Marknaden har fått det om bakfoten

Powell har sagt: Jag har slutat höja!!! Powell har INTE sagt: Därför kommer jag börja sänka

Men det är vad marknaden nu prisar in.

Och det är fullt möjligt. Det jag frågar mig, är det möjligt utan stigande arbetslöshet och negativa vinstrevideringar?

Att FED nu med stor sannolikhet har höjt färdigt och inflationen känns behärskad, har marknaden tolkat in som att räntesänkningar står inför dörren. Sannolikheten för sänkning i mars ligger på 60%, och i maj ännu mycket högre. Sänkningar under första halvåret blir det iallafall. Det är alla säkra på. Då vill man äga aktier, vilket uppgången visat med bestämdhet.

Att FED slutar höja betyder att nästa steg måste vara en sänkning. Så är det ju. Men det handlar tajming. Om konjunkturen surnar till, och efterfrågan viker, så slutar företagen att anställa, och kanske rent av börjar avskeda, och då stiger arbetslösheten. Då kommer FED att kunna sänka. Absolut. Men så kommer vi till tajmingen. Kommer arbetslösheten att börja stiga närmaste månaderna, så att de kan sänka till våren? Kanske, jag är ju inne på det. Men risken är väldigt stor att det inte blir så. Inte för att vi har fel i det ekonomiska scenariot, bara att tajmingen av det är så väldigt osäker. Vi kanske har en stabil arbetsmarknad i flera månader till, och sen börjar det bli sämre. Då uteblir sannolikt sänkningarna till våren, och helt plötsligt kommer marknaden att uppleva att börsen är för dyr när räntorna ligger kvar.

Hur skulle det kunna se ut i praktiken? På fredag kommer jobbdata, och veckan efter är det FED möte. Låt säga att jobbdatan kommer in starkt, och FED säger att marknaden kan glömma sänkningar så länge som ekonomin är för stark. Risken är att räntorna studsar, och börsen surnar till.

Allt detta bygger såklart på ett antagande. Det är att FED inte bara bryr sig om inflationsdata, utan även sambandet mellan 1, stark ekonomin och stark arbetsmarknad, och 2 stark arbetsmarknad och löneinflation, och 3 löneinflation och prisinflation. Dvs så länge som ekonomin är stark är risken stor att inflationen tar fart på nytt, och då är sänkningar inte att tala om.

Vilket får mig att fundera en runda till. Om FED inte kommer att sänka förrän ekonomin mår tillräckligt dålig, vad händer med vinsterna då? Dvs om vi har att välja mellan låga vinster och låga räntor, ELLER höga vinster och höga räntor. Var ska börsen ta vägen då? Nu verkar konsensus tänka att inflationen är väg ner och med den kommer lägre räntor. Men ekonomin mår bra och det skapas jobb, så vinsterna finns kvar. Vad tror ni händer med vinsterna om företagen slutar höja priserna samtidigt som lönerna taktar på runt 4%? Alternativet är att lönerna också kommer ner. Det var därför som jag ställde frågan i förra inlägget ”Kan lönerna komma ner om tillväxten i ekonomin är god, det skapas jobb, arbetsmarknaden är tajt och där löntagarna blivit realt fattigare senaste åren?”

I veckan som kommer är jobbdatan på fredag i fokus. Vi har även PMI från tjänstesektorn som är viktig. Utöver det har vi JOLTS jobböppningar, ADP samt Challenger.

Jag räknar fortfarande med att börsen inte går in i någon korrektion så länge som det är tryck ner på räntorna. Men att US10yrs sannolikt borde bottna kring 4%ish… och att nästa rörelse borde ta oss mot 4,5%. Kanske triggad av data och hökig FED, där hökig inte handlar om att höja utan ovilja att sänka. Kom ihåg att inflationsdatan idag ger en konstig bild, då det är en blandning av deflation i goods sektorn, men för hög inflation i service/tjänste-sektorn. FED har många gånger höjt ett varningens finger över det sistnämnda. FED tittar inte bara på den aggregerade siffran.

SPX handlas till PE21 på årets vinster. Men årets vinster är irrelevanta. Allt handlar om 2024 vinsterna nu. Får vi recession är 160-180 usd rimliga vinstestimat. Då handlas SPX till PE 25-29x. Men marknaden tror nu på vinster runt 250 dollar, och då är det PE 18-19x. Frågan är om FEDs räntor biter eller ej. Optimisten säger att de biter på inflation men inte tillväxt. Time will tell. En sak vet jag… inför varje recession har ledande politiker och centralbankschefer ALLTID talar om soft landing och en robust ekonomi.

Ha en fin vecka

———- tisdag

Kina Caixin Service PMI kom in på 51,5 mot fg 50,4… snäppet bättre, men ingen stor skillnad egentligen

Tyska Service PMI kom in på 49,6 mot flash 48,7… bättre men samma nivå

EU Service PMI kom in på 48,7 mot flash 48,2… också bättre men samma nivå

US Service PMI kom in på 50,8 mot flash 50,8 och fg 50,6… ingen kris i tjänstesektorn, men trots detta har FED råg i ryggen att säga man är klar med höjningarna.

US Non-Mfg ISM kom in på 52,7 mot väntat 52,0 och fg 51,8… starkt!

dito Business Activity kom in på 55,1 mot fg 54,1… fortsatt fullbokat på restaurangerna. Verkar inte som om räntekostnader eller slut på covid checkar stökade till det i november iallafall.

dito Employment kom in på 50,7 mot fg 50,2… man varken anställer eller sparkar!

dito New Orders kom in på 55,5 mot fg 55,5.. fortsatt högt bokningsläge

dito Prices kom in på 58,3 mot fg 58,5.. och man fortsätter att höja priserna, vilket inte är så konstigt med tanke på att efterfrågan är god och lönekostnaderna måste kompenseras någonstans.

JOLTS kom in på 8,7 mot väntat 9,30 och fg 9,55… svagt, och detta kommer många tolka som att en sämre arbetsmarknad är i startgroparna. Samtidigt har inte empolyment komponenterna i ISM visat på att man inte börjat sparka folk ännu!

Överlag klart stark data… intressant hur FED kan vara så säkra på sin sak.

Det finns två frågor alla måste ställa sig, och försöka svara på. Åtminstone om man är seriös.

1, Vad krävs för att FED ska börja sänka räntorna?

Jag skulle säga att core CPI uthålligt kommer in på 0,2% MoM eller bättre under flera månader i rad.

2, Kan core CPI komma in på 0,2 månad efter månad, utan att arbetslösheten samtidigt börjar stiga.

————————-

ADP kom in på 103k mot väntat 130k och fg 113k… sämre, och pekar på en något svagare NFP siffra imorgon. Något som skulle kunna ge ytterligare press nedåt på US10yrs, och givet att dollarn stärkts i snart två veckor, och är överköpt, så skulle vi kunna få en korrektion där. Något som sannolikt uppskattats av SPX.

Visserligen kan jag tänka mig att Dollarn faktiskt bottnade på 1,10 och vi nu är på en resa söderöver, vilket till slut även kommer tvinga in SPX i korrektion. I första hand mot 4400 och i andra hand 4200. Men vi är inte där ännu. Vi har inflationsdata och FED nästa vecka. Får se var vi landar där.

Men som sagt, i det korta ser det starkt ut, men i det medellånga ska det ner igen. Så för mig är detta ett läge att utnyttja till att sälja.

Chellenger layoffs kom in på 45,5m mot fg 38,6m…. ännu en svag jobbrelaterad siffra som kan ansluta sig till Jolts och ADP

————– fredag

NFP kom in på 199k mot väntat 180k och fg 150k… bättre. Men hela överslaget byggde på offentlig anställda, så egentligen var siffran ganska inline. Men datan tidigare i veckan pekade på en besvikelse så på marginalen skulle jag säga att dagens siffra var rätt stark. Men knappast så stark att FED behöver darra på manchetten.

Lönetakten kom in på 0,4% MoM mot väntat 0,3 och fg 0,2. Det är en hög siffra, som indikerar en lönetakt om 4-5%. Detta efter en serie av rätt låga månadssiffror. En siffra gör ingen siffra, skulle den hålla i sig är det svårt att se hur inflationen ska kunna ta sig ner mot målet långsiktigt. Men samtidigt tycker jag inte heller att det är så konstigt att lönerna taktar 4-5% när 1, ekonomin är stark 2, det skapas jobb, 3, arbetsmarknaden är stark och 4, löntagarna har trots löneuppgången blivit realt fattigare senaste 3 åren. Dvs, för att jag ska våga tro på uthålligt låg lönedata (och därmed inflationsdata) så måste ekonomin försämras ytterligare och jobbskapandet upphöra. Det tror jag FED också tänker sig, och de tänker sig att nuvarande räntor är tillräckliga för att detta ska hända. Så räntehöjningar ser inte ut att behövas, men de som vill se sänkningar, behöver annan datan än den vi fått idag.

Därför tror jag på en hökig icke höjning nästa vecka… dvs där Powell talar ner marknadens förhoppning om sänkning. Vi är inte där ännu.

Stor risk för att räntorna tar ett hopp i nästa vecka. Dollarn har redan börjat flagga för detta. Får se om börsen bryter ner, eller sentiment och säsongseffekt orkar hålla kvar optimisterna.

I nästa vecka har vi alltså FED och Inflationsdata högst upp på agenda. Viktigt alltså!

Dollarn är ju överköpt, så en studs kommer, och med den kanske optimismen håller i sig en vecka till!

Powell är key!!!

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Marknaden har fått det om bakfoten

  1. Magnus skriver:

    Hej bästa,
    Vad menar du när du skriver
    ” 160-180 usd rimliga vinstestimat. Då handlas SPX till PE 25-29x. Men marknaden tror nu på vinster runt 250 dollar”?

    Ha en bra dag.

    Magnus

    • GaStan skriver:

      Vid recessioner brukar vinsterna tappa mellan 20-30%, viket i sin tur bygger på att sales tappar 5-7% vilket i sin tur bygger på den köpkraftsförsvagning hos konsumenterna som bygger på stigande arbetslöshet, lägre löneökningar och stigande räntekostnader, men även oviljan från företag och hushåll att ta lån och investera.

      Men konsensus vinst estimat för nästa år ligger på nästan 250usd.

      Detta för SPX alltås, där aggregerade vinster är indexerade för att man ska kunna få ut PE tal mot SPX index värde.

      Klicka för att komma åt yriearningsforecast.pdf

  2. Max skriver:

    Vad är det som säger att börsen ska ner nu och inte om 6-12 månader? Dollarn ner, långräntor ner, småbolag upp etc.

    Dessutom arbetsgivarnas marknad just nu, t.ex Spotify kickar 17% av personalstyrkan. Tror inte de som är kvar är svinkaxiga och kräver 10% ökning av lönen. Övertygad om att företagen kommer kunna behålla bra vinstnivåer samtidigt som löneinflationen sjunker.

    Ser man på aktienivå finns det ju en hel del aktier som är ner 50-60% och som kommer leverera samma eller högre vinster nästa år.

    • GaStan skriver:

      Jättebra fråga. Allting kan bli förskjutet som du säger 6 månader.

      En sak som talar för det är att amerikanernas savings ration gick ner till neutral nivå nu i oktober/november. Dvs deras ”extra besparingar” är slut, och det är en av de viktigaste faktorerna till varför världsekonomin har varit okej. En annan faktor är utlåning till hushåll och företag i USA. Den har precis kommit ner till noll, och därmed skulle det börja synas ganska snart, och inte om 6 månader. En annan sak är börsen diskonterar framtiden. Dvs om vi får räntesänkningar som många tror till våren, så brukar det sammanfalla med en botten och vändning, just för att marknaden inser vad räntesänkningarna har för effekt på sikt och börjar alltså prisa in detta i god tid innan. Räntesänkningar i sig brukar kräva stigande arbetslöshet, och det är i så fall något vi ska möta nu under kommande 6 månader. Annars är risken stor att vi inte får några sänkningar under våren. Stigande arbetslöshet leder ALLTID till negativa vinstrevideringar. En annan faktor är att börsen faktiskt värderas rätt högt just nu. Men visst, en dyr börs kan alltid bli dyrare. Men jag har svårt att se hur om vi har negativa vinstrevideringar kommande 6 månaderna.

      MEN, för att leta faktorer som pekar på att det inte blir någon nedgång… det är att räntorna tar ovanligt lång tid att konvertera till räntekostnader. Dvs om det är fullt på Arlanda och stockholms restauranger, TROTS att svenska hushåll har stor andel rörliga lån och är högt belånade. Då måste ju andra länder klara sig ännu bättre. Och därför kanske det låååångt mycket längre tid för räntorna att bita på ekonomin, eller rättare sagt. De biter varje dag, men väldigt lite i taget.

  3. Cf skriver:

    Skaplig FOMO det är på börsen nu 🥹 DAX på ATH

    • GaStan skriver:

      hehe minst sagt!

    • Optimisten skriver:

      Känns som Fomo lite överallt
      Mina tekniska indikatorer säger bara en sak : Bulltrend
      Men om det är framåtblickande så kan jag inte få ihop det
      Köpa nu och få en bra utväxling 2024?
      Jag får snällt vänta på nästa större nedställ, men det är jobbigt det får erkännas

      • Daniel skriver:

        Har man under året redan fått hyfsad avkastning ser jag ingen poäng i att fortsätta köpa på dessa nivåer. Om man inte fått hyfsad avkastning under året är det nog klokt att vänta på ett större nedställ som du säger, även om en rekyl upp från det nedstället nog kommer handla väldigt mycket om framtida narrativ/macro osv.

        Jag satt på köpknappen på en del av magnificent Seven bolagen förra året vid den här tidpunkten, och som alla vet var narrativet otroligt mörkt och alla var bergsäkra på en kommande recession. Hade de köpen genomförts hade jag kunnat gjort en rätt stor summa i år, men ja dåvarande narrativ och kollektivet var för helt enkelt för starka för mitt psyke.

        Jag ser nu fram emot att för första gången på över 7 år sitta helt på sidlinjen och se hur narrativet för börsen spelas ut kommande veckor. Ett eventuellt ras ska väl komma när alla minst anar det så antar att börsen kommer fortsätta upp litegrann eller gå i sidledes ett bra tag till innan något stort händer.

      • GaStan skriver:

        Bra affärer gör ont i magen!

        För många funkar inte riktigt all in eller all out.

        Man kan också ha olika strategier, som överlappar varandra. Dvs om du är fundamentalt negativ, och tror att vi ska ner på ett års sikt. Stå utanför med den långa delen av portföljen. Men finns det kortsiktig risk/reward att ta ett björnrally, gör det med en annan portfölj.

        Jag vet många som jobbar med en övergripande risktänk och horisont, och landar i en portfölj som ska ha 0% aktier och att man bara köper när man är positiv, och så finns det dom som utgår från 100% aktier, och dom tar bara ner den delen när de är negativa.

        Den första går bara upp till max 50% om de är fundamentalt positiva till aktier, men kan sänka till 25% om de är kortsiktigt negativa. Eller tvärtom, de är negativa till aktier och ligger på 0%, men kort positiva och tar upp till 25%.

        Samma sätt går det att resonera runt dom med 100%… dvs de tar ner till 50% om de är negativa. Men 75% om de är kortsiktigt positiva, trots att de är negativa. Alt 100% om de är positiva, men 75% om de är kortsiktigt negativa.

        Sen är det många av de här som ligger 100% aktier hela tiden, och justerar med derivat. Eller ligger 0% aktier hela tiden, och allt i trygga assets, men tar på optioner om de är positiva.

        Så egentligen ligger de inte och petar så mycket i portföljen, utan det handlar mer om optimering. Dvs rätt fonder, allokering, aktier osv…

      • GaStan skriver:

        Vix är nedtryckt, sentimentet i toppskiktet… så ja, och visst är vi i ett Björnrally om du frågar mig sen SPX 4100.

        Men det intressanta är ju om 4600 ska till 5000+ eller 4000- inom ett halvår. Få rätt där, och det gör verklig inverkan på portföljen.

        Jag ser inte fundamentan bakom 5000+

        Många där ligger underviktade aktier, och överviktade bonds, men tar en del av kupongen de får av bonds, och köper köpoptioner i index, vilka är rätt billiga med tanke på att VIX är nedtryckt.

        Men sen känner jag dom som har mandat att i princip ligga fullinvesterade, och är väldigt långsiktiga i sina aktieinvesteringar, som ofta är väldigt bolagsspecifika. Då kan man även lägga en slant på säljoptioner som också är billiga av samma anledning!

  4. Welsh Corgi skriver:

    Hej, ja, det är osedvanligt knöligt nu. Men säsongsmönstret respekteras och kanske ska vi upp till 2300 nu med en stark december. Kommer den gamla statistiken om att 4:e presidentåret är alltid starkt (75% av utfall) gälla också denna gång.

    Blir det kanske så att vi bottnar i H1 för att sen stänga året på plus?

    • GaStan skriver:

      aktier är en vintersport 😉

      Man ska vara försiktig med säsongseffekter…

      Vi får se om Powell är sur över att 10-åringen tryckts ner till 4%… och väljer att snacka ner den i nästa vecka… och det visar sig att tomten kom tidigt i år!?!?!?

  5. Daniel Eliasson skriver:

    Yellen har gått ut med ett uttal om att de ekonomer som sagt att det behövs högre arbetslöshet för att få ner inflationen har fel. Hon hänvisar till det siffror som vi nu ser.

    Vad är din kommentar?

  6. Timothy skriver:

    Frågan var inte riktad till mig… men tänkte kasta in ”utöver räntetransmissionen som jag tror Jonas säkert delvis kommer använda som svar för vad gäller inflationen och frågan ovan” så är det faktiskt så att de budgetunderskotten som US kör måste finansieras med upplåning via treasuary dep – Makrofaktorer såsom inflation, tillväxt, arbetsmarkn etc påverkar räntan MEN även det som inte diskuteras så mycket….. Mikroekonomi, efterfrågan och utbud på denna upplåning/obligationer och T-bills.

    Behovet ökar i och med att skulden ökar och det är färre stora nationer som är nu faktiskt lika intresserade att finansiera detta då de faktiskt förlorat när obligationerna faller i värde (läs räntan stigit från 1 till 4,5 % ish)… det leder i sin tur till tryck på räntan för att stänga obligations auktionerna och lyckas låna upp US behov. Alltså mekanismen gällande detta = tryck uppåt på räntan!!

  7. Afar skriver:

    Allt fokus på dollar får mig att tänka på den här gamla scenen.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.