Är LTG at risk?

Först ska väl sägs att risken att Ltg slår över i recession är ALLTID stor. En ekonomi som är så svag att den inte orkar växa med mer än 0-2 pct på årsbasis riskerar ju alltid att falla över i recession, som jag definiera som neg tillväxt i minst två kvartal.

LTG är ett resultat av en svag konsument. Hon är svag för att hon sysslar med de-leveraging som är ett resultat av för mycket lån i förhållande till tillgångarnas värde. Enkelt uttryckt. Med en svag konsument är företagen försiktiga, trots att de tjänar pengar och räntorna rekordlåga. Om privata sektorn är svag kan bara staten agera motvikt, om än klenare sådan. Men om inte ens staten satsar… Ni fattar

Med LTG har jag främst syftat på usa. Det är fortfarande världens största ekonomi, kinas största kund och har största arme’n av konsumenter. Även om Europa och många andra är viktiga så driver usa världskonjan och därmed börsen. Om usa är i recession så är resten av världen också det. Men om något annat land befinner sig i recession, så MÅSTE inte resten av världen göra det. Hela europa frågan är viktig, men ur börssynpunkt är den viktig ur aspekten hur det påverkar Usa och till viss del Asien.

Vi har sedan i somras haft en hel del problem att tugga i oss, milt uttryckt. MEN datan från usa, både lagging hard facts som leading soft har varit helt okej. Väldigt LTG.

Nu tror jag att datan som kommer framöver kan få det tufft att slå förväntningarna, men det är inte skäl nog att lämna LTG scenariot…

Men det finns två andra faktorer

1, Oljan. Kommer ni ihåg när Libyen blossade upp. Pang så handlades brenten med 15 dollar premium mot crude. Jänkarna köper mest crude. Tesen var att när Libyen konflikten löser sig skulle brenten falla från 110 plus ner mot crude. Man sa att crude bättre reflekterade sämre konjunktur osv. Som lägst var cruden nere på 75 dollar och spreaden mot brent var 25 uds. libyen har sedan dess löst sig och vad har hänt? Jo brenten ligger kvar kring 110, samtidgt som crude gått från 75 till 100. Spreaden minskar.
Varför gick det upp? Vissa pessimister pekar på iran etc. Optimister säger att världsekonomin är så pass stark att dey motiverar ett pris över 100, istället för 80 som tidigare var caset att brenten skulle ner till.

Jag skiter egentligen i anledningen. Det är ett jävla problem för usa när cruden går upp, och när den drar över hundringen. Det blir som den största jävla skatten utan positiva effekter what so ever…. Goldman killarna har räknat mycket på det här, och jag håller med. I en LTG miljö kan höga bensinpriser lätt stjälpa konjunkturen… Va fan… För bara en månad sedan var ju tanken att bensinpriserna ska ner för att stimulera den svaga ekonomin. Nu är risken att det blir precis tvärtom.

2, Det andra problemet är superkommittens uteblivna kompromiss. Utan att gå in på detaljer… Lyckas inte dem komma överrens kan det lätt kosta 1 pct av BNP nästa år.

Om vi både får höga bensinpriser OCH en ICKE expansiv budget… Då tror jag risken är stor att LTG inte orkat hålla. Ända räddningen skulle vara return of the consumer, ie end of de-lev… Vilket kräver stigande huspriser och nyanställningar i form av NFP 200k plus… där är vi inte…

europa kommer i detta scenario få en djup lågkonja, mot en grund som är dagsprognosen. Asien får det tufft osv… Ingen är de coupled, glöm inte det!

vi får helt enkelt avvakta något och se hur PMI new order beter sig… även US 10 åringen mfl kan skvallra om utsikterna!

Varför är detta viktigt… Jo om vi får en LTG i Usa (eller DM aggregerat) då kan revenues hålla uppe okej, typ flat. Och då kan vinsterna också i stort bibehållas nästa år. Vilket i sin tur gör att börsen orkar hålla sig ovanför 833-860 stödet. Men om vi får riktig recession, då faller revenues, och vinsterna ggr 3, plus multipel contraction…. Och då väntar gamla bottnar från 08/09. Jävligt stor skillnad ellerhur. För mig betyder det första caset att jag lugnt ligger neutral… Den senare betyder ALL OUT. I första caset är marknaden attraktivt värderad, i det senare är den dyr. Hänger ni med?

Men det finns ett par buts. Det första är att oljan inte längre är leading utan klart lagging. Hård Datan har sedan i somras varit helt okej, därför har oljan hållt sig uppe. Sentimentet har varit neggigt, meb oljan reagerar på hard data. Framöver vet vi att hårddatan blir sämre. Detta leder inte börsen, men det kanske påverkar oljan? En crude som dippar en tia eller mer hade varit en relief…

Det andra gäller budget. Vid senaste bråket kom man överrens when the shit hit the fan… Politiker plockar popularitetspoäng liksom. Så här i efterhand var vi rädda att det skulle skada biz och consumer confidence, men effekten blev ganska måttlig. Förhoppningsvis spårar det inte ut denna gång utan löser sig innan det får realekonomiska konsekvenser… men det är hopp, inte prognos, för är det nåt hela Europa konflikten har visat är det att politik INTE går att prognostisera!

Och slutligen…. Om LTG caset ser ut att spricka och recession står inför dörren, tja då kommer vi få nya arbetslösa, deflationstendenser och neg tillväxt… Och vem kommer ridande då på den vita hästen? Helt rätt, FED. Inte för att det kanske hjälper egentligen men börser och sentiment har en tendens att lyfta…. Men den dagen den sorgen.

In the meantime kan jag bara konstatera hur Bernanke flera gånger sagt åt polikerna att ta sitt ansvar, och med det menar han inte att de ska göra samma misstag som Japanerna och spara sig in i recession… Då kan du aldrig bli av med ditt skuldberg. Se på japan, noll tillväxt i tjugo år och världens högsta public debt / gdp. Alternativet med budgetunderskott och QE3 är kanske inte bättre då det också leder till större skulder, men det ger ekonomin åtminstone en chans att börja tugga igång på egen hand… Så länge som konsumenterna, animal spirit och the invisible hand vill 🙂

Stay really alert!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Är LTG at risk?

  1. Roguetrader13 skriver:

    Som alltid intressanta observationer, som jag inte annat än till 100% kan ställa mig bakom! Thumbs upp with a gold stat! Tacksamt att du delar med dig av dina åsikter och observationer!

  2. fredde skriver:

    Mkt intressant artikel och stort tack för bra bloggande! Jag lutar mer åt att datan varit negativ så länge nu att det bara måste bli mer positivt snart och att det därför kan vända mycket snabbare än alla tror. Är det verkligen viktigt att veta om vi får mild recession i europa eller djup recession i DM under Q4 2011 till Q1 2012 eller är det nu man ska försöka ta rätt position inför uppgången H2 2012? Someday this war’s gonna end

    • GaStan skriver:

      Har varit negativ? Den har nästan uteslutande varit bättre än väntat… Sen kan man säga att datan i absoluta termer är LTG….

      Varför måste den vända upp? Finns inte många ledande indikatorer som pekar på detta i nuläget?

      Tror du på någon posotv uppgörelse i europa eller usa, qe3… Eller vad finns det för triggers?

      I europa är msn ju rätt säker på att datan kommande 3 månader kommer bli riktigt usel… Men det är redan inprisat frågan är vad som händer efter detta?

  3. fredde skriver:

    min poäng är att dom flesta räknar med recession och att det KAN komma en vändning i ledande indikatorer som pekar på något bättre än ltg mycket snabbare än vad alla förväntar sig, i så fall kommer det finnas många intressanta köptillfällen

    triggers? expansiv finanspolitik och qe3 i usa, sänkta räntor i europa, generellt ökat konsumentförtroende, eurobonds

    • GaStan skriver:

      fair enough

      typ att man lanserar en eurobond och IFO leading komponent vänder upp

      eller

      China kör nån stimulans som får PMI New order att vända upp…

      eller

      FED börjar prata om QE3 alt positiva nyheter kring budget som får ISM New order att ta fart…

      Vad jag menade var att Surpriseindex är på höga nivåer…

      http://www.bloomberg.com/quote/CESIUSD:IND

      vilket gör att det krävs nåt nytt för att man ska orka slå förväntningarna, annars är risken stor att det blir svårt att slå förväntningarna. Även om datan i absoluta termer är halvdassig.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.