Ingen räntehöjning i Juni?

Konsensus har länge trott att FED första räntehöjning kommer i sommar. Jag har sedan mycket länge lyft fram chart som pekar på att jobbskapandet borde utmynna i löneinflation som sätter press på core inflation, som tvingar FED att höja. Det tror jag fortfarande. Dock vet jag inte när!

Nu börjar marknaden med all tydlighet visa att de tvekar…

10 åringen har gått från 2,20 till 1,80
5 åringen har gått från 1,80 till 1,30
2 åringen har gått från 0,75 till 0,45

Guldet har stigit 20% sedan december, vilket betyder att man tror INTE på stigande REAL räntor, vilket betyder att man INTE tror på högre räntor och/eller fallande inflation. Räntorna har börjat falla, som jag visade ovan, och FEDs räntehöjning skjuts på framtiden. Det innebär att real räntan går ner, vilket gynnar guld. Men Inflationsförväntningarna spelar också roll. Tror man även att inflationen ska stiga, vilket också medför att lägre realräntor allt annat lika? Nej, jag tror att marknaden förväntar sig fortsatt låg inflation, fast inte fallande. Låg för att dollarn är stark och oljan är svag. Fast inte fallande, eller deflation för att konsumenten är glad vilket inte minst Michigan på 11års högsta visar. Dessutom är man medveten om att löneinflation kan lura runt hörnet. Kontentan är att inte tror att kärninflatinen kommer ta sats över 2% gränsen inom de närmaste månaderna, vilket gör att FED vilar på hanen. Detta gör att räntorna faller vilket pressar ner realräntorna (då inflationsförväntningarna är stillastående) och som pressar upp guldet. Det är förväntningarna om högre räntor som har sänkt guldet tidigare… Nu faller räntorna och inflationsförväntningarna har inte rört sig… Därför stiger guldet!

En annan indikator nedan…

Namnlös1938

Hur kunde det bli så här?

För att nämna några anledningar,

Ledande makro, typ ISM, vände ner jmf förväntningarna och pekar på att momentum i den amerikanska konjunkturen har intagit en lägre växel. Detta trots att vi inte har några väder effekter. Jobbsiffrorna är starka, men löneinflationen lyser med sin frånvaro. Man tror att det fortfarande finns slack och arbetstagaran har ingen Pricing Power än. FED lyckades ta bort Considerable utan att skapa förväntningar om räntehöjningar. Oljan faller och dollarn är stark vilket gör att inflationen går ner (även om den kan trycka upp core inflation i ett längre perspektiv).

Fallande räntor betyder stigande multiplar, vilket är bra för börsen, givet att vinsterna inte justeras ner.

MEN, the big men, är att detta kan snabbt förändras. En stark ISM, en inflationssiffra som kommer in snäppet högre än väntat… då studsar räntorna upp och guld och aktier ner. Tajming är svårt!

Angående räntehöjningen då? Jag säger som Morgan Stanley, FED is a hostage of inflation. Så länge som den är låg kommer de inte att göra ett skit, så fort den börjar röra sig inleds en räntehöjarcykel. No more, no less!

Den 30 januari kommer ECI med lönestatistik, kort därpå kommer NFP med timlöner. Det finns fortfarande en risk att de studsat upp. Särskilt om man ser till graferna nedan, då kommer marknaden att helt ändra uppfattning. Eller håller sig lönedatan på mattan ännu en månad till? Poängen är att headline inflation lär fortsätta att vara svag under 1H15 då oljepriset var högt under 1H14 (bas effekten). Samtidigt kan core mycket väl röra sig uppåt under samma period. Min personliga tro är att FED fäster stor vikt vid den senare, vilket marknaden borde inse. Därför kan detta ränterallyt få ett abrupt slut.

Namnlös1939

Namnlös1940

Trevlig kväll!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.