Hur skulle ett slopat ränteavdrag påverka dig?

Det är Länsförsäkringar som har frågat 5,000 svenskar.

http://nyhetsrum.lansforsakringar.se/2015/01/09/slopat-ranteavdrag-paverkar-hushallen/

http://www.dn.se/ekonomi/sa-slar-slopat-ranteavdrag-mot-hushallen/

http://cornucopia.cornubot.se/2015/01/17-av-tabyborna-ar-beroende-av.html

Det mest anmärkningsvärda är att 20% har svarat ”JAG VET INTE”. Beror det på att det inte förstod frågan, att de inte ens vet att ränteavdraget existerar trots att det dras i din deklaration. Att man kanske frågade personer som INTE äger sin bostad, eller har lån på sin bostad, och därför inte har en uppenbar koppling till ränteavdraget, och är helt enkelt osäker på de indirekta effekterna. Eller är de bara korkade?

41% svarar att de måste dra ner på annan konsumtion. Vissa tycker detta är alarmerande men det anser inte jag. Om du har kalkylerat med en ränta på 5% inkl ränteavdrag när du tog lånet, men idag betalar 1,3% efter rabatt och ränteavdrag så är det inte konstigt om du har mycket pengar kvar i plånboken (du betalar ju bara ca 25% av vad du har planerat att lägga på lånet från början). Vissa amorterar, andra inte. Vissa bör/behöver amortera, andra inte. Vissa gillar att spara, andra inte. Hursomhelst väljer många att konsumera upp stora delar av de här pengarna. Slopas ränteavdraget och räntorna drar så får de dra ner på just den konsumtionen. Men det tror jag faktiskt de är rätt medvetna om.

Det viktiga är att de kalkylerade med en långt högre ränta, en ränta som tar höjd för normal inflation och normala realräntor.

Där verkar det som om 8% inte ligger rätt. Vilket ironiskt nog ligger i det spannet jag varit inne på tidigare. Att 10% av svenska bolånekunder inte kommer klara av en framtida normalisering av räntorna. Att samma grupp därutöver kan tvingas att amortera och få slopade ränteavdrag gör livet inte enklare. Det kommer gå åt helsike för dem, och de kommer att behöva gå ut i en marknad och sälja ungefär samtidigt. Effekterna av det här är inte svåra att räkna ut!!!! Är det verkligen vad vi vill???
Det är konstigt att ex inte Finansinspektionen lyckas fånga upp det här?

Vad är det som inte stämmer? Finns det ett systemfel i utlåningen?

8% kan tyckas lite, men det är det inte. Subprime, som i USA triggade Lehman och hela finanskrisen, utgjorde ca 10%.

Jag anser att många kör fel när de tittar på aggregerade siffror. Aggregerade siffror säger väldigt lite.

Den dagen vi kan göra en undersökning där 0% svarar, Jag behöver inte sälja, då har vi rätt nivå på skulderna, och då är priserna per automatik korrekta. Då behöver vi inte heller oroa oss för någon krasch med lågkonjuktur och stigande arbetslöshet som direkta följdeffekter.

100% måste klara 5% ränta inklusive ränteavdrag. 7% exklusive ränteavdrag (för att vara extra tydlig). Sluta titta på åtgärder som slår mot dem som har rätt skuldsättning!

Detta är utmaningen, och vi måste ta tag i det NU!

ps. börsen ångar på och det tekniska målet kring 1,500 börjar närma sig. Väl där har vi taket i dels 2011 trenden, men även trenden som binder kanalen 2002-08 över 2007. ATH ligger kring 1547 och är nästa, om än väldigt symbolisk bara. Därefter 2009 trenden kring 1575. Men risk reward ser trist ut, max 5%, och så mycket som 20% nedsida om det börjar rulla….. ds.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.