Månadsslut och påsk

Kan vi få en stark avslutning på månaden och kanske en stark början på april? Jag tror det finns ganska goda odds med ett starkt april. En klassiskt stark månad, inte minst för att utdelningar återinvesteras i marknaden. Särskilt om den föregås av lite baisse. Jag tycker också att hela räntecaset är ganska söndertuggat och genomdiskat i det korta perspektivet. På längre sikt ska räntorna fortsätta upp, men på kort sikt kommer det inte hända så mycket mer. Tittar man på ex Nasdaq så skulle ett brott upp innebära ett fint avslut på 1-2-3 rekylen i Feb/Mars. Detta case är intakt så länge som vi inte stänger under 12,700. Gör vi det så får vi ta nya tag.

I veckan som kommer har vi Case Shiller huspriser i USA, CB Consumer Confidence, PMI från Kina, Chicago PMI, PMI från Europa och USA samt ISM och sist men inte minst jobbdata från USA.

Tbc…

Case Shiller som visar huspriser i USA kom precis in på 11,1% YoY mot väntat 11,0 och fg 10,1. Priserna i absoluta termer gjorde en ny rekordhögsta. Bostadsoblisen, som jag visade i förra inlägget har ju börjat stiga sedan december, men det har fortfarande inte gjort nåt avtryck i priserna. Det ska det inte heller göra på så kort varsel utan det är först i höst som det kan bli aktuellt. Men precis som med min bedömning av svenska marknaden så lär det inte bli så stor grej i höst utan snarare nästa vår. Detta då vi behöver lite spread mellan oblisen och priserna för att det ska göra skillnad, särskilt när konjunkturen är stark. Men precis som i Sverige så är det bankernas utlåning som styr priserna, och de är bundna av upplåningskostnaden som styrs av bostadsobligationen. Så uppgången på Amerikanska bostadsmarknaden har gått hand i hand med den Svenska. Tror ni det är en tillfällighet? Nej just det… fallande räntor gör att Kalkylräntorna justeras ner och då beviljas allt annat lika större lån. Om inte bankerna ökar utlåningen, hur tror ni då att priserna kan stiga. Var kommer pengarna i budgivningen i från?

Conference Board kom med data som visade 109,7 mot väntat 96,9 och fg 91,3. Den här har jag väntat på!!! Prel Michigan som kom häromdagen visade inget, men här tar alltså CB ett rejält hopp upp från det post corona intervall där den har harvat runt i ett år. 109,7 är inte riktigt pre corona nivåer, men det är halvvägs mellan pre and post corona. Något hände i mars som fick respondenterna i denna konfidens undersökning att säga att de ser positivt på framtiden. Åtminstone relativt hur de känt senaste året. Det är naturligtvis vaccin och förhoppning om en tillbakagång till en mer normal ekonomisk verklighet som får dem att svara positivt. Som jag redogjort tidigare så är sparkvoten tajt korrelerad till konsumentförtroendet, dvs om de tror på framtiden så kommer de att spendera en större andel av sin disponibla inkomst än vad man gjorde tidigare. Detta är positivt då förutom lön så har de ju även fått bidrag och lägre räntekostnader. Så det finns krut att ta av. Räkna med stark konsumtion närmaste halvåret. Detta är förvisso något som marknaden väntar sig och som ex PMIs redan indikerar, men det senare hade inte varit lika trovärdigt om konsumentförtroendet är svagt och sparkvoten hög. Jag räknar med att den fortsätter att stiga i takt med att restriktioner hävs och tillväxten tilltar.

Vad innebär det för börsen? Tja, all data som bekräftar att tillväxten kommer att bli stark får räntorna stiger, och som kanske inte garanterar bra börs, men åtminstone ger det Value en fördel. Nu har jag ju redan skrivit om att Rotations traden känns urvattnad och det är dags för lite ”åter rotation” men det är svårt att sia om exakt vad som ska gå och när. Ytterst innebär denna siffra att vi sakta men säkert tar oss mot Roaring 20´s. Fast denna gång är det inte 1921 utan 2021….

På torsdag kommer PMIs, de lär bli bra, men slår de förväntningarna? Gör dem det gynnar det value traden, gör dem inte det är det inte osannolikt att growth gynnas. Tbc

Trevlig kväll.

—————–

Onsdag och sista dagen på månaden och kvartalet.

Från Kina kom Mfg PMI in på 51,9 mot väntat 51,0 och fg 50,6. Steady! Non-Mfg kom in på 56,3 mot fg 51,4. Fulla spjäll kan man säga. Imorgon kommer Caixin Mfg… senare har vi Caixin Non-Mfg….

BBB, build back better, vi vet inte exakt hur mycket, och till vad, eller hur lång tid, och hur det kommer att finansieras. Men det kommer bli omfattande. Vi vet också att det kommer skattehöjningar nästa år. Rika människor och Företag som tjänar stora pengar kommer få chippa in mer. Spontant tänker man att det är börsnegativt. Men Biden samlar inte in pengar för att spara dem på hög eller amortera skuld. Han gör det för att kunna upprätthålla spending. Spending är bra för tillväxt, tillväxt är bra för företagens försäljningsintäkter, Sales är bra för vinster. Så det går inte på rak hand att säga vad nettot blir. Jag menar, han kanske höjer skatten så att 10% av vinsterna hyvlas bort. Men om politiken leder till 3% höger nominell tillväxt så blir vinsterna högre än vad de varit utan politiken.

Jag räknar kallt med att får vi stark konjunktur under andra halvåret, och 2022 väntas tugga på fint, och då lär inte Biden köra budgetunderskott som i år. Räkna med mer balanserad budget. Att slopa Covid checkarna är ju rätt naturligt. Det är inte dem han vill hålla kvar.  Det kompenseras av att fler kommer i arbete (av de 9 miljoner som hade jobb innan C19) samt att sparkvoten går ner bland de som har jobb. Men i övrigt vill han nog hålla en hög nivå på spending, och ska den inte finansieras med skuld (budgetunderskott) så måste pengarna in. Så visst, skattehöjningar kommer inte som någon överraskning. Som det ser ut nu tänker jag mig att SPX gör en vinst på 200usd nästa år. Den baseras på vinsten ligger på 180usd i år, och jag räknar med att USA växer 2% nästa år. Med 2% inflation ger det nominellt 4% tillväxt, vilket också är det man kan räkna med att Sales växer för SPX. Växer Sales med 4% så kan vinsterna växa med c6-12%. Så jag förenklar och säger c10%… dvs från 180 till 200. Men det kommer flyta mycket vatten under den bron… skattehöjningar är en sak. Underskattning av tillväxt en annan. Vi lär återkommer till detta.

————-

Torsdag

NDX ser ut att kunna vara på väg att bryta upp, och därmed avsluta den rekyl som pågått sedan februari. Om detta sker så väntar gapstämning vid 13,546 och ett nytt test av ATH. Men vi rullar även in i ett överköpt läge och för att senare kunna orka göra nya toppar bör vi gå ner och samla kraft. Jag ser gap vid 13,167 och  12,929. Sen har vi såklart hela stödnivån kring 12,600-12,800. Men så långt ner ska vi nog inte. Nej gapstängning kommer att räcka. Jag tänker mig att hela den här grundläggande optimismen kommer backas upp av en stark dollar, en 10yrs som kanske inte faller så mycket, men i varje fall har toppat ur kortsiktigt, och en VIX som driftar nedåt. Marknaden är lite småöverköpt, men min generella tolkning de närmaste veckorna är positiv….

Från Kina kom Caixin Mfg PMI in på 50,6 mot väntat 51,3 och fg 50,9. Mjukar än den officiella siffran häromdagen. Men ingen ko på isen.

Från Tyskland kom Mfg PMI in på 66,6 mot flash 66,6 och fg 60,7. Europas motsvarighet kom in på 62,5 mot flash 62,4 och fg 57,9. STARKT.

Från USA kom Mfg PMI in på 59,1 mot flash 59,0 och fg 58,6. Starkt!

ISM Mfg kom in på 64,7 mot väntat 61,3 och fg 60,8. New order kom in på 68,0 mot fg 64,8. Brutalt!

Q2 och Q3 kommer bjuda på en brutalt stark ekonomi.

Imorgon har vi jobbdata. Sen har vi Tjänste PMI i nästa vecka.

—————-

Hoppas ni har det fint i Påsk!

I fredags kom jobbsiffror från USA. I Mars skapades 916k jobb mot väntat 647k och fg 468k (uppreviderat från 379k). En kanon siffra som visar att ekonomin är på fullständig post C19 recovery mode. Inte gradvis… utan för full maskin. I efterhand kommer man att säga… I mars, typ exakt ett år efter C19 outbreak, då var det full maskin igen. Den är utvecklingen tror jag vi kommer behöva vänja oss vid. 9 miljoner amerikaner saknar jobb idag, men som hade det för drygt ett år sedan. Om det tar ett år att återanställa dem så är det 750,000 nya jobb i månaden. Ungefär snittet av jobbskapande under februari och mars i år. Håller detta i sig i ett år till…. då är alla tillbaka, och då kan vi prata tajt arbetsmarknad igen. Det är därför som jag tror lönerna börjar röra på sig nästa år…. och kärninflationen året efter det. För FED är det enkelt: NÄR SNITTET AV DE SENASTE 12 MÅNADERNA AV CORE PCE VISAR PÅ 2% ELLER HÖGRE. Då är det dags att höja. Jag tror det potentiellt kan infalla under 2023… därför siktar jag också på första räntehöjningen i december 2023. Men som sagt, det är ingen prognos. Det är mer en scenarioanalys…. det ska flyta mycket vatten under den bron, så jag är ödmjuk.

Fortsatt trevlig Påsk.

PMIs från tjänstesektorn imorgon! Tbc

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Månadsslut och påsk

 1. Fredda skriver:

  Kommer det några kommentarer kring Archegos?

 2. Simon skriver:

  Hej, parafraserar ett utdrag från en aktiestrateg som jag undrar hur du resonerar kring:
  Konsensusförväntan: 40% EPS-tillväxt 2021 & ytterligare 15% 2022.
  På nuvarande forward multiple bör detta ge oss 4500 på SPX. Men OM forward-multipeln återgår till pre-covid nivå så ger det en flat till svagt negativ utveckling på SPX under kommande året.

  Hur tänker du kring sannolikheten för en återgång för multipeln? Är det nya tider nu? Penningpolitik fortsatt ultralätt men också fiskala åtgärder på bred front. Motiverar detta en permanent ny högre nivå så att säga?

  Tack på förhand,
  /Simon

  • GaStan skriver:

   JAg fattar inte riktigt.

   Earnings för 2019 tror jag landade på 137usd. Med 40% tillväxt skulle de landa på 192usd. Sett till 3971 så är det fwd PE på 20,7. Men 192 låter högt. Tror konsensus ligger kring 170-175. Om sen vinsten ökar med 15-% från 192 till 221 nästa år, och vi tar dagens multipel 20,7 så blir det mycket riktigt 4,574.

   För det första måste jag säga att jag tycker han ligger högt med 192 och 221. Jag tror på 180 max 185 resp 200 max 210.

   Men det är inte vinstprognosen du funderar över utan multipeln.

   Då skulle jag säga att 20,7 är samma som earnings yield 1/20,7=4,8%. Är det högt? Njae, med en 10års ränta på 1,6% så är det inte det. MEn om 10 åringen är 3% så är det absolut det.

   Så om räntan drar till 3% och aktieriskpremien ska vara oförändrad, dvs 4,8% minus 1,6% = 3,2%…. så blir det 3,2% + 3% us10yrs = 6,2% earningsyield… vilket motsvarar PE 16,2.

   Så om räntan drar till 3%, så är det inte troligt att PE 20,7 är uthålligt. Utan då borde det sjunka mot 16,2 vilket är en kontraktion på 22%.

   Så om du tänker att marknaden har vinst driven uppsida på 4,574 / 3971 = 15% så motarbetas den av multipel kontraktion med 22%. 100 * 1,15 * 0,78 = 90…. dvs om hans vinstestimat stämmer, MEN 10åringen drar till 3% så har börsen snarare 10% nedsida härifrån.

   Sen om räntan bara drar till 2,5% eller 2% ja då ser det bättre ut såklart.

   Min tes är att räntorna tar en paus här och då ser kalkylen väldigt bra ut. Därför tror jag att vi ska stiga mot 4,500. Men sen längre fram, när det är dags för 10 åringen att ta nästa kliv… och vi samtidigt handlas på 4,500…. ja då kommer en 20% korrektion som ett brev på posten.

   Hoppas det klargjorde något!

   • Simon skriver:

    Ja, det klargjorde mycket! tack så mycket! (Caset flat/svagt neg letade sig ner mot 3500 vilket lirar med dina beräkningar ovan, jag var otydlig där)

    Knäckfrågan blir ju aktieriskpremien, räntan torde i sinom tid leta sig mot 2,5-3%, men kanske inte i en spikrak linje.. 6,2% earnings yield känns långt borta i nuvarande marknadsklimat. (referensen konsensus var bloomberg och kan så klart vara både felaktig och för hög, men hade utgångspunkten i 2020 earnings som de trillar ut nu)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.