Det blev inga tullar – men rallyt uteblev

Det blev inga nya tullar igår, vilket vi såklart visste med tanke på att USA och Kina nu är överrens kring ett Phase-1 avtal. Men det blev inget rally heller, vare sig i fredags eller idag.

Vad betyder det här? Reptilhjärnan i mig tänker ”börsen stiger inte trots goda nyheter = klassisk säljsignal”. Erfar vi en klassisk ”Sell on News reaktion”?

Njae, visst ligger det nåt i detta. Uppgången på sistone gör att en hel del är taget i priserna. De som speckat i ett avtal har haft rätt, och de säljer nu med vinst. Inga konstigheter. Men framåt då?

Låt mig först bena ut två saker kring avtalet. En positiv, och en negativ.

Det pratas mycket om att avtalet inte är undertecknat, att detaljerna inte är kända. Att det kanske inte blir av osv. Till alla dem svarar jag… Bull-shit. Avtalet är klart, man kommer underteckna inom loppet av några veckor. Phase-1 är hemma. Tro inget annat.

Å andra sidan… vad är det som är så bra med ett handelsavtal? Världshandeln har under det här kriget dippat från 3-4% i årstakt ner till -1% i årstakt. Detta har fått negativa konsekvenser. För vissa mer, andra mindre. Det har kostat en dryg halvprocent av global tillväxt. Det har gjort att vinsterna ser ut att bli flat i år, istället för +10%ish. För att världshandeln ska komma tillbaks och ge stöd till tillväxt, jobb och vinster så behöver vi en starkare kinesisk valuta. En starkare CNY. Den ligger idag på 7,0 mot dollarn. Jag skulle gärna vilja se den ner mot 6,70. Men eftersom avtalet inte är klart, detaljerna inte är kända, så har inte valutamarknaden kunnat ”anpassa” CNY och så länge som den ligger kvar kring 7,0 så är det ganska rationellt av aktiemarknaden att inte ralla besinningslöst. Det är först när den dippar som vi kan härleda konsekvenserna. Avtalet är inte värt nåt så länge som CNY står över 7,0.

Så givet detta, vad tror vi om börsen? Jo jag tror den kommer fortsätta upp och sätta en klassisk januari topp. Varför:

1, Jo för att det bara en tidsfråga innan avtalet är klart och CNY dippar ner under 7. Hur långt beror på hur bra avtalet är. När CNY stärks (sjunker) är detta bra för börsen. Jag skulle inte säga nåt om den stod i 6,70. Då skulle ett avtal vara fullt inprisat.

2, Den Amerikanska 10-åringen ligger på 1,8%. Den kommer att stiga och etablera sig över 2%. Den rörelsen kommer gynna aktiemarknaden. Jag skulle inte säga nåt om den redan låg över 2%…

3, Värderingsnivåerna skvallrar inte om nån topp. Oavsett om man tittar på Fwd PE eller Aktieriskpremie (Inversen av PE minus långräntan) så är vi inte på nivåer som tidigare varit rätt att sälja på…..

4, ”Maj baissarna” dvs de som legat utanför sen förhandlingarna havererade i våras, har ännu inte positionerat sig.

De här fyra punkterna är något som jag tror kan ”uppfyllas” under januari och vara förenligt med en lokal topp.

Rent tekniskt är jag positiv så länge som OMX 1750ish håller. Jag tror börserna kan gå 5-8% till. Lite beroende på vad man tittar på.

I veckan är det Riksbanksmöte. De kommer höja med 25 punkter. De kommer att säga att de är trots allt nöjda med svensk ekonomi och inflation givet oron i omvärlden, och att en höjning inte ska ses som en åtstramning, utan ett steg från EXTREMT EXPANSIV PENNINGPOLITK TILL NÅGOT MINDRE EXTREMT EXPANSIV PENNINGPOLITIK. I sak gör de rätt. Att kronan står i 10,44 mot Euron gör det möjligt. Det hade inte gått om den stod i 9,44. Inflationen är rätt ointressant. Lönerna ligger på 2,5% så kärninflationen kommer ligga på drygt 1,5%ish över tid. Inte mycket att göra åt saken. Även om man låtit bli räntan, eller till och med sänkt den ett par snäpp, så hade det inte gjort nån skillnad. Arbetsmarknaden är tajt i Sverige. Att arbetslösheten ligger högt beror på matchningsproblem. Trots detta har vi ingen löneinflation. Det beror på låg tillväxt, som gör att försäljning och vinster bland företag inte växer. Företagen har inte utrymme att höja löner då det slår mot vinsterna direkt. De gör allt för att inte röra lönerna. Lönerna i omvärlden står också stilla. Det påverkar oss. Å andra sidan är inflationen låg så vi blir inte så värst mycket fattigare av den svaga löneutvecklingen. Reallönerna är okej. I den här miljön är det inte orimligt med nollränta.

På datafronten har det kommit Flash Mfg PMI från Tyskland som kom in på 43,4 mot väntat 44,5 och fg 44,1. Svagt. Europeiska motsvarigheten kom in på 45,9 mot väntat 47,3 och fg 46,9. Mycket svagt. Samtidigt är det ingen jättestor grej. Europa är svansen på hunden, där USA och Asiens humör är avgörande. Nu kommer vi få ett avtal, PMIs kommer rycka upp sig och med viss fördröjning kommer Europa. När och hur mycket går inte att säga. Får återkomma till det.

I eftermiddag kommer Flash PMI från USA, NAHB och Empire. Får återkommer.

————

Empire FED PMI kom precis in på 3,5 mot väntat 4,0 och fg 2,9. Helt okej. Den visar på ett rätt stabilt läge. Samtidigt är den inte så intressant just nu, då mätperioden ligger innan förra veckans nyheter.

US Flash Mfg PMI kom precis in på 52,5 mot väntat 52,5 och fg 52,6. Stabilt. Flash PMI i tjänstesektorn kom in på 52,2 mot väntat 51,9 och fg 51,6. Stark… låga räntor liksom.

PMIs som ovan är just nu lite oviktiga. För det första har de inte fångat handelsavtalet. För det andra prisar marknaden redan in en stark förbättring under våren. Så man ska inte se dem som särskilt leading till börsen. Tvärtom faktiskt!

NAHB kom in på 76, record high, mot väntat 70 och fg 70. Pekar på stark fastighetsmarknad kommande året. Inte konstigt med tanke på vad vi förväntar oss… återhämtning i kombination med låga räntor!

Senare i veckan har vi IFO, Philly och US core PCE. Från Sverige kommer HOX index. Återkommer.

Have a nice one!

——————-

Tyska IFO kom i morse in på 96,3 mot väntat 95,5 och fg 95,1. Något bättre. Ser man till flash PMI är det ömsom vin ömsom vatten här. Analysen är densamma. Tyska ekonomin har bottnat ur kring 0% tillväxt…. den tillväxten är en sammansättning av en svag export och tillverkningsindustri, och en stark inhemsk efterfrågan. Givet att vi får ett hyfsat handelsavtal så borde världshandeln svinga sig tillbaks under nästa år, vilket primärt kommer gynna länder som Tyskland. Sen har jag inga jätteförväntningar på 1H20. Snarare 2H20, och i synnerhet 2021. Tyska ekonomin kan repa sig mot 1,5% tillväxt nästa år, och kanske 3% under 2021. Men vi tar ett steg i taget.

Imorgon har vi Riksbanks höjning, men trots höjning lär de ge ett duvigt anslag då de inte vill se kronan stärkas för mycket. Så viss rekyl i kronförstärkningen är inte omöjlig. Dock är kronan på väg på tian i det längre perspektivet.

See Ya

—————————

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Det blev inga tullar – men rallyt uteblev

 1. joemag78 skriver:

  Tack för dina väldigt genomarbetade inlägg!
  Of-topic (eller önskemål om framtida inlägg).

  Vad är din syn/take på Parisavtalet om vi antar att det ratificeras av alla utom USA nästa år.

  Hur stor politisk risk ser du i och med detta? Kommer man att se oro på marknaderna till följd av lägre tillväxttakt?

  Och hur resonerar du kring 20-talet i stort om att styra (jag översätter till reglera) de finansiella flödena för att motverka som temperaturhöjning?

  Vore intressant med en liten utsvävning kring detta utifrån ditt skarpa ekonomiska sinne. Ska man överge börserna och börja handla co2-utsläppsrätter? 🙂

  • GaStan skriver:

   TACK

   Det är ett extremt intressant ämne.

   Personligen tror jag inte skillnaden skulle bli jättestor. Redan idag så är det egentligen ingen som ”följer” avtalet.

   Visst, om det inte finns nåt Paris avtal, så känner sig inte politikerna tvingade till subventioner, å andra sidan så behövs subventioner i allt mindre utsträckning, och om några år kommer sol/vind kraft vara så billigt att installera att det inte kommer behövas subventioner någonstans.

   Den stora grejen för att nå Paris avtalet är att man behöver skrota ut fullt fungerande bilar, lastbilar, båtar, kolkraftverk…. och sen ersätta dem med gröna alternativ. Men det är ingen som har råd att göra detta…. och det handlar inte bara om att elbilen är för dyr eller dålig. Det handlar även om att en 3 år gammal Volvo lär rullar 10 år till på gatorna.

   Kapitalmarknaderna blir allt grönare med utgivningen av sk. Sustainable Debt financing. Men det handlar inte heller i grunden om Paris avtal och klimatmål, utan att investera i ett kolkraftverk idag är en sämre affär en vindkraftpark på många marknader.

   Subventioner har spelat stor roll senaste 10 åren. De kommer spela mindre roll kommande 10 år. Istället för morot, kommer det handla om piska. Att smutsa ner har varit gratis, det kommer att börja kosta. Utsläppsrätter kan bli en fin affär.

 2. Anders skriver:

  Hej, jag har en fråga gällande din kommentar:
  ”en höjning inte ska ses som en åtstramning, utan ett steg från EXTREMT EXPANSIV PENNINGPOLITK TILL NÅGOT MINDRE EXTREMT EXPANSIV PENNINGPOLITIK.”

  Jag hör ofta flera nämna att Riksbanken inte har något ”krut” kvar för nästa lågkonjunktur, som i att det inte går att sänka räntan allt för mycket när nästa lågkonjunktur sker. Men som du säger så är minus ränta ”extremt expansiv penningpolitik”. Så min fråga är, tycker du att de är rätt väg att höja räntan så mycket som möjligt för att sedan kunna sänka de för att för skapa en stor effekt när nästa lågkonjunktur sker. Eller anser du att det inte är effekten av att sänka ränta man är ute efter, utan det är skälva låga räntan. Så länge räntan är låg så behöver inte räntan sänka ytterligare bara för att det är lågkonjunktur.

  De hela förutsätter ett scenario där vi inte överhettar, det finns ingen mening att höja räntan för att svalan konjunkturen.

  • GaStan skriver:

   Man höjer inte räntan för att ha krut att sänka den i sämre konjunktur, dvs man vill inte göra patienten sjuk för att sen kunna bota den.

   Man höjer räntan för att nuvarande och förväntad ekonomiska situation inte motiveras av en ränta på -0,25%.

   Visst i teorin hade man kunnat ligga kvar på -0,25% för alltid… men Riksbanken, och jag, tror att någon gång blir arbetsmarknaden så pass tajt och tillväxten så pass god att en ränta på 0,25% är skadligt stimulativ.

   Då är det bättre att försöka förstå det ekonomiska läget vid varje given tidpunkt, och försöka ha en styrränta som lirar med detta läge.

   I det läge vi befinner oss nu så anser Riksbanken att -0,25% är onödigt mycket stimulativt. Jag tror även de kan tänka sig att fortsätta höja, givet att Sverige fortsatt växer med 1,5%+ om året. Men de förstår att de måste gå långsamt fram av 4?skäl:

   1, de vet hur belånade hushållen är och höjer de för mycket så kan det sabba konjunkturen. Det vill man inte

   2, Europa går sämre än oss. Höjer de för mycket stärks kronan för mycket och då vänder handelsbalansen ner och förstör konjunkturen

   3, låga räntor skapar sk asset inflation. Förmögenheter är tillgångar minus skulder. Sjunker förmögenheterna så blir vi mindre sugna på att konsumera och investera. De vill inte höja så att det förstör våra balansräkningar.

   4, inflationen är inte låg och fallande, men den är inte heller hög och stigande. Den står ganska stilla strax under målet. Av de tre alternativen så väljer Riksbanken nuvarande situation. Den vill dem inte förstöra genom att höja för mycket.

 3. Jacob skriver:

  Tack för bloggen som vanligt, alltid lika kul o läsa!
  Har du några tankar kring denna artikel?https://www.di.se/nyheter/glom-handelskriget-trump-nagot-av-det-basta-som-hant-kina/

  Personligen är det min största mardröm, någon sorts dystopi a la handmaids tale me kina i toppen. Men känns ändå som västvärlden är relativt enade om riskerna med kina, även om trump är svår att hantera.. man får hoppas!

  • GaStan skriver:

   Kina är världens näst största ekonomi 14% av Global BNP. Samtidigt har USA, Europa och Japan 45% sammanlagt. Dvs om vi spänner musklerna mot Kina samtidigt är de chanslösa. Kina är mer beroende av oss, än vi är av dem. Ser man till Globala förmögenheter osv så ligger Kina efter. De har inte ens flytande växelkurs utan den är peggad mot dollarn. Försvarsmässigt har de inte heller en chans. Så ja, Kina är stora och växer…. men man ska också ha klart för sig relativ värdena här.

   Handelskriget är en liten grej. Det stora kommer vara Tech kriget (tänk Silicon Valley, Spotify) och Tjänstekriget (tänk McKinsey&Co, Starbucks) och den kommer att pågå länge. USA har aldrig haft nån ambition att ta hem lågmarginal tillverkning från Kina. Det borde ingen göra. Det är högmarginal valueadd varor och tjänster som är det viktiga. Men det kommer inte bara vara ett krig där vi vill stoppa Kineser från att bygga upp en McKinsey&Co kopia… utan det handlar också om att Amerikanska McKinsey&Co obehindrat ska kunna sälja sina tjänster till kineserna.

   Det här med att kineserna är glada för att Trump river upp gamla pakter köper jag inte riktigt. När det väl gäller äter Trump hellre middag med Macron än Xi Jinping… då våra folk i grunden delar många värdegrunder, gemensamhistoria, integrerade kapitalmarknader osv osv….

   Nej, faktum är att jag tror de tycker att Trump har varit skitjobbig i det här, och den kritik du tidigare hörde om Trump från Europeiska ledare…. den har tystnat. Uppenbarligen är man rätt nöjd med att den stora mobbaren kör hårda tag mot kineserna. Sen ska det här med hårda tag inte överdrivas. Många prylar vi tillverkar i Kina idag, har vi inget alternativ till att tillverka någon annanstans.

   I grunden är jag inte så orolig för Kina. De har inte maktambitioner på det sättet vi är vana vid. De ser bara till sitt. Det är därför de växer i Afrika och Sydostasien…. inte för att slå ut oss och banka in deras marknadskommunism i Europa… bara för att säkerställa sitt eget lands utveckling.

   Sen det här med att Trump far runt och sabbar alla handelsavtal. Man ska inte dra på för stora växlar av detta. Logiken är enkel. USA är världens största ekonomi, och 70%+ är privatkonsumtion. De har handelsunderskott med ALLA. Dvs alla länder i världen är nettovinnare mot USA. Detta fattade Trump… därför kan han i teorin åka runt till ALLA länder och säga… JAG SKA HA 10%… och han kommer få genom det om alternativet är att de tappar handeln. De här 10% är inget annat än att de ska dela med sig lite av sin förtjänst som de gör på USA… TILLBAKS till USA. Det är superenkelt…. visst, lite maffia fasoner över det, och du får inga nya bästa vänner…. men det funkar.

   Att det skulle ha djupare rötter i att USA tappar alla sina allierade och gör andra splittringar…. tror inte det. Trump säger till alla, Vi är kompisar idag, vi kommer vara kompisar imorgon… MEN du tjänar 100kr varje år på sälja dina varor till mitt land. Ge mig 10kr och tjäna 90kr. 90kr är inte dåligt, dem vill du inte tappa. Men ska du ha access till marknaden får du betala mig 10kr. Se det som en inträdesbiljett. No hard feelings.

   I den världsordning som varit, med WTO, osv har alla varit netto vinnare. …… alla utom USA

   USA är inte protektionistiska om nån nu tror det. De vill handla med alla precis som vanligt. Trump ska ha sitt bara…. och han gör det för att det går att göra.

   Det sista i artikeln tycker jag är intressant, och det är att Trump är så oidelogisk. Dvs han bryr sig bara om business. Han bryr sig egentligen inte om hong kong, Detta tycker såklart Jinping är skönt. Precis som Putin säkert tycker det är skönt. Men någonstans undrar jag…. alla västledare har i alla tider varit snabba på att gadda ihop sig och kritisera regimen och ledare utanför vår egen mall. Jag motsäger mig inte detta… men har det funkat? Tycker nog inte det. Hade det varit värre om Väst inte tjatat och kritiserat? Vet inte, tror inte det. Dvs Trumps ointresse för politisk ideologi gör kanske i förlängningen att han kan samarbeta och prata med alla. Dvs om alla vet att han bara bryr sig om business egentligen… då blir relationen kanske bättre. Obama förde inget tullkrig med Jinping, men jag tror inte de hade ett bra samtal. Jinping kände väl i hela kroppen att Obama såg ner på deras regim. Då är Trump lättare…. ge honom tian, fortsätt handla, och sen ta en runda på golfbanan. Jag är inte säker på att det är så dåligt.

   • Jacob skriver:

    Intressant take på trumps ideologi, jag håller helt med och har haft den synen länge men artikeln skrämde mig lite. Gällande Kina hoppas jag du har rätt, men tror deras intentioner är större. Finns nog många länder, Ryssland nordkorea tex, som gärna, tsm med kina, vill avbelasta USA från sin maktposition, läs världsvaluta etc för att ducka sanktioner etc. Vet att Eric Townsend, macrovoices, snurrat in sig på just det framtidsscenario… hur stor del av global BNP har de länderna, antar att de summeras till 55% isåfall..

   • GaStan skriver:

    Jag vill inte förminska Kinas ambitioner…. bara att man ska ha en nykter bild när man läser sånt. Oftast är artiklarna hårt skruvade åt endera håll. Verkligheten är oftast inte så utan den är mer nyanserad med exempel på båda sidor….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.