Fed höjde som väntat

Fru Yellen meddelade ikväll att Fed höjer räntan med 25 punkter till 0,75%. Det var väntat!

Fed meddelade vidare att man tror att Usa kommer växa med 2,1% i år och att Core PCE kommer sluta på 1,9%. Genomsnittsprognosen för styrräntan i december ligger på 1,4% och därmed flaggar man för två höjningar till.

Vidare säger man att höjningarna framöver kommer ske gradvid och de ekonomiska utsikterna är förhållandevis goda med balanserade risker. Man nämner vidare att målet om 2% inflation är ett mål, inte ett tak. Dvs man kan tillåta inflationen att temporärt slå över. Man tillåter sig att vara lite behind the curve, vilket är rätt lätt när omvärlden ligger steget efter. Dvs risken för att dollarn försvagas massivt för att Fed inte jagar inflationen till varje pris är rätt liten, givet att konjunkturen är relativt sett svagare i omvärlden.

Räntemarknaden uppfattade höjningen som en duvig sådan. Av den anledningen sjönk räntorna efter beskedet. Fallande räntor försvagade såklart dollarn. Fallande räntor i kombination med hyfsade konjunkturutsikter är såklart mumma för börsen som handlades upp!

Men vad tycker jag?

1, Fed väntar sig alltså drygt 2% tillväxt och 1,9 core pce i år, och mot bakgrund av det vill man höja 2ggr till i år, och 3 nästa.

Man vill alltså balansera penningpolitiken genom att höja styrräntan till 1,25%.

Då borde 2-åringen stå i ca 1,75% och 10-åringen 2,75%.

Istället faller dem!!!!!!! Fed Funds rates prisar in ca 50% sannolikhet för en höjning i juni trots att Yellen precis sagt att hon tänker höja. För mig är det ofattbart! Antingen är räntemarknaden dum i huvudet, eller ser den att stora problem är på väg in i horisonten?

My take är att det bara är en tidsfråga innan räntorna börjar stiga igen, givet att ingen Svart Svan seglar in!

2, löneinflationen snittade 2,8% i årstakt både i januari och februari. Säg att det håller i sig. Rule of Thumb säger att core pce borde bli ca 1% lägre, dvs ca 1,8% i år. Dvs i linje med Feds prognos. Vid 2% tillväxt så skapas det ca 200k jobb i månaden, 2,4m jobb för helåret. Jag ser risken som rätt hög att lönerna kan glida upp högre än 2,8% vilket gör att core Pce prognosen har en rätt stor uppsiderisk.

Jag räknar med höjning i juni, sep samt december. 10-åringen borde kunna nå 3% innan årets slut.

3, Trump och PMIs

Ser man till PMIs så verkar de prisa in 3% tillväxt, vilket innebär ännu fler jobb och potentiellt ännu högre core PCE. Så det finns en risk att Fed får se core PCE glida över 2% och kanske inte bara temporärt.

PMIs handlar såklart om Trump som än så länge är luft och förväntningar. Trumpismen kan ju kapsejsa och till och med dra ner ekonomin under dagens prognoser. Så Trump svärdet har två egg helt klart!

Vi får se hur han har ställt upp budgeten… den borde komma närsomhelst!

Summasumarum är att det finns betydande uppside risker på styrräntan och det är egentligen bara en risk off miljö som baseras på negativ syn på Trump som kan sabba detta. Eftersom marknaden tror på Trump så måste jag säga att dagens reaktion är märklig…

Räkna med högre räntor så länge som optimismen håller i sig. Inte tvärtom.

Att Yellen inte tar in Trumpism i sin prognos är helt förståligt. Det hade varit tjänstefel!

Hon säger även att rulla av värdepapperna på sin balansräkning är inte heller aktuellt ännu. Tro fan det. Det är ju privata sektorn som måste ta över dem och det är svårt att sälja något i stor volym som har en negativ realavkastning. Höjningarna i år är en förutsättning för att kunna rulla av nästa år, givet att ekonomin klarar av det!

De flaggar även för tre höjningar nästa år. Från 1,5% till 2,25%. Det fordrar nästan att core pce biter sig fast ovan 2%, något som kräver uthållig löneinflation på över 3% vilket i sin tur kräver tillväxt och jobbskapande på över 3% och i snitt 300k jobb i månaden. Det är jag inte så säker på…, anledningen är att de fördyrande räntekostnaderna  av årets höjningar bromsar in ekonomin. Credit suisse har ex räknat fram att 1% ökning av räntorna tar ner vinsterna med 4% för amerikanska bolagen pga ökade räntekostnader. Det är ju för fasen hälften av vinsttillväxten man tror på i år. Då har man inte räknat in effekten av sämre Sales till följd av hushållens ökade räntekostnader. Just sayin!

Hörde också att det Holländska valet går mot en EU vänlig lösning. Trenden sedan Brexit och Trump valet kanske är bruten. Det oväntade blev inte det väntade. Kanske får detta marknaden att sansa sig kring Franska valet? Hursomhelst ser det ut att kunna bli en bra börsdag imorgon. Nya toppar och köpsignaler kanske…

Jag har ju trott på en teknisk topp innan aprils utgång… sen får vi nog räkna med en rekyl på minst 10%. Stark uppgång på kort tid och konsensus optimism brukar räcka för att marknaden ska sätta sig intra-trend. Broken Trumpism eller stigande räntor, eller vikande PMIs alt klena 1Q17 kanske är anledningen. Svårt att veta!

Ha gärna en fot i marknaden, men se till att den är snabbfotad, och se till att ha en rejäl stridskassa…. jag lovar att det kommer bättre entry points!!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Fed höjde som väntat

 1. Gottodix skriver:

  Läsvärt (och roligt skrivet) som alltid. Tycker du underskattar det starka budskapet om overshoot FED gav. Yellen närmast lovade att ligga efter inflationen uppåt. Negativ förväntad realränta märktes ju bland annat i reaktionen på guld.

  • GaStan skriver:

   Jo men det var ju helt klart duvigt… vilket jag förstår. Efter 8 år av expansiv penningpolitik och qe…. vill du sabba ekonomin och Feds förtroende för att du var lite het på gröten? Nej, såklart hon kan vara lite behind the curce. Särskilt eftersom Europa ligger efter!

   Men två frågor kvarstår,

   1, om inflationen drar upp mot 2% eller över under året, ackompanjerat av jobb och tillväxt…. är det inte skäl nog att höja 25bp i kvartalet? Det tror jag!

   2, om styrräntan är 1,5% siste december i år… vad bör en två åring stå i då?

 2. jontwe skriver:

  Hej!

  Grym blogg som vanligt!

  Vad innebär denna höjningstakt för räntor i Sverige? Vilket takt bör ECB ha för att, som du har nämnt tidigare, dollarn inte ska bli för stark? Och är det realistiskt att ECB följer efter USA? Eller är det mer troligt att dom inte gör det vilket leder till en starkare dollar som kyler ner USAs ekonomi och det blir förre höjningar än vad som är tänkt?

  • GaStan skriver:

   TACK

   Otroligt bra frågor!

   FED vill alltså höja 2 ggr till i år och 3 nästa, dvs till 1,25% samt sen upp till 2%. Jag tror på 1,5% i år och sen är chansen/risken stor att det inte blir någon nästa år. Vi får inte glömma att hushåll, företag och stat är rejält skuldsatta i USA. En ökning från noll till 1,5% gör skillnad. Jag tror inte alla fattar det. Men visst brassar Trump på samtidigt som arbetsmarknaden blir toktajt, så kan lönerna visst dra upp mot 4% (inte ovanligt historiskt) och då kommer Core PCE att etablera sig på riktigt över 2%… och då fordras till slut en annan politik, en Åtramande, och då kan man tänkas sig fler höjningar. Å andra sidan borde skuldproblematiken komma in här igen… dvs ju starkare ekonomin är ju mer jobb skapas och desto högre tenderar core PCE att bli, varpå räntehöjnignarna blir därefter. Men eftersom skulden är så stor så borde inte ekonomin kunna växa sig så stark under höga räntor. Det går liksom inte att få båda två!!!!!

   However, låt oss utgår från i år och en styrränta om 1,25-1,50%.

   ECB och Ingves håller på att fasa bort QE vilket troligtvis är klart i höst.
   1, Hade de inte antagit en mer hökig linje på sistone

   och

   2, hade inte makro kommit in så starkt i Europa som det gjort

   Så hade dollarn stått i 0,90 mot euron. Nu står den i 1,07. Det är viss skillnad.

   När ECB har fasat ut QE så är det frågan, kommer man höja och hur mycket i så fall?

   Det beror på

   1, Hur ser makromomentum, tillväxt och jobbskapande ut i Europa. ( här kan du stoppa in politiska bilden också)….. och var i vilken riktning har du inflationen?

   2, Hur står Euron mot dollar?

   Jag tror att under punkt 1, så snurrar hjulen i rätt riktning, MEN det är önskvärt att de fortsätter att göra det, då Europa är långt ifrån full sysselsättning, överhetttning och ohälsosamma inflationstendenser. Så ser man strikt till Europa så kommer fortsatt expansiv penningpolitik att vara motiverad. Även om 9 månader.

   Som sagt, Eur/Usd har hållt sig på mattan pga makromomentum och en hökig Draghi. Men kommer den fortsätta att göra det?

   NEj jag tror att höjer FED till 1,5%, och sen ECB släpper sin hökighet så kan dollarn börja stärkas… vilket skapar problem.

   Så ECB kommer behöva höja för balansera valutan, men måste fortsätta att vara expansiv. Definitionen av Expansiv är att styrränta minus kärninflation är negativ. Så de kan lätt höja från 0 till 1% och man kan fortfarande säga att deras politik är expansiv…. Givet att inflationen ligger något högre vilket jag hoppas på givet att hjulen snurrar något fortare.

   Därför tror jag 2018 blir ECBs år…. 4 höjningar a 25 punkter känns realistiskt. GIVET de förväntningarna vi har idag om ekonomin.

   Ingves vill att kronan ska vara stabil mot Euron. Samtidigt vet han att Sverige går starkt pga folk och företag har låga räntekostnader.

   Precis som Draghi så håller han också på att montera ner QE. Så höjer Draghi med 4 ggr, så tror jag Ingves också gör det. Från -0,5 till +0,5 under 2018.

   Att Drghi skulle sitta och ruva på en plan där Eur/USD ska gå under 1,0 och att han kortsiktigt gynnas av det…. tror jag inte på då han vet vad som hände senast dollarn stärktes för mycket!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.