Amerikansk jobbdata

I eftermiddag kom arbetsmarknadsdata. Återkommer.

Börshumöret fortsätter vara rätt muntert. Jag tänker så här rent tekniskt. Så länge som OMX inte stänger under 1770 så ser jag 5-7% uppsida från dagens nivåer. Stänger vi under 1770 kan det gå rätt snabbt till 1700ish.

Vad beträffar SPX ser jag c5%, MSCI World 4% uppsida härifrån i dollar räknat.

Vad kommer hända framöver. Det finns fyra scenarior.

1, Marknaden toppar ur i samband med Avtalet och vänder ner, klassisk sell the fact reaktion.
2, Med tanke på att CNY forf ligger på 6,92 så är det marknadens sätt att säga att man inte tror på avtal fullt ut. Synnerligen inte ett bra heller. Ett bra avtal nästa vecka ger därför en push uppåt på börserna.
3, En variant av 1 och 2. Markanden reagerar hastigt ner, sell on news, och alla blir livrädda men efter nån dag vänder det upp med kraft igen och sätter nya toppar.
4, En variant av 1 och 2, Marknaden drar iväg på den goda nyheten, men egentligen är allt inprisat och därför vänder det ner väldigt snart igen och vi får se nya bottnar.

Vilket blir det? Your guess is as good as mine. Troligtvis 3 el 4.

Tanke ekvationen för att handelsavtal = bra börs är alltjämt följande:

Bra avtal—Mindre behov för Kina att försvaga sin valuta i syfte att kompensera för tullarna—-starkare CNY—-Ökade Kina import—-ökad export—— ökad kinesisk handel—- ökad världshandel—-ökad Global BNP (även om summan av all import och export är noll)—-ökad försäljning globalt—vinst tillväxt—-bra börs (allt annat lika då det även beror på värdering och räntor)

…………

Jobbdatan kom in på 145k nya jobb mot väntat 164 och fg 256 (nedreviderat från 266k). Sämre, men fortsatt jäkligt bra om nu Q4 sägs bli det sämsta kvartalet i USAs ekonomi i den här inbromsningen. Oavsett om man tar 145k X 12, eller tittar på snittet senaste 3 månaderna och gör om det till årstakt, eller tittar på rullande 12m, så indikerar det att USA växer med minst 2% om året i årstakt. Det är inte dåligt under ett år där många väntade sig recession. Tillväxt föder jobb, och jobb föder köpkraft som föder tillväxt. Tillsammans med låga räntor (räntekostnader) och expansiv finanspolitik så ser det bra ut realekonomiskt närmaste året. Ett uppsving i världshandeln är inte heller dåliga nyheter för USA. Men det är relativt en rätt liten bidragsfaktor, då minskad världshandel har varit minst dåligt för USA. Swing faktorn är större för Korea och Tyskland liksom.

Lönerna kom in på 2,9% i årstakt mot väntat 3,1 och fg 3,1. Ett rejält nedställ. Men mer i takt med Employment Cost index som publiceras den siste januari. 2,9% lirar med core PCE om 1,9%. FED ligger på målet och kan ta det lugnt under i princip hela året. Nästa möte av intresse har vi i december om ett år. Fram tills dess ligger dem stilla, vilket implicit borde innebära att 10-åringen max borde gå till 2,5%. Det är bra ur ett ERP eller TINA perspektiv.

Trevlig Helg
/J

ps. I veckan som kommer handlar allt om avtal, och inverkan på CNY. På datafronten inget livsavgörande. Empire, Philly FED, CPI, NAHB.. från Sverige Inflation. ds.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Amerikansk jobbdata

 1. maxtid skriver:

  Läste detta på Bloomberg, håller du med?

  The last five major global cyclical events were the early 1990s recession — largely occasioned by the U.S. Savings & Loan crisis, the collapse of Japan Inc. after the stock market crash of 1990, the Asian crisis of the mid-1990s, the fabulous technology boom/bust cycle at the turn of the millennium and the unprecedented rise and then collapse for U.S. residential real estate in 2007-2008. All five episodes delivered recessions, either global or regional. In no case was there as significant prior acceleration of wages and general prices. In each case, an investment boom and an associated asset market ran to improbably heights and then collapsed. From 1945 to 1985 there was no recession caused by the instability of investment prompted by financial speculation — and since 1985 there has been no recession that has not been caused by these factors.

  So, it may be more important to look at flows of money through the banking system and money markets than to check up on average hourly earnings and the unemployment rate.

  • GaStan skriver:

   Han har fel…. han beskriver symptom, inte orsak.

   Orsaken är inte lönerna ensamt, men de är viktiga.

   Orsaken är ”(förändring antal jobbare X förändring lön) minus (skulder X ränta) = Förändring köpkraft.

   Det är fyra rörliga delar som alla påverkar varandra. Men där lönerna är viktigast. Kör man denna så ser man hur den går från positiv till flat sen negativ under samtliga recessioner sen 70-talet. Dessförinnan var skulderna små och tillväxt drevs mer av utlåning i sig, än kostnaden för skulden. Idag skapas ingen tillväxt när någon lånar till en 70-tals villa. Den tillväxten skapades när någon tog ett lån och byggde huset på 70-talet. Eller när ett svenskt företag bygger en fabrik i Brasilien. Det är därför som balansräkningar och flöden är viktigare idag. Men de är ett symptom, inte orsak

   Så länge som tillväxten är positiv, det skapas jobb, lönerna växer sakta, inflationen är under 2%… dvs så länge som kalkylen visar på en positiv förändring….. så kommer du inte få en flödesrelaterad kris.

   Många menar att det är Stealth QE (och räntesänkningar) som gett höstens uppgång. Jag håller med. Men varför inledde man detta? Jo för att man höjde 9ggr innan och körde QT. Varför gjorde man det? Jo för att löner och inflation gnetade sig uppåt innan. Kalkylen försämrades för mycket…. man var tvungen att lätta på bromsen och börja gasa. Flöden är svinviktiga… men bara ett symptom

 2. Leif Andersson skriver:

  De senaste händelserna kring Iran måste ju anses vara positiva för marknaden. Den islamistiska iranska terrorregimen har gjort bort sig inför hela världen genom nedskjutningen av passagerarplanet som man först försökte dölja. Trump eliminerade samtidigt vissa av terrorregimens militära nyckelpersoner utan amerikanska förluster. Känns som Trumps seger i det kommande presidentvalet blir allt mer given.

 3. Pingback: Veckorapport vecka 2 2020 | Onsdagsfonden

 4. Pingback: Veckorapport vecka 2 2020 – Suzie Weathers

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.