Pudelns kärna

Det här inlägget lovat jag er att vi kommer få anledning att återkomma till då detta är helt avgörande för Svensk ekonomi och hushållens räntekostnader!!!

På dragningen häromdagen med Riksbankens Martin Floden så frågade jag om Svensk kärninflation uthålligt kan nå 2% om inte lönetakten ökar från senaste årens snitt om 2,5% i årstakt. Jo, men det höll han med om.

Jag kan bara konstatera att förhållandet mellan löner och kärninflation i Sverige har legat på ca 2% diff. Dvs en lönetakt om 4% har till slut resulterat i en inflationstakt på ca 2%. Vi pratar alltså om kärninflation över tid. Inte vad energi (pga ett svängigt oljepris), eller mat (pga svaga skördar i Europa) eller var räntan tar vägen. Utan Inflation som skapas av en allt starkare ekonomi och högt resursutnyttjade där många jobbar.

Då frågade jag Martin, varför tror du att lönetakten kommer att öka? Har Sverige ”Full Sysselsättning”.

Han svarade att Riksbanken inte pratar i termer av Full Sysselsättning längre (vilket gör Sverige rätt unikt jämfört med många andra länder). Anledningen är att dels att arbetskraften är polariserad. Bland inrikesfödda med eftergymnasial utbildning så ligger arbetslösheten på 4%, bland utrikesfödda utan utbildning ligger den på över 20%. Därutöver så sker stora delar av lönebildningen i Sverige genom avtalsrörelsen, så det är svårt att tala om en siffra som skulle vara Full Sysselsättning, och som därmed markerar startskottet på löneinflationen. Jag håller med honom.

Men varför tror du på stigande löner?

Jo för att vår RU-indikator pekar på det, plus att Svensk ekonomi och jobbskapande går ganska bra just nu!

RU-indikatorn. Är det nån som har koll på den?

Det är den här

http://www.riksbank.se/sv/Statistik/Makroindikatorer/Resursutnyttjandeindikatorn-RU-indikatorn/

Mer om den här

Klicka för att komma åt ek_kom_nr4_10sv.pdf

Enligt Floden så har den tidigare varit en ledande indikator för stigande löneinflation när den passerat Noll värdet. Se nedan

Så frågan är, leder den lönerna igen? Senast det fungerade var under 2006-2008. Det är 10 år sedan. Jag frågade om inte Svensk tillverkningsindustri och dess omvärldsfaktorer ändå inte förändrats senaste 10 åren, och det i större utsträckning handlar om tjänstesektorn och arbetskraftsutnyttjandet. Jo du kan mycket väl ha rätt svarade han. Dvs att lönerna kanske inte gör det där ”språnget” trots att RU-indikatorn passerat noll. Men vi har heller inget som bevisar motsatsen, dvs att den inte kommer fungera.

Så om jag tolkar Martin rätt, RU-indiaktorn har fungerat historiskt (bortsett från 2011 då den bara var över noll under kort tid) och det har inget annat som kan sägas vara bättre. Så de utgår från den…

Sen igår läste jag att Nordea anser att Riksbanken har fel om lönerna.

http://www.realtid.se/nordea-riksbanken-har-fel-om-lonerna?utm_custom%5Bwp%5D=349,8&utm_campaign=Nyhetsbrev%2015%20mars%202017

Dvs, Nordea tror inte att lönerna kommer att röra sig, i motsats till Riksbanken.

Nordea tar istället avstamp i avtalsrörelsen. Jag förstår vad de menar, men jag är inte säker på att jag håller med. Anledningen är orsak och verkan sambandet.

Även om det inte har kommunicerats så utgår Avtalsrörelsen från rådande inflationstakt. Med inflation i det här fallet så menar jag kärninflation med viss inverkan av energi, mat och räntor. Anledningen är enkelt. Båda sidor, såväl arbetsgivare som arbetstagare, vill justera lönen för en arbetare på ett sätt så att de nästkommande år känner att de får lika mycket för pengar som året innan. Dvs om en person lever sitt liv på exakt samma sätt som året dessförinnan så ska lönen räcka till samma saker. Sen är det arbetsgivarens part som försöker förhandla ner den något, medan andra parten gör tvärtom. Men i regel landar man någonstans kring inflationstrycket + 1 procent.

Så i Sverige har vi haft en kärninflation på ca 1%, medan lönerörelsen landat kring 2%. Inte så konstigt. I andra länder är det inte inflationen som leder lönerna, utan tvärtom. Men i Sverige är det inflationstakten som leder avtalsrörelsen och stora delar av lönerna. Men vad leder inflationstakten då? Jo bortsett från kronans svängningar, skatter och räntor, som ofta är av engångskaraktär eller har en förmåga att mean revert, så handlar det om lönebildningen utanför Avtalsrörelsen.

Så man kan säga att lönebildningen utanför avtalsrörelsen leder inflationen, som leder avtalsrörelsen. Alltså kan man säga att lönebildningen utanför avtalsrörelsen har en indirekt ledande påverkan av avtalsrörelsen.

Så nu är det frågan…. Om avtalsrörelsen landar lönerna i ca 2%, då måste lönerna utanför avtalen upp med minst 3%, för att löneglidningen ska bli ca 2,5%. I linje med de senaste 7 åren, och inget som pushar upp vår inflation direkt.

Nej jag skulle säga att vi behöver löner utanför de avtalsmässiga upp mot 4-5% i år och nästa, för att dels lönerna totalt sett ska göra en Catch up med RU indiaktorn, och dels för att pusha upp kärninflatinen uthålligt mot 2% och därutöver….

Är det troligt? Hur tajt är arbetsmarknaden? Jag har inte svaret, men det känns inte så troligt.

Varför är detta så viktigt.

Jo för att FED och ECBs agerande lär få Ingves att höja mot +0,5%….. det är inte så konstigt. Det skulle trycka upp den rörliga bostadsräntan mot 2,5%, eller 1,75% efter ränteavdrag. En dubbling mot idag. Men det klarar vi nog!

Men om kärninflationen börjar gå mot 2%+ så krävs ett annat grepp från Riksbanken, och då kommer räntorna höjas väsentligt med. Räntor som jag tror knäcker tillräckligt många hushåll och som riskerar att slänga in Sverige i en finans-och fastighetskris, med tillhörande lågkonja….. så tycker man att vi kom lindrigt undan 2009…. så är det inget mot vad som komma skall!!!!

Men det kräver nästan att lönerna tar det språnget som RU-indikatorn pekar på. Det är jag inte lika säker på.

Om jag får gissa så tror jag nästan på motsatsen, då väldigt små räntehöjningar, orsakade av FED och ECB, ändå gröper ut en del köpkraft av hushållen, vilket bromsar upp tillväxt och jobbskapande… vilket gör att lönerna inte har de rätta förutsättningarna att lyfta. Men jag kan ha fel?

DÄRFÖR ÄR DETTA VIKTIGT!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Pudelns kärna

 1. Jonas Gustafsson skriver:

  ….önskar jag hade hälften av din kunskap……;-)

 2. Jonas Gustafsson skriver:

  Är franchisetagare till S&P o är Investeringsrådgivare o jobbar, som du skrivit om, med arvode o inga provisioner. Känns rätt o ärligt mot mina kunder där min kostnad är transparent o kund kan lätt avgöra om jag är värd min avgift eller inte. Försöker läsa vad många tycker o bilda mig en egen uppfattning med sunt bondförnuft i slutändan. Läser dina kloka inlägg varje dag som ger en bra bild med fakta o sunda tankar o ringer fondförvaltare för att höra deras åsikter. Sedan ska man ju även i min roll väga in skatter, juridik, pension mm vilket ger kund ett mervärde o inte bara se på avkastning. Är defensiv nu o ser ju hellre att kund tappar 5% om börsen faller 15% o kan gå in taktiskt o köpa risk billigt.
  Ser fram mot nästa inlägg !
  Jag bloggar själv på kapitaltankar.se men mer allmänt för att försöka hjälpa kunder till rätt tankar o beslut. Inte riktigt på din nivå men tror heller inte det är det kunderna läser (bättre jag läser o försöker förklara)….;-)

  Mvh
  Jonas

  • GaStan skriver:

   I PPM är 90% av spararna passiva, lågt räknat.

   Det betyder att minst 90% av alla svenska pensionssparare är i behov av

   1, Bra Rådgivning
   2, Bra Produkter

   PPM systemet har lockat fram Dålig rådgivning och Dåliga produkter!

   Jag hoppas och tror att du verkar pyssla med Nr1.

   Nr2 sysslar ni också med. JAg har träffat Walter Nunez tidigare. Han gav ett bra intryck och verkar veta vad han pysslar med!!!!

   Kan tycka det är lite synd att ni och Max inte plockade upp PPM bollen för 5-7 år sedan…… då hade vi kanske sluppit delar av PPM krängarna, och så hade vi sluppit delar av dagens debatt.

   Det hade också varit naturligt då ni hjälper folk med tjänstepensionen. PPM hade ju kunnat vara en skugga av den portföljen?

 3. Jonas Gustafsson skriver:

  Ja, jag jobbar inte med tjänsteP utan bara med placering o kapitalförvaltning. Hjälper ändå kunder med pension o dess planering men det tar jag inget bet för, även om jag borde då det är komplicerat o finns mkt att vinna där, o förlora…. PPM hjälper jag ibland kunder med o de så önskar, även om det egentligen inte ingår i min tjänst men vill gärna göra det lilla extra för kund, där är konkurrensen inte så hård, tyvärr då det är många i denna ibland smutsiga bransch som bara ser till egen intjäning o inte till kundnytta. Verkar i en mindre ort o där gäller det att leverera o inte göra fel, då är man borta o jag vill verka här långsiktigt med kunderna. Hoppas jag ger bra rådgivning o ang produkter så spelar det ju då ingen roll eftersom jag tjänar på kundens kapital o inte på dyra fonder eller komplicerad produkter som exv Strukt som jag troligen aldrig kommer förmedla, svåra att förstå för kund o dyra.

  • GaStan skriver:

   Du låter väldigt seriös… det ska du ha all cred för. Hoppas dina kunder förstår och uppskattar det!!!

   Som sagt, för de allra flesta är pensionssparandet ett dåligt samvete för att man inser att det är så viktigt.

   Därför behövs seriös rådgivning och en utsållning av svaga produkter. Där har vi långt kvar!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.