FED har rätt

Chicago PMI kom in extremt svagt igår på 43,2. Empire och Philly visar upp en annan bild. Så var det dags för siffrornas siffra. ISM Mfg kom in på 48,3 mot väntat 48,9 och fg 47,8. New Order vände från 47,3 till 49,1. Min tolkning är att det har vänt. Jag tror att de låga räntornas lättnad på folks plånböcker i kombination med någon typ av handelsavtal kommer få igång det här, och det är inte omöjligt med ISM över 50 innan årets slut. US PMI kom in på 51,3 mot flash 51,5 och fg 51,1. Stabilt.

Vi hade även jobbdata idag. NFP kom in på 128k mot väntat 89k och fg 180k (uppreviderat från 136k). Starkt. Lirar med 2% tillväxt.

Timlönerna kom in på 3,0% mot väntat 3,0 och fg 2,9. Stabilt. Igår kom den stora lönedatan i form av ECI som visade att lönerna växte med 2,8% YoY under Q3, upp från 2,7% YoY under Q2. Lönerna ligger alltså kring 2,8-3,0% vilket lirar med en inflationstakt om 1,8-2,0%. Med tanke på att core PCE kom in på 1,7 mot väntat 1,7 och fg 1,8 så får man säga att löner och inflation lirar rätt hyggligt, och ligger där man kan vänta sig av en hyggligt tajt arbetsmarknad och 2%ish tillväxt. Jag förstår FED när de säger att de är klara med räntesänkningarna.

Inför nästa år är jag rädd att tillväxten tar fart mot 3% tillväxt mot bakgrund av handelsavtal, valfläsk och låga räntor. Detta kan till slut tvinga upp lönerna mot 4% vilket resulterar i ett stigande inflationstryck upp mot 3%. Detta kommer tvinga FED att vända i sin politik. Jag tror inte att man höjer vare sig under våren eller sommaren. Under hösten är det val och då brukar man inte vilja störa marknaden. Nästa höjning, från 1,50 till 1,75 kommer troligtvis i december 2020. Därefter är risken stor att vi kommer få se en serie höjningar med 25 punkter i kvartalet. Extrapolerar man detta hamnar man på 3% under våren 2022. Detta skulle troligtvis tvinga in USA i recession ett år senare. Dvs under 2023. Börsen toppar ett år innan. Våren 2022. Då skulle det vara fint med höga multiplar, en tioåring på nästan 4%, och en aktieriskpremie under 1%. Givet att recession lurar runt hörnet så har vi ett klassiskt recept för en börskrasch. Men det behöver vi inte oroa oss för idag då vi först ska ha två års börsuppgång, minst.

Från Europa kom det också BNP data för Q3 som visade att man växer med 1,1% mot väntat 1,1 och fg 1,2. Helt i linje med PMIs. Ingen överraskning. Europa kan nog i kölvattnet av en uppryckning i USA och Asien växla upp mot 2% under 2H20. Alltså kan vi vänta oss en ljummen konja i Sverige under åtminstone ett halvår till. Sen kommer det se bättre ut, främst påhejat av exportindustrin. Hur bra det blir handlar till stor del om kronan. Det blir liksom lite tvärtemot vad det varit på sistone. Då har vi egentligen haft ”svaga kunder” i kombination med svag krona, så det har ändå blivit okej. I nästa fas blir det starkare kunder fast med starkare krona. Svårt att exakt veta hur stor skillnaden blir.

Från Kina kom ytterligare PMI som visade 51,7 mot väntat 51,0 och fg 51,4. Den visar på en muntrare bild än den offficiella siffran tidigare. Min tolkning är att stora statligt kontrollerade bolag, som utgör en större del i officiella PMI, går sämre än små och medelstora i privata sektorn. Det är positivt, det hade varit sämre om det var tvärtom. När det kommer till Kina så vill jag ha en trade deal och en Yuan under 7. Allt annat är sekundärt. Så länge som fastighetsmarknaden inte kraschar så kommer vi inte få en kris där.

Från Sverige kom lönedata som visade på en ökningstakt om 2,6% i augusti samt för årets första 8 månader. Lirar med 1,6 kärninflation. Avtalsrörelsen börjar varva upp nu. Sidorna måste säga vad de måste säga, dvs där den ena motiverar för höga löner medan den andra gör motsatsen. Lönerna kommer till slut att landa där de gjorde senast. Det betyder att Sverige under kommande år lär ha löner kring 2,5% och inflation kring 1,5%. Det i sin tur innebär att recession bara kan skapas på två sätt. Antingen att Ingves höjer för mycket. Jag har räknat ut att vi landar i recession om han höjer till 1,5%. Den risken får anses vara liten, då inhemsk inflation inte kommer tvinga honom till detta. Det skulle vara att Lagarde/ECB höjer till 2-3%. Den risken är typ obefintlig. Vi får se när Fed”s styrränta ligger på 3%. Nej största risken är importerad recession likt den vi hade 2009. Främst importerar vi recession av Europa. Men Europa i sin tur är beroende av Usa och Kina. Detta är den verkliga recessionsrisken. Inte egentillverkad med höga löner och räntekostnader…. vilket egentligen är rätt positiva nyheter.

I nästa vecka har vi PMIs från Europa samt Tjänstesektorn. Q3orna rullar fortfarande in med kvartalsperioden har liksom slagit an tonen. Det mesta är rätt positivt, särskilt nu när en del av överköptheten har pyst ut. Visserligen har vi några störiga gap, men fokus handlar trots allt om handelsavtalet. Många kanske störs av att många index ligger på ATH. Jag säger så här. SPX handlas till 19X årets vinst. Jag tror på 10% vinsttillväxt nästa år. Då handlas den på 17X. Det ger en earningsyield på 1/17=5,9%. 10-åringen ligger på 1,7%. Det ger en aktieriskpremie på 4,2%. Det är inte dyrt, tvärtom. Vet ni vad pricken över i:et är? Tidigare när index stått högt, typ under 2015, tror ni aktieriskpremien var lika hög? Nope! Pris är en sak, värde är en annan!

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till FED har rätt

 1. Stefan Östergren skriver:

  Hej Jonas och tack för ett bra inlägg. Du har verkligen varit rätt på pucken gällande börsen sista tiden och det har du varit ganska ensam om.
  Hur ser du på kronförstärkningen ur ett börsperspektiv? Avkastningen senaste månaden har varit flat ur ett svenskt perspektiv med globala aktietillgångar. Detta har skett samtidigt som svenska börsen har gått upp 6.5% på månadsbasis.
  Tror du på en fortsatt överavkastning på svenska börsen kontra utländska innehav som kommer att att ha en eventuell kronförstärkning emot sig.
  Helt klart tycker jag mig märka att risk on har givit en kronförstärkning. Gårdagen var exceptionell då svaga valutor som NOK och SEK tog igen förlorad mark.

  • GaStan skriver:

   Väldigt bra och viktig fråga.

   Jag tror kronan kommer gå mot 10eur nästa år, och jag tror dollarn kan försvagas mot 1,20 mot euron… så amerikanska aktier måste gå väldigt mycket bättre än svenska för att kompensera. Det kommer inte att hända…. särskilt när man tittar på spreaden mellan aktieriskpremien i Usa vs Sverige…

 2. Pingback: Veckorapport vecka 44 2019 – Suzie Weathers

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.