Marknden är skeptisk inför 2H14

Visserligen kom Philly Fed och Empire in bättre än väntat. Core Cpi kom även den in på 1,8% YoY mot väntat 1,7 och fg 1,7…. kanske kunde man tro att det skulle få räntorna att börja röra sig uppåt?

Men icke, räntorna dippar och särskilt 10 åringen bryter gamla nivåer i samband med dagens och gårdagens nedgång.

Mitt case, dvs att konjunkturen tilltar efter en svag vinter, vilket sätter sprutt på jobbskapande, som i sin tur sätter sprutt på löneinflationen, och som slutligen koka ner till högre priser, och därmed stigande räntor, vilket slutligen tvingar FED till räntehöjningar, har både varit rätt och fel. Vi har sett en återhämtning sedan vintern, och vi har även sett hur lönerna sakta glider uppåt, men marknaden har inte valt att sälja sina räntepapper till följd av detta. Nej tvärtom verkar man nu vara rädd för att den studs vi sett sedan vintern är temporär, och att man snarare är rädd att helårsprognoserna inte kommer infrias, då konjan inte blir så stark som man hoppats på under 2H14. Egentligen är det ju repetition av föregående års mönster. Detta är positivt för räntor (dvs fallande räntor) och negativt för aktier… så här långt. Jag hade ju snarare trott att räntorna skulle gå upp, dvs ner i pris, och även aktier ner i pris.

Det är mycket enkelt. Så länge som räntorna håller nuvarande nivåer så kommer man vilja köpa aktier, trots att revideringarna inte är särskilt starka och värderingarna rätt höga på sina håll. En konjunkturförsvagning skulle få aktier att gå ner, om det leder till nedrevideringar av vinsterna. En konjunkturförstärkning, eller snarare än ränteuppgång, som varit mitt base case, skulle få aktier att gå ner, även om revideringarna är smått positiva.

Det är naturligtvis svårt att säga om räntemarknadens rädsla för framtiden är befogad, men en av de viktigaste ledande komponenterna i den Amerikanska recoverien är NAHB, som bla leder fastighetspriserna. Den kom precis in på 45 mot väntat 49 och fg 46 (nedreviderat fr 47). Planar fastighetspriserna ut här så gör consumer confidence det. När det planat ut så minskar konsumenternas köplust vilket får företagen att rekrytera mindre… och sämre NFP datan leder till sämre löneinflation….och sämre löneinflation leder till allmänt deflatoriska tendenser, som i sin tur leder till…. ja ni fattar!

Även Yellen har lyft fram den mycket ömtåliga återhämtningen av amerikanska fastigheter som en riskfaktor. Hon har rätt!

Det är ett spännande läge och datan framöver kommer nagelfaras. Hittills verkar det åtminstone som 1Q14 rapporterna aggregerat har varit bättre än väntat… men det verkar inte som om det lett till några större upprevideringar av FY14. Således är amerikanska aktier fortsatt dyra….

Vi får se hur det utvecklas helt enkelt. Men så här långt beter sig räntorna lite konstigt… eller de kanske ”vet nåt”

Namnlös1809

Fundamentalt är jag fortsatt negativ, Teknisk/taktiskt är jag positiv med det allmänna råder ”buy on dips”…. således totalt sett neutral. Än så länge finns det ingen anledning att ändra sig!

Trevlig kväll!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Marknden är skeptisk inför 2H14

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.