Liten reflektion

Ben började prata tapering den 22 maj. Den amerikanska 10 åriga obligationen bottnade redan 3 veckor innan och steg fram till i början av september då den vände ner, egentligen 3 veckor innan FED sa att man väntar med tapering. Smart räntemarknad 🙂

SPX toppade ur i slutet av maj när Ben började prata tapering, den föll kraftigt i takt med högre räntor till i slutet av juni. Men i slutet av juni vände det upp, då styrkan i makrodatan tog över, och drev SPX över toppen i maj. I augusti fick vi en korrektion då räntorna tydligen stigit för mycket, och man började bli rädd att tillväxten inte klarade kompensera för detta. SPX föll, men vände upp i slutet augusti samtidigt som räntorna vände ner. Lägre räntor och hyfsad makro drev börsen i september. När FED flaggade för icke tapering, då blev man orolig för kommande makro och SPX vände ner igen, trots att räntorna föll!!! SPX reflekterar alltså både räntor och makro, fast olika mycket och på olika sätt över tiden.

Lägg därtill dollarn, den var svag när Ben meddelade att man kommer påbörja tapering. Borde inte den stärkts av att man drar undan tryckpressen. När makrodatan kommer in starkt under sommaren stärks dollarn temporärt för att falla tillbaks igen trots högre räntor. Därefter flat. Visserligen försvagades den kraftigt samma dag som Ben sa att man inte ska köra tapering, men stärktes under dagarna efteråt, när man kanske inser att tapering ändå kommer i december. Dollarn är opålitlig som vägvisare, men verkar ändå reagera positivt på stigande räntor och bra makro, just för tillfället!

Vad jag försöker säga är att kopplingen SPX, räntor och dollar förändras hela tiden. Just NU innebär ex bra makro och politiska nyheter, att det lär komma tapering, vilket stärker dollarn, får räntorna att gå upp och SPX att stiga. Dålig makro och Gov shut down innebär utebliven tapering, svag dollar, fallande börs och räntor. MEN, the big men, bara för några månader sedan innebar dålig makro, fortsatt tapering, bra börs och fallande räntor. Hur dollarn beter sig har skiftat hela tiden. Det den säger idag kan vara fel samband imorgon!!! Bara en reflektion alltså!

ps. jag börjar känna mig mer och mer säker på min lilla konspirationsteori i USA. Dvs Ben har sagt att han vill sluta med QE och när befintliga bonds förfaller så vill han ha cash så han kan återställa balansräkningen. Både Obama och Rep tycker detta är bra också! Men för att marknaden ska orka med detta så måste man köra mindre underskott, något som också alla tycker är rätt bra. Men man tar inga poppispoäng på att banta budget. Alltså måste vi ställa till med bråk och besvär, där Obama kommer få behålla sin Obamacare mot att han går med på andra ”Cuts”. Både Obama och Rep framstår som vinnare, och alla ”inser” att budgeten måste trimmas för att taket inte ska höjas ”för mycket”. Ben väntar med tapering, men i december säger han att ekonomin ser ok ut och inleder tapering, vilket bara signal effekten får marknaden att tro på framtiden och glömma budgetåtstramning och minskade stimulanser, då minskade stimulanser tolkas som bättre konjunktur. Budgeten stramas åt, statskulden slutar skena och FED drar undan sin stimulativa penningpolitik, samtidigt som privata sektorn sakta men säkert ta över taktpinnen påhejad av fler jobb, högre fastighetspriser, starka balansräkningar hos företagen och goda vinstnivåer… heja heja heja. Shit vad de måste hålla i tummarna 🙂

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.