Inflationsdatan kommer sätta riktningen för april

På onsdag kommer US CPI. Senaste två gångerna har den legat på 0,4% MoM. För högt. Nu väntas 0,3.

Under Juni till december förra året kom den in mellan 0,2 och 0,3. Det gillade marknaden och FED, vilket tryckte ner räntan från som högst 5% i oktober till 3,8% i december. 0,2 – 0,3 ger snitt på 0,25. Det är 3% om året. Översatt till PCE är det 2,5%. inte långt från målet. Men så ser man inte på det längre. Nu taktar vi på 0,4.

Marknaden hoppas på 0,3 och jag måste säga att det är vad man kan vänta. Dels för att ISM Prices mjuknat något. Dels för core PCE senast låg på 0,26 och den historiska skillnaden ligger på c5% punkter. Och inte minst för lönerna verkar ligga stabilt runt 0,3 vilket ger 0,25 på CPI och 0,20 på PCE. Därför är 0,3 vettigt bild.

Sen ska man komma ihåg att det är skillnad på 0,26 och 0,34. Det är också skillnad om bidraget kommer från ”begagnade bilar” eller ”service sektorn”.

Skulle siffran komma in på 0,2 och det stora bidragit kommer från service sektorn och löner. Då blir marknaden jävligt glad. Om den kommer in på 0,4 och service inflationen ser ut att vara sticky. Då är det inte lika kul. Men 0,3 är mest troligt och då är det svårt att säga. Vi får se var räntan och dollarn tar vägen!

Rent tekniskt är fredagens rekyl hälsosam, men köparna behöver komma smygande snart igen. Dålig data och ytterligare nedbryt gör att vi snabbt kan pensla mot SPX 4700. Tittar jag på räntemarknaden så verkar de inte särskilt optimistiska kring datan, medan valutamarknaden är klart mer positiv. Men sånt kan ändras snabbt.

För alla som vill vara säkra på juni sänkning, så behöver den här siffran vara bra. Är den riktigt dålig så riskerar den skjuta upp juli till september. Det skulle jag säga har redan börjat prisas in av räntemarknaden.

Vi har även räntemöte från ECB, samt inflation från Sverige och US PPI. Rätt lugn vecka, fast där CPI är såklart superviktig.

Ha en fin vecka!

————- mån forts

En gammal klok kollega till mig, som jobbat länge med räntor, sa till mig att så här tror han att det kommer att bli så här i USA:

Nollräntedagarnas politik är över – check på det

Nya styrräntan (fd nollräntan) är cirka 1,5% strax under inflationsmålet om 2%.

Korträntor kommer att ligga på 1,5% – trygga men gör dig realt fattigare

Långräntor kommer att ligga på 2,0-2,5% – och kompensera för inflationen med nöd och näppe

Lönerna kommer ligga på 3% – så det kommer vara realt bättre att jobba än att spara i obligationer.

och eftersom lönerna ligger på 3% ligger inflationen på 2%

med långräntor på 2-2,5% så är en motiverat PE-tal på börsen cirka 20

vad börsen står i beror på vinsterna.

Sen kommer det alltid finnas avvikelser mot ovan vilket beror på sentiment och konjunkturutsikter. Men rent strukturellt.

Min första tanke är att om han får rätt, så kan långa obligationer stiga ganska mycket från dagens nivåer. Men det gäller att lönerna fortsätter ner. Konjan får inte vara för stark!

Enligt ovan känns inte börsen så dyr ut just nu…. men frågan är vilket konjunktur vi har OM/NÄR räntorna skulle stå i 2-2,5%. Tveksamt om dagens vinstestimat håller!!!

Någon kanske tänker, 2-2,5% så lågt!! Men faktum är att räntorna pendlade mellan 0,5-3% när det var nollräntepolitik. Den här nivån är klart högre. Å andra sidan så lär inte dagens räntor på 4-4,5% komma ner så länge som inflationen ligger på samma nivå. Hans nivå kräver att inflationen rör sig mot målet på lång sikt.

Jag frågade NÄR…. han skrattade. Om 10 år från idag, när du tittar tillbaka på ett snitt. Jag skrattade tillbaka. Det blir ju nästan en teoretisk diskussion… vad vill du jag gör med den! Han svarade, ingenting. Det var inte frågan!

Suck!

By the way, 10yrs nosade precis på 4,46%. Jag skulle säga det är marknadens sätt att säga att glöm Juli. September it is. Men dollarn och börsen tycks inte bry sig…. det är bara räntemarknaden som är rädd för siffran på onsdag. Well…. vi får se!

—————– onsdag

US Core CPI kom in på 0,36% MoM mot väntat 0,3 och fg 0,36. Sämre men som sist bara två punkter från att vara inline. Men givet att löner ligger på 0,30 och core PCE på 0,26 så är 0,36 lite högt tyvärr. Som förra månaden verkar det som om bilförsäkringar spökar. Även Shelter/Hyror är fortsatt hög. För alla som vill att FED sänker i Juni så hade det varit bättre om den kom in på 0,2 istället för 0,4. Det gör att sannolikheten för juni nu sjunker. Juli är fortsatt förstahandsvalet, men september ökar. Det är också därför 10åringen ligger på 4,50%. Den prisar in två ökningar i år. September och December. Vi får se vad som händer närmaste dagarna.

Men jag tycker det är märkligt att CPI ligger 10 punkter över PCE och även över lönetakten. Det är inte uthålligt. Antingen kommer PCE och löner växla upp, eller kommer till slut CPI att pressas ner. Vad CPI handlar om är Hyror som väger tungt, och man höjer fortfarande hyrorna ganska kraftigt. Dom har en stark koppling till bostadspriser, och så länge som dom är höga, och räntorna är höga, så kommer efterfrågan på hyresrätter att vara hög. Då är det lätt för hyresvärdar att höja. MEN, när dom slutar höja… ja då trillar core CPI snabbt ner till core PCE skulle jag säga.

Eftersom dagens siffra var samma som fg månad, så lär FED tro att core PCE också blir det. Dvs 0,26 vilket är 3% i årstakt. Det gör att FED inte är särskilt orolig, men att höja med dagens data, det vill man inte.

Dagens nivåer av både dollar och ränta, andas väldigt mycket SEPTEMBER just nu.

Och Även om det känns avlägset just nu, så är vi egentligen bara ”en data punkt bort” från att marknaden ser 3,25% och 1,14eur inom räckhåll. Men just dagens CPI siffra var inte den! Den säger som sagt ”September”.

Börsmässigt får vi se. Hade du frågat mig för nån vecka sen att första sänkningen prisas till September, så skulle jag sagt ”akta dig för börsen”. För mig blir det viktigt om 1,07eur området håller eller ej. Där går skiljelinjen mellan ”det blir någon typ av sänkning i år, sannolikt i sommar, FED har rätt” och ”det blir inga sänkningar i år, FED har fel, inflationen är sticky”.

Det är bara två månader till juni mötet, och vi hinner få två CPI till innan dess. Visst kommer dom in på på 0,2 då får vi sänkning i juni. Men just nu känns det inte riktigt så.

Stänger vi under 5150 ikväll så är det en första negativ signal. Gör vi det inte, då är det positivt.

—————- torsdag

US core PPI kom in på 0,2% MoM mot väntat 0,2 och fg 0,3… ingen större press i producentledet som framförallt berör goods sektorn. Men det är inte där vi har problem. Goods sektorn har gått från deflation förra året till att man har slutat höja priserna. Inga problem, och inget FED ligger sömnlös över. Problemet ligger i den lönedrivna service sektorn där priserna ökar för mycket, och hyror, som pressas uppåt av stark efterfrågan, samtidigt som hyresvärdarnas skulder blir allt dyrare. Efterfrågan efter hyresrätter går helt att hänföra till att köpa bostad har blivit för dyrt för de allra flesta. Höga priser X höga räntor förklarar detta. Skulle FED sänka räntorna, så blir det mer attraktivt att köpa bostad, varpå hyrorna hade gått ner. Så denna faktor reagerar tvärtom på inflation när räntor höjs. Det gör att FED egentligen bara är brydd över service inflationen… men givet att lönerna ändå lättar något, så borde man vara hyfsat komfortabel… dock är det frågan om NÄR…. och där har duvorna varit alldeles för optimistiska!

ECB lämnade räntan oförändrad, och flaggar för sänkning i juni. Före FED faktiskt, som inte lär sänka förrän tidigast juli. Kanske även senare….. det beror såklart på datan!

Just nu prisar marknaden inte ens in sänkning i september, utan det är först i december som man diskar sänkning med 100%. Jag tror fortfarande på Juli, och att marknaden faktiskt har fel. Vi har 3 data punkter i maj, juni och juli på inflation. Min tes är att dom kommer in på ett sätt så att man sänker 31 juli. Tro det eller ej.

Detta är min tes.

1, Lönerna har legat på i snitt 0,3 per månad, senaste 9 Månaderna!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2, Löner är den riktigt tunga kostnadsbäraren för alla företag, särskilt i servicesektorn som utgör 80% av ekonomin, men även tillverkningssektorn.

3, Löner och inflation har följt varandra historiskt, vilket är logiskt då företagen höjer priserna för att kompensera för kostnadsökningen. Historiskt har snittet legat på 100 punkter mellan PCE och Löner. Under året 2010-2019 låg lönerna på i snitt 2,5% och core PCE 1,5%. För att ta ett exempel. Snittet mellan PCE och CPI har legat på ca 50 punkter. FED navigerar efter PCE. Skillnaden handlar om sammansättning där hyror och hälsovårds kostnaderna väger tyngre i CPI

4, Sambandet är stabilt över långa perioder, men såklart svagare desto kortare perioden är då andra faktorer/brus kan störa

5, Om lönerna nu ligger på 0,30 så borde PCE legat på 0,20 och CPI 0,25.

6, De senaste 3 mätningarna har core CPI legat på 0,36/0,36/0,39… dvs snitt 0,37% och core PCE 0,26/0,45/0,15… dvs snitt 0,29%.

7, Utifrån det här går att konstatera att PCE ligger på 0,29 när det lönemotiverade ligger på 0,20. Och core CPI ligger på 0,37 när den borde legat på 0,34 utifrån PCE alt 0,25 utifrån lönerna.

8, Så funkar inte lönesambandet? Jo jag tror tids nog att det kommer att göra det. Visserligen kan lönerna börja dra igen. Men det är inget jag tror på, och det är en diskussion i sig. Den tar vi inte denna gång.

9, Det intressanta är varför CPI och PCE avviker från lönesambandet. Att CPI gör det beror till stor del på hyror (som är höga just pga av höga räntor som gör alternativet att köpa bostad dyrt), hälsovårdskostnader, försäkringar samt hög inflation i service sektorn. De första faktorerna förväntas komma tillbaka. Dvs höjningarna är inte bestående. Det räcker med att försäkringsbolag höjer premierna och sen slutar göra det. Så försvinner den faktorn. Om man utgår från detta så kommer CPI att sjunka tillbaka mot PCE.

10, Men både PCE och CPI ligger trots detta högre än vad lönerna motiverar. Detta handlar om inflation i service sektor. Där är min tes att företagen har pressats av höga lönekostnader och vi är i slutet av prishöjningscykeln. Lönerna har mattats först och med fördröjning kommer priserna. Jag tror ex att ISM Services ”Prices” förra nedgång var början på detta vilket kommer synas närmaste halvåret. Som det är nu har Service inflation legat på 5-6% mot lönerna 3,5%. Det kommer inte att hålla i sig. När väl service inflationen ger efter så kommer inflationen totalt sett ner mot den lönemotiverade.

11, Sen är jag den första att medge att 0,30% i löner inte räcker för att nå målet. Men FED och dom andra har sagt att dom inte behöver nå målet för att börja sänka, utan övertygelse om att vi är på väg mot målet. Det gör att lönerna är EXTREMT viktiga. Skulle dom börja komma in högt. Då grusas allt.

12, Men enligt mig är det bara en tidsfråga innan PCE börjar komma in runt 0,20 och CPI runt 0,25. Det är inte omöjliga data punkter. Vi var där i höstas. MEN med en STOR jävlva skillnad. Fortfarande är inflationsdatan är kombination mellan Core Goods och Core Services. Under andra halvåret föll priserna på bilar dramatiskt. Vilket gjorde att total siffran blev väldigt bra. Service inflaionen har legat på 5-6% hela tiden. Och nu när bilhandlarna inte längre sänkte priserna i Q1, då blev datan därefter.

13, Så det är en del EN gångsfaktorer, typ Försäkringar, det är en del som är räntekänsliga som ex Hyror och en del som är sencykliskt som hälsovård, men även där Hyror. Kvar har vi egentligen den lönedrivna inflationen, och den ligger idag högre än vad lönerna motiverat. Jag tror alltså att den kommer att konvergera mot lönerna, och då kommer vi ner i månadsmätningarna.

14, OM, PCE och CPI kommer ner mot 0,20 resp 0,25 under Maj, Juni eller Juli, så sänker FED. Och jag tror att dom kommer att göra det!!!

15, Det jag är mest rädd för är inte någon enstaka höjning av bilförsäkringar. Det jag är rädd för är om Lönerna tar fart igen. Det kan tvinga alla centralbankerna att börja höja igen. Inget jag tror på idag, men det är den enskilt största riskfaktorn.

DÄRFÖR delar jag inte ränte- och valuta marknadens något kortsiktiga och digitala syn på senaste inflationsdatan.

Jag vet att många där ute tror att inflationen ska ta ny fart, att det bara är en tidsfråga innan FED måste höja igen. Fair enough. Men till alla er måste jag då fråga varför företagen höjer mer än av vad deras kostnader ökar. Det skulle leda till ännu högre marginaler, från en redan rekord hög nivå. Det brukar konkurensen ofta ta hand om. Dvs det brukar inte vara möjligt, och därför är sambandet mellan löner och inflation så tajt som det är.

———- fredag

Svensk inflation kom precis in för mars, KPIF ex energi, dvs kärninflationen kom in på 0,0% MoM mot väntat 0,3 och fg 0,6. Klart bättre. Svenska företag har aggregerat slutat höja priserna!

Så här ser tidsserien ut nu:

Mars 0,0% MoM

Feb: 0,6

Jan: -0,5

Dec: 0,7

Nov: -0,5

Okt: 0,1

Senaste 3 månaderna summerar till 0,1 dvs i årstakt 0,4% inflation. Senaste 6 månaderna summerar till 0,4 dvs 0,8% i årstakt. Båda klart under 2% målet. Riksbanken kan luta sig tillbaka.

Jämför med inflationen under Januari 2022 till Juli 2023. Då steg priserna med 13,5% eller c9% i årstakt. Då var det andra bullar. Under perioden 2020-2021 var priserna upp 3%, dvs 1,5% i årstakt.

Fortsätter priserna att gå sidledes fram till sommaren så kommer inflationen YoY% vara PÅ MÅLET 2% i maj och 0% i juli. Att ligga på 4% styrränta och inte sänka då borde vara generalfel!

Riksbanken är nöjda idag. Man har lyckats få ner inflationen, vilket inte är så konstigt med tanke på att 1, svenskarna har stora rörliga skulder och därmed en effektiv inbyggd broms och 2, regeringen har kört en hyfsat balanserad finanspolitik (jämför ex med USA som fullkomligt har dränkt landet i fiskala stimulanser senaste 4 åren)

ECB gjorde klart för marknaden igår att man inte går i ledband med FED, vilket är bullshit. Dvs klart man kan sänka någon enstaka gång om inte FED gör det, men man kan knappast inleda en cykel samtidigt som FED går åt andra hållet. Hursomhelst, ECB sänker i juni, och Riksbanken kommer att haka på.

Jag tillhör ju dom som tror att konjunkturen är dålig och kommer vara svag ett bra tag. Därför tror jag också att Riksbanken kommer att sänka vid varje möte med 25 punkter så länge som inflationen håller sig på mattan. En viktig del i detta är lönerna, där jag utgår från att parterna justerar ner lönerna allteftersom. Man avtalade 7,4% för två år i mars 2023. 3,7% per år. Detta löper ut mars 2025. Historiskt, 2010-2019, har löner rört sig med c2% vilket bidragit till 1% inflation. Jag tror nästa lönerörelse kan landa i c3% om året. Detta bygger också på att dagens låga inflation håller i sig, samt förhållandevis svag konjunktur och arbetsmarknad.

Det har också visat sig svårt för Riksbanken att nå målet om 2% om lönerna är för låga. Reptricket med nollräntor gör man inte om, givet att vi inte hamnar i svår recession, varpå man kommer vilja ligga runt 1,5-2% och då blir lönerna en viktig prisbärare. Visserligen tillkommer kronan och produktivitet, men de har visat sig vara ganska mean reverting om man drar ut tidsserierna.

Kronan då? Ja den lär pendla mellan 11-12eur under en bra tid framöver. Hur den går mot dollarn har mer att göra med Dollarn än kronan. Dvs kommer FED inleda en serie av sänkningar eller ej?

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Inflationsdatan kommer sätta riktningen för april

  1. Pingback: Inflationsdatan kommer sätta riktningen för april - Finansfeed

  2. Östergren skriver:

    Intressant inspel från din kloka kollega.

    Det här tycker jag också var intressant:

    https://www.placera.se/placera/telegram/2024/04/08/lansforsakringar-lang-rantefond-a-risk-att-centralbankerna-sanker-for-tidigt-lansforsakringar-lang-rantefond.html

    Speciellt dessa citat fick mig att rycka till:

    ”Räntemarknaden är extremt värderad ur ett historiskt perspektiv”

    ”Fonderna är positionerade för stigande svenska räntor”

    • GaStan skriver:

      Är jag trög eller vad menar dom?

      Stigande räntor är alltid dåligt för långa obligationer. Eller har han växlat över till korta papper, trots att han är en fond som säger Långa obligationer?

      På 70-talet kom inflationen tillbaka snabbt efter att man sänkt. Det var två saker som stökade till det…

      dels lönerna taktade på högt, vilket gjorde att företagen var snabba på att höja priser för att kompensera för dessa när efterfrågan tog fart…

      och den viktigaste… en oljepris shock av guds nåd, drivet av SUPPLY sidan. Inte Demand sidan.

      Vad kan vi lära… lönerna har trendat nedåt, men dessa kommer vara viktiga att hålla koll på. Växlar de upp så är centralbankerna farligt ute och kan tvingas höja igen… det kan absolut hända!

      Oljepris shocken a la 70-tal är ett kapitel i sig, som inte upprepas

      https://en.wikipedia.org/wiki/1973_oil_crisis

      Därmed inte sagt att oljepriset kan ställa till det. Låt säga att vi får ett fullskaligt krig mellan Nato och Ryssland, eller i Mellanöstern… då vete fan vilken inverkan det får…

      Men frågan är om vi inte har större problem då än börsen?

  3. Daniel skriver:

    Sett en hel del som innan dagens cpi siffra menade på att det inte blir några räntesänkningar alls i år från FED utan det är higher for longer som gäller resten av året..

    Finns en del som också menar på att FED inte kommer börja sänka något i Sept då det börjar närma sig valet och de liksom inte vill in och stöka något i det..

    Eventuella sänkningar kräver dock att datan kommer in bättre och inflationen går ner men jag tror vi passerat det fönstret..

    Att FED ska lyckas få ner inflationen till 2% tror jag blir väldigt svårt om det inte är higher for longer eller möjliga räntehöjningar som gäller.

    Ang index och dagens cpi data så skulle jag inte bli förvånad om vi ändå slutar plus minus 0 på indexnivå idag och sen för veckan, och fortsätter gå i sidledes ev lite mer upp/plus fram till opex nästa vecka, då det för omväxlingsskull kanske blir en rejäl storm..

    En annan grej jag läste är att ca 300 miljarder dollar kan lämna börsen/systemet nu innan 15 April då det tydligen är deadline för skatt i US.. Återköp från bolagen är också på hold nu fram tills efter deras rapport så väldigt intressant tidsfönster nu och fram tills efter rapporterna… dvs slutet av April/början av Maj..

    Jag har väldigt svårt att se att de stora spelarna med mycket kapital går all in/long på index och aktier nu efter dagens data..

    • GaStan skriver:

      Core pce som Fed navigerar efter kom senast in på 0,26%… dvs 3% i årstakt. Lönerna ligger på 3,6%…. Det är inte jätte långt från målet. CPI hålls uppe av hyror som är sencykliska, och senaste två två bilförsäkringar som i regel också ligger högt. Rent struturellt ser jag inte stora problem. Åtminstone inte så stora att jag hade sagt att Fed inte lär sänka i år… vilka data punkter ligger till grund för din analys?

      • Daniel skriver:

        Det här är väl 3:e el 4:e månaden i rad som både Core CPI and headline CPI kommer in högre än väntat..

        FED vill ju se att trenden går åt det motsatta hållet dvs nedåt under en längre tid innan de är beredda att genomföra en första sänkning. Om datan börjar trenda åt rätt håll tror jag FED börjar sänka, men än så länge är vi inte där..

        Inflationen verkar ha spårat ut rätt ordentligt i US. Allt har blivit mycket dyrare vilket också folket där borta bekräftar. Som jag tidigare sagt litar jag mer på folket kontra nuvarande regering i US..

        1. Car Insurance Inflation: 22.2%

        2. Transportation Inflation: 10.7%

        3. Car Repair Inflation: 8.2%

        4. Hospital Services Inflation: 7.5%

        5. Homeowner Inflation: 5.9%

        6. Rent Inflation: 5.7%

        7. Electricity Inflation: 5.0%

        8. Food Away From Home Inflation: 4.2%

        Blir intressant och se hur Thedeen ska rädda sitt senaste uttalande om att de ska sänka redan i Maj för vårt land.

  4. Siffertrix skriver:

    Hej!

    hur ser du på RBs planer på att sänka maj/juni? Påverkar det amerikanska utfallet svenska RB? Jag ser inte det direkta förhållandet men det som sker i USA brukar väl påverka oss på ett eller annat sätt?

    • GaStan skriver:

      Bra fråga, vi får se vad Ecb säger imorrn… men europa är verkligen i en annan sits, så jag tror ecb sänker i juni och därför gör även riks det..

      Riks tittar på ecb, inte Fed. Men Ecb tittar på Fed

  5. Bertk skriver:

    December 2023: ” SPX har gått från ca 4100 till 4700 för att marknaden väntar sig 5-6 räntesänkningar under 2024”

    April 2024 : ” SPX ligger över 5100 även när marknaden väntar sig som bäst 2-3 sänkningar under 2024”

    WTF ??? Det känns som att det kvittar vad som än händer, marknaden/FED/media tolkar det som ” sky is the limit ”

    • GaStan skriver:

      Vi har haft upprevideringar av vinster också, ie Nvidia typ… men annars helt sjukt…

      Men tes är att trots all data, så bygger ändå marknadem in lägre räntor, dvs sänkningar, och upprätthållande av vinster… troligt eller ej… det är vad marknaden kör på!

      • Oscar Niklasson skriver:

        Man ska heller inte glömma att under långa perioder, ie så länge som upp mot 2 år, kan marknaden lossna från fundamenta pga förväntningar på framtiden då nya tekniker har tagits fram. Se 2000 och ”internet är nytt och kommer förändra världen”. Idag har vi ”AI är nytt och kommer förändra världen”. Rätt investeringsanalys hade varit att helt enkelt göra en korg av AI-relaterade stora techbolag noterade i USA under hösten 2022 och spekulera i att förväntningar kommer driva upp kurserna, hur makro än spelar ut. Insikten att man på börsen alltid spelar med andras förväntningar är minst lika viktigt som att vara duktig på fundamental analys. Men det är alltid lätt att vara efterklok.

      • GaStan skriver:

        Sanningens ord!!! Det blir bara väldigt lös materia att hålla sig till… lätt att konstatera i efterhand!

      • Bertk skriver:

        precis det jag vill säga, utvecklingen på börsen dvs ATH förklaras med FÖRVÄNTNINGARNA samtidigt som man ignorerar FAKTA ! Bara att nämna några:

        • Data som har kommit in de senaste månaderna är sämre än man väntade sig innan
        • Räntan kommer att vara hög längre än man väntade sig för bara några månader sen
        • geopolitisk läge är sämre än för bara några månader sen
        • byggföretag går på knäna och de är en viktig del i ekonomin
        • Lönetagare har mindre i plånboken
        • bankerna lånar ut mindre till företag och privata kunder

        det finns säkert fler men bara några av de faktorerna brukar i vanligt fall leda att investerare drar öronen åt sig men nu ..” skit i fakta, gå på förväntningar ” …???

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.