Nu avgörs det (igen!)

Marknaden prisar in sänkning i Juli. Men fortfarande är sannolikheten rätt hög för Juni. Men datan måste börja bekräfta detta, annars skiftar blickarna mot September. Och blir det inget där så väntar december. Allt detta kommer successivt att pressa upp Us10yrs mot 5% och det lär inte börsen gilla. Men än så länge ska vi inte ropa efter vargen. Jag tror själv på att chanserna är goda för juni!

ISM kom i eftermiddags och tryckte upp 10åringen till 4,30% och dollarn mot 1,07eur. Tittar man rent tekniskt så är detta viktiga nivåer. Bryts dom väntar 5% redan i maj…. men den tekniska analysen ska man vara försiktig med. En datapunkt kan ändra allt!

ISM Mfg kom in på 50,3 mot väntat 48,4 och fg 47,8. Klart bättre, men fortsatt trist nivå. Ingen högkonja, men vi är sannolikt inte på väg mot recession heller. Jag har sagt det innan, jag tror hela mfg/goods sektorn har till stor del drivits av lageruppbyggnad och replacement cycle som halkat efter när det varit överkonsumtion av tjänster senaste två åren. Man prioriterade semesterresor under lång tid. Nu behöver man ersätta prylar som börjar bli till åren.

Dito Prices kom in på 55,8 mot fg 52,5… det är i fel riktning, men jag tror det är ett tecken i tiden, där varusektorn jobbat med prissänkningar under lång tid, för att nu inte behöva sänka längre, vilket ger lite optimism kring pris planerna. Jag är inte övertygad att detta är en ny våg av strukturell inflation i goods/mfg sektorn. Jag ser inte de fundamental kopplingarna.

Dito Employment 47,4 mot fg 45,9… bättre men fortsatt svag nivå. Det är inte ny optimism som skapar nya jobb än så länge.

Dito New Orders 51,4 mot fg 49,2… bättre men samtidigt rätt svag nivå. Som sagt, det är ingen recession som lurar, och på sistone har vi sett lite styrka, men jag är rädd att den är temporär. Sen är jag inte lika övertygad att det leder till recession.

På det hela taget en starkare siffra än väntat, en siffra som gör det svårare att vänta sig räntesänknignar i juni. Därför stack räntan idag, vilket gör marknaden fortfarande tror 100% på juli, medan juni borde vara under 50% nu.

US Mfg PMI kom in på 51,9 mot flash 52,5 och fg 52,2… sämre

Kina NBS Mfg PMI kom in på 50,8 mot fg 49,1. Caixin Mfg kom in på 51,1 mot fg 50,9… bättre

NBS Services kom in på 53,0 mot fg 51,4… klart bättre.

Rent generellt är jag mest på ISM non-mfg prices… det är den man vill se mattas, för att man ska förstå att inflationen kommer mattas längre fram. Men även lönedatan på fredag är viktig.

Vi är i ett känsligt läge nu! Var observant på säljsignaler, och ta som på allvar om de triggas av data. Men KOMIHÅG, kommer lönedatan in bra på fredag, typ 0,3 eller bättre, OCH/ELLER inflationssiffran blir bra i nästa vecka… då kan vi ha US10yrs på 3,30% om en månad. Det är så inbyggt nu att inflationen är sticky och så vidare, att kommer det in en data punkt som visar på motsatsen, så kan vi lätt se ett fall på 100 punkter.

To be cont…

— tis

En grej jag missade. Core PCE kom som bekant in på 0,3% i förra veckan. Men siffran var mer exakt 0,26% MoM. Om man drar upp det till årstakt så hamnar man på c3%. Det lirar inte helt illa med lönerna som taktar runt 0,3 dvs 3,6%. Men det intressanta är inte PCE eller löner, utan egentligen att CPI legat så högt. Det historiska snittet mellan dom är 5 punkter. Dvs är lönerna på 0,30 borde CPI vara 0,25 och PCE 0,20. Så den stora ”nedsidan” ligger inom CPI. Det är också den marknaden fäster störst vikt vid. Den kommer nästa tisdag!

Final Mfg PMI readings för Tyskland och Europa var inline med flash. Se fg analys.

JOLTS job openings kom in på 8,76m mot väntat 8,75 och fg 8,75 nedreviderat från 8,86. Stor gäsp!

——————– onsdag

Räntan tog ett rejält kliv upp till 4,40% och stämde därmed att sin Fib50% nivå av hela 5,0%-3,80%. Intressant att se om detta är äkta utbrott på väg mot 5%, eller nåt annat. Jobdatan på fredag och inflation nästa tisdag lär bekräfta detta. Intressant att se att det är ombytta roller i dollarn, där den snarare pekar på nivåer runt 4,30%. Vi får se, det kanske kommer en rejäl åktur ner mot 1,06eur snart? Datan får visa vägen.

SPX kom ner lite från överköpta nivåer. Så länge som 5150 håller kan vi nå högre. Bryts den väntar 4700. Tror räntan har ett finger med i spelet här. Uppgången från 4100 i höstas bygger ju dels på Vinster 245usd (No Landing) men även lägre framtida Räntor (Räntesänkningar). Faller en av de här två hörn stenarna bort, så är en 10%-rekyl, ganska rimlig.

Räntenarrativet står och balanserar just nu… antingen spricker det, vilket är samma sak som räntesänkningen skjuts fram till september, vilket är samma sak som att säga, det kanske inte blir nåt alls i år, och då går räntan mot 5%. Vilket i grunden handlar om att Service inflationen vägrar ge vika, och gör att core inflation inte kommer ner. Eller kommer räntenarrativet få förnyad styrka efter data som visar att Januari och Februari var outliers?

Jag personligen lutar mig alltid på lönerna, som taktar på 0,3 i månaden, dvs 3,6%, vilket ger 2,6% för core PCE, eller 0,20 i månaden. Senaste core PCE kom in på 0,26. Vi är typ där. Det är Core CPI som sticker ut med sina 0,4 i snitt. Så antingen är det core CPI som ska ner, vilket jag hoppas på. Eller är det förstnämnda som tar fart igen. Det hade i så fall fullständigt grusat FEDs sänkarplaner.

Kina Caixin Service PMI kom in på 52,7 mot senast 52,5. Starkt!

EU Flash Inflation ex energi kom in på 0,9% MoM mot fg 0,5%. Låter högt men var bättre än väntat. Inflationsdatan från Europa är väldigt volatil, och man måste se till rullande 3månader alt 6 månader för att få en bra bild…. och den bilden säger än så länge. Sänkning i JUNI

ADP jobs kom in på 184k mot väntat 148k och fg 140k… klart bättre och pekar på en stark jobbsiffra på fredag #Nolanding

US Service final PMI kom in på 51,7 mot flash 51,7 och fg 52,3… inline

ISM Non-Mfg kom in på 51,4 mot väntat 52,7 och fg 52,6… klart sämre, men än så länge ingen alarmerande nivå

Dito Employment kom in på 48,5 mot fg 48,0… fortsatt svag. Precis som inom ISM Mfg. Det finns något som inte stämmer i jobbdatan. Kombon av ISM x2 Employment visar på att det inte skapas några nya jobb, som tvärtom NFP visar. Förklaringen verkar ligga i att arbetsmarknaden rent strukturellt inte är så stark som datan gör gällande, utan det är 1, deltids jobb som växer (dvs folk tar fler jobb än ETT för att få ihop vardagsekonomin och 2, det verkar som om det är en hel immigranter som får de ”nya skapade” jobben, vilket på sistone har blivit en valfråga, där Biden försöker övertyga väljarna att under hans befäl mår ekonomin bra och det skapas jobb, medan Trump hävdar att det är bullshit och fabricering av siffror, och ska tvärtom kasta ut varenda immigrant. Vad är den exakta sanningen? Jag vet inte. Amerikanska arbetsmarknaden mår bra tror jag. Man sparkar inte folk på bred front. Men den mår inte så bra som siffrorna gör gällande. Att lönetakten har trendat ner från 5%+ i årstakt mot c3,5% visar inte minst på detta.

Dito Prices kom in på 53,4 mot fg 58,5… Boom, detta var en liten miniskräll, och stora förklaringen till varför ISM kom in sämre. Den visar på att tjänsteföretagen inte är lika angelägna om att höja priserna. Om det handlar om 1, att personalkostnaderna inte stiger lika kraftigt längre eller 2, att kunderna inte orkar möta högre priser och prishöjningar därmed automatiskt leder till lägre efterfrågan, låter jag vara osagt. Säkert en kombo. MEN, detta är postivt. Ska vi komma till rätta med inflaitonen och kunna sänka räntor i år, så är det inte prispress på begagnade bilar som är lösningen, utan att inflationen i service sektorn sakta rör sig nedåt. Detta pekar till viss del mot detta, även om det bara en EN enkät undersöknings siffra.

Dito New orders kom in på 54,4 mot fg 56,1… bokningsläget svalnar lite…. men fortsatt ganska stark nivå.

Dito Biz Activity kom in på 57,4 mot fg 57,2…. Restaurangerna är fullsatta trots allt

Intressant siffra idag. Det som går att härleda till arbetsmarknad och inflation, går ju FEDs väg. Dollarn reagerar starkt, och pekar på att räntan borde vara runt 4,25% och prisa in Juli sänkning. Räntan har inte riktigt hängt med utan är allt mer skeptisk till Juli…. Vi får se var de tar vägen närmaste dagarna

—————- fre

Stök i mellanöstern, oljan hoppar till, och hökiga FED kommentarer, och marknaden hickar till lite.

Räntan har kommit ner lite, och det är juli sänkning som ligger i korten. Tittar man på dollarn så är juli kassaskåpssäker, och oddsen för juni är även dom rätt goda. Lönerna är viktiga idag, men de lär komma inline. Det är inflationen i nästa vecka som är den stora kioskvältaren!

NFP jobb kom in på 303k mot väntat 200k och fg 270k (reviderat från 275)… ännu en stark siffra som indikerar NOlanding. Sen att det är jobb till nya immigranter från Mexico, eller till folk som redan har ett eller flera jobb och behöver ta ett till för att få det att gå ihop, eller deltidsjobb. Det förtäljer inte siffran. Men min tolkning är att arbetsmarknaden mår ganska bra trots allt, men inte fullt så bra som kanske datan vill få oss att tro

Lönerna kom in på 0,3 % MoM mot väntat 0,3 och fg 0,2 (upprevicerat från 0,1). Det betyder att lönetakten i Q1 legat på 0,5+0,2+0,3=1,0% för hela kvartalet. Det är faktiskt exakt samma som under Q4. Det betyder att lönerna taktar på kring 4% i årstakt. Tittar man på ECI så kom den in på 0,9 i Q4. Om man tänker att timlönerna ligger på samma i Q1 som Q4 så kanske även ECI gör det i Q1. Det vet vi inte förrän siste april. Men i Q4 låg den på 0,9 QoQ, vilket är 3,6% i årstakt.

Översätter man detta på core PCE och core CPI så borde takten ligga på 0,20-0,25 per månad för core PCE, och 0,25-0,30 för core CPI. Eftersom senaste core PCE siffran kom in där så är det egentligen bara CPI siffran vi väntar på att den ska komma ner. På tisdag är det dags för nästa. 0,3 är vad marknaden väntar sig. 0,2 hade varit superbra. 0,4 katastrof.

Räntan drar idag på datan, och jag vet inte om jag tycker det är helt motiverat. FED vill sänka för att inflationen kommer ner. Inte för att ekonomin måste må dåligt. Sen finns det såklart en koppling mellan stark ekonomi och högt lönetryck/inflationstryck över tid…. men ändå!

För alla som vill se räntesänkning i år. Så var inte dagens jobb siffra ett hinder om ni frågar mig!

Trevlig helg

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

26 kommentarer till Nu avgörs det (igen!)

  1. leopold ottosson skriver:

    Och hur i helvete, ser en riktig säljsignal ut?…du gissar vilt…(och har så gjort hela tiden)

    mvh

    • GaStan skriver:

      hahaha så sant, och det är själva poängen. Vi vet att inflationsdatan i nästa veckan har potentialen att få räntan och bryta upp över 4,35% och fortsätta mot 5%, vilket är marknadens sätt att säga att ”räntesänkningar – var god dröj” Eller så kommer den in bra och då har vi chans till motsatsen. Poängen är inte att jag vet vad inflaitonssiffran ska bli. Det vet ingen! Men vi vet att den kommer bli viktig för börsen

  2. Lars skriver:

    Hahaha! Och jag som trodde du hade den s.k. kristallkulan. Bra jobbat ändå! Alltid lika intressant att läsa dina uppdateringar.

    Vad tror du om ifall riks skulle sänka räntan före dom andra? Vad är det som säger att kronan sänks? Det blev väl tapp när den höjdes sist. Sen kom sälj av reserven som fick den att stärkas. Skulle de inte vara rentav minska oro hos utländska investerare om ränta sänks här först?

    • GaStan skriver:

      ja Riksbanken har ju numera datan på sin hand… bortsett från lönerna då, men parterna i lönesamtalen var ansvarstagande sist och lär vara det igen.

      Så de har verkligen stöd att sänka, vilket jag anser att ECB också har, men inte FED på samma sätt.

      Visst kan Riksbanken sänka om inte de andra gör det. Det är ovanligt men visst kan dom göra det. Men deras ”relativa duvighet mot de andra” borde genom räntespreaden sätta press på kronan vilket redan börjat hända.

      Vilket leder oss in på nästa grej. Riksbanken sänker och höjer med sin omvärld för att inte skapa onödiga valutakursrörelser. Om man börjar sänka nu och ingen annan gör det så kan säkert kronan leta sig tillbaka mot 12eur…. och det är i sig inga problem, men över det så tror jag man inte kan sänka mer…

  3. Daniel skriver:

    4 saker jag tänkt på senaste veckan.

    Verkar som Biden och kompani manipulerat en hel del data för att det ska se mycket bättre ut än vad det faktiskt är.. Dels inflationsdatan där det nu finns videos på folk i US som går in på stormarknader såsom Costco och redovisar vad en matkasse kostar numera. Det är inga 1-2 % i inflationsökning utan snarare +50 till 75% i inflationsökning.. Vidare är job datan också manipulerad där Philadelphia fed nyligen erkände att siffran är överskattad med minst 800 000.. , MEN inget som media verkar ”vilja” rapportera om. Undra varför…

    Mag 7 har gått rätt sidledes i 1 månads tid nu (förutom NVDA). Rapportperiod för samtliga ex NVDA nu innan april är slut och de krävs nog väldigt bra siffror samt guidance för att fortsätta i denna takt utan att korrigering på minst 10% för varje bolag sker. Om nu alla dessa bolag och AI är deras nya intäktsström som ska genera miljarder i vinster DETTA ÅR och också rättfärdiga rekordhöga PE tal så borde väl den stora massan/algos/de som styr marknaden fortsätta köpa på dessa rekordnivåer för kung och fosterland!. Så har det uppenbarligen inte varit eftersom det varit sidledes ett bra tag nu..

    Guldet har rallat nästan 10% senaste månaden (!) vilket viskar om att fler och fler köper detta som ngn slags hedge/ safe heaven om vi skulle börja se lite högre volatilitet i marknaden..

    Marknaden prisade in 6 ränte sänkningar för i år om jag minns rätt och det var också mycket det som gjorde att marknaden började ralla där i slutet av Okt när Powell vände på en femöring och blev duvig. Nu under påsken var ju Powell och FED väldigt tydliga med att de kommer behålla nuvarande nivåer om så krävs, dvs det var rätt hökigt, och nu prisar marknaden in max 3 sänkningar i år men troligtvis bara 2… Ändå fortsätter SPX som det gör vilket är minst sagt intressant.

      • GaStan skriver:

        Tack, verkligen intressant. Deltidsjobb till immigranter och annat för att frissera marknaden. Biden har säkert ett finger med i spelet. President val har alltid vunnits om man kan påvisa att ekonomin är stark, och det för en amerikan är inte att börsen gått bra utan att det skapats mycket jobb.

        Tror ändå det är rätt kört för Biden…

    • GaStan skriver:

      Inflationsdatan tror jag faktiskt stämmer hyfsat, bara för att man går in på Costco och plockar en korg så fångar inte det totala bilden. Historiskt finns en stark koppling mellan löneökningar och prisökningar. Skulle priserna öka radikalt mer än lönerna, så skulle 1, vinsterna öka mycket kraftfullt för företagen och 2, löntagarna skulle känna att de blev realt fattigare, dvs fick mindre för sina pengar trots löneöknignarna. På senare tid svara r amerikanerna i undersökningar, typ Michigan och CB Cons Conf, att de är mykcet mer nöjda med relationen löneökningar och prisökningar. Annat var det under 21/22 då de blev rejält fattigare.

      Gällande jobbdatan har du rätt. Det handlar om immigranter från Mexico som tas in i stor mängs och som får enklare jobb.

      NVIDIA har drivits av vinstrevideringar, inte multipelexpansion. Aktien behöver kvartalsrapporter som slår förväntnignarna för att kunna ralla vidare. Hittills har analytikerna legat bakom kurvan, men det är lite av ett Chicken race som jag ser det… däremot är det helt omöjligt att veta säkert var toppen kommer nås och när.

      Jag tror primärt att guldet är starkt för att man tror räntorna kommer att fortsätta ner, och som en hedge mot sämre tider. Vissa hävdar att det är en hedge mot att inflationen tar ny fart, fast där FED och övriga inte höjer räntorna. Det är också ett scenario.

      I början av året prisade man in 5-6 sänkningar. Nu 3…. kan du säga var Core CPI kommer in nästa tisdag, kan jag säga vad FED kommer att göra.

      • Daniel skriver:

        Jag litar dessvärre inte alls på US och den datan som presenteras. Hänger ihop med jobb rapporten, presidentval detta år, men också hur media och narrativ där borta gör allt de kan för att få börsen/enskilda aktier åt ett visst håll många gånger. Inget nytt under solen med andra ord men tycker det varit rätt extremt sen hösten 2022.

        Senaste månaderna har det inte spelat någon roll om en viss datapunkt kommit in negativt. Allt är bullish och allt ska upp till varje pris. 10 åringen har gått nästan 14% upp bara i år.. , 5-6 sänkningar har blivit 3.. SPX bryr sig inte, narrativet att AI ska besegra higher for longer, rättfärdiga nuvarande värderingar trots att i stort sett endast NVDA är de som verkligen tjänar ordentligt med nya pengar, det känns fundamentalt rätt..? Näe de köper jag inte alls.

        Såg nyligen att det är väldigt många bostäder ute till salu i området där jag och min sambo bor. Snittpriset per kvm har gått från ca 54 000/kvm i slutet av 2021 till i nuläget ca 45 000/kvm, dvs minskning med nästan 20%. Det är också väldigt lite som skiljer utgångspriserna kontra vad bostäderna faktiskt säljs för, dvs lockpriser fungerar såklart inte i nuvarande ränteklimat. Finns nog en hel del som måste downsiza/flytta pga av att kostnaderna helt enkelt blivit för stora..

        Matpriserna har också börjat skena iväg oavsett om man kör Willys eller Lidl. Okej paprika kostar ännu inte runt 100kr/kg som det gjorde när det var som värst men grejer har absolut blivit dyrare igen. Både mat/livsmedel vi importerar men också grejer vi själva producerar.

        Jag tror fortfarande på recession detta eller nästa år.

      • GaStan skriver:

        Jag har också observerat det du säger, och jag tror också recessions risken är hög. Dock har inget ”gått i sönder ännu”. Men helt plötsligt händer det! Det får tiden utvisa.

        Vad gäller börsen att den bara kan gå upp upp… så måste man hålla tunga lite rätt i munnen här.

        När vi SPX handlades kring 3600 i slutet 2022 så låg vinstestimaten för 2023 på PE16. Nu handlas vi på 5200 vilket känns sjukt men vinstestimaten ligger på 250usd. Alltså PE 21. Alltså av upgången på 5200/3600=45% så är 31% multipel expansion från historiskt låga nivåer (det har alltid varit smart att köpa SPX på PE16 om man har lite horisont) och resten är upprevideringar av vinsterna.

        En stor del av vinsterna står Mag7 för såklart… och det är en diskussion i sig.

        Man kan verkligen fråga sig var vinsterna tar vägen om vi får en outright recession. Det får nästan blir ett ihop kok av Mag7 bolagen, och övriga marknaden. Hursomhelst pratar vi inte PE21 längre. Och händer det så kommer börsen INTE att tåla nedrevideringarna. Det är en sak som är säker.

        Utan recession då? PE21 är inte så farligt så länge som marknaden tror på 1, lägre räntor och 2, bestående vinster.

        Problemet är att varje gång räntesänkningar kommer så faller börsen kraftigt. Inte för att den inte gillar låga räntor. Utan för att sänkningarna brukar sammanfalla med recessions tider….

        Nu tror ju alla på lägre räntor + Nolanding. Det är hyfat unikt. Därmed inte sagt att det inte kan hända.

        Sen var det med tajming… Fundamentalt skulle jag aldrig vilja äga aktier nu. Men det innebär inte att det kan stå betydligt högre till sommaren. Som privatperson kan man ju skita i det, och säga det får gå hur högt det vill… jag vill inte ta risken. Avkastningen är inte värd det. Det respekterar jag.

        MEN man kan inte säga att allt ser ju för jävligt ut, jag säljer idag, för det står lägre om en månad. För den typen av analys är väldigt 50/50.

      • Oscar Niklasson skriver:

        Jag hijackar tråden lite här, Daniel (sorry!), men det vore intressant att få lite reflektioner från Jonas eller ni andra som har varit med under 00 och 08. Som bekant så tappar aktiemarknaden ofta luften just när FED börjar sänka räntorna pga att de gör det för att data börjar bli riktigt dålig och recessionen i praktiken startar. Vi har den här cykeln sett att det har varit en del saker som skett annorlunda än tidigare (förvånansvärt starka konsumenter exempelvis) så den uppenbart intressantaste frågan är om det kan vara annorlunda även på just segmentet FED sänker räntan=alla fattar att det är recession=alla säljer aktier.

        Några förslag som kan ha inverkan:

        • Råvaror har dragit ordentligt senaste månaden – ovanligt när konjan börjar vika.
        • Skuldbördan ovanligt stor sett till 00 och 08.
        • Vi har redan haft en ”lågkonjunktur–scare” under 2022, rädslan redan frontad sedan länge (verksamheter anpassat sig på olika sätt).
      • GaStan skriver:

        SPX toppade under hösten 2007, samtidigt som FED började sänka. Det skulle ta över ett år innan vi var i recession.

        Många var tidigare att utropa recession, jag var en av dom som trodde stenhårt på det i slutet av 2022, när jag tittade på 2023. Många klassiska signaler stöttade den hypotesen.

        Börsen går ju inte dåligt bara för att FED sänker, den går dåligt för det blir dåliga tider. Det blir inte heller dåliga tider för att FED sänker. Det har i regel blivit dåliga tider för att FED höjde under en lång tid.

        Så kärnfrågan om ni frågar mig är:

        FEDs höjningar från 0 till 5,25%. Har de inte haft en större inverkan på ekonomin än den vi sett hittills? Eller väntar det sämre tider?

        Vi vet ju att

        1, bankutlåningen till privata sektorn typ nollats

        2, att räntekostnader på korta lån, som studieskulder, kredtikort, bil etc idag kostar lika mycket som bolånen, vilket är extremt

        3, Att sparbuffertarna hos hushåll är förbrukade

        4, att fiskala stimulanser EX räntekostnader, är historiskt låga.

        Allt detta är negativt, men kanske blir det inte mer negativt än så här… detta är kanske as bad as it gets…. eller har vi bara skapat på ytan.

        Det kan ju vara så att detta är ett ”2007” som var ett ganska starkt åt, trots att Bear Sterns gick omkull, den amerikanska bolånemarknaden började knaka ordenligt i fogarna.

        Där vi sen under 2008 tyckte att det ser inte så pjåkigt ut ändå, FED sänker ju ändå räntan…..

        och sen PANG, kom Lehman på hösten och sen gick det jävligt snabbt.

        2009 var sen inget kul år för NÅGON i västvärlden.

        Grunden handlade återigen om lån, för mycket lån, och högre räntor. Men det var Subprime som havererade…

        Ofta behöver man ju någon eller något som startar allt, även om de strukturella obalanserna finns överallt. Många tror ju att kommersiella fastigheter sitter på Svarte Petter.

        Så problelmet är kanske inte att fastighetsbolag lyckas refinansiera sina skulder till okej ränta, utan att hyresnettot krymper pga vakanser springer i väg, och man har en skuldsättning som inte tog hänsyn för vakanser. Jag är ingen expert! Men det är vad jag läst!

      • Östergren skriver:

        Svar till Oscar.

        Har varit med längre än de flesta (iaf längre än GaStan) så ett kort inspel.

        2000. Nedgången i aktier berodde inte på räntesänkningar utan på att marknaden var helt fucked up värderingsmässigt.

        2008. Ungefär samma story som 2000. Dårar som pratade om superkonjunktur och allmänt frireligiös stämning.

        Backar vi bandet ännu längre var 1992 en baksmälla av 80-talsknarkandet.

        Det var verkligen sjuka tider och att det skulle brisera var det liksom ingen tvekan om. Dock höll uppgångarna innan krascherna i sig mycket längre än vad jag räknat med.

      • GaStan skriver:

        Haha härligt att höra. Jag köpte mina första aktier 1998. När började du?

      • Oscar Niklasson skriver:

        Tack för svaren.

        Jonas:

        Det du nämner om 2008 med att man inte tyckte det såg så pjåkigt ut och sedan kom Lehman – där hade man väl ändå en tydlig trigger att bostadsmarknaden i USA var i uppenbar bubbla sett till hur lösa bankerna hade varit med utlåningen med att människor hade flera bostäder som de inte hade råd med? De flesta blundade för detta, men de som tittade på utlåningsböckerna var det väl rätt uppenbart för? Men bostadsmarknaden var en tydlig trigger som drog igång en krasch i och med en systemkris.

        Idag har vi kontorsmarknaden, men den är så vida känd till omfattning att den inte är en tillräckligt ”stor okänd” för att vara systemkritisk. Bankerna är i bättre form idag, vissa småbanker runt om i världen har fått problem genom amerikansk CRE-exponering men de är liksom inte tillräckligt stora. Inget som får en riktig krasch att dyka upp.

        Östergren:

        Så 2000-scenario är vi ju definitivt inte inne i ännu. Värderingarna semidyra, men inte alls att jämföra med 2000.

        Aej, jag vet inte. När jag tittar på vad ni skriver och vad jag kan diskutera fram tycker jag inte att jag ser så stor risk för krasch för tillfället annat än kanske risken för 3:e världskrig (vilket iofs inte är 0% sannolikhet) men i slutänden bör vara relativt osannolikt.

        Jag tycker mig se en strukturellt högre inflation som fortsätter längre än vad man prisar in för tillfället som den sannolikaste risken som inte är inprisad för tillfället. Dock känner jag att Kina och Indien är en black box för mig idag – jag vet inte alls vad som händer där. USA är störst, men de två tillsammans blir ändå en rätt stor kloss.

        Men den som lever får se!

      • GaStan skriver:

        Jag har inte stenkoll, men jag tror kommersiella fastigheter är rätt högt belånade i usa, och det är inte bara kontor, utan även handelskåkar, som i många fall svälter sig till döds, dels pga överetablering, och dels E-handeln… ska tydligen bara till wn riktig lågkonja, där de inte lyckas rulla över bonds som förfaller så uppstår stora defaults.

        Bostadsbibblan i usa berörde som du säger sub prime lån, dvs till folk som inte borde få låna, men de utgjorde vad jag vet 8-10%… där knappt hälften defaultade. Dvs 4% av stocken. Inte så mycket som många tror… men när det kommer till skulder som defaultar så krävs det mindre än man tror för att skapa problem långt ut i systemet, då skulden är kopplad till en fordran, som är kopplad till en annan fordrad osv…

      • Östergren skriver:

        Oscar.

        Tycker du är rätt på det. 1992, 2000, 2008 var det uppenbar dårskap.

        Vad gäller Hong Kong så är värderingen nu så låg att PE-talet är lägre än PS på Nasdaq.

        Nån har jävligt fel här gällande värdering HK – Nasdaq.

      • Östergren skriver:

        Innan någon börjar yra om att tillväxten är så mycket bättre på Nasdaq än HK så var EPS negativ med 8% Nasdaq 2023.

  4. Professorn skriver:

    Grabbar ni tänker fel om hur man tjänar pengar på aktier.

    Ni tänker aktie X står i 100kr, jag tror/hoppas den går ner till 50kr så jag kan köpa och göra 100% när den är tillbaka i 100kr.

    Men rätt tanke är att köpa aktie X vid 100kr och tro/hoppas att den går upp till 200kr för där har ni mycket bättre hit rate på att göra vinst.

    • GaStan skriver:

      Är inte utfallet av både exemplen helt beroende av hur vinsterna utvecklas i bolaget och dess värdering.

      Om vinsterna pyser ihop och därmed inte når upp till förväntningar så faller aktien, och då ska man inte köpa i tron att få tillbaka 100. Men om vinstprognoserna håller och utvecklas positivt, och nedgången till 50 var en korrigering av värdering, då kan det vara köpläge.

      PÅ samma sätt kan det vara bra att köpa aktien på 100 om vinsterna fortsätter att utvecklas starkt. Alternativt om värderingen helt enkelt är låg vid 100 och uppgången är omvärdering av ett bolag som mår bra. Men det går ju att vända på det. Att köpa vid 100, och sen börjar vinsterna komma in sämre, då får man aldrig se 200. Om värderingen är extremt hög vid 100 så har man också dåliga odds att nå 200 om inte vinstprognoserna förändras radikalt.

      Rent statistiskt är det smart att köpa på ATH så de ofta följs av nya ATH. Bara ett problem. Vid EN alltimehigh är det en RIKTIGT dålig ide att köpa, och den sättningen äter ofta upp mycket av dom vinsterna man gjort innan. Och vill man vara med vid alla tillfällen det är smart att köpa vid ATH så måste man per definition vara med på den enda gången det går dåligt. Vilket leder oss in på stop loss. Sätter du en tajt stopp så kommer du åka ut flera gånger och det fina med att köpa på ATH som leder till ATH funkar sämre. Alltså måste man sätta en generös Stopp, vilket gör att man automatiskt måste ta en stor förlust den dagen det var dumt att köpa på den där sista ATH.

      • Daniel skriver:

        De som köpte ett av världens största och finaste bolag AAPL i slutet av 2021 på dåvarande ATH i tro och hopp på att den skulle dubblas därifrån har sen dess till dagens datum fått en utveckling på ca -5%.

        Att köpa aktier på ATH eller snudd på i dagens marknadsklimat med rekordhöga multiplar är helt vansinnigt enligt mig men visar också hur mycket narrativ och manipulation gör med människor.

        Som läget varit under en tid nu är det något i stil med:

        USA:s ekonomi, jobbmarknad, osv mår hur bra som helst och massa räntesänkningar är på G! , AI är helt revolutionerade och de flesta företag kommer se otroliga vinstökningar pga av detta, så strunta i nuvarande värderingar och köp aktier ändå trots att inga nya intäkter från AI kommit..! = FEL

        ECB kommer börja sänka räntan innan FED = FEL

        Här i vårt land ska Thedeen och kompani sänka räntan innan både ECB och FED för hey det är ju svinbra för vår krona! Antalet konkurser på företag är på historiskt rekordlåga nivåer, ingen varslas längre, kronofogden har historiskt rekordlåga nivåer på folk de behöver jaga på, bostadsmarknaden är otroligt het, etc, etc.. = FEL

        Har börjats ryktas lite om att opex denna månad kan bli riktigt stökig och att det blir startskottet på en korrektion.. Tycker annars det ofta brukar vara en del snack om opex hit och dit och att vissa är så stora osv men faktum är att börserna knappt rör sig åt något håll när dagen väl kommer.

        Vi får se hur de blir denna månad..

      • GaStan skriver:

        Jag tycker inte heller det är bra att köpa på ATH som jag skriver.

        MEN, det finns väldigt mycket statistiskt stöd för att köpa aktier eller index på ATH är ingen dum ide, för det leder oftast till en ny ATH, som oftast leder till en ny ATH. Problemet är att någon gång är det sista ATH och du vet inte vilken av dom det är…

        Du låter ju ganska negativ. Men vad du gör är egentligen att gå mot oddsen. Dvs du säger att senaste ATH i SPX inte kommer följas av en ny ATH. Visst kan det vara så, men det har visat sig väldigt svårt att spå vilken den ”sista” ATH är. Om man bara ska gå på sannolikhet så har man därför bättre odds att betta på en ny ATH.

        Jag är inte heller fundamentalt positiv. Men att säga att marknaden ska ner för att den tangerat en ATH, har åtminstone historiskt varit en dålig ide. ATH är om någon snarare en köpsignal….

  5. Rasmus E skriver:

    Tänkte bara säga stort stort tack för en grym blogg! Bra analyser, uppdaterade siffror och väl avvägda brasklappar. Så fantastiskt att kunna komma in och snabbt hitta estimat mm.

    Uppskattar din text och uppdateringsfrekvens otroligt!

    trevlig helg!

  6. Daniel skriver:

    Att jaga några procent mer från nuvarande ATH överlåter jag till andra då jag anser att risk/rewarden är bedrövlig kombinerat med att jag fundamentalt är väldigt negativ. Jag är också i en fas i mitt liv rent ekonomiskt där det är mycket viktigare att bevara kapitalet jag byggt upp kontra ta onödigt mycket risk bara för att jaga några procent till på uppsidan så hela ekvationen blir enkel för mig.

    Enig med ditt resonemang ang att ATH ofta följs av andra ATH men då är också oftast makro/marknadsläget väldigt annorlunda kontra nu och hur det varit senaste tiden. Som jag ser det lever nuvarande värderingar och börsen på lånad tid och det är bara en tidsfråga innan en större sättning kommer.

    Ang att gå emot oddsen har det väl senaste åren gått extremt bra för de som faktiskt gjort det..

    Hur många gick verkligen all in på dippen från Corona? , ingen aning men eftersom det var en global pandemi som de flesta av oss aldrig upplevt och väldigt mycket fear inblandat så är det väl realistiskt att tro att det inte var särskilt många..

    Hur många sålde där i slutet av 2021 innan FED vände på en femöring ang inflationen och allt började rasa? , Ingen aning men tror det fanns väldigt mycket girighet där som gjorde att många brände sig..

    Hur många gick all in i slutet av 2022 när alla var bergsäkra på att 2023 skulle leda till recession och allting rasade där under senhösten? Ingen aning men tror det var för mycket fear som gjorde att många missade tåget och snarare realiserade eventuella förluster och sen blev tvungna att köpa in till mycket dyrare multiplar..

    Ganska intressant grej för övrigt var att fear and greed indexet gick från extreme greed till låg greed häromdagen när SPD droppade 1%. Vi snackar -1% i dropp på SPX för att trigga en sådan reaktion.. Inte minus 10-15%..

    Fortsätter följer!

    • GaStan skriver:

      Jag tycker också du tänker helt rätt.

      Jag ville bara belysa det historiska statistiken till att sälja på ATH, att den är väldigt dålig. Förutom just vid EN ATH då det är vääääääääldigt bra

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.