Dollarn och Räntan i balans

Normalt sett är Dollarn och Räntan i balans, och när det väl sker en förändring så är det min känsla att dollarn går före räntan. Men på sistone har det inte varit så. Räntan steg inför FED mötet från 4,05% till 4,35% samtidigt som dollarn inte hängde med. Det skapades en obalans, och antingen var det räntan som skulle komma ner igen, eller skulle dollarna stärkas. Nu blev det lite av båda. FED signalerade 3 sänkningar, dvs första i juli, varpå räntan föll tillbaka mot 4,20-4,25. Dollarn som snurrade runt 1,09eur pekade snarare på 4 sänkningar med första i juni. Men har nu stärkts mot 1,08 vilket är i paritet med 4,20-4,25% och första i juli. Vad händer framöver?

Marknaden prisar in en första sänkning i juli till 100%. För juni verkar den ligga på 70-80%. Om datan framöver lyfter juni mot 100% så borde räntan pressas ner mot c4% igen, varpå dollarn borde försvagas mot 1,095eur igen. Kommer datan in på ett sätt som sänker Juli till under 100%, och därmed skjuter fram den första till September. Då kommer räntan ta sig snabbt till 4,35% och ev bryta upp över den, varpå dollarn går mot 1,07eur. Jag tror sannolikheten för den senare är låg. Snarare tror jag det är 50/50 mellan juni går mot 100% och det förblir som det är idag.

Veckan är rätt tunn på viktig data. Core PCE är viktigast, men eftersom core CPI kom in på 0,36% MoM och skillnaden historiskt legat på c5 punkter så är marknadens prognos på 0,3% för core PCE nästan kassaskåpssäker. Non event alltså. Vi har Riksbanksmöte där man sannolikt kommer flagga för att sänkning i juni är på bordet. Vi har även Case Shiller, CB Cons Conf samt Chicago PMI. En vääldigt lugn vecka med andra ord.

Det är framförallt nästa vecka som blir viktig, med ISM och Jobbdata. När det kommer till jobbdatan så väntar man sig timlöner på 0,3%. Den är för mig viktig. Om den kommer in där, så har Q1 bjudit på 0,5+0,1+0,3=0,9%. ECI, som Fed fäster stor vikt vid kom in på 0,9 för Q4 och med timlönerna där så lär den bli 0,9 QoQ för Q1 också. Den kommer förvisso inte förrän i siste april. Men om den kommer in på 0,9 så läser FED en lönetakt på 0,9 X 4 = 3,6% vilket lirar med 2,6% core PCE. Dvs rätt nivå, och fortsatt på väg mot målet, vilket alltså är en förutsättning för att de ska kunna driva sin linje att sänka i juli. Kommer timlönerna in på 0,5 nästa fredag. Då har vi ett problem. Men det är mindre sannolikt. Kommer de inte lägre än väntat, ja då ökar kanske till och med chanserna för en juni sänkning. ISM Mfg samt Non-Mfg ”prices” blir såklart också viktig.

Ha en fin påskvecka!

———— tisdag

Case Shiller huspriser kom in på 0,1% MoM mot väntat 0,2 och fg 0,3 (uppreviderat fr 0,2). Bostadspriserna handlas oförändrade på ATH nivåer. Typ som Sverige. Men vissa hävdar att priserna på Nybyggda hus börjar komma ner rejält. Skvallrar det om sämre tider? Affordability, dvs räntor på bolån i förhållande till medelinkomst, pekar i varje fall om att det aldrig varit dyrare att köpa en bostad i USA. Precis som i Sverige. Men det är inget nytt, så har det varit länge. Nej, bostadsmarknaden är riktigt konstig. Kanske är man beredd att låna mycket då 1, man räknar med lägre räntor i framtiden 2, man skiter i att amortera just nu, och kör allt på ränta, och sen när räntorna kommer ner så börjar man amortera som vanligt. Visst, så kan det vara… hoppas bara det inte blir recession med kraftigt stigande arbetslöshet, då kommer det bli knepigt för många, och har vi inte forcerade säljare idag, så kommer vi att ha det då! 100% säkert! Fråga dom som var med i Sverige i början av 90-talet. Not fun!

CB Consumer confidece kom in på 104,7 mot väntat 107,0 och fg 106,7…. bättre, men fortsatt rätt hög nivå!

————- onsdag

Riksbanken lämnar räntan oförändrad på 4%, men öppnar upp för sänkning i maj resp juni. Juni var väntat, men maj var nytt för många. Duvigt besked, kronan försvagas. De är uppenbarligen nöjda med inflationstrenden. Jag förstår dom. Visserligen ligger lönetakten kvar i ekonomin, vilket är ett problem, men 1, konjunkturläget 2, styrkan i arbetsmarknaden samt 3, en ansvarig lönerörelse…. gör att lönerna om ett år inte lär vara nåt större problem. Kronan har tidigare varit ett problem, MEN det har tonats ner på sistone. Den får såklart inte bli för svag, men de verkar tåla en hel del.

Svårt att säga om det blir maj eller juni. Spelar inte så stor roll. Den riktigt STORA frågan, som ligger utanför Riksbankens kontroll är: Ni planerar inleda en serie sänkningar framöver. It make sense givet konjunktur och inflationsläget. MEN, säg att USA inte får bukt med sitt läge, och räntesänkningar skjuts på framtiden, månad efter månad. Kan man verkligen räkna med att Europa inleder en lång serie sänkningar om inte USA gör det? Det skulle i så fall vara ett nytt fenomen. Och om ECB inte gör det? Kan vi verkligen göra det? Var tar vår svaga krona vägen då? Då importerar vi inflation, samtidigt som tillväxten blir lidande. Inte så kul!

Sen förstår jag om Thedeen inte exakt kan säga var inflationen tar vägen i USA om ett halvår, och hur FED agerar runt det. Han måste lita på FED, när de säger att de är redo att sänka. Bara problemet att FED inte alltid har rätt, och det kan spilla över på oss.

Men visst, det mest sannolika är att centralbankerna inleder sänkningar i sommar. I USA för att lönerna är på väg ner, fast där konjunktur/jobb och inflationsdata inte är helt i linje med sänkningar. Och i Europa för att konjunktur/jobb och inflation motiverar det, fast där löneläget är fortsatt något för högt. Men det är bättre att ha det som i Europa, för lönerna lär rätta till sig. Än att ha det som i USA, där man inte kan lita på lönetrenden om konjunktur/jobb visar sig vara för stark.

——— ons

Det är tidigt, men det är intressant att US10yrs ändå är så pass svag. Håller den på att bryta ner mot 4,05% igen, och därmed säga att oddsen för en Juni sänkning ökar? Det är som att man väntar sig svag data närmaste veckan. Dollarn har ännu inte signalerat något dock.

Skillnaden mellan USA och Europa är intressant. Båda väntas inleda sänkningar i sommar, men skillnaderna är intressanta:

1, Inflation. Senaste datan från USA är på tok för hög för att man ska sänka. I Europa är det tvärtom!

2, Jobbskapande och konjunktur. På pappret ser det ut att skapas jobb i usa och konjan mår bra. I Europa känns det matt

3, Löneinflation. I Europa är den relativt hög och har inte gett efter mycket senaste året. I USA är dom fortsatt för höga, men trenden är tydligt nedåt.

Så hur ska man se det? Well I Europa är inflationen där man vill ha den för att kunna sänka. Lönerna oroar, men givet konjunktur och arbetsmarknad är det bara en tidsfråga innan de lugnar ner sig, och därför känns den strukturella inflationen som pålitlig. I USA är inflationen för hög, men givet lönerna borde den lugna ner sig med tiden. Finns det risk att löner börjar dra igen? Man skulle ju kunna tro det givet styrkan i arbetsmarknaden. Men jag är skeptisk till ”styrkan” NFP visar. I household undersökningen som ligger till grund för arbetslöshetssiffran, som alltså visar arbetslösa/arbetskraften, så är inte jobbskapandet alls lika starkt som vad NFP visar, som alltså är en siffra som visar Nya jobb minus folk som slutat på jobbet. Mycket pekar också på att Fulltids tjänster inte ökar ett dyft, utan det nästan bara är deltidsjobb, som gått till invandrare. Typ Mexikaner. Varför är allt detta viktiga saker? Jo för att det är rätt märkligt att lönetakten bromsat in, SAMTIDIGT som det fortsätter att skapas rikligt med jobb i en tajt arbetsmarknad. Kanske är inte arbetsmarknaden så stark som vi tror, och därför krymper lönetakten, och därför är kanske inte inflationsproblemen några problem på sikt. Kanske det är därför som FED vågar vara så duviga.

Kom ihåg,…. senaste siffrorna beror inte på att tjänste inflationen ökat, den tuggar på som vanligt. Det var begagnade bilar där man slutat sänka priserna. Det var ju bara en tidsfråga. Det säger inget om den strukturella inflationstakten. Det gör däremot den lönedrivna service inflationen. Och den ökar inte, men den sjunker inte heller. Men det är vad FED hoppas på senare i år.

———– tors

Intressant att Us10yrs är så svag, samtidigt som dollarn är så stark. Håller på att byggas upp en obalans igen, som till slut kommer att konvergera. Sannolikt kommer detta att ske i nästa vecka då vi har en del data, ISM mfl, men framförallt Jobbdata…..

Chicago PMI kom in på 41,6 mot väntat 46 och fg 44… svagare och pekar på sämre ISM data i nästa vecka. Men man ska vara ödmjuk, de lokala indexen jag följer har varit volatila och svaga, och inte pekat helt rätt. För att verkligen förstå hur amerikanska ekonomin mår så föredrar jag NFP jobbskapande. Även om den såklart är en funktion av det som varit, och inte tittar framåt. Det är därför som vi ändå tittar på inköpschefsindex, för att förstå hur tillväxten kan bli närmaste månaderna, vilket i slutändan driver jobbskapandet.

Core PCE imorgon… alla väntar sig 0,3. Allt annat är en stor överraskning!

——Fredag

Core PCE kom in precis som väntat på 0,3% MoM mot väntat 0,3 och fg 0,3. Valuta marknaden, dollarn, gjorde ingen stor sak av det. Men dollarn är stark. Dollarn ligger numera på 1,08eur och jag skulle säga att det är högre än hur US10yrs stängde senast. Men det är inte mycket. Fortsätter dollarn ner mot 1,07eur så är det bara en tidsfråga innan US10yrs tar ut 4,35% igen. Men vi dollarstyrkan kan även gå mot sitt slut och det är dags för en ny våg upp mot 1,095eur vilket snarare skulle kunna pressa ner räntan mot 4,00-4,10%. Datan som kommer i nästa vecka är som vanligt viktig, först och främst jobbdatan, men även ISM. För alla som vill se en sänkning i juni, vill ju gärna se en rejält duvig FED vid nästa möte den 1 maj. Dit är det en månad. Marknaden prisar fortfarande in 100% Juli, och inte Juni, men datan kan ändra detta. Kommer datan in så vi börjar dra mot 4,35% ränta, då minskar sannolikheten för Juli, och marknaden börjar snegla mot September.

Egentligen tror jag inte på några stora överraskningar i nästa vecka. Det är först veckan efter, när vi har US CPI, som saker och ting kan komma på ända!

Fortsatt trevlig Påsk!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Dollarn och Räntan i balans

  1. Daniel skriver:

    Har sista dagen på semestern nu här på Kanarieöarna. Bott på ett av de bättre 5 stjärniga hotell som finns här under vår vistelse.

    Kort rekflektion härifrån är att det varit fullsatt på hotellet med svenskar, engelsmän, spanjorer, tyskar, polacker m.m , och att det varit blandat pensionärer, familjer osv. 

    Blir rätt dyrt att leva här trots halvpension på hotellet. En okej lunch varje dag med vin el öl går lätt på +50 euro för två personer, och givetvis bra mycket mer för en familj. Med tanke på vår svaga krona så kan man snabbt räkna ut att det drar iväg.. The rich is getting richer verkar det som, el så är det full YOLO på folk här och deras ekonomi. Hotellet vi bor på kostar +30k (exklusive halvpension) med charterflyg inkluderat för 1 vecka. 

    Jag har funderat lite mer kring när en potentiell korrektion för SPX på minst 20% kan tänkas komma och landat i följande. 

    1. När FED genomför första sänkningen (juni/juli)

    2. Efter presidentvalet (okt/nov)

    3. Om/när NVDA missar vinst prognoserna och man ser en inbromsning i efterfrågan.

    Skulle det ske pga av punkt 1 tror jag det blir störst överraskning för många eftersom de flesta tror precis tvärtom ska ske, dvs den melt up som nu sker handlar bara om att suga in så många björnar/sidlinjen folk som möjligt.  Huruvida scenario 1 funkar i praktiken med scenario 2 tycker jag är väldigt svårt att säga, eftersom Biden såklart inte vill att folket är missnöjda med börsen under hans tid nu innan valet. 

    En annan ganska intressant grej i sammanhanget är att det nu råder ett rätt negativt narrativ kring AAPL och att aktien gått bedrövligt YTD jämfört med andra big tech aktier. Trots detta fortsätter SPX tåga på uppåt och det är väldigt sällsynt att indexet går bra medans AAPL går dåligt. 

    • GaStan skriver:

      Tack för inspel… tror också dina tre punkter kan bli supergraverande för sektorn. Jag tror ju 1 och 3 spelar större roll än 2. Vet inte alla att Trump kommer att vinna?

      • Östergren skriver:

        Ärligt talat, det blir väldigt konstigt om man tycker det är dyrt på Las Palmas eller Santa Cruz där det mesta kostar mindre än hälften kontra Sthlm .

  2. Micro skriver:

    Någon kommentar till Riksbankens senaste prognos? De menar på att inflationstrycket avtar och öppnar för att sänka i maj/juni men att detta kan ändras vid högre inflationstryck. DI skriver även:

    ”För första gången sedan i november lämnar Riksbanken nya prognoser för styrräntan och inflationen. Vad gäller styrräntan sänk prognosen för 2024 till 3,8 procent från 4,1 procent som gällde vid novembermötet. Prognosen för 2025 sänks från 4,0 till 3,0 procent och 2026-prognosen från 3,6 till 2,7 procent.

    Inflationsprognosen med fast ränta, KPIF, för 2024 lämnas oförändrad vid 2,3 procent men höjs från 1,7 till 1,9 procent för 2025. 2026-prognosen för KPIF ligger still vid 2,0 procent.”

    Jag upplever att de försöker låta självständiga och har saken i egna händer, när de snarare styrs av ECB och Fed samt riskerar att få äta upp både sin prognos och indikationen på sänkning. Jag upplever att det är mycket som pekar på att inflationen i USA tar fart och att de kommer att behöva skjuta sänkningar på framtiden, så en sänkning av RB skulle driva ned SEK. Vad tror du skulle hända med valutan?

    https://www.di.se/live/riksbanken-lamnar-rantan-oforandrad-kan-troligen-sankas-i-maj-eller-juni/

    • GaStan skriver:

      Deras prognoser ska man ta med en nypa salt. Delar din analys.

      FED styr ytterst mycket av det här…

      Vad gäller de amerikanska inflations prognoserna på sistone så ger jag inte mycket för dom…

      Disinflaitons trenden under andra halåret förra året handlade egentligen om två saker:

      1, deflation bland goods, primärt begagande bilar från en hög nivå. Fortsatt hög och lönedriven inflation i service sektorn.

      2, Vad som hänt i år är att man slutar sänka priserna i goods sektorn, samtidigt har inget förändrats i service sektorn. Det gör att total siffran studsar upp.

      Den strukturella inflaitons trenden kan INTE bygga på att man hela tiden sänker priserna i goods sektorn, medan de är fortsatt höga i service sektorn. Det var bara en tidsfråga innan man skulle sluta sänka priserna.

      Den stora biffen är service inflationen, den måste normaliseras, vilket den gör med lägre lönetakt. Lönetakten är på väg ner men det går långsamt.

      Den kan snabbas på om jobbskapandet bromsas in från dagens höga nivåer…

      det är vad vi behöver se i USA för att vara trygga med infaltionstrenden….

      Men redan idag ligger lönerna runt 3,5-4% vilket motiverar inflation runt 2,5-3% så det är på rätt väg….

      Men det hade känts tryggare med en något svagare konjunktur….

      Vilket borde vara sannolikt givet den låga sparkvoten samt låga fiskala stimulanserna, då det mesta går till att täcka räntekostnader idag.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.