No more minusränta

Riksbanken höjde till 0% styrränta. Helt väntat!

Diskussionen där ute är okvalificerad. Det är inte komplicerat, men många förenklar det för mycket. Om det var rätt eller fel att höja beror på en massa saker.

Det är skillnad om styrräntan ligger på -0,25 som idag eller +1,25%

Det är skillnad om styrräntan MINUS inflation (real ränta) ligger på -1,75% som idag eller +1,75

Det är skillnad om inflationen ligger på 1% eller 2%

Det är skillnad om inflationen trendar ner eller upp

Det är skillnad om Svensk ekonomi växer med 0,5%, 1,5% eller 2,5% just nu

Det är skillnad om Svensk ekonomi ser ut att försvagas framöver, eller bli starkare

Det är skillnad om kronan står i 9,50eur eller 10,50eur

Tar man in alla de här aspekterna, vilket kanske inte alla lekmän klarar av, så anser jag inte det var fel att höja.

Jag tycker det finns tre bra skäl för det.

1, Vi går från en realränta på drygt MINUS 1,75% till MINUS 1,50%. Det är fullt rimligt givet nuvarande NIVÅ på tillväxt och inflation OCH TRENDEN/UTSIKTER för tillväxt och inflation.

2, Vad många inte verkar fattar är att vid -0,25% ränta så har bankerna en kostnad för inlånade medel. Inte obligationer, utan Cash insatta på konton till ränta 0%. Den här kostnaden har överförts på utlåningen. Dvs räntorna på utlåning har varit högre än de borde. Alltså har minusräntan en bromsande effekt mot att den ska vara stimulerande när det kommer till priset på pengar.

3, Givet punkt 2, dvs där negativa räntor faktiskt får en bromsande effekt, så kan man ju undra varför Riksbanken kört negativ ränta. Svaret är: svag krona. Man har haft som mål att gynna handelsbalansen genom en svag krona. Nu har, och är, kronan varit svag. Målet är uppfyllt. Nu finns det alltså ingen anledning att ligga kvar på negativ ränta av den anledningen. Är dessutom negativ ränta negativt sett till kreditkanalalen. Ja då är det ett enkelt beslut.

Alltså, nu slipper bankerna kostnaden för inlånade medel. Alltså inte utgivningen av obligationer, utan pengarna till nollränta på inlåningskonton. Därmed borde bolåneräntorna sjunka trots att de höjer. Nu säger vissa banker att de tänker höja räntorna, men om marknaden är någorlunda konkurrenskraftig så kommer det över tid göra att de trycks ner. Dvs om alla höjer nu samtidigt som de blir av med kostnaden för inlånade medel, så kommer räntenettot att stiga ordentligt i det korta perspektivet. Men det är knappast uthålligt, om konkurrensen fungerar, och därför borde räntorna sjunka tillbaka på korta bolån. My take är att uppgången uteblir.

Riksbanken säger även att man kommer ligga kvar på nollränta jättelänge. Jag förstår att de säger så. Men vi får väl se om knappt ett år. Har vi en recovery i ryggen, understödd av låga räntor i USA, amerikanska fiscal spending och en pick upp i Global Trade…. samtidigt som svaga bygginvesteringar runnit ur BNP datan…… då tror jag tonläget kommer att vara annorlunda. Detta fattar Riksbanken också, men såklart inget de kan säga. Dels för att osäkerheten kring ett sånt här scenario är för stor och dels för att de ändå vill hålla tillbaka kronförstärkningen så långt det går.

Penningpolitik är inte svårt, det är rätt mycket sunt förnuft. Men man kan inte förenkla det så mycket med att bara säga ”Svensk ekonomi går sämre nu än tidigare, att höja räntan är därför fel då det bromsar ekonomin”.

—————

Hox Valuegard publicerade priserna för svenska bostäder i morse. De var upp i riket. Som väntat. MEN…. bostadsobligationen stiger också, och ni som varit med ett tag fattar sambandet.

Ovan graf pekar på att priserna för bostadsrätter i Sthlm kommer vara flat till nästa sommar. DOCK finns det en chans/risk att vi kommer få en fortsatt uppgång i det korta perspektivet. Januari/februari är normalt sett väldigt starka sänsongsmässiga månader, så det är inte omöjligt med en topp. Om det händer så är det sannolikt att priserna kommer ner lite under våren. Alternativt uteblir toppen i jan/feb…. och då förväntas de gå sidledes fram till nästa sommar härifrån.

————————————

Philly Fed kom in igår på 0,3 mot väntat 8,0 och fg 10,4. Svagt. Visserligen var underkomponenterna starka. Men som jag sagt tidigare. Makrodatan har lite tappat betydelse nu. Nu vill jag se ett avtal på plats med detaljer. Detaljerna lägger sen ribban för CNY, varpå världshandeln kommer återhämta sig enligt nivån på CNY, varpå Global Mfg PMIs kommer reagera på en starkare världshandeln. Eller ska jag säga…. Inköpscheferna kommer se kopplingen innan den spelar ut i realekonomin, och svara på ett muntrare sätt varpå PMIs vänder upp i god tid innan handeln gör det. Alltså tar jag olika typer PMI data med en nypa salt fram till avtalet är klart.

Kort och gott…. får vi ett avtal i början av januari, så är ISM new orders intressant första veckan i februari…. förstår ni vad menar?

…………….

Core PCE kom in på 1,6 YoY mot väntat 1,6 och fg 1,7. Uppreviderat från 1,6. Ser man till lönerna borde den ligga upp mot 2,0%. Ser man till core CPI borde den ligga på 1,8%. Så det finns en viss uppside risk. Det spelar dock ingen roll. FED kommer 100% säkert ligga prickstilla fram till december nästa år. Då tror jag man höjer. Marknaden är inte lika säker. Vi får se…

Nästa vecka kommer…… ingenting av vikt på datafronten. Egentligen är det bara den tekniska trejden som är av intresse…. och den har historiskt varit pigg under julveckan. Är den inte det lär vi få igen det i början av januari.

Jag vill passa på och Önska er alla en riktigt God Jul.

/Jonas

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till No more minusränta

 1. Jonas skriver:

  Att det är en kostnad för inlåning för bankerna beror på att det är 0% på inlåning men de får placera hos Riksbanken till -0,25% i sin tur ?? Bara så jag är med på turerna. Mkt bra som vanligt och det är inte bara intressant, du för samtidigt en otroligt bra utbildning hur det fungerar i den riktiga världen !

  Tack !

  • GaStan skriver:

   Precis du har rätt, bankverksamhet är rätt basic. Man måste förstå räntenettot:

   1, Utlånade pengar (Intäkt) tänk räntan på bolån
   2, Finansiering av Utlånade pengar (kostnad) tänk räntan på bostadsobligationer och Stibor3m
   3. Deposits (Kostnad) tänk räntan på ditt sparkonto
   4. Utlåning av Deposits (intäkt) tänk att de tar pengarna på ditt sparkonto och placerar dem till Stibor3m (som är ungeför samma som styrräntan)

   Summa av ovan är räntenettot

   Pre-Lehman/Historiskt har man ju fått en liten ränta på sitt spar/lönekonto (bankens kostnad). Men de pengarna har placerats till Stibor… och nettot har därmed varit på noll till svagt positivt. Under ”minusränteregimen” var denna post negativ. Men de kompenserade den här kostnaden genom att ta ut lite högre ränta på banklån mot kunderna.

   Nu försvinner den här kostnaden… eller i egentligen försvann den redan i januari i år, då Stibor 3m gick över 0%. Eftersom den här kostnaden försvann gav de möjligheten att sänka korta bolåneräntor något… vilket också har hänt.

   Långa bolåneräntor styrs av bostadsobligationerna, som har en koppling till långa statspapper, som har att göra med de globala långa marknadsräntorna. Different ball game.

   Hoppas det tydliggjorde lite!

 2. P Bateman skriver:

  Såg på utfrågningen av Ingves gällande höjningen av räntan.

  Han fick en fråga om realräntan kommer bli positiv i framtiden. Han svarade och sa att han inte vet när realräntan kommer bli positiv i framtiden.

  Om man vill ha positv realränta dvs uppmundra privatpersoner att spara, är det väl bara höja räntan ovan inflationen. Fattar inte vad han menar riktigt med att han inte vet…det är ju han som bestämmt att vi ska ha negativ realränta. Dvs uppmuntra till lån och göra det svårt för faster Eva som vill spara en slant.

  Nu är ju realtäntan negativ dvs vansinnigt att spara pengar på sparkonto.

  • GaStan skriver:

   Hehe Jo så kan man ju också se på det!!!

   Jag tror mer att Ingves tänkte så här att höjer han till 2% styrränta., och därmed skapar pos real ränta, så kommer räntekostnaderna blir så höga att sverige trillar in i recession… och i recession så brukar realränta och sparande vara det sista man tänker på….

   Jag har lösningen på de låga räntorna.

   Om du sparar 100kr om året och vill egentligen ha 5% ränta på pengarna. Sätt av 105kr. Andra året sparar du 100kr till… dvs 205kr som du vill ha 5% ränta på, dvs 10kr. Alltså måste du sätta av 110kr andra året osv….

   Det får bli kyckling istället oxfile…

   Men det är bättre än om Ingves höjer räntan till 5%… för då går ekonomin åt h-e och då får alla äta nudlar…

   • P bateman skriver:

    Jag är glad att han höjde iaf 🙂

    Menar du att skulderna är så höga nu så om vi ska ha positiv realränta kommer ekonomin krascha…

    Skämt osido förstår att han inte kan gå emot ECB, de är självmord

    Är lite bitter på min korta position i sp500 sen 3100…guldet går bättre iaf i denna miljö.

   • GaStan skriver:

    Inte bara positiv realränta… vid 2% styrränta så kommer räntekostnaderna gröpa ur så pass mycket av inkomsterna att vi troligtvis hamnar i recession….

    Du har även rätt ang ECB… kronan skulle bli för stark att det hade punkterat exporten… även det hade bidragit till BNP fallet…

  • Marcus skriver:

   Hej, har ett tag funderat på om du tänkt tanken att börja podda? Jag skulle lyssna

   • GaStan skriver:

    Tack det uppskattas… men jag får liksom inte riktigt ihop det tidsmässigt. Har deltagit i några poddar, Börssnack med HansenOlavi samt Fillorkill… det var kul!

   • Marcus skriver:

    Okej otur! Dom har jag lyssnat på men skulle gärna ha dina tankar i lurarna i slutet på varje vecka. Typ en summering av den gångna veckan och tankar över kommande vecka, skulle till och med betala en slant flr detta som tjänst 🙂

   • GaStan skriver:

    Jag bugar och tackar… vi får väl se i framtiden. Man ska aldrig säga aldrig

 3. Johan skriver:

  Instämmer med Marcus
  En veckosummering på podd hade varit grym
  Du kan dina grejer och kan förklara så att man förstår sammanhanget
  För övrigt ser jag en dubbeltopp i fear&greed vilket för mig säger att nu blir det rekyl nedåt i det närmaste
  Är det nåt du tittar på ?
  Tycker den fångar sentimentet bra faktiskt

 4. Beeo skriver:

  Bara ett tack för alla inlägg och god jul och gott nytt år 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.