Teknisk uppföljning

Köparna hittade tillbaks idag, efter en stark stängning i Japan. I Japan kom kärn inflationen in på 0,8% i årstakt, mot förväntat 0,7 och fg 0,6. Det är i nivå med Europa. Not bad för denna deflations-ö.

OMX vände otroligt snyggt igår på 1,378. Var det botten? Visst det kan toucha ner till 1,375 men vem räknar. Med gårdagens rörselse så stämde vi av stigande 2011-trenden samt gjorde en Fib38 avstämning. Trevligt. Jag hoppas och tror att det kan varit botten vi såg igår givet den informationen vi har idag. Bekräftad köpsignal om 1,425 passeras. Då inleds en rörelse mot i första hand 1,524, och i andra hand Fib50% nivån kring 1,550ish. Därefter blir det nog paus och vi måste ta fram ritblocket.

Men även i det längre perspektivet kan det varit botten inför en resa mot en ny ATH, dvs förbi 1,721. Who knows?

SL kan man sätta kring 1,375…. om inte den här nivån håller så väntar 1,250-1,275.

Vän av ordning, jag har också noterat att USA och Europa indexen inte bottnat lika snyggt…. och fortsätter dem ner ett par procent så är det klart svårt för Stockholm att stiga…. så det bör man ha med i bedömningen. Samtidigt kan jag tycka att SPX exemplevis är så svår tekniskt, medan index som CAC, DAX och OMX betydligt pålitligare.

I nästa vecka kommer ISM, NFP och och Core PCE från USA spela stor roll. De första två veckorna i oktober kommer också viktig data från Kina, som slutligen kommer att krönas av en BNP siffra den 19e. Det kommer bli spännande, och det finns pengar att tjäna, antingen OMX1550 eller OMX1250 på 3 månaders sikt om man uttrycker det grovt. Jag hoppas på det förstnämnda!

Trevlig helg!

ps. träffade en branschkollega som var så irriterade över alla som går omkring och ojar sig över att FED borde ha höjt. ”Det är ju jävligt konstigt. Om allt är så bra, varför handlas en 2-årig statsobligation till 0,70%… om allt är så bra så skulle inte en jävel vilja ta i den, utan sälja dem (varpå räntan skulle stiga) och köpa aktier istället. Men börsen är ner, och räntorna är fortsatt låga. Om allt är så jävla bra, och således att FED BORDE ha höjt… varför köper de inte själva aktier och tar risk? ds.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Teknisk uppföljning

  • GaStan skriver:

   Äntligen!

   En hel del jag inte riktigt håller med om, men även en hel del vettigt. Framförallt belyser den hur fel det är att RB driver de här frågorna och hur Riksdag och regering behöver ta ansvar. Det är även positivt att de efterlyser högre höjd i debatten, och inte som idag där rena felaktigheter ses som sanningar. Det är beklagligt att underlaget är så tunnt. Konstigt att de inte ger bankerna en känga? Måste bero på att de fortfarande är privata vinstmaximerande företag, där vi inte kan förvänta oss att de ska ta initiativet att göra nåt som kostar dem minskad lönsamhet!

   Men jag tänkte ändå kommentera ett par saker:

   De tar upp det här med amorteringar, att RB försöker sprida en falsk bild. Faktum är att det spelar ingen roll om det är en av tio eller tio av tio som amorterar. Varför? Jo för att alla dem som har en skuldsättning där de klarar, säg 10% ränta, behöver inte amortera egentligen. Kanhända de gillar att spara framför konsumera, okej, men ur ett samhällsekonomiskt perspektiv spelar det ingen roll. De som har för mycket lån och inte klarar högre räntor, ja då spelar det ingen roll om de sparar 2000kr i månaden. 100,000kr över fyra år. De är fortfarande sårbara och kommer ställa till problem. Det enda som är bra med amorteringskravet är att folk som tar nya lån tvingas lägga pengar på amortering istället för räntor, vilket gör att de lånar mindre. Problemet är ändå att de kommer få svårt att hantera högre räntor så länge som de måste amortera varje månad. Istället för amorteringskrav borde det gå att tvinga folk att låna mindre. åtminstone borde amorteringen vara dynamisk.

   Det står att bankerna räknar på 7,5% kalkylräntan. Vi vet att alla inte gör det. Men grund problemet är inte kalkylräntan, den är ok, det är att KALP beloppet är för litet. Det är få som uthålligt vill leva på den nivån, och ännu viktigare, om många tvingas till detta så får det väldigt negativa effekter för svensk ekonomi.

   Bundna räntor känns spontant rätt bra. Men om folk hade rätt nivå på sina lån så behövde de inte vara rädda för temporära svängningar. Över tiden är alltid rörliga billigare än bundna. Dessutom, vad spelar det för roll att binda idag på 5 år. Om 5 år löper lånet ut och ligger räntan över vad du klarar av så är du smoked.

   Låntagare måste ha rätt nivå på lånen.

   Åtgärder som straffar dem gör det bara svårare den dagen räntorna är högre. Ta inte tusenlapparna ifrån dem. De kommer behöva dem!

   Det här med skatterna är intressant. Men det här med disponibel inkomster och betalat dagis kommer in under KALP. De har rätt att skuld / disp inkomst är vansklig, men jag skulle säga att den är rätt ointressant.

   Det handlar om disp inkomst minus adekvata levnadskostnader, och sen vilken ränta man klarar, vilket borde vara minst 5%. Sen handlar det inte om någon aggregerad kvot av alla låntagare, utan nolltolerans mot att det ska finnas ett enda belånat hushåll som inte klarar 5%+ ränta. Sen vilken skuldkvoten vi har i det läget kommer vara den rätta… Men det är mer en slump. Då det alltid finns folk som klarar mer lån utan att riskera svårigheter, och tar de högre lån så ökar det per automatiken skuldkvoten…. Men det säger inget!

   För att vara övertydlig:

   Ett samhälle där 80% har sjukt små lån, 20% extremt stora. Aggregerat liten skuldkvoten. Risken för finanskris överhängande vid höga räntor.

   Ett samhälle där 30% har små skulder, 70% har rätt höga skulder men inga som helst problem att hantera högre räntor utan att det påverkar deras levnadssituation, annat än att de amorterar mindre. Skuldkvoten rätt hög. Risk för finanskris, relativt liten skulle jag säga.

   Trevlig kväll

 1. Staffan Kjellin skriver:

  Det gick inte många dagar efter det Ilija Batjan skrivit aktuell artikel (DN 26 september 2015) innan sagde Batjan smutskastas i DI 28 september 2015). Batjans uppfriskande kritik mot Riksbanken och Stefan Ingves föll inte i god jord. Det behövdes bara två dagar innan man hittat ”skit” om Batjan.

  Svensk ekonomisk debatt i sin prydno. Diskutera ej sakfrågor utan svara med att smutskasta den med annan mening.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.