Tvekan efter avtal

Avtalet är i hamn och den stora grejen tycks vara att Kina förbinder sig att köpa en jävla massa grejor av USA. Lite så är det ju! Antingen får Trump kräma ut tull av Kina när jänkarna importerar av Kina, dvs Kina får dela med sig av frukterna. Eller får Kineserna handla av Jänkarna. Skillnaden är egentligen att i det första caset så hamnar frukten hos Amerikanska staten, som sedan spenderas på medborgarna genom finanspolitik, och i det andra exemplet så hamnar frukten hos amerikanska privata företag. Något som indirekt också gynnar medborgarna. Jag måste erkänna att jag trodde på nån tullsänkning, men nu blev det så här istället. Den stora vinsten är att vi slipper tullbråk fram till valet. Trump kommer ha fullt upp med att kampanja. Många hänger upp sig på att Fas2 kommer ta tid och kanske inte slutföras förrän efter valet. Jag säger så här: vi vill inte att Fas2 blir en grej förrän efter valet. Men givet att lagda tullar ligger kvar så ska man inte hoppas för mycket på CNY. Jag räknar med att den konsoliderar mellan 6,82-6,96. Därmed skulle en större push pga handelsavtalet utebli. Däremot kan Mfg ISM få sig en knuff om många amerikanska inköpschefer börjar se fram emot kinesiska orders. Det skulle i så fall räcka för att driva börsen högre.

Generellt sett så lämnar jag handelsdispyten bakom mig. Nu handlar det om räntor, räntekostnader, finanspolitik, presidentval, konja och vinster. Marknaden handlas värderingsmässigt i det övre intervallet. Men börsen faller inte pga hög värdering. En dyr börs kan alltid bli dyrare. Det behövs en trigger, och när den väl kommer så är det pga hög värdering som det faller. Fattar ni skillnaden?

En trigger kan vara svaga rapporter. Eller nåt annat.

Så länge som OMX handlas ovan 1770 så tror jag det finns chans för ytterligare uppställ.

——————

Empire FED kom in 4,8 mot väntat 3,55 och fg 3,50. Okej…. inget uppseendeväckande.

Senare idag kommer Philly, NAHB och Retail från USA…

—————

Från USA kom Philly in på 17,0 mot väntat 3,8 och fg 2,4 (uppreivderat fr 0,3). Väldigt starkt. Kan det gå bra på förväntningarna om avtal. Vad säger detta om ISM om några veckor. Spännande.

NAHB kom in på 75 mot väntat 75 och fg 76. Fortsatt stark… inte så konstigt. Ekonomin är stark, skapar jobb och låga räntor liksom!

Retail sales kom in på 5,8% YoY i december mot 3,3 i november. Mycket bra…. men det visste vi redan. Disponibelinkomster efter skatt och räntor är på en mycket god nivå…

—————–

I nästa vecka har vi HOX Valuegard på måndag, och en massa Flash PMIs på fredag.

Marknaden drivs av den tekniska trejden, flöden, sentiment och CNY….

Over n Out OCH Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Tvekan efter avtal

 1. halvfinsken skriver:

  Tack för att du finns

 2. Johan skriver:

  Fråga:
  Hur skulle du definiera den sista blow off effekten i en börscykel
  Hur börjar den , hur beter den sig och vad avslutar den?
  Går det att säga något om längden i tid , eller är det bara ett överrasknings moment i slutet
  Tack än en gång för dina inlägg

  • GaStan skriver:

   My take är att usa står inför konjunkturellt två goda år. Låga räntekostnader, expansiv finanspolitik, ökad handel, höga tillgångspriser och allmän optimism driver detta. Vinsterna hänger på och så även börserna.

   Under den här perioden är det inte orimligt att det skapas upp mot 5-6 miljoner nya jobb. Detta gör att sysselsättningsgraden bland 19-65 åringar letar sig upp mot nivåer vi såg 2006 och 2000. Den här tajta arbetsmarknaden i kombination med stark tillväxt leder till löneökningar från dagens cirka 3% upp mot 4%+. I syfte att försvara vinsterna höjer företagen priserna. Det går bra då det är god tillväxt och hushållen har genom stigande löner mer att röra sig med. Allt är frid och fröjd.

   Men eftersom företagen höjer priserna så ökar inflationen. Om lönerna stiger mot 4% så lär inflationen gå mot 3%. Detta gör att Fed kommer börja höja från dagens 1,5% till 3%+. Eftersom skulderna är långt större än inkomsterna så kommer räntekostnaderna att öka snabbare än lönerna. Folk får mindre över och konsumtionen krymper.

   Eftersom börserna gått starkt och har rätt höga värderingar så är de känsliga för när vinsterna vacklar vilket de gör när konsumtionen inte ökar. Börsen toppar ur och vänder ner med kraft. Andra tillgångar går också dåligt. Allt detta slår mot företag och hushålls förtroende. De blir försiktiga. Detta snabbar på den negativa spiralen ner.

   Jag räknar med konjunktur topp under 2022 sett till YoY% data, även om 2021 blir starkare år. 2023 är vi i recession. Börsen toppar ur mellan april 2021 och maj 2022. Större delen av kraschen lär vara under 2H22. Börsen bottnar oftast under recession. Jag gissar på 1H23. Därefter vänder den upp. Trots botten tror jag att den här recessionen håller i sig även under 2024. Först 2025 börjar det se muntert ut igen. Men man kan inte vänta med att köpa tills dess.

   Börsen prisar in framtiden. Man måste säljanär allt ser bra ut och tvärtom.

   Detta scenario bygger på att Fed höjer, som bygger på inflation klart över målet, som kräver en högre lönetakt. Dagens lönetakt leder inte till recession.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.