Väntans tider

Inflationssiffran kom in sämre än väntat. Låt säga att försäkringar, hälsovård och hyror inte är strukturella utan har lite av sencyklisk engångskaraktär över sig, så kommer siffran framgent att bli bättre. Det är inte där skon klämmer. Den klämmer inom den lönedrivna service inflationen som alltjämt är för hög. Löneläget, om det består, säger att den borde lätta något, men är trots detta för hög. Allt det innebar att marknaden tryckte upp räntan till 4,60% men stängde veckan på 4,50%. Man prisar in första sänkning i September nu. Att dollarn är så extremt stark är så klart en funktion av högre räntor, men även det faktum att ECB bekräftar sänkning i juni, samtidigt som marknaden inte tror att FED sänker förrän i september.

De två närmaste veckorna är förhållandevis fattiga på avgörande data. Det är inte förrän 1 maj som FED sammanträder. Kommer man skjuta upp första sänkningen till september och ge marknaden rätt, eller kommer man vara duvig och bekräfta juli? Under samma vecka har vi även ISM samt jobbdata. Men fram tills dess tänker jag mig att det blir ganska lugn börs. I första hand bevakar jag SPX 5,000-5,050 stödet. Håller inte det väntar 4,700 och ska vi dit kan vi lika gärna måla upp 4,400. Så länge som 5,000-5,050 är det mycket goda chanser att nå 5,400. Men det krävs att inflationsoron blåser bort!

Jag vill inte låta för pessimistisk. Fram till juli-mötet har vi TRE inflationsdata punkter. Samtliga har potential att bli bra om de skakar av sig effekterna av Försäkringar och Hälsovård (som många tror är en ”början på året” höjar effekt), hyrorna (om man ser till Ziller index mfl), samt Service inflation (om man ser till löneläget på 0,3). Med lite tur kan core CPI rätt enkelt komma in på 0,2 och då kommer FED känna sig väldigt trygg i att sänka. Är jag säker på detta? Nej såklart. Det är ingen prognos. Jag vill bara ge en mer nyanserad bild till mycket annat där ute där man bara säger ”inflationen är och kommer vara för hög, glöm räntesänkningar”. Lyfter man på locket och tittar lite närmare på detaljerna så är det inte lika självklart! Vissa hävdar dessutom, helt felaktigt, att inflationen är på väg tillbaka i en 2.0. Där den föll i höstas men nu är på väg tillbaka. Det är fel. I höstas föll priser på varor, primärt bilar, och drog med sig inflationen ner. Den lönedrivna inflationen var fortsatt hög. I år har man slutat sänka priserna på varor och det gör att inflationen studsat tillbaka. Den strukturella lönedrivna inflationen har varit intakt hela tiden. Den har vare sig ökat eller minskat. Men där finns ljuspunkter och det är att lönetakten har börjat röra sig nedåt. Men det går långsamt.

När inflationen var ”låg” i höstas, så manade jag till lugn då jag menade att FED sänker inte räntan bara för att priserna på bilar gå ner. Nu manar jag till samma lugn fast omvänd anledning. Inflationen är inte fullt så illa som många tycks tro.

Det som hade gjort mig väldigt glad är om 1, ECI kommer in siste april och bekräftar 0,3 i lönetakt (väldigt sannolikt) 2, ISM Non-Mfg ”Prices” dyker ner under 50 (mer osäkert)

I veckan har vi Retail sales, NAHB index, Empire FED, Philly FED samt Final inflation från Europa. Inget avgörande.

Trevlig vecka!

———- mån forts

Empire FED kom in på -14,3 mot väntat -7,5 och fg -20,9… sämre, men samtidigt har den varit range bound i två år, så jag vet inte riktigt om man ska tolka in nåt här

Retail sales kom in på 0,7% MoM mot väntat 0,3 och fg 0,9 (uppreviderat fr 0,6). På marginalen starkare. Men även den här siffran är svår att dra några slutsatser av. Detaljhandel är förhållandevis stabil trots sämre tider. Det var bara under Covid den hickade till när folk tvingades vara hemma. Senaste året har den ökat med 3,9% vilket är nominellt rätt svagt. Realt är det negativt. Senaste två åren har den ökat med 6,2% vilket i nominellt i årstakt är ännu sämre. Realt är det ännu sämre. Så detaljhandeln är inte stark i USA, men det är knappast någon recession heller.

Det känns som den stora swing faktorn i ekonomin ligger i service och tjänster, och det är där alla jobb finns också. Det är den delen av ekonomin man ska hålla koll på!

NAHB index kom in på 51 mot väntat 51 och fg 51…. ingen kris på bostadsmarknaden. Vissa hävdar att det är som med hyresmarknaden. Dvs att höga räntor + höga bostadspriser, gör det stört omöjligt att köpa en vanlig bostad, varpå det blir billigare att bygga en ny (även om det också är dyrt) eller att hyra (även om det också är dyrt). Man tänker ju att då borde bostadspriserna gå ner. Men det gör dom inte. Det brukar handla om att köpare och säljare i 90% av fallen är en och samma person, och ingen vill gå ner i pris när de säljer, för att sen tvingas köpa dyrt. Det kan man ju förstå, och därför är det ingen som vill sälja, annat än om det blir till ett högt pris, varpå säljaren då får råd att köpa sitt nästa objekt till ett högt pris. Men det resonemanget brukar inte hålla i längden. Bara det att det hållit på extremt länge denna gång….. vissa säger att det funkar fram till arbetslösheten drar. Då har inte folk råd, och då MÅSTE man sälja, och då anpassar sig priserna. Frågan är då om arbetslösheten kommer att dra? För detta krävs svag tillväxt, och då är NO-landing som de flesta tycks tro på inte rätt prognos.

—————- tisdag

I oktober förra året stod 10åringen i 5% och alla var överrens om att inflationen var ett strukturellt problem och det var inte säkert att FED var klara med sina räntehöjningar. Tre månader senare i slutet av december stod den i 3,8% och alla var överrens om att inflationen var på väg ner, och FED skulle börja sänka på vårkanten. Nu står vi på 4,60% och alla är överens igenom att inflationen är ett problem och det inte blir några sänkningar…. Så man kan ju fråga sig vad vi säger till sommaren?

Jag ska inte säga vad jag tror, men jag kan konstatera att det är data som fått marknaden att ändra sig. Så vilka datapunkter har vi framöver som kan betyda nåt?

26 april – PCE

30 april – ECI

1 maj – ISM Mfg

1 maj – FED möte

3 maj – ISM Services

3 maj – NFP

15 maj – CPI

Framförallt är jag nyfiken på ISM Services ”Prices” om den fortsätter ner. Även ECI är viktig att den kan bekräfta lönetakten. Sen självklart, behöver inte sägas, så är FED mötet och CPI siffran viktig!

Rent tekniskt… SPX lär bottna runt 4950-5050 denna veckan eller nästa… sen blir det studs till 5100ish. Sen är det frågan, kommer datan in så att den börjar driva 10 åringen nedåt, ja då blev detta bara en kort rekyl och vi ska nå nya ATHs. Men kommer datan in på ett sätt att räntorna INTE vänder ner. Ja då ska vi en runda ner till 4700 i sommar. Där ifrån blir det nya tag utifrån ränte- och konjunktur bild.

————- torsdag

Philly Fed kom precis in på 15,5 mot väntat 2,3 och fg 3,2… klart bättre, men samtidigt range bound med senaste 18 månaderna så det är lite axelryckning. Lirar med ISM runt 50-55. Drar inga större slutsatser. Amerikanska ekonomin är inte glödhet, men den är inte på väg mot recession heller. Ganska mycket det mellanläge vi såg under 2010-2029.

De stora frågorna kvarstår… I denna miljö, kommer pristrycket att komma ner eller ej till slut? Om det inte gör det, kan styrkan i ekonomin fortgå? Om priserna kommer ner till slut, gör dom det tillsammans med den ekonomiska aktiviteten, eller det blir en typ av low growth-low inflation miljö? En sak vet jag säkert, och det är att ingen vet säkert!

————– fredag

Det råder konsensus kring att världen knappast är på väg mot recession, men kanske inte heller superkonja. Var inflationen tar vägen är mer osäkert. Men konsensus tror jag tycker att vi får vänja oss vid ett högre inflationstryck än tidigare.

Vi har pratat om inflation länge, men inte så mycket tillväxt. Jag ser inte heller några omedelbara hot mot ekonomin…. utan USA ser ut att växa runt 2-3%. Detta är som sagt i linje med åren 2010-2019. Men jag undrar då…. är det rimligt att ekonomin mår så pass bra när

1, Utlåning till hushåll och företag är typ noll. Detta är inte i linje med 2010-2019

2, Där primary deficit, dvs budgetunderskott minus räntekostnader, är rekordlågt, vilket det inte var under 2010-2019

3, där hushållens räntekostnader/disp inkomst är historiskt höga tack vare att kostnaderna för billån, kreditkort, studieskulder etc rakat i i höjder, jämfört med 2010-2019

4, där hushållens sparkvot, eller sparbuffert om ni så vill, är klart lägre än under 2010-2019

Det får en att undra. Men det finns andra positiva saker

5, hushållens förmögenhet, tack vare höga bostadspriser och börser, är högre än under 2010-2019. Och där företagens aggregerade vinster, som sen leder till utdelning och aktieåterköp är högre än någonsin

6, Fler arbetar än någonsin, och den aggregerade lönen som betalas ut är högre än någonsin.

Jag skulle säga att det framförallt är en kamp mellan punkterna 1-4 och punkt 6. Om 1-4 till slut knäcker efterfrågan, så kommer punkt 6 att vika. Då rasar korthuset. Men så länge som punkt 6 håller stången mot punkt 1-4 så kan det fortsätta likt det gör idag.

Som sagt, tillväxt diskussionen där ute är icke befintlig. Allt handlar om framtida inflation, som sätter ribban för vad FED kan göra, som i sin tur kommer påverka var räntorna tar vägen. Marknaden kan i vanlig ordning bara fokusera på en sak åt gången 🙂

I nästa vecka är det hyfsat lugnt på agendan. Flash PMIs samt Core PCE.

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Väntans tider

  1. Lars skriver:

    Hej Jonas. Du skriver ”Jag ska inte säga vad jag tror, men jag kan konstatera att det är data som fått marknaden att ändra sig.” Jag skulle hellre säga att det är konsensus/sentiment som har ändrats från att tidigare var all statistik bra för marknaden och nu är det tvärtom, allt är dåligt. Kan inte se det på något annat sätt. Finns ingen logik längre kortsiktigt! Tittar man däremot på handel historiskt, så är det väl så att det korrelerar det väl ganska väl med det man brukar säga att börs är vintersport och vintern börjar ju lida mot sitt slut. Frågan är väl bara hur mycket sommar blir det, 10% Ha de gott /Lars

    • GaStan skriver:

      Njae, inflationsdatan i januari-mars har varit betydligt sämre än den vi fick i okt-dec… det har tvingat Fed att förändras sina sänkarplaner vilket påverkat räntorna, då de gått upp från 3,8 till 4,7%…. Det är mer än sentiment skulle jag säga!

      • Lars skriver:

        De är ju de jag menar, att när FED tidigare har gjort sina uttalanden och räntor har åkt jojo, så har marknaden tolkat allt som positivt, men nu är det andra tider. De har väl helt enkelt varit överköpt på övertid. Jag förringar inte din macro analys på något sätt, bara det att den gäller mer långsiktigt, bloggens namn till trots 🙂

  2. Östergren skriver:

    På tal om räntor och bolån:

    ”Freddie Macs trettioåriga bolån, som är vanligt att använda i USA, har stigit till 7,10 procent, jämfört med 6,88 procent veckan innan. Den veckovisa ökningen på 22 baspunkter motsvarar den högsta på tio månader.”

    Helt klart intressanta rörelser på Nasdaq när flaggskepp som Nvidia sjunker 10% intradag. Det började redan på morgonen när börsen i Taiwan sjönk 3.8% och Taiwan semi backade 6.7%.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.