Pigg och glad

Ja så kan man säga om den senaste PMI datan…

Tyska Manufactoring Flash PMI kom in på 60,5 mot väntat 60,0 och fg 60,6. IFO kom in på 116,7 mot väntat 115,1 och fg 115,2. Tyskland dundrar på!

I Europa kom Mfg Flash PMI in på 58,6 mot väntat 57,8 och fg 58,1. Mycket starkt!

Från USA kom Mfg Flash PMI in på 54,5 mot väntat 53,5 och fg 53,1… det tar sig (särskilt mot ISM som ligger högre upp)

Totalt sett en väldigt stark och börsvänlig skörd. Med tanke på hur Q3orna rullar in och förväntningarna på en Amerikanska budget med skattesänkningar så är det minst sagt börsvänliga tider. Men tar man en titt över de stora indexen så är detta inga nyheter utan någon man håller på att prisa in sedan början av september.

Riksgälden var ute och presenterade sin rapport över upplåningsbehovet.

https://www.riksgalden.se/sv/For-investerare/Aktuellt/Nyheter-och-pressmeddelanden/Pressmeddelande/2017/stark-svensk-ekonomi-minskar-statens-lanebehov/

Som alla vet är statens inkomster korrelerade med nominell tillväxt, och givet att Sverige växer hyfsat så blir inkomsterna därefter. Samtidigt har regeringarna sedan Perssons tid haft en  budgetdisciplin, dvs de ska vara balanserade. Det gör att man lägger planerade kostnader på en nivå som lirar med prognostiserade intäkter. När intäkterna blir större än väntat så gör man budgetöverskott. Överskottet gör att Riksgälden inte behöver låna upp nya pengar som vid underskott. Samtidigt har vi en gammal statsskuld där en viss del förfaller varje år och som rullas över i nya papper till ny ränta och löptid. Men givet överskottet så behöver man inte emittera lika många nya statspapper även för att täcka de som förfaller. Emissionsvolymen krymper och med den statsskulden. Riksgälden bedömer att Sveriges statsskuld kommer ligga på ca 24% av BNP 2019. Det är lågt i absoluta termer och relativt omvärlden.

Högermänniskor tycker detta är anledning att sänka skatterna. Vänstermänniskor tycker detta är anledning till att satsa mer på välfärden. Jag tycker båda har fel, båda är för kortsiktiga. Jag tror ju på konjunkturtopp 2019, och recession efter det. Även om jag har fel så blir det recession nån gång. Tittar man historiskt på de länder som gått in i recession med stor ökning av skulder och prisuppgång på fastigheter dessförinnan så brukar de recessionerna bli både djupa och långdragna. Tänk Sverige 92-95. Risken är stor att det händer igen!

Vad händer i en recession. Jo precis som under goda tider så är skatteintäkterna korrelerade med tillväxten. Vänder den ner så vänder statens intäkter ner. Men oftast finns kostnadskostymen kvar. Situationen blir den omvända mot idag. Budgetunderskott är ett faktum. 3-5% är inte ovanligt även vid normala recessioner.

Staten kan i ett sånt läge välja mellan att köra budgetunderskott, och därmed ta upp lån för att täcka skillnaden. Eller att banta kostnaderna. Att höja skatterna i recession brukar inte gå.

De flesta länder brukar välja en kombination. Problemet med att banta kostnaderna är att recessionen oftast blir mer utdragen när både privata och offentliga sektorn bromsar.

Sen kan det vara som i Sveriges fall på 90-talet eller Grekland, där kostnadskostymen inte är rimlig men att det skulle krävas en recession för att komma till rätta med problemet.

Men den mest optimala situationen är att Statsskulden är tillräckligt LÅG så att staten slipper dra ner på kostnaderna i de dåliga tiderna. Staten kan sägas gasa, medan privata sektorn bromsar. Det gör att recessionen inte behöver bli lika djup och lång. Men det är också rätt trevligt att man inte behöver sänka pensioner, dra ner på sjukvården och göra det sämre för skolan. MEN, det kräver en låg statsskuld. 24% är lågt. Vi skulle enkelt kunna köra 5% underskott i 3 år, dvs 15% och ta upp statskulden till 40% utan att någon skulle höja på ögonbrynen. Med ögonbrynen menar jag att räntorna inte drar, att kronan inte försvagas och att omvärldens förtroende är intakt.

För ett litet öppet land som Sverige, så kan man inte hantera dåliga tider genom budgetunderskott om man har 100%+ statskuld. Det är ingen som vill finansiera dina budgetunderskott till rimlig ränta. Man vill inte ens sitta på svenska papper om kronan riskerar att försvagas kraftigt till följd av en ansvarslös finanspolitik.

Om man kör ändå så är risken stor att räntorna lyfter, kronan försvagas och inflationen drar, tillväxten faller, och spreadarna (som ex dem mellan bostadspapper och statspapper) stiger. När detta händer så brukar man få kalla handen av de flesta. Då är det inte så kul när omvärlden sitter på 1,500mdr i svenska bostadsobligationer som de önskar dumpa i vårt knä. Vad tror ni händer med räntan på dem då? Eftersom de ligger till grund för vår bostadsfinansiering, vad tror ni händer med våra bolåneräntor då? Vad händer med svensk ekonomi, som redan är i recession, när mer går till räntekostnader och mindre till konsumtion.

I det läget är det rätt så najs att sitta på 24% statskuld, åtnjuta omvärldens förtroende, stabil krona, garantera billig finansiering av underskotten och göra Riksbankens stimulansarbete enklare. Ja rent av möjligt.

Folk som tycker vi ska dra ner på skatterna alt öka kostnaderna….. ett tips är att tänka lite längre än näsan räcker!

OMX överköpthet börjar sippra ut. Vi har en bit till innan RSI når 55ish. Kanske lirar det med stödet 1635-1640. Den som siktar på 1,720 vågar köpa där. Sen är det ju vissa som tror att rycket i förra veckan till 1,671 var en sista urblåsning och the only way is down. En klassisk fint helt enkelt. Det är fullt möjligt såklart, därför gäller det att jobba med en stopp om man ligger fel. Det bör man alltid göra tekniskt, oavsett vilken position man tar eftersom felkvoten över tid är relativt hög. Åtminstone för mig :-

Noterade att den amerikanska 10-åringen börjat röra sig uppåt, från 2,30 till 2,48 senast. Vad handlar det om?

1, att vi närmar oss höjning i december? Tja står styrräntan på 1,25 så ska en 10-åring normalt sett ligga på 2,75

2, att Trump kommer välja en hökig ersättare till Yellen.. kanske?

3, att datan är bra? Kanske

4, att Trump med sin budget ska ge en boost till ekonomin, kanske?

5, att QT sätter press på räntorna? Kanske

6, att inflationsdatan är på gång att lyfta efter alla engångs- och baseffekter? Kanske

Eller det mest troliga, en mix av allt!

Någon kanske tycker det är intressant att euron trots detta stärks mot dollarn.. men faktum är att  tyska 10-åringen nästan stärkts mer på sistone så det är kanske inte så konstigt. Tysken ligger på 0,5%. Den borde ligga på 1,5% givet 0% styrränta. Skillnaden på 1% förklaras av QE. Något han kanske meddelar att han vill dra ner på imorgon…

Imorgon är det ECB och Riksbanksmöte….  have a nice one!

Ps. Jag vill även passa på att rikta ett grattis till alla er där ute som lyckats, eller lyckas byta upp er bostad under den turbulenta hösten. Dvs säg att ni i våras hade en 2:a på 50 kvm i Stockholms innerstad som ni lyckades sälja för 100,000kr/kvm, dvs 5mkr. Sen köpte ni en 4a på 100kvm för 10mkr. Det kostade er 5mkr i lån att byta upp er. Om priserna nu ligger på 90,000kr/kvm så får ni visserligen bara in 4,5mkr. Men ni betalar bara 9 mkr. Mellanskillnad 4,5mkr. Dvs 0,5mkr mindre i lån. Grattis!!! Se nu bara till att ni inte har lånat mer än 5X hushållets bruttoinkomst (ink Brf andelen lån), så kan ni sova gott även om räntorna stiger i framtiden. Ds

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Pigg och glad

 1. Martin skriver:

  Hej,

  Först av allt, tack för en väldigt intressant blogg. Slår andra sk ekonomibloggar med hästlängder!

  Du har säkerligen motiverat detta innan (har något svagt minne av det men hittar inte inlägget nu), men hur motiverar du att just 5x bruttoinkomst är en hållbar lånenivå?

  • GaStan skriver:

   Tusen tack för de fina orden.

   5X är dessvärre inget vetenskapligt bakom. Utan jag har utgått från att de allra flesta med den skuldsättningen klarar 5% ränta på sina samlade lån (ink BRF) utan att det svider allt för mycket. Dvs de klarar av att dra runt sitt hushåll på en normal nivå. Jag tror också att effekterna på Svensk ekonomi, där mer går till räntor och mindre till konsumtion, är hyggligt hanterbara så länge som lånen inte överstiger 5X. Har man 5X finns också en rimlig chans att amortera ner lånet över en 30 års period. Vilket inte är så dumt givet att den dagen man slutar jobbar som ersätts inkomsten med pension…. och som pensionär vill man kanske kunna leva på sin pension. Inte betala räntor och amortering.

   Men som sagt, det är en subjektiv uppskattning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.