Dollarn stärks igen

Efter PMI (Mfg) data som visade på okej New order och Employment och jobbdata 315k, SAMTIDIGT som ISM Prices föll och timlönerna sjönk ytterligare till 0,3% MoM som pekar på deflatoriska tendenser så är det inte orimligt att börsen söker stöd och har potential att studsa efter att ha tappat 10% på kort tid, och numera vara rätt översåld. Samtidigt har dollarn börjat stärkas igen efter hökiga signaler från centralbankerna.

USA är stängt idag, men jag sannolikheten är stor för att 3,900 området kommer att hålla, och en 5% studs mot 4100 är att vänta. Det här är ingen långkörare utan borde kunna rivas av relativt snabbt, och därefter väntar ny attack mot nacklinjen 3900, som jag utgår från att den kommer brytas, och därefter ny botten kring 3700.

Veckans agenda präglas av ECB möte på torsdag där 75 punkters höjning är att vänta från 0 till 0,75%. Riksbanken kommer höja med 75 punkter från 0,75 till 1,50 den 19e och avslutningsvis kommer FED höja den 21a med 75 punkter från 2,25 till 3,0%. Allt hänger ihop. Europa är den del som har mest problem med kommande konjunktur och minst problem med inflationsstrukturen. Väldigt mycket handlar om energipriser där. Sverige har ett lite bättre läge och får därför ligga i framkant. FED har den mest dynamiska ekonomin och har haft störst problem med inflation. Min tes är fortsatt att FED borde kunna avstå från att höja i november/december. Dels för att 3% styrränta kommer ge ett stort genomslag nästa år och dels för att inflationstrycket redan avtagit rejält (löner och cpi/pce MoM). Det som saknas är att jobbskapandet måste gå i backen, och där är vi inte ännu.

Mitt November call är som sagt ”at risk”. För att man ska avstå från att höja i november, så behöver man börja guida för detta i oktober. För att man ska börja prata om det i oktober så behöver jobbdata komma in dåligt, och nu senast var jobbskapandet starkt, ISM Employment stark, och även New Orders håller sig. Men jag står fast vid mitt call… men det vacklar.

Europa och Sverige laggar USA både inflationsmässigt och cykelmässigt, så jag räknar numera med att Ingves höjer i november med 50 punkter till 2%. ECB lär också höja med 50 punkter till i oktober till 1,25. Sen i december med ytterligare 25/50 till 1,50-1,75. Sen borde dom också kunna vila på hanen. Särskilt om FED stannat av samt att inflations och tillväxt datan motiverar detta. Tajming är svårt!

Med en styrränta i Sverige på 2% så kommer rörliga bolån att ligga på 3,0-3,5%. På senare tid har deras marginaler krympt mot 100 punkter, vilket är i det nedre intervallet historiskt sett. Hur dom ska gå framöver vet jag ej. Räkna med rörligt på 3,0-3,5 och bundna 50 punkter högre. Svenskarnas räntenota går från 100 mdr till 200mdr, dvs en ökning med 100mdr där 50mdr slår här och nu, och sen kommer de övriga 50mdr lite i taget då de är av mer bunden karaktär. Det tillsammans med elräkningarna kommer nypa i skinnet.

Samtidigt säger regeringen att de vill lätta på Putin/Ringhals effekten med 90 mdr. Det kommer såklart att hjälpa. Ungefär som med Pandemibidragen. 90mdr är 2% av BNP och kan ses som ett budgetunderskott, vilket är fullt normalt i dåliga tider, när konjunktur och skatteintäkter viker. Jag är helt för detta stöd. Problemet är väl snarare utformningen. Man vill ju att det ger incitament till att dusch a och tvätta mindre, och det går mer till hushåll med svag ekonomi än dom som klarar elräkningen oavsett. Vattenfall som har billig elproduktion, men kan sälja den dyrt pga av marginalsystemet där det dyraste energislaget (i detta fall Tysk gas) sätter priset för allt, kommer göra feta vinster. Eftersom staten (vi) äger Vattenfall så kan man ju se det som att Vattenfall bara delar ut vinsterna till oss medborgare. Då drar vi full nytta av att ha billig svensk vattenkraft.

Inbromsningen under första halvåret nästa år, när ränte- och energinotan på riktigt börjar bita i kinden bland hushållen, borde bana väg för kommande räntesänkningar. Jag har sagt Maj för FED men det är stor osäkerhet kring denna. Det beror på hur hårt recessionen slår till och när. Mitt problem är inte primärt att få rätt, det är att veta när. Oavsett så borde Europa och Sverige haka på FED med 3-6 månaders fördröjning.

Nu på morgonen kom Kina Caixin Service PMI in på 55,0 mot fg 55,5. Inte så pjåkigt ändå. På det hela taget är jag imponerad över motståndskraften i Kinas ekonomi trots alla motvindsfaktorer.

Annars är det inte mycket data i veckan, förutom Tjänste-PMI från USA, som är väldigt viktig. Det är tjänstesektorn jobben skapas, och slutar det skapas jobb, så kommer FED tids nog sluta höja. MEN, om det fortsätter att skapas jobb, så skapas det köpkraft, som gör att inflationstrycket på nytt kan ta fart, vilket gör att FED inte vågar sluta höja. Det är jobbskapandet allt handlar om nu… om det dör så finns det inte mycket som pekar på att core PCE/CPI på månadsbasis ska börja dra igen. Dvs företagen slutar höja från månad till månad, och gör dom bara det tillräckligt länge, så kommer även YoY% datan att automatiskt fixa till sig.

I nästa vecka har vi även Inflation från USA på tisdag, och OPEX på fredag. FED mötet den 21a är dock den stora grejen i september.

Jag tror dollarn kommer fortsätta att stärkas, och det kommer inte vara bra för börsen. Antingen stärks den för att FED är hökig och/eller för att vi är i en Risk Off marknad… spelar inte så stor roll. Därmed inte sagt att det kan studsa i veckan till SPX 4100…. men the big pic säger NER!

Ha en fin vecka… tbc

—————

Tisdag

US Service PMI kom in på 43,7 mot Flash 44,1 och fg 47,3… riktigt jävla svag och bekräftar min syn på vad som händer. Men marknaden bryr sig bara om ISM…. som kommer strax. Märkligt att de har spretat isär så mycket!

US Non-Mfg ISM kom in på 56,9 mot väntat 55,1 och fg 56,7… bättre än väntat, bättre än senast, och hyfsat stark nivå

Biz activity kom in på 60,9 mot fg 59,9… starkt!

Employment kom in på 50,2 mot fg 49,1… ingen förändring sen tidigare

Prices kom in på 71,5 mot fg 72,3.. ingen deflation här… märkligt med tanke på att löner börjar lätta i tryck, vilket är service sektorns största kostnadspost.

Jag misstänker starkt att den här datan är lagging jämfört med annat, och stark data är ett rop från ”the past”…. men jag har inte belägg för det.

Siffran förvånar mig då den går lite stick i stäv med det vi ser på annat håll. Den säger att pristrycket är fortsatt högt, att sysselsättningen inte förändras, att affärerna rullar på… och det ser vi inte direkt på annat håll. Så det är märkligt. Jag läste någonstans att den här siffran var sen sist under covid 2020 på att guida ner, och man inte ska fästa för stor vikt vid den. Å andra sidan säger många att PMI siffran är inget nån följer utan det är ISM som gäller. Så det är smått confusing faktiskt!!!

Vad vi ser idag är hur dollarn är stark-räntorna stiger… dvs hökig reaktion som borde vara dålig för börserna. VIX är upp och Bitcoin faller… så kontentan är att det är börsnegativt.

Men SPX håller än så länge 3900 nivån även om det inte känns övertygande. En studs upp härifrån är mitt förstahandsval. Sen ska det ner igen. Alternativet är att det inte orkar, att det närmaste dagarna bryter ner ytterligare och sen gör en mindre studs upp. Svårt läge…. hursomhelst siktar jag fortfarande efter 3500 nivån i slutet på september/in i oktober.

———

Efter att räntorna gått upp kraftigt, us10yrs från 2,5 till 3,35% och dollarn stärkts, som en reaktion på Feds hökighet, så fick marknaden nog. Idag vände både räntor och dollar, och då dök aktie köparna upp igen. Tror vi är på väg mot spx 4100, som sämst 4050. Därefter ska vi ner till 3650, i bästa fall 3700. Därefter upp till 3900 och sen ner till 3500… och allt detta inom 4 veckor. Enkelt va!!!

Jag tror räntan nu är på väg mot 2,3%. Så länge som dollarn är svag så är det bra för börsen, men så fort dollarn börjar stärkas igen, vilket jag tror då den är på väg mot 0,96eur, så blir börsen sur igen. Trots fallande räntor…

ECB imorgon…

Ecb höjde med 75 till 0,75%. Helt väntat. De säger att det finns stora nedsiderisker vad gäller tillväxt, och motsatsen när kommer till inflation. Också väntat…. Beslutet borde inte ha någon större inverkan.

Nästa stora grej är US core CPI…

jag tror fortsatt på 4050-4100

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Dollarn stärks igen

 1. Fredrik skriver:

  Hej!
  Vad ska man investera i när börsen inte är attraktiva iom att det är stora risker för mer ras framöver?

  • GaStan skriver:

   Ja du, cash tror jag är ett sätt.

   Man kanske kan jobba med en mindre del, säg 25% till att swing trejda börsen på bear market rallies om man har mage för det.

   En portion kan man lägga på att köpa långa dollar bonds… det borde bli bra på 6 månaders sikt om recessionen slår till…

   Även hedgefonder med låg vol, hög konsistens (säg 80%+ positiv avkastning på rullande 12m sedan start) och trovärdigt trackreckord och strategi kan vara nåt… men det är svår materia. Som med andra fonder är 5% bra… så man måste ha rätt bra koll!

 2. Per skriver:

  Tror du (tillfälligt) slopade amorteringskrav räcker för att få fart på bostadspriserna igen?

  • GaStan skriver:

   Nej, jag tror inte det räcker.

   Framförallt för att inverkan av räntan är så mycket större.

   och för att det är en ganska liten del av bostadsstocken som ligger under tvingande amortering.

   Om man ser till inverkan när det infördes som hickade priserna till med några procent, för att sen repa sig. Jag tror detsamma gäller om man tar bort det.

   Den stora vinnaren är svensk ekonomi. För när räntekostnader, el och mat blir dyrare idag så drar vi ner på annat. Slipper vi amorterar så har vi lättare att betala räntan, och behöver inte dra ner på så mycket annat. Konsumtionsnedgången mildras, och därmed blir svensk tillväxt inte lika lidande.
   Ungefär som när man skickar ut 90mdr i elbidrag. (som iofs beror på om man tar pengarna genom ökat budgetunderskott, dvs lånade pengar)

   Amortering är egentligen sparande. Så att slopat krav ger mindre sparande (uppskjuten konsumtion) och mer konsumtion. Ungefär som en räntehöjning som ger lägre konsumtion idag, och högre konsumtion imorgon då våra räntekostnader är någon annans ränteintäkter, och därmed ett sparande som är samma sak som framtida konsumtion.

   • Per skriver:

    Rimligt (som alltid). Tanke mot detta som vore intressant att få din input på; känns sannolikt att de som köper bostäder oftare omfattas av tvingade amortering än vad som är fallet över beståndet i stort, eller?

   • GaStan skriver:

    Sant, så även om de är få av totalen så är ju prissättningen en marginalaffär där semaste affären bestämmer priset… och givet att det är större andel som tar nya lån idag omfattas av A-krav så kanske det ändå har större inverkan än vad man tror…

 3. Flamman skriver:

  Hej,
  Nu har ECB också höjt och sen väntas riksbanken samt FED höja ännu mer.

  Om man liknar hela denna resa likt en berg och dalbana…Vart är vi just nu?
  Vi har uppenbarligen vänt nedåt på toppen så frågan är när vi når botten?
  Och när börjar krisen på riktigt?

  • GaStan skriver:

   Vad är recession? Ekonomer svarar olika men jag kräver att 1, jobbskapandet är negativt, dvs nettot mellan nya jobb och uppsagda jobb är negativt och 2, BNP är negativ mätt som YoY%. Oftast lirar de här två samtidigt.

   Jag tror på rätt kraftig inbromsning under Q4 i USA…. men om det genererar ovan, är svårt att säga… senast i Q1 nästa år i varje fall!

 4. Nyfiken skriver:

  Hej,
  Nu har ECB också höjt och sen väntas riksbanken samt FED höja ännu mer.

  Om man liknar hela denna resa likt en berg och dalbana…Vart är vi just nu?
  Vi har uppenbarligen vänt nedåt på toppen så frågan är när vi når botten?
  Är det Q1-Q2 2023 som de kommer vara som värst och då nollräntor kan komma igen?

  • GaStan skriver:

   FED ligger först i cykeln, ECB och Riksbanken 3-6 månader efter.

   Den 21a sep höjer FED fr 2,25 till 3,00%. Nästa möte är i november sen i december. Givet att konjunkturen surnar till i USA under hösten finns det chans att de slutar höja. Men tajming är svårt. Även om de höjer då så är det sista höjningen.

   Recesssionen kommer bli tuff nästa år så det blir inga höjningar. Det blir sänkningar. När första sänkningen blir är svårt att säga Det handlar då inte om inflation, utan hur snabbt arbetlösheten stiger. Jag är pessimist och tror de kommer börja guida för sänkning redan i mars, och sänker sen under sommaren… men tajming är svårt. Blir inbromsningen mildare under våren, så blir det inte sänkningar förrän till hösten…

   ECB ligger som FED fast med en fördröjning.

 5. Fredrik skriver:

  Hej, vad tror du om ett till krig i sydostasien eller handelskrig som blossar upp mellan öst och väst? Det kan försvåra och göra den spekulerade ressisionen mer långdragen ser du något sådant i närtid också ? Ha en trevlig helg!

  • GaStan skriver:

   Oj, har faktiskt ingen direkt uppfattning, men det är ju fullt möjligt. Det råder på många sätt redan ett tech krig mellan USA och Kina, och har gjort det sen 2018.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.