Fed kommer att sänka

Inte minst för att

1, marknaden har sedan en tid prisat in en sänkning i juli till 100%

2, det är knappt seriöst att backa från så hård guidning

3, styrräntan ligger på 2,25%. Det finns att ta av. De kan sänka två gånger och fortsätta hävda neutral penningpolitik.

4, En gång i tiden trodde Fed att de kunde höja till 3,0%+ innan det skulle bita på ekonomin. Det var en felaktig bedömning. Det gör att man nu har det lättare att finkalibrera räntan.

Sorry att jag inte varit på hugget, men är på semesterresa och lite av ett vacay mode har infunnit sig.

Förra fredagen kom jobbdata från Usa och den var stark. Den kom in på 224k mot väntat 160 och fg 75. Lika lite som vi borde varit rädda för maj siffran. Lika lite ska vi vara glada för den här siffran. Senaste 3m snittet ligger på 187k, vilket lirar med drygt 2% tillväxt. Dvs den soft patch jag flaggade för över ett år sedan, pga räntehöjningar, är den vi lever i nu.

Ser man till timlönerna så kom de in på 3,1% mot väntat 3,2 och fg 3,3. De är på väg ner och lär nog tappa nån tiondel till. Löner laggar tillväxt, så detta är nåt vi lär känna av under andra halvan.

Löner kring 3% lirar med core pce om 2%. Inflationen lär repa sig mot 2% inom närmaste året. Det är inget Fed tänker på nu, eller rättare sagt bryr sig om. De kan sänka både en och två gånger samtidigt som inflationen repar sig mot 2% utan att det är något problem. Fed behöver inte ligga sömnlösa. De lägre räntorna kommer ge dem stöd, om inte i höst, senast nästa år. 2020 är dessutom valår. Det kommer bli starkt. Sen om det utmynnar i stigande löner, inflation och räntor under 2021, vilket triggar recession 2022. Det tar vi då. Nu känner jag mig rätt positiv. Buy the dips liksom. Target 3140 på SPX.

————-

Vi fick inflation från Sverige. Kärninflationen CPIF ex energy kom in på 1,9% mot väntat 1,8 och fg 1,7%. Givet lönetakten på 2,5% så borde den ge 1,5% inflation. Mellanskillnaden på 0,4 går att härleda till den svaga kronan. Bryter man ner det ytterligare så är det inte importerade varor som driver inflationen, utan det är främst resor som blivit rejält dyrare. Hursomhelst, den svaga kronan lär fortsätta att hålla uppe inflationen ett tag till. Men tror man, som jag, att kronan kan ha bottnat eftersom Riksbanken väljer mellan att höja i december eller att inte röra räntan alls, så kommer den effekten att klinga av nästa år. Givet detta så har kärninflationen toppat ur och lär på sikt röra sig ner mot 1,5%.

Om ni tror att ovan utveckling påverkar Riksbankens räntebeslut så tror ni fel. Riksbanken kan tänka sig att höja i december tror jag. Om de låter bli så beror det på hur omvärlden har utvecklats och hur Fed och Ecb hanterat situationen. Nästa höjning efter det, om den kommer, ligger mest sannolikt ett år senare, dvs december 2020. Givet att inflationen ligger på minst 1,5%. Svensk tillväxt är minst 1% , att kronan inte står under 10eur, samt att omvärlden inte är på väg in i recession. Mycket vatten under den bron tills dess alltså!

———-

Från Usa kom core Cpi in på 2,1% mot väntat 2,0 och fg 2,0. Vissa börjar tro på inflationspöket och att Fed kommer vila på hanen. Snark!!! Fed utgår från Pce inte cpi. Historiskt har skillnaden mellan dem legat på 0 till 0,5. 2,1 pekar alltså på 1,6 till 2,1 på core pce, vilket pekar på löner kring 2,6 till 3,1%. Inga konstigheter. Fed borde vara rätt nöjda med inflationen, inte oroliga. Det här är ingen stor sak.

Zooma ut!!!!

Löner på 4%, pce på 3% och cpi på 3-3,5% kommer tvinga Fed att höja till 3%+. Det är startskottet på recessionen. Vi kommer dit en dag, var så säker! Men inte ännu på ett tag!!

/Jonas

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Fed kommer att sänka

  1. ZZ skriver:

    Tack! Du är väl värd semester – som alla andra… Sverige står stilla i Juli 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.