Teknisk kaffesump

Den värsta röken har lagt sig, och jag gör ett försök att rita den tekniska kartan…

OMX tror jag kan repa sig upp mot 1550-1575 på kort sikt. Går vi längre än så, är gårdagens 1,488 botten. Detta är dock inte troligt. I klassisk tre stegs maner så tror jag på en runda till ner till 1,450-1,460. Här bör man köpa med stopp. Håller inte de här nivåerna bör man avvakta. Men om de håller så är det nu det börjar bli intressant. För i nästa vända upp så måste vi bryta toppen som vi nu ska sätta, typ någonstans mellan 1550-1575, för att känna oss nöjda och glada och fortsätta att våga tro på Våg 5. Den som är modig agerar på detta. Den som är försiktig avvaktar köpsignal, vilket är när kommande topp bryts. Alternativt att vi går rakt upp härifrån och stänger norr om 1,600. Men det senare är mindre troligt.

Detta är ren TA. Men det är klart att det finns en koppling till fundamenta. Jag tror rörelserna i dollar, FEDs tonläge kring höjningarna i år (inte mars höjningen) samt löne- och inflationsdatan… men även på sikt var PMIs tar vägen, kommer vara avgörande. Bolagsvinsterna är underordnade tror jag då 2018 konjunkturellt kommer att bli ett bra år. Kom ihåg att marknaden prisar in lågkonjunkturer (dvs vinstras) 1,5-2 år innan de äger rum.

Såg förresten nedan chart. Talande i all sin enkelhet. Jag gillar ju bättre ERP, dvs Equity risk premium, dvs Inversen av PE minus långräntan, men den här säger nästan samma sak.

Fundamentalt börjar jag ändå snegla på det enkla argumentet, dvs börsen hade blivit lite väl dyr och gått lite väl starkt i USA. Det krävdes bara en tändsticka. Det spelade ingen roll vad det är. Lönerna var bara en ursäkt. Nu ska börsen korrigera, sen blir det tillräckligt billig och då är det dags för nästa runda upp. Somna om och enjoy femte vågen. Hehe, nej så här i slutet av en börscykel ska man nog vara lyhörd och ödmjuk, och framförallt inte somna om (läs Buy and Hold). Inte om man som jag vill stå utanför 50%:iga krascher…… Ni förstår, man kan vara en rätt medelmåttig investerare 9 år av 10 om man bara lyckas undvika det mesta av en krasch och sen har hår på bröstet att köpa när marknaden har halverats, för att tillhöra top 10% av investerar kollektivet. Faktum är att stora flertalet av Top 10% av investerarna i den här Bull cykeln kommer sopas bort och ligga väsentligt sämre till den dagen kraschen är ett faktum.

 

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Teknisk kaffesump

 1. Tobias skriver:

  Hur ser din portfölj ut nu? Stor del likvider?

  • GaStan skriver:

   Yes, mycket cash, men inte bara.

   Man kan aldrig vara säker nämligen. Har haft fel många gånger.

   • Tobias skriver:

    Vad ska få dig att bli fullinvesterad? Du missar ju en eventuell uppgång nu

   • GaStan skriver:

    Fullinvesterad är jag när jag både är Fundamentalt Strategiskt positiv, och Tekniskt och taktiskt positiv. Jag är konsekvent och lever som jag lär.

    Fundamentalt får det inte vara oattraktivt. Tekniskt taktiskt måste jag se styrka el våndning. Gör jag ingetdera har jag inget emot att stå utanför även när det går upp.

    Jag kan varmt rekommendera att ha en strategi att jobba mot, och inte bara vara ett vilset löv i vinden…. även om det inte är en garanti för att det alltid blir rätt och bra

 2. Torben skriver:

  ”OMX tror jag kan repa sig upp mot 1550-1575 på kort sikt. Går vi längre än så, är gårdagens 1,488 botten. Detta är dock inte troligt. ” Vad är inte troligt? Att vi går upp mot 1550-1575 på kort sikt eller att 1488 är botten?

 3. majkster skriver:

  Fantastiska inlägg som vanligt! Är det bara jag som tycker dividend yield grafen ser lite oroväckande ut? Det ser ju lite som ut som att stabila högutdelare kommer att behöva värderas ner för att se attraktiva ut i förhållande till den riskfria räntan?

  • GaStan skriver:

   Jo den ser inte så kul ut.

   Men den visar bara det dem vill berätta. Hade grafen istället visat senaste 30 åren hade du sett att den inte alltid är lika tillförlitlig… dvd börsen har ofta klättrat vidare trots yielden understiger 2-års räntan.

 4. superninjapirate skriver:

  Funderat lite på pmi och valutor (framförallt eur/dollar). Finns det någon typ av sweetspot där alla parter kan vara nöjda. Förenklat, vilken nivå som troligtvis ger bäst nettoeffekt. Tycker det låter lite väl binärt ibland om du fattar vad jag menar. Kanske lite mycket begärt att både ha kakan och äta den dock 😉

  • GaStan skriver:

   Bra fråga, dock väldigt komplex. Generellt är det ju bra om valutan är stabil, och PMI likaså kring 50.

   Men historiskt måste jag säga att de alltid verkar vara på väg från ett extrem läge till ett annat… typ

 5. Jonas skriver:

  Bra kommentarer! Jag uppskattar dem!

 6. Johan skriver:

  Mycket intressant , och tänkvärt i vanlig ordning .
  Klart o koncist
  Svårt att vara klarsynt och se på det nyktert , men nerkokat till kalla fakta och känslan i magen säger att pengarna passar på kontot 2018
  Stäng av girigheten och var nöjd
  Står utanför nu och avstår gärna + 10 istället för en rejäl smäll
  Tack för all inspiration

  • GaStan skriver:

   fair enough… men kom ihåg att en avslutning på våg 5 kan ta oss till 1,950… det är drygt 30% härifrån med utdelningar. rätt trist att missa den. Men också rätt trist att vara med i kommande krasch också!

   • majkster skriver:

    Med vågor här pratar vi om elliot waves? I.s.f. hur räknar vi vågorna?

   • GaStan skriver:

    Yes, våg fr -09, våg 2 korr 2011, våg 3 till 2015, våg 4 till 2016… och nu sista våg 5.
    Titta gärna på SPX eller Msci World där detta är tydligt

    https://www.swedbank-aktiellt.se/blogg/hallstrom/fxjjsy.csp

    Tanken är nu att vi inom femman försöker finta av några inför sista rallyt, och det är inte förrän i slutet av detta rally som de sista skeptikerna abdikerar, gärna mot bakgrund av att räntorna stiger men det sabbar inte börsen. Det rimmar också med att konjunkturen blir god under både 18 och 19… dvs man vågar köpa för att man ser inte en skymt av dåliga tider. När man får de första signalerna om sämre tider har det redan fallit en del vilket gör att många inte säljer.

    När lågkonjan är ett faktum, typ 2020, då abdikerar många och säljer men då bildas botten och det vänder upp.

    Klassiskt case som vi sett åtskilliga gånger historiskt.

    Alltså börstopp18, konjtopp19, recession och börsbotten 2020.

    MEN, ALLT DETTA BYGGER PÅ ATT RÄNTORNA OCH INFLATIONEN STIGER, för ränteuppgången är alltid det som till slut stjälper konjunkturen…

    Detta skulle alltså tala för betydande ränte höjningar under 18 och 19, vilket kräver stigande inflation… helst över 2%.

    Detta i sin tur kräver accelererande löner…

    Det är här jag är tveksam… å ena sidan är jag inte övertygad om lönerna, vilket grusar det historiska mönstret. Å andra sidan tror jag på mönstret men det kräver stigande löner…time will tell

 7. Kman skriver:

  Ja vet inte ….man kan fråga sig, vad kommer efter parabolic ?. etrades superbowl reklam hade lite 2000 bubble vibes. Har ingen pension och måste jobba, dont worry..skaffa en etrade konto. OKAY. Anekdotal, yea. Hade funkat om man köpt NVDA för två år sen på $25, nu $220. Late to the party eh. Annars lots of good news. Sox är alltid en bra indikator.
  Stay safe.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.