Svenska Corona dödsfall

Egentligen hatar jag alla självutnämnda Corona experter, och nu är man själv där och håller på att bli en. Ber så mycket om ursäkt för detta. Kom ihåg att jag är en simpel börsspekulant!

Men givet detta kunde jag inte låta bli att fundera över de svenska förhållanden kring Corona och den artikeln i medium som jag la ut häromdagen.

Den bygger på att det tar i snitt ungefär 17 dagar från att någon insjuknar till att de dör. Om man ingår i riskzonen vill säga.

virussmittan verkar sprida sig 5X var 10e dag. En person dag ett blir fem personer dag 10. Dag 20 blir det 25 personer. På en månad blir det alltså 5x5x5=125. 1000 pers dag ett blir 125,000 dag 30. Om viruset får härja fritt.

cirka 1% av insjuknade dör, vilket skulle lira med att riskgrupperna utgör ungefär 10% av befolkningen, och bland dem dör 10%. 0,1 x 0,1 = 1%.

Med hjälp av detta kan man få fram hur dödstalen kommer att se ut framöver.

23 februari

Cirka 100 smittade (baserat på att EN dog 17 dagar senare, dvs i onsdags)

3 mars

500 smittade (5 * 100, 10 dagar senare)

13 mars

2,500 smittade (där vi är nu och statistiken säger c900 vilket såklart är lågt med tanke på att vi inte testar längre och många som är sjuka stannar hemma och skiter i att testa sig. Man blir ju inte friskare av att testa sig)

23 mars

12,500 smittade (2,500 x 5. Den här siffran är osäker då vi inte vet hur nuvarande åtgärder och beteendeförändring kickar in)

4 april

62,500 smittade (12,500 X 5. Även den här är ju osäker av samma skäl som ovan)

Antal döda

10 mars

1 st (1% av 100. Nu i veckan, så dog en baserat på hur många som var smittade för 3 veckor sen)

20 mars

5 döda (1% av 500. Ökning med 4 eller 0,4 döda per dag)

30 mars

25 döda (1% av 2,500. Ökning med 20 eller ökning med 2 om dagen)

(den här siffran baseras på hur många som är sjuka idag och inget vi kan göra nåt åt. Det kommer att bli så här)

9 april

125 döda (ökning med 100 eller 10 om dagen)

(den här är osäker då den bygger på att inga ingrepp hjälper. Den kan egentligen bli allt mellan 25, dvs våra ingrepp idag sätter helt stop, till 125, de hjälper inte alls)

————-

Detta leder oss in på nästa matematiska resonemang. Nu gör vi en hel del beteendeförändringar och en del regleringar. Hur många insjuknar då, hur många kommer att dö? Det vet vi inte. Men vad vi vet är att multiplikatoreffekten (5X var tionde dag) som har fungerat hittills inte kan gå ner till 0, dvs inga ökningar, då detta kräver totalitär lock down. Inga människor får träffas. Den kan inte heller ligga kvar på 5 då detta är synonymt med noll förändringar. Alltså vet vi att den inte kan bli noll och inte fem. Best guess är då 5+0/2=2,5.

Om vi då utgår från dagens 2,500 smittade enligt ovan, då borde det ger

Smittade (med åtgärder, men utan lock down)

23 mars

6,250 (2,500 x 2,5. Hälften av förra bedömningen)

4 april

15,625 smittade (6,250* 2,5)

14 april

39,063 (15625*2,5)

24 april

97,656 (39,063*2,5)

DÖDA (utan lock down fast med åtgärder och förändrat beteende och försiktighet)

20 mars

5 döda (samma som tidigare, inget vi kan göra nåt åt, bygger på tidigare smittade)

30 mars

25 döda (samma som ovan, inget vi kan göra nåt åt)

9 april

62 döda (ökning med 37 eller 3,7 om dagen)

19 april

156 döda (en ökning med 94 döda, eller 9 om dagen)

29 april

390 döda (en ökning med 234 eller 23 personer om dagen)

Folkhälsan kommer aldrig tillåta att det går längre än 4-5 människor om dagen tror jag. Detta kommer vara ett faktum i mitten på april. För att undvika detta borde man i så fall begära lockdown av landet innan nästa veckas slut, absolut senast innan mars utgång.

Blir det inte så innebär det att våra åtgärder fungerar. Att vi inte bara har pressat ner spridningstakten från 5 till 2,5X per 10e dag…. utan ännu längre. Då är jag den förste att gratulera. Det är inte så troligt.

Det skulle också kunna bero på att människor i riskgrupperna självmant isolerat sig själva. Det hade varit mycket bra. På ett sätt så får jag dem, det är ju rationellt. Men samtidigt kryllar det av pensionärer med rullator på COOP, de vet ju inte hur man handlar mat på Mathem….

————

Det kritiska är hoppet från idag där vi är cirka 2500 smittade till om 10 dagar där vi är extremt många fler. Sen om smittan blir lika normalfördelad över alla grupper som tidigare. Det är NU i dagarna som den verkliga accelerationen kommer som sen eventuellt leder till en acceleration av dödsfall och fulla sjukhus…

Men det är också senaste veckan jag noterar att

1, Vi får inte träffas vid stora arrangemang

2, Folk går hem på studs om de känner sig krassliga och håller sig hemma

3, Folk håller sig hemma, folk ränner inte runt på stan, restauranger, träffar vänner etc…

4, Företag sätter in stora åtgärder, ställer in möten, resor, låter folk som kan jobba hemma jobba hemma.

5, Barn som är krassliga stannar hemma från dagis/skola

6, Färre börjar åka kollektivt

7, Man handlar mer på Mathem

8, Man tvättar händerna och håller på hygien. Håller sig hemma om man är krasslig. Tar ansvar för sig själv och andra.

9, Vi reser inte runt, i ett redan rätt glesbefolkat land…

10, Folk som är i kontakt med äldre testas för Corona

11, Äldre är väl medvetna om att det är i risk zonen… de träffar inte barnbarn på samma sätt längre

12, vi ställer in utlandsresandet

Jag har säkert missat mycket men ni fattar. Folk börjar bli försiktiga. Så framöver ökar lär den inte öka med en multipel 5 var tionde dag längre. Men inte noll heller för det kräver lockdown. Frågan är snarare om det är gånger 1 eller gånger 4?

Jag noterar nämligen följande:

1, Jag vet folk som är hemma och är krassliga. De vet inte riktigt vad de har. Men deras partner och barn är friska (än så länge) och går till skolan.

2, Jag har hört från två olika källor att det vid två olika tidpunkter, idag och i onsdags, kryllade av pensionärer på COOP. Ja det är väl klart som fan att de inte handlar på Mathem. Dessutom tror jag de tycker det är lite trevligt att gå till mataffären. Man kanske träffar nån man känner osv. Är det några som borde handla på Mathem så är det pensionärerna. Kan de internet delen. Låt dem ringa in till en telefonist som lägger in beställningen. Deras incitament… bjud på första påsen med varor upp till 1000kr. Då kommer det garanterat ta fart. Se till att de som levererar maten är friska.

2500 är redan smittade, 25 pers lär dö fram till siste mars. Det vet vi typ och kan inte göra nåt åt.

Men det intressanta är om våra efforts nu för tiden gör att vi UNDVIKER att ta det där språnget från 2,500 idag till 12,500 om 10 dagar? Jag vet att det inte blir nån av dem. Det blir mitt imellan.  Den som är skeptisk säger så här ”det är bara fullständig karantän och lock down som fungerar, halvmessyr och människors dåliga ”karaktär” gör att vi inte kan hindra detta på annat sätt”. Om det stämmer så kommer vi ha över 100 döda i mitten av april. Funkar åtgärderna så kommer vi ha färre än 100. Men mer än 25. Enkel matte faktiskt.

Jag har inte svaren, inte Folkhälsomyndigheten heller… men jag tror själva uppställningen stämmer ganska bra.

Sen JA, vi gör en stor sak av Corona sjukan. …. Corona är som att få influensan. Nemas problemas. Du är hemma och känner dig risig och två veckor senare är du tillbaka på jobbet. Så vad är problemet? Över 90% av Italienarna har vanlig influensa och det är ingen stor sak. Om några veckor borde de vara tillbaks på jobbet. Varför är de INTE arga över lock down och gnäller över ”överreaktion” ”be håll lugnet” och ”drastiska åtgärder”? Kan det vara att människor känner någon som ligger i en sjukhuskorridor och dör för att det inte finns tillräckligt många respiratorer?

Jag har hört att vi har 6,000 vårdplatser i Sverige. Om de i riskzonen INTE är duktiga på att skydda sig utan de fortsätter att utgöra var tionde smittade, så kommer Svenska sjukhus vara fulla i mitten på april enligt beräkningen ovan där viruset sprider sig med faktor 2,5X.

Jag hoppas att våra efforts räcker… men det är vad jag hoppas på. Inte vad jag tror.

En lösning hade varit att sätta alla i riskgruppen i karantän. Men jag tror inte det funkar i praktiken. Om smittan får härja fritt ute i samhället och sprida sig med 5x var 10e dag så går den från 1 person till knappt 10 miljoner på 20 veckor, 5 månader. När den härjar så fritt ute i samhället så behöver man inte ens isolera de gamla. Deras hem blir som fängelsen då var och varannan ute i samhället är smittad så skulle de gå en runda på stan och handla lite mat blir de garanterat smittade extremt snabbt, och därmed så är det ilfart till sjukhus och hög sannolikhet att dö. Kan vi sätta en grupp på nästan en miljon människor i den sitsen. Det verkar inte rimligt?

och till alla som tycker det är en överdriven situation idag. Var går er gräns för vad som är överdrivet? 25 döda? 125 döda? 625 döda? 3125 döda?? För oavsett hur många så kan man räkna baklänges när just DU vill ha en lock down av samhället…

ps. Om ni ringer en Italiens familj som sitter hemma och är Corona sjuka, så frågar ni dem? Hur är det, lider ni mycket? Så kommer dem svara ”Nej”. Då kanske ni frågar ”Amen då måste ni vara skitsura på alla de överdrivna åtgärderna som satts in i er land på sistone. Corona är ju inget att vara rädd för. Lite förkylning bara. Då tror jag de lägger på i telefonen faktiskt. Nej de kommer säga att anledningen till att man bör bekämpa Corona är att gamla blir sjuka och dör för att sjukvården inte klarar trycket. Men då kanske du svarar ”men då är det ju riskgrupperna som ska vara försiktiga, för oss andra är det ju ingen fara”. Då kommer de att säga ”ju fler av oss som är smittade, ju fler i riskgrupperna blir smittade”. ds.

Nej, det är ingen fara med Corona… för 90%+ av oss är det en influensa som går över om 2 veckor. Så varför  ändra beteende överhuvud taget? Jo för desto fler som har Corona, desto större risk att människor i riskgruppen får det. Vi ska inte skydda oss från Corona av personliga skäl. Det är verkligen skit samma. Vi ska skydda oss för att skydda andra.

ps. Vill du hjälpa till… handla mat åt dina nära och kära som är hemma och är krassliga, eller de som är över 70år. Men ställ maten utanför dörren ds.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

34 kommentarer till Svenska Corona dödsfall

 1. Leif Andersson skriver:

  Personligen tror jag på en minskning kopplat till säsong. Det är också min teori till varför vi för närvarande har så mycket färre fall på södra halvklotet.

 2. Welsh Corgi skriver:

  Tack för post, mycket intressant. Spännande att se om utvecklingen till den 23:e.

  En kompis var på vårdcentral i torsdags med influensa liknande sjukdom. Fick inte testa for Corona, undrar varför

  • GaStan skriver:

   De testar inte längre för att det slukar resurser. Att testa en ung människa löser inget. Personen får ändå åka hem och kurera sig i två veckor. Testerna riktas mot vårdpersonal då vi måste hålla dem friska för att vi behover så många händer som möjligt när patienterna blir fler. Man testar även folk som jobbar i äldreomsorgen av samma skäl…

   • Welsh Corgi skriver:

    Ok, tack för svar. Men herregud varför har vi inte obegränsade tester och kan slå fast hur Corona växer? Det blir ju ett mörkertal och gissningar utan test!

   • GaStan skriver:

    Du kan höfta på två sätt…

    De som behöver vård kommer in till sjukhuset. Säg att det är 10% av alla smittade. Så om den dagliga officiella ökningen ligger på 100 pers, så kan du utgå från att det är 1,000 nya smittade.

    En annan är att kolla på ökningen av döda. De utgör c1%. Så om de ökar med 1 person så måste 100 blivit smittade. Fast för 3 veckor sedan… då det är snittiden mellan du blir smittad och dör…

 3. Stefan Johansson skriver:

  TACK för en mycket bra sammanfattning av läget! Vi behöver inte ha mer lugnande medel, vi behöver ÖKA!

  För de som fortfarande lever i villfarelsen att detta är en vanlig säsongsflunsa så rekommenderar jag direkta vittnesmål från läkare i Italien. Att kineserna nu retar oss via statspressen där, är säkert en payback till vår minister rastatanten. Men att sverige som vanligt drullar runt i en slags sobril-dimma och inte kan vidta rätt åtgärder förvånar väl ingen. Vi har management by kärringar hela vägen runt. Detta är ett krigstillstånd, är det uppfattat!

  Se bl.a. https://www.itv.com/news/2020-03-11/italy-doctors-coronavirus-covid-19-quarantine-milan-health/

 4. OXYD skriver:

  Skönt med riktiga tal för en gångs skull.

  Jag väntar på en följdanalys hur vi skall handla med våra surt förvärvade slantar 😉

 5. Johan skriver:

  Tack för alla inlägg på bloggen. Har läst din blogg i några år och fått ut väldigt mycket av det. Inte så insatt i makro, men förstår och finner det intressant när du skriver.

 6. Leif Andersson skriver:

  Med ditt scenario vilket borde bli något liknande även i USA så ska nog börsen ner en bra bit till.

  Men situationen i Sverige är ju väldigt olika. I så fall karantän för Stockholm som är den största smitthärden men kanske inte behövs i resten av landet.

 7. Imbacill skriver:

  Hej,
  Tack igen för din fantastiska blogg. Angående allt prat om lock downs etc missar man inte en ganska relevant bit? Om nu vi inför en lock down i Sverige säg att den lyckas väldigt bra. Även om jag gissar på att det kommer krävas betydligt mer tid än i Wuhan av anledningarna att det är fler per capita smittade här relativt kina (kanske inte Wuhan dock) vårt naiva synsätt samt kinesernas förhållning till direktiv gentemot Svensson, ansiktsmasker etc etc… så när vi väl lyckats med lockdown smittspridningen minskar. Men sen då? Det sker nada koordinerat i Europa så det kommer betyda det kommer tillbaka och eventuellt en lock down igen? Skall vi fortsätta så tills vaccin finns? 1-3 år? Det blir ju bättre för sjukvården givetvis och det är ju bra. Men om vi skall bolla dom ekonomiska aspekterna i det här så har vi ju en hel del nedsida kvar eller?

  • GaStan skriver:

   Ja stämmer ditt scenario så blir det skitjobbigt. Jag tror alla länder i Europa kommer till slut att stänga sin gränser och sen köra lock down för att få bukt med viruset. Ett land som håller öppet och kör på som vanligt kommer ekonomiskt gå pissdåligt. Det får bli söndag hela veckan i hela europa. Börserna kommer också stänga.. precis under söndagar. Det är bara internbank marknaden som kommer vara öppen så folk kan betala med sina kort och ta ut pengar. Centralbankerna kommer säkerställs likviditet i alla delar. What ever it takes kommer få en ny innebörd!!!

  • PlutonB skriver:

   Jag tror man ska se på det som att en lockdown av lagom grad sett till aktuell situation syftar till att hålla spridningen på en sådan nivå att sjukvården inte överbelastas. I övrigt är det krasst sett flockimmunitet vi får vänta på. Minst 50% av befolkningen lär krävas. 5 miljoner för vår del. Kan vi hålla riskgrupperna utanför behöver bara ett fåtal avancerad sjukvård och det klarar vi. Då klarar vi alltså betydligt högre prevalens än om riskgrupperna är smittade och vi uppnår därmed flockimmunitet snabbare.

 8. johan skriver:

  Mycket fokus på det negativa nu , av förståeliga skäl .En nära bekant till mig inom akutsjukvården berättade att det är väldigt smittsamt och de flesta kommer få en släng av Corona . Men han ansåg den sett till symptomen som en ”vanlig” influensa , merparten får lindriga symptom
  Är du yngre än 70 och frisk så undvik stora folksamlingar och tvätta händerna , försök att inte sprida det vidare .Är du + 70 och har nedsatt immunförsvar , problem med andning så undvik folksamlingar och håll dig hemma så mycket det går. För då är man i den verkliga riskgruppen.
  Ringde av omtanke till några äldre i bekantskapskretsen , dom uppskattar det . man borde göra det oftare . Blev glad , de hade fått hjälp av barn och bekanta att handla hem mat . Tänk när en 86 årig dam ringer butiken själv och får maten levererad . Alla gör tyvärr inte så .
  Dom hade inga planer på att vara ute mer än nödvändigt , väldigt försiktiga vilket jag tycker är bra
  Min andra spaning är att många redan jobbar hemifrån , mycket mindre trafik , mindre barn på förskolan . Folk stannar hemma , man uträttar det man behöver inte så mycket mer .
  Tänker att efter detta kommer vi bli mer medvetna och försiktigare = friskare
  Jo folk avlider , det händer varje dag .Det är det tråkigaste som finns .
  Nu får vi en knäpp på näsan att tänka efter lite mera
  Läser man medias rubriker så ser jag köpsignaler lite varstans men tror inte botten är nådd
  Hur länge orkar vi läsa om allt elände innan vi tröttnar ? finns det statistik på det ? antar det
  Warren Buffet kommer lyckas igen , det fattar jag oxå
  Tvätta händerna och var försiktig som min bekanta sa

  • Leif Andersson skriver:

   Kanske är din observation från Stockholm? Här i sydvästra delarna av landet är det ingen jätteskillnad mot tidigare. Men så är ju Stockholm mycket hårdare drabbat.

   • GaStan skriver:

    Du gör en nulägesanalys…. om 4-8 veckor kommer situationen vara helt annorlunda.

   • Kalle skriver:

    Siffran beror såklart på väldigt många faktorer. Det finns nog helt enkelt inte tillräckligt med data ännu för att säga något säkert.

    Men tidigare pratades det ju om dödlighet på 3%, måste vart en siffra från Kina då det var flera veckor sedan den dök upp. Nu verkar samma siffra vara nere på 1%. Men det skiljer sig såklart om man isolerar enstaka land/regioner/städer/sjukhus etc.

    Då har vi inte ens tagit i beaktande att man inte har någon koll på hur många som har viruset. Endast de som har tagit sig till provtagning.

  • GaStan skriver:

   Du skriver väldigt bra saker Johan som jag håller med om.

   Men vi måste förstå matten bakom. Viruset sprider sig med en faktor 5 var tionde dag helt utan åtgärder. Det betyder att en smittad blir 5 efter 10 dagar. Om våra åtgärder, beteendeförändringar och försiktighet leder till en halvering av det här, säg 2,5X per 10e dag så kommer dagens drygt 1,000 smittade (siffran är garanterat högre) att nå drygt 10 miljoner siste juni. Men det är ju inte hela världen om de flesta av oss får lite influensa…. man är sjuk i två veckor sen är det tillbaks till verkligheten. För över 90% av Italiens befolkning är Corona inget bekymmer heller. Vanlig influensa liksom. Då borde dem ju vara jätte arga över att inte få gå till jobbet eller leva som vanligt. Men det är dem inte…. vet du varför?

   • johan skriver:

    Vet o vet kan jag inte säga , känner ju ingen italienare personligen.
    Men jag kan tänka att dom är oroliga för sina gamla och att de blir friska =sjukvården fungerar . Och att samhället fungerar . Vill inte bli av med jobbet =försörjningen
    Ungefär som vi . Alla vill ju ha det bra och gärna lite bättre
    Däremot lever de inte som oss . lever ihop generationsvis , socialt umgås nära
    Affärsmässigt så vet jag att dom erkänner inte att de har fel, förrän du överbevisat han att han har fel 3 ggr . Jag ser en koppling till smittan . Har dom inte erkänt till slut att dom inte tog det på allvar , sen umgicks dom som vanlig o så var snöbollen igång . Medelsvensson som gillar alperna hjälpte till att ta med det hem . Inkubationstid…
    Däremot lever vi helt annorlunda här enligt mig .Världens ensammaste folk har väl nån sagt , bäste kompisen heter TV . Plus att svensken är rädd för det mesta=försiktig
    Men det kan spridas bra här ändå , om två veckor vet vi . jag har antagligen fel men vi får se vart det landar
    Hade varit intressant att höra Hans Rosling ,hur han hade tolkat statistiken . saknad..
    Media kan presentation och inramning på sina 5 fingrar .
    ”Människan tänker i flock , blir galen i flock och sansar sig långsamt en i taget ”

   • GaStan skriver:

    Italien är i chock… deras gamla kvävs ihjäl i korridorerna på sjukhusen!!!

    Jag håller i övrigt med dig om att Italien är annorlunda på många sätt… men det är samma virus, lika jävla aggressivt och dödligt… och precis som i Italien så överlever 90% av befolkningen om Vi i Sverige får det… frågan är om vi kan skydda den övriga miljonen (10%). Vill du chansa?

   • Kalle skriver:

    Nu blev det nog fel, >99% överlever, <1% dör. Den siffran verkar ju dock revideras ner hela tiden. Men det är ju fortfarande många som kan råka illa ut.

   • GaStan skriver:

    Många tror ju att den här siffran är statisk, dvs ska vara på ett visst sätt mellan smittade och döda. Men kommer de in 100 pers till ett sjukhus som tar 100, så lyckades de rädda många fler än om det kommer in 1000 till ett sjukhus som tar 100. Det är mycket därför som Italien har så många.

    Förutom faktorer som om 70+ åringar utgör större del av populationen, om gamla bor själva på ålderdomshem och aldrig går ut, eller de bor hemma hos sina familjer och tar en tur på stan minst en gång om dagen, om typ alla gamla röker eller ingen röker. Så den är inte helt lätt att estimera.

 9. Fredrik skriver:

  Min gissning är att det är mycket svårt att stoppa masspridning utan vaccin. Även om Kina ser ut att lyckas (för nu) och Sydkorea verkar framgångsrika.
  Det viktiga måste vara att dra ut på förloppet så sjukvården hänger med.
  Europa har ju naturliga landsgränser som kan stängas och inom länderna städer/regioner som kan sättas i lock down, detta för att begränsa och förskjuta spridningen.

  Så hur kommer det här spelas ut i USA?
  Är dom villiga att ta dom ekonomiska konsekvenserna för att fördröja spridningen (karantän, lock down, stoppa fri rörlighet) för att rädda x liv.
  Dvs landet näst intill stannar i x veckor och tar sedan x veckor att starta upp.

  Eller prioriterar dom ekonomin (det kommer naturligtvis inte uttryckas så) och offrar liv?

  Allt talar väl för att dom följer samma väg som övriga länder, dom håller på att ta sig igenom förnekelsefasen.

  Det blir ju som att spå i fiskrens, men kan vi inte vänta oss ytterligare rejält nerställ inom 2veckor när USA hinner ikapp.

  • Leif Andersson skriver:

   Det är också min farhåga. Dessutom är ju USA-börserna högre värderade dvs större fallhöjd jämfört med OMXS30.

  • GaStan skriver:

   Det är helt omöjligt…

   USA är den svåra nöten att veta hur det blir… både penning- och finanspolitiskt har man historiskt både varit snabba och framgångsrika. Jänkarna brukar också som folk vara duktiga att resa sig ur svaga konjunkurer och problem. Det har en fighting spirit, eller kanske shopping spirit som är bra. Europeer förlitar sig på sina politiker… Men detta är nåt nytt liksom. Deras sjukvårdsapparat är ju liksom inte riggad för sånt här. Det finns inte heller nån tradition av att staten går in i relationen näringsliv och hushåll. Dvs tar hushållens lön för att företagen ska klara sig. Där är det mer upp till hushåll och företag att klara sin egen biff…

   Personligen tror jag vi har rivit en ABC och förhoppingsvis har vi en rörelse upp nu som bygger på att marknaden kanske tror att politikerna insett allvaret och vidtar sk. ”whatever it takes” åtgärder…. som gör att ekonomin kan komma tillbaka när viruset ebbat ut. Men det som gör mig orolig är nästa rörelse… för den kan vara nedåt, och den kan ta sikte på nya bottnar. Anledningen skulle då vara att USA inte får till bra lösningar…

 10. Stefan skriver:

  2 funderingar/frågor som kanske är ihoplänkade.
  Världen har känt till virusutbrottet i Kina sedan i december, professor Michael Osterholm säger i en vlog att han redan 2017 beskrev ett virus scenario i sin bok Dealiest Enemy som nu har skett.

  Q1 Varför hördes inga röster i december 2019 / januari 2020 från Sveriges s.k. virus experter att nu måste vi höja kapaciteten inom vården och bygga upp lager med material?

  Q2 Varför blev finansmarknaden överraskad och marknaden störtdök över en natt pga Corona viruset drabbade västländer?
  Svårt att säga ”vi såg inte det komma” för nyheterna hade i veckor innan beskrivit virusets framfart i Kina.

  Att jag som icke virusexpert och amatör investerare inte förstod är en sak men vilken mänsklig mekanism var det som stoppade experterna att i tid inse vad som var på gång?
  Stärker tyvärr min tanke att det finns alldeles för många s.k. experter som har betalt för en uppgift men inte levererar.

  Efter att ha viktat om pensionsfonder och ISK sparande över till mer räntepapper sitter jag still och inser att guld och räntefonder oxå sjunker. En ny erfarenhet för mig

  • GaStan skriver:

   Q1 Vet inte faktiskt!

   Q2 Kina var så extremt effektiva i sin hantering av smittan att man trodde att de hade den under kontroll. Man jämförde med SARS 2003 som främst var ett problem i Asien. Det var inte förrän under sportlovsveckan när Italien om igång, som man förstod att man hade haft fel.

   Ja, man kan ifrågasätta expertisen i området. Men läser du min blogg så vet du också hur jag svär över expertern i finansbranschen, som extrapolerande nulägesanalytiker som nästan alltid har fel.

   Detta har fått mig att tänka vidare….

   Hantverkare….. hur ofta hör man inte folk svär över dem

   Revisorer, så fort det smäller i företag och de har inte haft en aning!!!!

   Politiker…behöver jag utveckla?

   Nej faktum är att oavsett bransch kan du göra likadant…. Jag tror att som så mycket annat i livet är det här med expertis väldigt Normalfördelat.
   Om du tänker dig normalfördelningskurvan så finns det alltså flest av de medemmåttiga, ett fåtal riktiga rötägg, och ett fåtal superstjärnor….

   Säg en bransch som aldrig gör någon besviken och bara levererar gång efter gång…. det är inte så lätt!

 11. Kalle skriver:

  Tror man får ta alla siffror med en skopa salt. De bygger ju på bekräftade fall. Kan ju vara så att det redan är rätt utspritt. Det var ju faktiskt bara för 2v sedan som det blev något folk tänkte på. Ingen med förkylningssymptom gick ju och testade sig för corona innan dess.

  • GaStan skriver:

   KAn vara så…

   Jag bara antog en död förra veckan… räknade 17 dagar bakåt och utgick från att den personen var 1% av de smittade. Det är ju mycket som kan diffa där. Men man måste hålla i nåt. Sen när jag tog antalet smittade och räknade upp det med 5X per 10 dag så kändes det inte helt orimligt att vi skulle vara c2600 smittade mot statistiken som sa 800ish.

   Nu är 6 döda, och enligt min prognos ska vi vara 5 på fredag. Så du har troligtvis rätt i att vi underskattar antalet smittade ändå…

   I så fall räcker det inte med 25 döda den 30 mars heller.

   • Kalle skriver:

    Ja jag TROR att antalet smittade är underskattat och dödligheten därigenom överskattad. Nu verkar officiella siffran vara nere på 0.5%? Men, fortfarande tidigt att säga något säkert och jämföra med virus som funnits i många år.

 12. villatoca skriver:

  Det här är förmodligen ett av dina i särklass bästa inlägg. Dessutom i ett svårt och känsligt ämne. Respekt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.