Sverige, börsen och vinsterna

Tittar man på Svenska börsen ex banker… så har Top line varit flat i 4 år!

Namnlös1914

Jämför det med tillväxten under 2005 till 2008. Det finns såklart många enskilda saker som förklarar skillnaderna, men två av de viktigaste måste ju ändå vara nominell tillväxt i omvärlden, främst Europa då en stor del av försäljningen bland börsbolagen är hänförlig till export, och nominell tillväxt i Sverige. I Europa har jag inte siffrorna, men vi vet ju att den varit extremt svag under de senaste åren. Sverige växte med 19% i nominella termer mellan 05-08. Samma tillväxt 11-14 låg på 9%. Klart det får genomslag!

När försäljningsintäkterna ökar så slår Operationel leverage in. Det betyder att så länge som kostnaderna inte ökar med mer än försäljningen så ökar vinsten mer än top line tillväxten. Åren 04-08 var ganska hyfsade från det här perspektivet. Tittar man på 11-14 så framstår en annan bild.

Namnlös1915

Stigande börs fast fallande vinster har tagit PE från 12 till 16. Generellt kan man konstatera att Svenska börsen är intressant för den riskaverat och långsiktiga när den handlas under PE12. Nu ser det ju inte så intressant ut… men det gjorde det inte heller för ett år sedan när jag var fundamentalt negativ. Det är framförallt vinstrevideringar som måste driva detta vidare.

Namnlös1916

 

Ser man till PBV så handlas vi till ganska höga nivåer, även om vi låg högre sommaren -07. Är sommaren 07 en bra referenspunkt? Njae, ser man till PE så är det samma nivå som idag… så det handlar om att ROE var väsentligt högre. Jag skulle säga så här; ligger analytikerna fel med ca 30-40% i sina vinstestimat för nästa år… ja då borde man kunna nåt -07 nivåer. Troligt? NEj inte särskilt!

 

Namnlös1917

 

Nej börsen erbjuder inte särskilt stor uppsida fundamentalt sett, om inte analytikerna alltså ligger tokfel i sina bedömningar inför nästa år!

Men det finns ändå aktiehaussare, och de bygger sitt case på ERP är hög, vilket i grunden handlar om att räntorna är låga.

Anhängare av det här tänket borde också gilla FED modellen, dvs PE borde vara inversen av långräntan. Men faktum är att ingen tror på FED modellen längre, alltså borde man vara skeptisk till ERP. Det handlar alltså inte om att aktier är billigt, utan räntor är dyra.

Men ska vi bara skita i räntan¨? Nej då, men det är inget strategist fundamentalt skäl att luta sig mot…. utan det handlar om flöden, låga räntor driver flöden till aktier, och då pratar vi om taktik enligt mig. Inte fundamenta!

Så börsen är inte attraktiv, men av taktiska skäl kan den fortsätta upp!

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.