Lugn inflationsvecka

Veckans viktigaste är US CPI på onsdag. Den väntas bli 0,3% MoM mot fg 0,4. Givet löneläget och andra indikatorer så är det rimligt. Oavsett vad det blir är det ändå för högt för FED. 0,2 eller lägre är det som krävs för att FED ska vara nöjda och jag har svårt att se hur man kan komma ner dit så länge företagens lönekostnader växer som de gör.

Vissa hävdar att sambandet mellan arbetslöshet och inflation är lågt. De tittar då på det sk Philips sambandet, och då håller jag med om att sambandet har spelat ut sin roll. Av många skäl, vi lever i globaliserad värld där det nästan inte finns något ”tak” för produktion eller arbetskraft i många branscher, vilket gör att även om det är en tajt arbetsmarknad i ett land så spårar den inte ur. Tjänstesektorn är idag en dominerande del av ekonomin, där många jobb är hyfsat okvalificerade, och därmed utbytbara. Fackförbunden spelar en mindre viktig roll idag jämfört med för 50 år sedan. Där finns många faktorer varför Philips sambandet fungerade rätt väl fram till 90-talet, men därefter har tynat bort.

Men det finns fortfarande en koppling mellan lön och inflation, som är lika enkel som logiskt, och det är att ett företag oavsett brasch alltid vill göra X i vinst på sista raden, och stiger lönekostnaderna så kommer han vilja höja priserna och/eller sälja mer allt annat lika för att försvara den vinsten. Höjer ingen annat priset i branschen är det tufft för honom att höja, och då gäller det att sälja mer. Men om ”alla andra höjer” så kommer han också att höja.

Så kopplingen mellan arbetslöshet och inflation är luddig som sagt, men kopplingen mellan inflation å ena sidan, och lönebildning och jobbskapande (tillväxt) och tillväxt (efterfrågan) är alltjämnt kvar och logiskt.

Tittar man på USA så ökade lönerna mellan 2009-2019 med c2,5% om året, vilket resulterade i en inflation (Core PCE) på 1,5%. Det är logiskt.

Tänk dig företaget USA AB (superförenklat i en ekonomi som 75% är service/tjänster och 25% tillv/goods))

Dom säljer för 100 dollar

Har kostnad av sålda varor/tjänster 30

Bruttovinst 70 (70%)

Löner 70

Resultat 0

Under ett år ökar lönerna med 2,5% till 71,75.

Om företaget höjer priset på det dom säljer med 1,75% till 101,75 och fortfarande har 30 dollar i inköp, så gör de en bruttovinst på 71,75 dollar. Tillräckligt för att täcka lönerna och fortsätta med nollresultat.

Så visst finns det en koppling, men Philips stämmer inte så bra längre.

I Sverige har lönerna länge taktat runt 2%, och även där har vi haft svårt att få upp inflationen.

Intressant nu hur lönerna börjar dra i väg, precis som i USA, fast hela tiden lägre än inflationstakten. Så både i USA och Sverige blev vi rika tidigare när lönerna i princip stod stilla för att priserna steg ännu mindre och nu är det precis tvärtom.

FED och Riksbanken är oroliga för en lönespiral, då de alltid gör löntagarna realt fattigare. Logiken är att företagen aldrig höjer lönerna mer än då kan höja priserna. Men att så länge som priserna ökar kraftigt kommer löntagarna ställa krav på höjda löner. Men egentligen blir konsumenterna realt fattigare vilket till slut slår tillbaka på företagen. Dessutom är räntorna höga. Inte bara för att centralbankerna har höga styrräntor utan för att ingen lånar ut pengar till en ränta som gör en realt fattigare. Därför blir det dyrt att låna upp pengar, vilket gör att färre investeringar går att räkna hem, viket även det är negativt för tillväxt.

Löner trycket måste ner, och det kommer bara ner om jobbskapandet dör, för ingen förhandlar upp sin lön när företaget man jobbar på planerar kostnadsbesparingsprogram och nedskärning. Räntorna måste bita….

Vi har även US PPI och Inflation från Sverige. Veckan avslutas med Prel Michigan. Ganska lugnt alltså!

Rent tekniskt vet jag inte om 4460 var toppen. Bryts 4300 tror jag vi är på väg mot 4160 i första hand. Efter Mars uppgången så konsoliderande vi i princip i två månader, April och Maj, innan vi tog nästa hopp i slutet på maj in i halva juni. Det är sommar, och får inte marknaden ”fäste” på något så kan vi självklart konsolidera in på mitten av Augusti. September/oktober brukar inte vara kul. Men man ska vara försiktig med anomalier.

Dollarn är som vanligt viktig för mig. Den har konsoliderat senaste veckorna, och tog därmed död på uppgången, men har samtidigt inte varit så stark att den triggat någon nedgång. Ska vi sätta nya börstoppar, bryta ner eller bara konsolidera vidare på börsen tror jag kommer att ha en stark koppling till var dollarn (mot euron alltså) tar vägen. Håll koll på 1,10 och 1,08eur. Rent tekniskt skulle jag även hålla koll på Apple.

Morgan Stanley menar på att hela årets uppgång handlar om multipel expansion, dvs högre värdering, varpå vinstrevideringar varit i princip flat. Värderingen kom från en tidigare låg nivå där data som visat på ”better than feared” tagits mot positivt. Nu tror inte banken att ”better than feared” räcker för att driva multiplar högre. De menar att marknadens tro på långsiktigt låg inflation och räntor är väl inbygd i priserna, och det som kan driva oss vidare är snarare en acceleration i tillväxt, som primärt borde komma från Tillv/Goods sidan. Tänk er ISM Mfg drar mot 60 samtidigt som ISM Service ligger kvar runt 55. Samtidigt som inflationsutsikterna inte ruckas. Detta skulle garanterat driva marknaden högre. Men hur stora odds är det?

Real räntan är viktig för börsen, och på sistone har marknaden inte gillat när räntorna är på väg upp. Onsdagens CPI är viktig ur det här perspektivet, men som jag sa ovan, så är chanserna goda att den kommer in inline… och då behöver det inte leda till reaktion.

Ha en fin vecka

—————– tisdag

Har hört att CPI kan komma in soft pga begagnade bilar kommer ner rejält… blir det en soft reading så kan det vara skäl till varför dollarn nu är så svag. Tredje gången gillt den är upp runt 1,10eur…. följer noga. Brott över kan ge nytt bränsle till börsuppgången… eller vice versa.

—————– fredag

Har varit lite off grid senaste dagarna.

Men Core CPI kom in soft på 0,2% MoM mot väntat 0,3 och fg 0,4. Klart bättre än väntat och i årstakt ner mot 2,5% vilket lirar med coer PCE 2,0%. Detta skulle alltså innebära att FED med denna datapunkt nått målet, givet att inflationstakten fortsätter att komma in på 0,2% tolv månader i rad. Det som håller nere siffran handlar om att Goods inflation är rejält svag, och i synnerhet priser på begagnade bilar. Det jag vänder mig emot är just att core PCI kommer fortsätta att komma in tolv månader i rad på 0,2 om lönerna samtidigt ökar med 0,4+. I min bok så måste antingen lönerna ner, eller stor risk för att prisinflationen kommer tillbaka. Visst, det finns ett case där företagen accepterar lägre vinster, genom att tillåta lönekostnaderna öka snabbare än bruttovinsterna men historiskt finns inga bevis på detta. Jag vill också påminna om att priserna i november 2022 också ökade med 0,2%…. men det höll aldrig i sig.

Personligen tror jag att andra halvåret kommer att bjuda på låga prisökningar, som 0,2 eller bättre, men att det går hand i hand med att lönetrycket börjar komma ner mot minst 0,3% MoM. Detta i sin tur går hand i hand med att jobbskapandet går mot noll, och senare negativt. Detta i sin tur bygger på att antagandet att räntorna biter på ekonomin under andra halvåret.

US PPI kom sen in på 0,1% MoM mot väntat 0,2 och fg 0,1 (nedreivderat fr 0,2). Ingen överraskning egentligen. Inflationen i Mfg/Goods sektorn är borta. Det är ingen deflation, men det är inga höjda priser heller. Dels för att Supply sidan inte pressar på, men även för att efterfrågan är svag.

FED kommer, givet stark arbetsmarknad (även om NFP var lägre än väntat, och jobb i offentliga sektorn bidrog ovanligt mycket), högt lönetryck, och hög aktivitet i den tunga service sektorn, att höja två gånger till 5,5%….. det är egentligen bara sur data som kommer ändra på detta. Därför kan man säga att juli höjningen är 100%, medan september osäker. Detta trots att CPI/PPI visar på att inflationsproblemet rent tekniskt sett är borta. MEN, det räcker inte med att varor från Kina blir billigare och begagnat priser går ner. Priser och löner i Service sektorn måste också fixa till sig, det har FED sagt flera gånger.

Från Sverige kom CPIF ex energi in på 0,6% MoM mot väntat 0,5 och fg 0,7. Klart sämre. 0,6 lirar dessutom med inflationstakt om 6-7% om året, så Riksbanken är inte nöjda. Alla skriker att belånade hushåll har problem, men när Riksbanken ser sig runt på stan så är de bekymrade. Butiker gapar tomma, men det konsumeras friskt på service och tjänster. Räkna med höjning till 4% så länge som datan ser ut så här!!!

Kul att kronan stärks. Vet inte om det beror på Nato, men en hög inflationssiffra får såklart marknaden att tro på kommande höjningar, varpå räntorna stiger, vilket är positivt för kronan.

Dollarn har varit svag senaste veckan, och dragit med sig börserna upp. Senast den var så här översåld så började den konsolidera. SPX kommer att komma ner till 4450 i nästa vecka… därmed inte sagt att vi nått toppen. Sentimentet är starkt!

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Lugn inflationsvecka

  1. Pingback: Lugn inflationsvecka - Finansfeed

  2. Bourgis skriver:

    Hittade den här lilla pusselbiten angående USAs bostadsmarknad. Både resonemang och lite siffror.

    ”Baby boomers and their cash are driving the housing market right now
    As other buyers shy away from high mortgage interest rates, older generations with plenty of home equity are doing just fine — and giving their children a leg up, too.”

    https://www.nbcnews.com/business/consumer/baby-boomers-cash-are-driving-housing-market-right-now-rcna92905

    • GaStan skriver:

      Okej, låt säga att de gladerligen köper ett hus och betalar 7%+ ränta (dvs den 30 åriga bostadsobligationen)… men då inbillar jag mig att de på grund av höga räntekostnader måste dra ner på annat…

      • Bourgis skriver:

        Som jag fattade det så handlar de kontant? Och att om de inte har pengar själva så får de (ev låna) pengar räntefritt av föräldrarna, som tydligen isåfall ska ha haft bra tajming när det begav sig och gjort sig en duktig värdestegring på de hus de köpte på sin tid, så de har råd att slösa på sina avkommor.

        ”To a large degree, it’s all-cash buyers. These individuals are able to sidestep mortgage rates entirely and purchase a home outright at cost.”

        ””Some cash sales are coming from millennials, but they may be borrowing from ‘the bank of mom and dad’ or a relative,” said Taylor Marr, Redfin deputy chief economist.

        Marr added that the homeownership rate of Generation Z adults (age 18 to 27) has already surpassed the rate of Generation X (age 44 to 59) who owned homes when they were still in their 20s, a phenomenon also attributable to an older generation stepping in to help their kids become homeowners.

        Some of these boomers have benefited from the skyrocketing values of their homes, which has led to “historically high levels of housing wealth,” Bright’s Sturtevant said in a follow-up interview.”

        Citaten från artikeln jag länkade till i första inlägget ovan.

      • GaStan skriver:

        låter lite märkligt. Och alla som säljer, var flyttar dom, och tar de inga nya lån, eller de betalar också cash? Visst finns det förmögna människor, men sett till hela värdekedjan, så dyker belåning oftast upp någonstans

  3. Daybyday skriver:

    God förmiddag!
    Känner att jag inte riktigt förstår senaste dagarnas nedgång i dollarn och tänkte att du säkert har en förklaring på det. Inflationsmässigt ligger ju USA lägre än Europa, där Tyskland i dag på morgonen kom in på 5,8 % yoy. För en noob som mig tycker jag det borde stärka dollarn, men det har inte hänt något än.

    Eller går dollarn ner för att marknaden, p.g.a. de olika inflationssiffrorna, nu räknar med att Fed är klar med höjningar medan Europa ska fortsätta höja?

    Eller har detta mer med långräntorna att göra?

    Som sagt, är rätt bortkommen just nu.

    Ha en skön tisdag!

    • GaStan skriver:

      Väldigt bra fråga!

      Amerikanska korträntor harvar runt 5% och långa 4%, vilket är övre intervallet, men det ser likadant ut även i Europa.

      Förstår inte riktigt dollarns svaghet, ISM Services, starkt jobbskapande, lönerna… allt pekar mot en hökig FED, men dollarn är svag. Tredje gången gillt den harvar på runt 1,10eur.

      Inflationsdata imorgon…. kommer den få dollarn att stärkas tillbaks in i sitt intervall, eller brott upp? Jag vet inte…. fortsätter den att svaga sig kan det ge bränsle till nya börsuppgångar… annars motsatsen.

      Eller är det bara ett tecken på ökad riskaptit, där Greed är hög, Vix är nedtryckt, Bitcoin handlas high, och då behöver man inte sitta på trygga dollars och säljer dom… kan vara en förklaring.

      Jämför man inflation mellan USA och Europa så ser vi ju hyfsad starka DISinflaitonstendenser, förutom det som går att relatera till stark arbetsmarknad och c4-5% löneinflation, men det gäller på båda sidor. Om något ser Europas ekonomi bräckligare ut, och även om ECB hökar sig, så ligger de sannolikt för sent på bollen… och tvingas till att ändra sig under andra halvåret.

      Jag har inte heller bilden…

      För mig har det varit stark arbetsmarknad – höga löner – sticky inflation – higher for longer med räntan – dvs stark dollar

      Eller räntorna biter – jobben vänder ner med tillväxt – inflation inte längre ett problem – men konjunkturen är – så risk off – stark dollar….

      men inget av dom fungerar! so far

      • Daybyday skriver:

        Stort tack för utförligt svar och funderingar!

        Skönt att det inte bara är jag som har lite svårt att tolka det. Kan nog ligga rätt mycket i att det är ökad riskaptit, den tänkte jag inte på.

        Det blir spännande i morgon. För med tanke på hur den gått senaste dagarna, verkar det som om dollarn kan gå åt båda hållen. Men tills den bryter ner ordentligt, så tror jag att den studsar igen. Att det ”ordnar till sig”. 🙂

        Njut av sommaren!

  4. Mikael skriver:

    Dollar ser ut att ha toppat ut.
    Om DXY tappar 101 nivån kan det ge bränsle till högre aktiekurser sista 6 månaderna av 2023?
    Det tror jag!

    Jag lyssnade på podden ”ALL IN” med Chamath, kul med en duktig investerare som inte är negativ utan tycker det värsta är över. Rekas!

  5. Daniel skriver:

    USD/SEK ner över 5,5% % på 1 veckas tid, intressant.

    Har alltid trott börsen är smartare än alla andra och ligger längre fram i sitt tänk men lyssnade nyligen på podd med en valuta expert från Danske Bank. Den korta summeringen var väl att typ ingen internationell valuta förvaltare/expert är förtjust alls i vår svenska krona. Lägg på att FED fortfarande kommer höja vid nästa möte och fortsätta sin hökiga regi, och jag hajar inte riktigt hur ekvationen går ihop. Visst den var nog översåld deluxe men ändå.

    Blir väl hissen upp igen den 26 Juli vid FED mötet eller kort därefter som skedde mån 8 Maj vid förra mötet.

    En annan grej jag märkt senaste tiden är att fler och fler institutioner har börjat surra om att big tech minst har 10-15% till på uppsidan detta år pga av AI revolutionen, och att det då ska leda SPY till högre höjder. Vidare ser jag också i sociala medier att fler och fler småsparare menar på att vi är i ny bullmarknad och att vi har många härliga år framför oss. Folk verkar köpa varje liten dipp trots ränteläget, väldigt höga multiplar på de flesta bolag, fear and greed index på extreme greed nivån i 1 månads tid, och VIX:en som legat väldigt lågt i mer än 1 månads tid.

    Nej jag fortsätter hålla mig mestadels utanför marknaden trots att jag ibland får kämpa emot FOMO känslan som uppstår när jag ser bolag jag vill äga på sikt ta högre höjder i denna marknadsmiljö.

    Hörde något om relativt riskfria företagsobligationer man kan köpa nu som ska ge 7-8% i årsavkastning. För någon som kör mestadels på sparkonto med 3.30% i ränta hos nätmäklarna men vill forska lite mer i dessa företagsobligationer har du något tips?

    Tack för bra blogg som alltid!

  6. Mikael skriver:

    I februari fick vi ett ”golden cross ” i SPX (50dma> 200dma). Dessa ”kors” har avslutat alla ”bearmarkets” ( 2020,2007,2000,1987 osv)
    Och i varje fall har vi fått nya ath’s.

    Vad är din ”tes” att seken stärkts så otroligt mycket på kortsikt? Kan det vara inträdet till Nato?

    • GaStan skriver:

      Jag håller absolut med om att vi fick ett trendbrott i år. Förra året handlade om övervärderad börs och kraftigt stigande räntor. Detta året handlar om förväntan om tillbakagång av räntor, och tidigare låg nivå på värdering givet att vinsterna hittills har hållit sig. Huruvida vi ska sätta nya toppar och hålla i den stigande trenden beror såklart om vinsterna kommer klättra framöver, eller vi får recession med fallande vinster. Men det handlar även om inflation och räntor kommer falla tillbaka som man prisat in. Det handlar också om värdering. Jag är kritisk, då jag inte ser hur fundamenta hänger ihop. Men börsen kan alltid drivas högre av sentiment och momentum…

      Det är möjligt att Nato spelat in… tycker den känns som ett ganska vagt argument. Men jag är inte säker!

    • Östergren skriver:

      Sorry, kan inte ens länka korrekt:

  7. Fredrik skriver:

    Hejsan! När kommer krashen tror du på att den kommer infalla fortfarande, eller blir det softlanding?

    • GaStan skriver:

      NÄR är något jag aldrig lyckats särskilt bra med,
      Men Ja, så tror jag på klart lägre nivåer rent fundamentalt. Ränte mekanismen fungerar, fast i olika utaträckning beroende på vilken marknad man tittar på, och efrersom centralbanker inte kommer sänka räntorna förrän ekonomin bromsat in tillräckligt mycket, så väntar jag mig sämre tider med sämre vinster.

      Börsen är för dyr utifrån detta!!!!

    • Mikael skriver:

      Såg i Di att Victoria Silverstedt väntar på kraschen också…. Känns bra att många väntar på den då jag är lång. För när alla pengar på sidlinjen ska inte driver de upp det ännu mer.

      Nu tror jag på rekyl ner till 4320 innan Q4 rallyt .

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.