Haussen håller i sig

April brukar vara en stark månad. Ser ut att kunna bli det i år också!

USA fortsatte upp igår, och det var faktiskt NDX som haft ledartröjan på sig senaste dagarna. Rotations traden, growth till value, har faktiskt inte fungerat sedan 8 mars om man ser till NDX och SPX. Många är glada över att Sthlm går så bra och har så ”rätt” bolag inom bank och verkstad i denna rotations trade. Men faktum är att OMXs30 förtjänst var att den stod emot i februari/mars sättningen. Då föll NDX med drygt 10% samtidigt som OMXs30 steg med 5%. MEN sedan mitten på mars har Stockholm gått ganska sidledes samtidigt som NDX rallat nästan 10%. Dvs långt innan rotation blev på modet skulle man ligga där. Men sedan alla pratar om det har det varit fel. Så brukar det vara, inget ovanligt. Då har jag inte heller tagit in kronan. Kronan har varit svag, vilket gör att utländska tillgångar är ännu bättre att hålla.

Vad händer nu? Mitt base case är att NDX ska testa sitt ATH kring 13,800/13,900. Men samtidigt är börsen överköpt efter de senaste tre dagarnas utbrott. I min bok ska vi ner till c13,200 och stämma av och samla kraft. Huruvuvida vi först ska till ATH och sen samla kraft, eller tvärtom, är svårt att säga.

Februari/Mars rekylen, som byggde på 1, stark föregående performance och överköpthet och 2, oro för stigande räntor är i mina ögon avklarad. Dels för att den följt en klassisk 1-2-3, dels för att vi stängde ovanför 13,200 under utbrottsformer… men framförallt för att jag är fundamentalt positiv. Sen är det klart. I höstas hade vi en liknande rekyl, men under de två sista veckorna av oktober tappade det mer än det ”borde” ur teknisk perspektiv. Tekniskt blir man ofta fintad. Därför är det viktigt att alltid vara trygg i sin fundamental uppfattning. Den ska vara grundläggande. Det är den som gör att du vill ge dig ut på havet och inte stanna i hamn. Men väl ute på havet måste du navigera efter något.

Target för SPX ligger på c4,500. Dit upp är det 10%. Jag tror inte på rotations traden utan tror att NDX kan gå minst lika mycket. Att hoppas på detta i vår känns lite mycket. Men man vet aldrig. Minst halvvägs. Det beror såklart på hur starka resultaten blir i Q1, hur ”festen” utvecklas i sommar, och naturligtvis om räntorna planar ut härifrån trots att inflationen rör sig uppåt som en konsekvens av råvaror och FX, och inte löner och FED.

Igår kom ISM Non-Mfg in på 63,7 mot väntat 59,0 och fg 55,3. BOOM!!!

US Service PMI kom in på 60,4 mot flash 60,0 och fg 59,8.

Alltså C19 recessionen är nu formellt över i både tillverknings- som tjänstesektorn. Nu är det fullt ös igen! Årsdata, dvs Q2 förra året över Q2 detta år…. kommer slå alla historiska rekord. Dels pga baseffekt. Dels pga tillväxten kommer vara stark i sig. Glädje att vara tillbaka, replacement cycle, pent up demand, stimulus…. allt samverkar!!!! De som varit pessimister under förra året kommer bli hånade.

Jag har länge trott på USD 180 i vinst för SPX i år. Typ sedan Augusti förra året. Nu börjar konsensus närma sig de nivåerna. Jag tror risken är på uppsidan, dvs att den kan bli bättre än så. Det är först nästa år vinstestimatet på c200 kan diskuteras då 1, stimulanserna försvinner 2, företagen kommer försöka höja priserna mot bakgrund av stark konjunktur och den marginalförsämring som högre råvarupriser fört med sig 3, skattehöjningar från Biden samt att 4, den lilla ränteuppgång vi sett börjar slå genom i hushållens räntekostnader och därmed bromsa konsumtionsutrymmet. Så förstå mig rätt. I år tror jag på 180, men som kan bli både 190 och 200. Medan nästa år tror jag på 200, men som både kan bli både 180 och 220. Men just nu handlar marknaden bara på 2021 års estimat och den generella uppfattningen att 2022 blir okej. Så vi behöver inte hänga upp oss på 22 ännu.

I veckan är det inga övriga data punkter som är av vikt.

Have a nice one!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Haussen håller i sig

 1. Patrick Bateman skriver:

  När ism visar 63 hur funkar uträkningen?

  Är det mot föregående månads siffror man jämför eller föregående år?

  Hur ska man tänka där när man kollar historiska siffror som kommit?

  Vad är högsta siffran som de kan visa?

  • GaStan skriver:

   Den är enkät undersökningar där respondenterna svarar på om läget är bättre eller sämre än sist. Över 50 visar att en majoritet anser att läget är bättre än föregående period.

   https://www.ismworld.org/supply-management-news-and-reports/reports/ism-report-on-business/

   • Patrick Bateman skriver:

    Då är det väl inte spektakulärt att den stiger varje månad nu kommande år eftersom förra året var sämsta sedan typ 30 talet eller nåt?

    Jag menar att de är svårt att tolka sifforna med tanke på att vi kommer från en krasch som vi aldrig haft sedan 30 talet?

    Tänker att 63 eller 70 spelar ingen roll eftersom jämförelse siffrorna är typ krigssiffror?

    Är jag ute och cyklar eller funkat det så att vi nu jämför mot förra året?

   • GaStan skriver:

    Njae, den frågar ju inte hur läget är jämfört med för ett år sedan, utan jämfört med förra månaden. Det betyder att de kan tycka att Augusti INTE är så mycket bättre än Juli i år, och då kanske siffran kommer in lägre. Men inte under 50 såklart. Sen när det kommer till PMI data så är egentligen inte siffran i absoluta termer det intressanta, utan hur det är relativt förväntningarna.

    EX.

    Istället för skriva om börsen, så tar vi ett företag som exemplifierar hela börsen.

    Ta ett företag som gjorde en vinst på 100usd 2019, 70 usd 2020 och förväntas göra en vinst på 110usd i år.

    Marknaden handlar detta till PE16, dvs 16 X 110 = 1,760 aktie pris

    Detta baseras i sin tur på försäljning om 1,000usd 2019, 900usd 2020 samt 1,100 i år. 22% ökning i sales ger 57% ökning av vinst (110/70) i det här fallet. Förra ¨året gav ett tapp av Sales på 10% ett vinstfall på 30%.

    Som du märker svänger Vinsten med ungefär 3X Sales… vilket inte är så konstigt. Kallas för Op Leverage, vilket egentligen handlar om att fasta kostnader inte svänger med bruttovinst, och därför skapas leverage åt bägge hållen.

    Ökningen i år, från 900 till 1,100 är c22%. Den svänger med BNP X 3 ungefär. Ungefär som när den föll med 10% förra året, vilket var ungefär BNP x3.

    Så i år baseras priset på aktien, 1,760usd på 7% tillväxt i ekonomin.

    EFtersom PMIs leder ekonomin med ungefär 1-6 månader, säg i snitt 3 månader. Så är de viktiga.

    Så länge som de ligger kring 60 så pekar de på att de flesta svarar att konjunkturläget är bättre den här månaden än förra. Det får analytikerna att tro på 7% BNP tillväxt, det får bolagsanalutikerna att tro att bolaget kan öka sin sales från 900 t 1100… och därmed en vinst på 110…. och därför stannar aktiepriset på 1,760usd.

    Men låt säga att PMIs faller mot 50….. något har hänt!! Analytikerna tror inte på 7% BNP utan 3,5%.

    Då kommer SALes skruvas ner från 22% till 3,5 X 3 = 10%… dvs från 1100 till 1000. Detta gör att vinsten skruvas ner från 110 till 90.

    90 gånger PE16 = 1,440

    Aktien kommer falla med cirka 20%.

    Point being, PMIs leder ekonomin, styrkan i ekonomin styr vinster. Vinstförväntningar styr aktier (börser)

    DEt är DÄRFÖR som jag menar på att skulle PMIs komma in SÄMRE än väntat, så kommer vinsterna att revideras ner, och därmed riktkurser, för att riktkurserna baseras på vinstestimat, och de estimaten baseras på en förväntan om Sales, som baseras på en förväntan om styrka i konjunktur. Vilket är samma som förväntan om PMIs…..

    Skulle PMIs börja komma in sämre än väntat, så innebär det sannolikt att Fair Value för Börsen justeras ner…. och därmed reagerar börserna på detta.

    Så PMIs vs förväntan är vad de handlar om när det kommer till börsutvecklingen.

 2. B2 skriver:

  Hej, vi hade i förra veckan en liten diskussion om vad bostadspriserna är på väg framöver.
  Huspriserna rör sig i detta nu uppåt i en 20%:ig årstakt, lägenheter något svagare. Eftersom jag signade upp mig på ett nybygge som står klart i slutet av nästa år så är jag intresserad av din åsikt. Jag kommer alltså sälja till sommaren i nästa år, det befintliga boendet som idag är värderat till 4,5-5M. Eftersom den nya lägenhet kostar 3,5M drygt som jag reserverat så har min lägenhet en fallhöljd på runt 1,5M innan de knaper. Jag kan hoppa av en vecka till, vad tror du om risken för att befinna sig under vattenytan utifrån ovan? Jag gör alltså en downsizing, som du lite var inne på sist kunde vara lämpligt.

  • GaStan skriver:

   Är det Sthlm?

   Jag följer egentligen bara priserna på brf i sthlm, som jag anser är den mest effektivt prissatta marknaden, som också visat sig leda övriga landet. Men det är klart att det finns lokala avvikelser.

   Givet min syn på framförallt räntor, men även inkomster och konjunktur så tror jag på Flatish priser i sthlm i år från dagens nivå, 7% nedsida under nästa år, och ytterligare 7% nedsida under året efter.

   Så allt annat lika finns en nedside risk på din lägenhet. Hur stor den är? Det är svårt att säga. Du säger att den är värd 4,5-5mkr. Vad var den värd förra sommaren? Det är typ nedsidan.

   Det viktiga när det kommer till bostadsaffärer är väl egentligen att man köper och säljer i samma marknad. Problemet är väl snarare att du köpt ”nu” men säljer inte förrän nästa sommar. Det är egentligen en helt onödig risk för en bostadsägare att ta.

   Att din lägenhet skulle fall med 1,5m… dvs 30% till nästa sommar…. skulle jag säga är helt otänkbart. Den typen av räntenivåer det skulle kräva är helt osannolika!

   • B2 skriver:

    Tack för svar. Nä det är i Lund. Liknade lägenhet såldes för ett år sedan för 4,6M. Så jag hoppas kunna få liknande för att få pengar över till en ev sommarstuga eller lägenhet i Berlin t ex. Risken måste tas då det är nyproduktion, men jag anser den är relativt liten. Hade gärna köpt på samma marknad, tyvärr är få 3or med 30-40kvm uteplats. Mvh

   • GaStan skriver:

    Okej, jag kan inte Lund tyvärr, men eftersom priserna inte stigit i Lund, så borde en måttlig nedgång i Sthlm ha begränsad, om ens någon, effekt på din lägenhet.

   • B2 skriver:

    Jo de har stigit rätt bra förvisso. Sen var nog detta en väldigt bra affär av säljaren, då köparna sålt en 15M villa. Vi får nog inse att Stockholm stegar runt skuldmättnad, men så länge det inte sjunker i Stockholm så kan nog vi som bor ute i spenaten fortsatt räkna med stabila/stigande priser ett tag till.

 3. MB skriver:

  Läser bloggen noggrannt vid varje inlägg, otroligt vårdefullt att få hjälp av ett proffs. I tidigare inlägg skrev du ” Fritt översatt till idag så skulle det innebära att vi går mot en topp i April, för att sen komma ner en bit i maj/juni…. och sen fortsatt uppgång över sommaren. Mitt target för SPX är fortsatt 4,500. Dit når vi troligtvis inte i april, utan snarare aug/sep.” Är det något du håller fast vid? Jag tänker att vi haft en lång period av stigande börs och jag har ett finger på säljknappen mest hela tiden. Är det en variant av ”sälj till sillen köp till kräftorna”?

  Mvh MB

  • GaStan skriver:

   Yes, jag tror på topp här i april, troligtvis inte hela vägen t 4,500…. men man vet aldrig. Korrektion i maj där NDX borde stämma av 13200/13300… men inte mer än så!

   Kan rekommendera Teenbagger på Twitter, han brukar ligga rätt i gungan. Jag känner mig oftast rätt komfortabel med nivåer… men svag i tajming delen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.