Kritiska två veckor

SPX har stängt på minus fyra dagar i rad och börjar bli smått översåld. Viktigt Glidande medelvärde möter upp vid 4,430 så visst kommer det en studs vilken dag som helst. MEN, det faktum att marknaden var så svag i fredags och att 4480 området inte bjöd på mer stöd var ett svaghetstecken. Detta gör att risken har ökat att 4550 toppen var just toppen. Så länge som 4380 håller så finns det fortfarande chans att vi kan nå nya toppar, men min syn just nu är att 4380 kommer att testas i september, och håller inte den så har vi inte bara sett toppen, utan lägre nivåer är att vänta. Vi pratar i första hand 4250, i andra hand 4050. Det skulle i så fall vara en äkta fyra, och köpläge. Men vi har inte fått säljsignalerna ännu, även om det just i fredags började lukta lite bränt.

Det finns en hel del som kan stöka till det närmaste två veckorna. Inflation på onsdag, tripple witching på fredag och FED mötet nästa onsdag. Om FED har som avsikt för att annonsera tapering i november, så är risken stor att de börjar guida rätt hårt vid september mötet. Detta trots att vi inte har mer att gå på när det kommer till jobb, delta spridning och allmän oro för komponentbrist och höga råvarupriser, som riskerar att slå mot vinsterna.

I veckan har vi även inflation fr Sverige, Empire PMI, Philly FED, Retails Sales i USA samt Prel Michigan… tbc

Ha en fin vecka!

—————–

Från Sverige kom det inflationsdata igår. CPIF ex energi, dvs kärninflationen, kom in på 1,4% mot väntat 1,1 och fg 0,5%. En rejäl uppryckning. Därmed har kärninflationen letat sig tillbaka upp till senaste 6 årens genomsnitt. Många ojar sig över att siffran kom in så högt, men egentligen är det ingen stor grej. Det är främst priserna för service och tjänster som dragit, och alla vi som anlitat en hantverkare på sistone förstår att det blivit dyrare. Varuinflationen är inte lika påtaglig, även om man läser om råvarupriser och brist på det ena och det andra i hyllorna. Ser man till lönerna så taktar de kring 2,9% och en kärninflation på mellan 1,5-2% är att vänta. Se graf nedan.

https://www.mi.se/lon-loneutveckling/konjukturlonestatistik/

Jag skulle säga så här, återhämtning post-pandemi är speciell… och det mest troliga är att lönerna inte tar fart över det intervall vi sett senaste 14 åren. Utan de lugnar ner sig under nästa år. Därmed behöver inte Ingves vara orolig för att inflationen uthålligt ska dra över 2%, och därmed tvingas agera. Blir det så…. ja då kommer Ingves fortsätta att ligga på nollränta fram till att Europa börjar höja, och de höjer inte förrän efter USA, så tidigast 2024 på ett ungefär. Men skulle lönerna fortsätta över 3%… säg mot 4-5% och ligga kvar där. Då har vi en ny miljö. Men detta är INTE base case. Räkna med kärninflation i Sverige på mellan 1,5-2% uppbackat av löner 2,5-3%. Resten är brus.

Inflations siffran fick dock räntorna på svenska statsobligationer att hoppa upp något, och givet räntespreaden mot omvärlden, främst Europa, så innebar det att kronan stärktes. Så om inflationen nu ändå rör sig uppåt så kan vi vänta oss att detta är bra för kronan. Det krävs en riktigt risk off miljö internationellt för att kronan ska sacka ihop igen…. Stark inflationsdata –> stark krona. Vi är på väg mot 10kr/eur.

Eftersom inflationen gjorde så att ex en 5årig statsoblis steg, så är det inte orimligt att tänka sig att dito 5årig bostadsoblis gör det samma…. således innebär inflationssiffran på marginalen lägre bostadspriser med viss fördröjning….

————

Amerikansk inflation kom också! Core CPI kom in på 4,0 mot väntat 4,2 och fg 4,3% YoY. Vi kan krasst konstatera att inflationen har toppat ur och nu är på väg ner. Det är till stor del priser på begagnade bilar som drivit upp inflationen av skäl vi känner till, och det är till stor del begade bilar som kommer göra att inflationen närmaste halvåret kommer trenda ner. Många var förvånade över siffran, vilket jag tycker är anmärkningsvärt då jag redan i maj kunde konstatera att baseffekten, dvs jämfört med siffran förra året, så skulle inflationen komma ner i augusti. FED har haft rätt hela tiden. Men givet att FED sammanträder nästa onsdag, så har de alltså en svag jobbsiffra i bagaget, Deltas utveckling och nu en inflationssiffra som vänt ner, vilket gör att de inte är tvingade till tapering. DOCK, om de tänkt annonsera nåt i november så finns risken att de ändå höjer tonläget.

Om jag likt i maj nu tar en titt på baseffekternas inverkan framöver så noterar jag att inflationen kommer att ligga kvar 4% hela vägen fram till mars nästa år. Det är inte förrän i samband med april datan (som publiceras i mitten på maj) som den lär droppa ner mot 3%, för att sen i samband med juni siffran som kommer i mitten på juli gå under 2%.

Core PCE, som är FEDs favo mått kommer vid månadsskiftet, och alltså ligger två veckor senare, men man kan estimera den genom att ta core CPI minus 0,5%.

Så summasumarum så bör core CPI ligga kring 4% fram till mars nästa år (3,5% för core PCE) och att sen droppa ner mot 2% under sommaren (1,5% för core PCE). Sen hur det blir under andra halvåret är svårt att säga, men det kommer handla om tillväxt+jobbskapande+löner till skillnad från nu…. expansiv finans- och penningpolitik.

Så även om räntorna kan tänkas att stiga mot bakgrund av tapering, så tror jag inte på några jätterörelser då inflationen har toppat ur och kommer vända ner, budgetunderskottet kommer bli mindre, dvs mindre supply av treasury samt att det är en jäkla skillnad att köpa en obligation till 1% när inflationen är 4% jämfört med en bond på 2% när inflationen är 2%…. det kommer finnas dem som hellre säljer aktier och köper bonds.

Jag är orolig för hur marknaden ser på nästa år. För många ekonomer och analytiker extrapolerar detta årets bnp tillväxt och vinster in i nästa. MEN vad man missar är att vi har haft en klart dopad ekonomi i USA. Budgetunderskottet 2020 landade på 3,1 trn dollar (3100 mdr dollar eller c15% av BNP) vilket kanske kan ses som nödvändigt med tanke på pandemin, men även i år lär det bli ca 3,0 trn dollar. Alltså lika mycket. Man har kört budgetunderskott, dvs konsumerat med lånade medel på över 6trn eller 30% av BNP under två år. Senast man brassade på var under 2009 och 2010 då man använde 1,4 resp 1,3 trn (cirka 10 + 10% av BNP då ekonomin var mindre då). Men 2,7 trn totalt. Dvs mindre än man nu gjort under ETT år. Då var konjunkturnedgången dessutom kraftigare. Inte sett till ett enskilt kvartal, då pandemi kvartalen satte alla rekord, utan om man ser till hela två års perioden. Man har alltså dubblat stimulanserna samtidigt som ekonomin inte var fullt så illa ute.

Hur mycket är 3,1 + 3,0 trn dollar. Tja 6,1 trn är cirka 17,000 dollar per Amerikan, dvs c150,000kr per amerikan. Eller 75,000kr per amerikan och år. Eller 324,000kr per ARBETANDE amerikan, eller 162,000kr per arbetande amerikan och år. No wonder att detaljhandeln i absoluta termer har gått som ett vertikalt streck uppåt. Jag tror inte att man kör en balanserad budget nästa år, MEN man lär ju inte köra ett 15% underskott i alla fall. Lyft bort den stimulansen nästa år, och ett antal företag kommer känna av lägre efterfrågan. Detta gör att dagens prognoser känns klart osäkra, för att uttrycka det milt. Att extrapolera årets siffror är farligt… mitt tips är att titta på vad de sålde för och tjänade under ”normalåret” 2019 och hade det som rättesnöre. 2022 kommer i mina ögon vara mycket mer likt 2019… då köpkraften är likartad, dvs jobb, löner och räntekostnader. Man måste även ta in replacement faktorn. Dvs man kan bara sälja ”så många gräsklippare”. Dvs det är inte troligt att man säljer så många gräsklippare nästa år, om varenda kotte har klickat hem en under senaste två året mha av gratischeckar från amerikanska regeringen.

Ser man till SPX så är vi nu nere vid 1, RSI nivåer där det vänt innan samt 2, glidande medelvärden på 50dagar där det vänt innan. Så visst, studs härifrån är fullt rimligt. Men kommer vi sätta nya toppar? Tveksamt, så länge som vi inte stänger ovan 4,500 så är glaset mer halvtomt än halvfullt. OCH jag tror fortfarande att risken är hög att vi ska testa 4350-4400 innan septembers utgång. Håller inte den nivån väntar 4250-4300. Vi har tripplewithing på fredag som vissa säger är negativt. Men den viktiga hållpunkten är naturligtvis FED mötet nästa onsdag. Jag tror den kommer avgöra huruvida vi ska sätta en ny topp, 4600ish, eller inleda resan mot 4250. Jag tillhör ju dem som inte tycker man ska jaga 4600. För även om vi tar ut den, så tror jag ändå att Q4 kommer bjuda på 4250….. då jag gillar inte denna coctail av 1, Tapering news 2, nedriveringar av bnp och vinst risk 3, fortsatt svag makro rel förväntningarna samt 4, kommande skattehöjningar som kanske redan gör en sämre vinst än väntat, ännu sämre. Dvs TÄNK följande:

I år kommer vinsten landa på 210 dollar per SPX enhet, vilket ger PE22 vilket inte är ett problem när 10-åringen är 1,3%

Nästa år väntar sig marknaden 220 dollar i vinst, men tänk om ovan stimulus ger en boost så att referens värdet EX boost borde legat på 180usd… och när man lägger till normal tillväxt så hamnar man på 200 dollar i vinst för nästa år. MEN, när drar ifrån skattehöjningarna så hamnar man på 180 dollar…

Detta samtidigt som 10 åringen går till 2% och gör att motiverat PE sjunker till 18….

Så marknaden borde värderas till 180 dollar X 18 = 3,600….. ja ni fattar.

1, Tapering + 2, avsaknad av stimulus + 3, skattehöjningar (som ska finansiera Bidens BBB Infra-paket om 3,500mdr över 8 år, dvs 438mdr per år) kan innebära en riktigt giftig coctail om det vill sig riktigt illa…..

————-

Empire FED PMI kom in på 34,3 mot väntat 18,0 och fg 18,3….. en superstark siffra, helt oväntat, och i linje med ISM Mfg på 60+….. vad är detta? Delta oro och att Biden slutat skicka ut checkar gjorde alla superoroliga förra månaden, MEN NU, en månad senare inser alla inköpschefer i New York att den oron var helt obefogad. Underliggande ekonomi är stark och stabil, skit i checkar och delta. Det är full rull i lådan! Jag har inte alla detaljerna här, men det är min snabbtolkning. Ska makro datan börja vända upp här, och givet att analytikerna precis vänt på kappan och börjat revidera ner estimaten, så kanske surpriseindex är på väg att bottna ur? Det är ju intressant i så fall. Får återkomma när jag har mer detaljer. Marknaden verkar inte göra en stor sak av det här om man ser till terminerna. Vi har dessutom Philly FED imorgon….

————

Philly kom in på 30,7 mot väntat 18,8 och fg 19,4. Samma analys som vid Empire igår…. Augustis reaktion var ”hjälp, checkarna tar slut, delta kommer tvinga hem alla igen, det går åt skogen”, och nu är det istället ”håll i hästarna, underliggande ekonomi är stark, checkar och delta sabbar inte detta. No worries”. Så verkar det vara och det är ju bra…. men EGENTLIGEN leder det bara till att vi kan vara supersäkra på att FED kommer att agera och räntorna kommer stå högre om ett år, samt att det ändrar inte det faktum att amerikanska staten spenderar 3,000mdr dollar (15% av bnp) i år och förra året, men inte nästa. Nu är det upp till jobb och löner och finansiera konsumtion och driva tillväxt och vinster.

Retail sales kom in starkt! +0,7% MoM mot väntat -0,8 och fg -1,8%. I absoluta termer låg detaljhandeln på 618 mdr IGEN… vilket alltså är svinhögt. En bra månad, men ändå mer i linje med trend borde ligga på 560mdr. Dvs det är en skillnad på 60mdr i månaden… 60 * 12 = 720mdr på årsbasis, som alltså inte går att härleda till de samlade disponebel inkomsterna utan är en doping som måste komma från den expansiva finanspolitiken. Det kommer en dag när den inte finns där.. och då kommer den att segna ner mot trend. Men när, det går inte att säga.

Datan är stark, Delta är inget problem.

Detta borde göra marknaden ledsen för de vet att FED kommer ta bort bålskålen på festen… men det borde göra marknaden glad för att stark konjunktur och starka utsikter är förutsättningar för att hålla vinstnivåer intakta… och börsen är inget annat än en reflektion av rådande och kommande vinster.

Hittills ingen stor marknadsreaktion…. personligen tror jag alla väntar på FED… de brukar kunna knuffa igång marknaden!

Enligt mig borde nästa onsdag bli lite hökig… och då tänker jag mig att 1, marknaden blir skraj och trendar ner ELLER 2, börjar dumpa bonds, varpå räntan stiger, och så omplacerar de pengarna i aktier som stiger…. eller blir det en kombination. Do not know. Jag har tagit ner risken. Det känns fortsatt bra!

Michigan imorgon… den borde studsa ordentligt! Och Triplewitching…. och fredag… Najs!

Godafton!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Kritiska två veckor

 1. alkoholgruppen skriver:

  Hej och tack för en suverän blogg!
  Vad tror du om guld och silver priset framöver?

  • GaStan skriver:

   Silver vet ej, men guld borde gå dåligt då real räntorna kommer stå högre om ett år när räntorna stigit något och inflationen kommit ner betydligt.

   • David skriver:

    Hej, väldigt intressant blogg med bra insikter.

    Kanske du skulle kunna fördjupa/försvara varför en gigantisk urholkning av dollarns värde ändå inte sker i förhållande till guldets värde även om konsumentpriser inte uppfattas ha en tydlig inflation. Löner har dock stagnerat till viss del inom många sektorer och mark/fastighet har ökat i snabbare takt än betalningsförmågan ökat. Vilket jag uppfattar som startskottet för stagflation (?).

    Min ståndpunkt är att Guldet inte kommer att falla, men kanske inte gå upp så mycket heller på grund av de låga räntorna.

   • GaStan skriver:

    Tänker du främst på att rådande inflation borde stärka guldet, eller tänker du att det är en eventuell dollarförsvagning som borde stärka guldet?

    Som jag ser det så har guldet INTE varit en tydlig hedge mot vare sig inflation eller svag dollar. Tittar man på en historisk korrelations graf så är det lite si och så med den biten. Dvs Guldet går INTE alltid upp när dollarn är svag, eller inflationen stiger….. Men det är många som tror att det är så.

    Däremot så är guldet väldigt fint korrelerat med hur realräntorna rör sig. Dvs fallande realräntor stärker guldet och tvärtom. Denna koppling är däremot logisk. Dvs Guld är inget annat än alternativa pengar. Där basvalutan är dollar. När du får hög ränta på ett sparkonto (i dollar) och inflationen är låg, så vill du gärna hålla Dollar som pengar, då de real förräntar sig på ett positivt sätt. Om räntan faller, och/eller inflationen faller, så är det inte lika gynnsamt att sitta med dollar på ett sparkonto då den reala förräntningen är dålig. Då söker man alternativet… dvs guld. Varpå guld priset stiger.

    Sen är det såklart uppenbart att i realräntan ingår inflation…. så stigande inflation gör realräntan lägre allt annat lika, vilket alltså är gynnsamt för guld. MEN, det handlar ju även om räntan. Så man kan inte säga att går inflation till X så går guldet till Y.

    Vad gäller dollarn, så finns det också kopplingar till realräntan, i synnerhet räntan, men den tenderar också till att svänga.

    Jag tror på stigande räntor, och fallande inflation…. och det har historiskt varit negativt för guld.

 2. RayB skriver:

  Vet du ifall Riksbanken har slutat lägga upp räntor för obligationsmarknaden? Tänkte framförallt på Bostadsobligationer. Jag kan inte hitta det längre på deras hemsida?

  Keep up the good work!

 3. Johan skriver:

  På temat virus & reopening stonks,

 4. P Bateman skriver:

  Funderar på det här med alokering av ens portfölj. Tänker typ aktier, räntor, råvaror och likvid såklart.

  Man vill köpa när det är billigt och sälja när det är dyrt. Men samtidigt är det svårt att ligga helt utanför även om det är dyrt för tillfället.

  Hur hanterar man vart man går in och ut?

  Andra får gärna svara också hur de lagt upp sin strategi för hur mycket procent de har i aktier vs räntor och vilka faktorer som styr

 5. Danne skriver:

  Tja, så med andra ord har du skiftat helt och tror på en uppgång för SP500 istället för en rekyl?
  Mvh

 6. Danne skriver:

  Hej, vad tror reaktionen blir på onsdag med FED? Kommer dem vara väldigt försiktiga och tända på ännu mer bränsle åt börsen?

  • GaStan skriver:

   Om dem tänker köra tapering från och med förste januari, så borde de säga det tillmarknaden senast i november, och då borde de vara rätt tydliga på onsdag, med brasklapp om Delta naturligtvis…

   Detta borde kunna få räntorna att studsa till och hur marknaden tar till sig av detta är svårt att säga.. men jag skulle gissa på ner. Även om stigande räntor många gånger är synonymt med upp…

 7. Lars skriver:

  Hej. När det nu så tydligt syns att efterfrågan är så stark att priser på råvaror och produkter skenar, varför fortsätter man då att stimulera? Riskerar man inte då att skada mer än att läka ekonomin? Eller handlar det bara om att hålla börser uppe och överbelånade lugna? Har lite svårt att förstå vitsen med stimulanserna i nuläget. Känns som dom skadar mer än gör nytta.
  Känslan är ungefär som när musikerna på Titanic tvingas att spela vidare…

  • GaStan skriver:

   Ja alltså att man körde ett budgetunderskott på 15% av bnp förra året är kanske inte så konstigt med tanke på rädslan över hur pandemin slog på ekonomin. I efterhand hade säkert 10% räckt. Men att man kör 15% även i år när ekonomin klarar sig hyfsat är klart anmärkningsvärt.

   Det är alltid lätt att recenecera i efterhand men visst känns det som om man gasat lite väl mycket.

   När det kommer till QE så kan man enkelt uttryckt säga att det anpassas efter hur aggressivt budgetunderskottet är. Så det är sekundärt…

   När det kommer till nollränta så är det inte så stor grej heller. Nästa år när budgetunderskottet försvinner kommer inte ekonomin vara dopad längre och då vänder tillväxt ner. Då kommer man också inse att usa inte har riktigt full sysselsättning, och att lönetrycket är ganska normalt, och därför kommer även inflationen att vara rätt normal… och att då ligga med nollränta är inte nödvändigt, men samtidigt ingen biggy…

   Den stora grejen är att man finanspolitiskt stimulerat med 6,100 mdr dollar under två år vilket gett en oerhörd push på efterfrågan, samtidigt som produktion/supply till stora delar legat nere eller gått för halvfart, vilket skapat dagens problem. Hade vi inte haft pandemin hade dagens problem varit lika påtagliga. Dock hade de inte varit helt borta med tanke på att man ökat på efterfrågan med 6,100 mdr…

   Vi får se nästa år… biz as usual ute hos fanrikerna och avsaknad av gigantiska stimulanser borde göra att 2022 mer påminner om 2019.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.