      Jag tror att så länge som dollarn är svag, och räntorna sjunker, så får börsen det svårt att rekylera stort.

      Men rent fundamentalt är jag svin negativ, men jag är beredd att ta risk så länge som SPX håller sig över 4900 som ren stopp loss

    • henrik jansson skriver:

      Jag ifrågasätter att ”Multiplarna på många bolag är rekordhöga”. Det gäller väl primärt hypade megatech och några till. Medan den övriga stora massan bolag inte har några rekordmultiplar.

      På alla de andra punkterna kan jag bara skriva check.

      Vänlig hälsning

      Henrik Jansson

      • GaStan skriver:

        Det här med multiplar är lite vanskligt. Visst, två identiska bolag, så är ju låg multipel bättre än hög. Men så är det sällan.

        PE25 är ju lågt om företaget visar sig dubbla vinsten på fem år. PE15 är högt om bolagets vinst står stilla i fem år. På samma sätt kan bolag idag handlas högt, även om multipeln är låg, om året kommer bjuda på negativa vinst revideringar. Samtidigt finns det dom som upplevs dyra, men kommer revideringarna trycka upp vinsterna, så är de inte så dyra.

        Värdering är en viktig sak, men det kokar ner till bolagets vinstförmåga framåt.

        Sen blandas ju detta i en salig kompott när man ser till SPX500, som alltså fångar alla typer av bolag. Då ser vi att vinsten förra året landade på 220 och väntas bli 245. På index idag 5070 så handlas vi till PE20,7. Det tycker jag känns rätt dyrt givet väldigt låg vinst tillväxt, och osäkra utsikter.

        Men det är också dyrt givet räntan. Inversen av PE 20,7 är ju c5%. Vem vill låna 100usd till 5% ränta, och sen investera dom och få c5% earnings yield. (som alltså är din del i vinsten)… känns ju inte så bra.

        Å andra sidan har börsen lyckats stiga förr i världen från liknande nivåer. En dyr börs kan alltid bli dyrare. Men om den skulle tappa 25%, så kan man också i efterhand kunna konstatera att den föll från dyr nivå. Så värdering är inget verktyg att använda för att veta hur börsen ska gå.

        Sen åter till vinsten. 245 i år mot 220 förra är ju som du säger en tudelad värld. Där många bolag väntas göra flat till fallande vinster, och där marknaden alltså tryckt ner värderingen. Cheap for a reason. Å andra sidan är det en handfull bolag där vinsttillxäten är superstark. Nvidia, ex, vars vinst lyfter total vinsten. Där är också aktien högt värderad. men lite av motsatsen. Expensive for a reason.

        Så det är inte helt enkelt.

        Jag anser att fair value är c3% aktie risk premium. Givet en långsiktig långränta på 3% (förutsätter en styrränta på c2% och goda konj utsikter) så är fair value ca PE17. Tar du PE17 X 245usd = 4200. Jag skulle säga att fair value av börsen är i ett 10% intervall av detta. Dvs 3800-4600. Ovan 4600 dyrt. Under 3800 billigt.

        Givet det vi vet idag.

        Inte att blanda ihop med hur börsen ska gå. Bara vad som är fundamentalt fair.

        Min erfarenhet är att Fair value bara i praktiken något man ”passerar” på vägen mot antingen alldeles för dyrt, eller alldeles för billigt, då det är sentiement, homogena flöden och extrapolerande av bra och dåliga nyheter som driver börsen.

        Att förstå var fair value ligger, hjälper dig inte att förstå var börsen är på väg. Men det får dig att förstå vilket risktagande du tar. Det är en jäkla skillnad om du är full investerad på SPX 5100 jämfört med 4100, allt annat lika.

      • henrik jansson skriver:

        Hej Gastan,

        jag har inga direkta invändningar eller tillägg till vad du skrev. Stämmer i mina ögon.

        Jag ligger mer än 100% investerad, varav 88% aktier (stora lejonparten i utdelande globala index+smart beta kval. bolag-ETF:er. Plus några % i teknikfond o Ishares utdelande Private Equity-ETF) Resterande 12% i US Treasuries & guld. Mer än 90% kapitalet är globalt placerat, allra mest USD, sen EUR osv, med den valutakudde det ger. Så rullar jag.

        Under 2022 gick jag + – 0.

        Jag har följt med fullt investerad hela vägen upp hit. Och kommer följa med hela vägen ner när det sker. Och sen upp igen. Sen ner. Upp. Osv. 🙂

        Vänlig hälsning

        Henrik Jansson

      • GaStan skriver:

        No guts no Glory! Jag hejar på dig!

      • henrik jansson skriver:

        @Gastan Tack!

  2. Cf skriver:

    Hela jävla macro bilden är som att titta på när färg torkar i slowmotion…. Druck ska ju i CNBC för nån månad sen att det kommer ta FEM ÅR! Innan räntorna i usa kommer slå igenom tack vare att konsumenten var så sjukt grymma på att binda sina lån. Fem år av denna ”limbo” eller är det rent av ett goldilock?!?!?!????

  3. Daniel skriver:

    ”Dystra siffror från Creditsafe, hela 1 047 aktiebolag gick i konkurs under januari månad.

    Totalt drabbas 3 249 anställda, långt över genomsnittet på 1 400.

    Stockholm var särskilt hårt drabbat där konkurserna  ökade med 121%.

    Fortsatt dyster statistik, 908 aktiebolag gick i konkurs under februari månad.

    Hårdast drabbat var byggbranschen med 384 konkurser, en ökning med 84% jämfört med föregående år. 

    Störst procentuell ökning av konkurser stod hotell & restaurang för, 181 konkurser, upp 99%.

    Antalet konkurser i Sverige på 30 årshögsta, börsen på 30 årshögsta.”

    Check.

    • GaStan skriver:

      Europa går knaggligt, Sverige borde gå sämre än Europa givet rörliga bolåneräntor och hög skuldssättning… detta borde inte vara nån överraskning för någon!!!

  4. P bateman skriver:

    nvidia gör att sp500 går upp

    hela börsen i USA står och faller med en aktie…intressant?!

    är inte alls insatt i AI och kan inte bedöma men intressant hur mycket en aktie lyft index senaste 12 månaderna…

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.