Om OMX 1906 var toppen

Det kan vi såklart inte veta. Rent tekniskt är den inte så snygg, men det är den inte alltid, och personligen är jag djupt delad huruvida vi ska sätta en ny topp eller ej. Rent tekniskt tror jag nästan det. Dock är risk/reward dålig så det är inte så mycket att bråka om egentligen.

Alldeles oavsett kan man alltid skissa på ett tekniskt scenario givet att det var en topp. Jag tänker mig en rekyl så här:

Det kommer vara en rörelse med tre ben, först ett ner, sen rekyl upp och sen ett sista ben ner.

Översatt till OMX sikar jag på 1820 +/- 10 punkter i första rörelsen. Därefter en rekyl på 2 kanske som mest 3%. Därefter väntar sista benet ner till 1770 ALTERNATIVT 1700. Vilken den blir beror på hur datan rullar in, sentiment, Corona osv….

Efter att vi bottnat ur så väntar rekyl på hela rörelsen på Fib38/Fib50%. Sen får vi se… typ lite konsolidering inför nästa brott upp mot OMX 2000-2100. Detta target är dock förankrat i en ganska stark recovery under 2h20, främst i USA. Recovery både sett till tillväxt och vinster. Detta bygger såklart även på att Corona risken tynar bort.

I nästa vecka har vi ingen jätteavgörande data så sentiment och Corona nyheter får härja fritt.

Jag tittar på IFO som ska bli intressant med tanke på hur överraskande bra Flash PMI var igår. Från USA tittar jag på Core PCE, Chicago PMI (bästa proxyn för ISM), Case Shiller huspriser. På lördag om en veckan kommer PMIs från Kina… de sätter tonen veckan därpå. Då har vi även ISM som kommer vara viktig. Det känns som det stora avgörandet kan komma den veckan…. nästa vecka borde därför kunna bli rätt volatil.

To be cont.

Nedan chart från Nordea är bra tycker jag. Den visar att Tyska PMI faktiskt kan vara bra ända fram till i sommar för att därefter vända ner. Hur kommer börsen förhålla sig till detta? Dax har historiskt inte velat trilla ner förrän PMI/IFO gör det. Sen är det ju annorlunda med Corona kanske?

Dock måste jag säga att när Corona släpper så räknar jag med en rekyl på bilförsäljningen som med fördröjning lär ta upp Tyska pmi mot minst 55… troligtvis 60.

Fortsatt trevlig helg!

————

Tyska IFO kom in på 96,1 mot väntat 95,3 och fg 96,0. Bra och lirar med Flash PMI. Siffrorna visar lite vad som är på väg att hända, EX Corona, dvs att världsekonomin faktiskt är på väg att repa sig från förra årets mjuka inbromsning. Vi vet även varför, så det är logiskt. Men nu har vi ju fått Corona på halsen som gör att vi kommer få ett hack i kurvan. Dvs vi vet att den ekonomiska aktiviteten kommer sätta sig under första halvåret. Är Corona ett minne blott till hösten så vet vi också att recoverien kommer att bli stark. Problemet är att ingen vet hur Corona kommer att utveckla sig och därför tar marknaden det osäkra före det säkra. Så brukar det vara. Problemet är inte sättningen i sig, utan osäkerheten. Den dagen marknaden ser att osäkerheten försvinner, den dagen kommer marknaden ralla då man prisar in en V-shaped revocery. Men fram tills dess är rekyl base case.

Men som jag sagt innan. Vinnaren när året går mot sitt slut, är den som utnyttjat rekylen till att öka i. Den som utnyttjar Fear and Greed har alltid oddsen på sin sida över tid. Nar, var och hur är alltid svårt men vi behöver inte bestämma något nu utan låta marknaderna och den tekniska analysen visa vägen.

—————-

Den tekniska analysen ovan behöver uppdateras… 1810 +/-10 gav inte mycket till stöd idag. Säljarna var för aggressiva. Rätt eller fel spelar ingen roll rent tekniskt. Nästa område är 1770. Min tes nu är att 1770 är det första benet, och studsen, dvs andra benet, snarare tar oss mot 1820 +/- 10p som mest. Därefter är det sannolikt med en runda till nedåt. Håller pessimismen i sig borde vi kunna nå 1700ish….. men det kan även finta… både över och under, så var observant. Grundtanken är att köpa i den här rekylen. Oddsen talar för det. Om man är känslig så bör man såklart använda nån typ av stopp…. men det vet ni redan! Hepp!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Om OMX 1906 var toppen

 1. Leif Andersson skriver:

  Om vi nu säger att det inte kan bli någon recession pga löneökningarna förrän tidigast om några år är det väl för tidigt med en topp nu? Eller menar du att Corona kan försätta världen i recession tidigare än så.

  • GaStan skriver:

   Vi pratar olika horisonter här… nu pratar vi korrektion inom stigande trend.

   Om vi får recession under 2023, något som förutsätter löner på 4% i årstakt i Usa, så räknar jag med bestående topp mellan maj 2021 och maj 2022.

   • Leif Andersson skriver:

    Tack, då är jag med på vad du menar. Förhoppningsvis är Corona precis som vanliga influensan säsongsbetonad så vi ser en minskning när vi går in i mars.

 2. Per skriver:

  Hej.
  Vad får dig att byta fot angående Corona? Alltså när eller vad gör att din (positiva) syn ändras och du istället tror vi ska ner djupare?
  Personlig är jag (ännu) övertygad om att det inte är så illa även om det kommer synas i siffrorna kortsiktigt. Idag kunde jag inte hålla mig utan köpte lite, kommer troligen köpa mera närmaste dagarna…
  Och som vanligt tack för en fantastisk blogg och dina tankar.
  Mvh
  // Per

  • GaStan skriver:

   Jag är inte rädd för Corona… får jag betta tror jag ju på V shaped.

   JAg är bara ödmjuk inför det faktum att Crona är uncharted territory…

   Däremot ansåg jag att risk reward var svag i marknaden och då är alltid rekyl risken hög… idag kom den, och anledningen var Corona… kunde varit vad som helst…

   Tror på en tre steg rekyl… där vi är inne i första benet just nu…

   På 6 månader sikt har du en odds mässig edge att tjäna pengar om du köpt idag….då faktum kvarstår ”kan Corona stjäpa hela världskonjan, JA. Men är det sannolikt, NEJ”. Utan att såklart veta de fulla implikationerna av Corona på lång sikt.

   Sålt… det skulle man gjort fram till i förra veckan… nu anser jag att det finns två lägen.. avvakta eller att köpa. Vad man väljer beror på horisont, riskaversion, typ av positioner, mål med förvaltningen osv… där är vi alla olika!

 3. Tim skriver:

  Hej!!
  Jag skrev för ett par veckor sen att 10 åringen tidigare och länge stört mig, och min skiljelinje om den fastnar där under 2,40% ish eller lägre kommer den göra den börja göra det igen – störa mig alltså. Och vi har ca 10 punkter mot 2 åringen vilket för mig för är en liten liten skillnad, more och less kan likställas med invertering – självklart bortsett från den psykologiska faktorn en ren invertering faktiskt. Marknaden tycks också prisa in fler räntesäkningar från Fed.

  Visst 10 åringen är en grej på macrohimlen men den är viktig – Stör inte räntemarknaden din positiva syn?

  • GaStan skriver:

   den signalerar risk off… och är kopplad till Corona naturligtvis. Anser inte att man ska fästa för stor vikt vid yiledkurvan i ett sånt läge. Fråga dig istället om Corona inte bara kommer innebära en V shape recovery, där tillväxt som sätter sig under 1H20 kommer tillbaks under 2H20, utan att det kan få mer långtgående bestående negativa effekter. Då har vi ett problem. Detta är inte mitt base case.

   Räntemarknaden har varit väldigt mycket av en Nulägesanalytiker senaste åren. Räntan var hög i november 2018… då allt såg bra ut. Den tog alltså inte höjd för att vi ett år senare skulle ha inbromsning och handelskrig på halsen. Nu är räntan låg och prisar in ett risigt nuläge, men det säger inte myckket om situationen som kan vara den omvända. Faktum är att får vi Corona ur vägen så är det mycket som talar för att det ser bättre ut då alla belånade har väldigt låga räntekostnader, vilket ger en push åt tillväxt om confidence finns. Confidence borde finnas där med tanke på jobb, tillgångspriser osv…. men Corona grumlar läget.

   Om räntemarknaden inte tittar framåt s gör i varje fall aktiemarknaden det. Dock har aktiemarknaden väldigt ofta fel.

 4. Ludwig skriver:

  Hur ser du på att man kan låna ut pengar på 10 års sikt för 1.36% per år i en amerikansk statsoblis samtidigt som deras mål är att devaluera pengarna du lånar ut med 2% varje år? Jag fattar helt ärligt inte hur detta går ihop.

  • GaStan skriver:

   negativa realräntor har vi haft länge. Främsta syftet med detta är stimulera till konsumtion och investeringar idag. Nackdelen är att ”lånar” av framtida konsumtion och investeringar. Dock anser centralbanker att det är en dålig lösning att förstöra ekonomin idag, i syfte att göra den friskare i framtiden. Framtiden får utvisa om detta är rätt och riktigt.

 5. Tim skriver:

  Hej KS!
  But of cos coach.

  1. Men räntenivån o diffen mellan 2 o 10 åringen beror inte enbart på riskoffen som ramlar ut här och nu. Om vi lyfter blicken har den ett ett utgångsläge för att få det just det utfallet! Den skulle inte hamna där utan ett pissigt läge och trenden innan, sett med ränteglasögonen på.
  2. Yee man! Tack – bra förpacketering, dvs namngivning. Jag har inte sett räntemarknaden ”RM” så, alltså som en nulägesforecaster och så kortsiktig förmodligen pga min bias. Intressant o naivt att inte ta det in to account från mig.
  3. Ps. Vi vet alla att nulägesforecastern ”RM” oftare får rätt…. jag tror den faktiskt att aktörerna denna gång trodde på Chairman Powell (som en ny Volcker) att Fed skulle styra marknaden och följa sin plan o utfästelser då okt-dec 2018 oavsett inte tvärtom … det blev istället 3 sänkningar kanske därav en ny skärpa, = nulägesfokus, då man känner sig vilsen?!
  4. Delar ju din uppfattning att det krävs högre löner i Us för att rulla över i recession (typ 4 % ish och bortsett från ett dåligt/ försämrat Corona) — Men jag är ff lika störd på 10 åringen – det nya blir dock att ta med mig nulägesanalytikern in i mitt perspektiv! Tack/ T!

  • GaStan skriver:

   1. Räntemarknaden handlar om risk. Till skillnad från en aktie har en obligation en förutbestämd uppsida fram till den förfaller. Alltså den som äger en obligation bryr sig bara om risken att inte kunna få kuponger och insatt kapital. Därför är räntemarknaden så känslig för risk i marknaden. Dock har den inte alltid rätt.

   Lika enkelt som en haussig börs kan falla när utsikterna förändras till det sämre. Lika lätt kan räntorna dra när risk läget förändras till det positiva.

   2, Precis, och ibland blir framtiden som ett extrapolerat nuläge, och ibland inte.

   3, Fed kan inte prognostisera Corona…. Men om Coronas effekter under våren, väntas påverka andra hsalvårets ekonomiska aktivitet. Då kommer FED agera. Vad FED sagt hittills är inte att Corona inte kommer ge effekter närmaste månaderna. De har bara sagt att de idagläget inte tror att Corona kommer få påverkan i det långa perspektivet. Därför är de trygga med sin styrränta. Men de kan ju ha fel, och då kommer de flagga för detta och guida för sänkning.

   4, Det är total risk off i marknaden… man ska inte tolka in för mycket i detta. Om nyhetsfödet kring Corona vänder om två veckor så kommer räntemarknaden visa nåt annat.

   Problemet är att Corona långsiktigt är helt oprognostiserbart. Man kan alltid hävda att det får effekter hit eller dit och vi till slut hamnar i recession världen över. Det kan mycket väl bli så. Hade man rätt då? Nej för att om man gör den prognosen så kan allt börjar se bra ut igen om nån månad, och då stämmer inte prognosen. Eftersom vi inte vet vare sig det ena eller det andra så kan man inte göra någon prognos alls. Blanda inte ihop detta med att Corona nu temporärt kommer ha negativa effekter. För det kommer den att ha. Men det är helt ointressant!

   Underliggande fundamenta i USA ser väldigt bra ut.

   1, inga löner, ingen inflation, låga räntor – låga räntekostnader
   2, låg arbetslöshet, starkt jobbskapande (rensat för Corona)
   3, stimulativ finanspolitik
   4, höga assetpriser, hög confidence (rensat för Corona)

   Så egentligen har man bara Corona att gå på, vilket är helt okej för mig. Men kom inte kalla det prognos, då det kan se helt annorlunda ut om några månader, och det finns ingen som kan härleda varför det INTE skulle kunna vända. Då får man vara så pass ärlig att man säger att pga Corona står jag utanför. Inte för att jag vet om jag har rätt eller fel, utan för att om Corona tvingar in världen i recession så vill inte jag vara exponerad för detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.