PMI Mania

OMX hade ju ingen lysande dag, men tittar jag på NDX och SPX just nu och vi får en stark stängning så skulle jag säga att Fas 1 är avslutad per i fredags och vi nu är inne i Fas 2. Den här fasen borde i så fall ta oss minst till Fib38 av Fas 1. Men även Fib50 är fullt möjligt. I SPX kan man till och med dra Fas 2 ända upp till 3,220 även om det inte känns så troligt. Sen är det dags för nästa körare söderut igen. Huruvida den blir snabbt avklarad och mild (dvs högre botten än i fredags) eller vi ska sätta nya bottnar går inte att säga. Det beror på nyhetsutvecklingen.

Från Kina har det kommit Mfg PMI från Markit. Den kom in på 40,3 mot väntat 45,7 och fg 51,1. Svagt, men det visste vi redan med tanke på lördagens siffra. Markit fångar mindre företag och i större utsträckning privata. Jämfört med den officiella siffran som främst berör stora och statligt kontrollerade bolag. Detta skulle betyda att Corona krisen slår hårdare mot den senare kategorin. Det är bra, för där har vi staten som lender of last resort.

Från Europa kom Mfg PMI in på 49,2 mot flash 49,1 och fg 47,9. Starkt. Tyska motsvarigheten kom in på 48,0 mot flash 47,8 och fg 45,3. Också starkt. Europa kände inte av Corona i februari. Men lugn, det kommer.

I USA kom Mfg PMI in på 50,7 mot flash 50,8 och fg 51,9. Inte heller så pjåkigt egentligen. Klart marginell Corona effekt. ISM mfg kom in på 50,1 mot väntat 50,5 och fg 50,9. New Order kom in på 49,8 mot fg 52,0. Totalt sett inte så pjåkigt, men heller ingen överraskning då många lokala index varit starka.

Men marknaden borde inte bry sig då 1, de borde importera de negativa effekterna av Corona från omvärlden närmaste månaderna och 2, vi vet ännu inte hur viruset kommer att utvecklas i USA och dess effekter på confidence och därigenom tillväxt och vinster.

Håll koll på consumer confidence säger jag bara! Folk har jobb, folk har lön, folk betalar låga räntekostnader. Folk kan spendera, OM DE VILL. Men om confidence faller så betyder det att de stannar hemma och drar ner på spending. Sparkvoten går upp. Håll koll på confidence, genom att följa CB conference board och Michigan.

Samtidigt ska man ha klart för sig att: Hade vi inte haft Corona så hade världsekonomin befunnit sig i ett recovery mode med anledning av låga räntor, expansiv finanspolitik och avslutat handelskrig. Det hade sett bra ut och det är egentligen vad dagens PMI visar. Corona är såklart jokern, och vi kan inte exakt säga hur länge det kommer pågå, hur omfattande det kommer att bli, exakt hur biz och consumer confidence påverkas, och den exakta effekten på företagens försäljning och vinster. Eftersom vi inte kan säga nåt av detta så blir det därför svårt att säga hur börsen ska gå, var den vänder upp och var den vänder ner, och när. Vad som är billigt och vad som är dyrt.

Det vi kan säga om dagens rätt fina PMI skörd är att den säger inte mycket om de närmaste månaderna då de kommer påverkas negativt av Coronas effekter. Men den säger också att skulle nyhetsflödet i Corona utvecklas i en annan mer positiv riktning, så borde börsutvecklingen kunna bli rätt stark, då marknadens grundsyn på ekonomin borde vara rätt bra.

Antingen utnyttjar man den här risken till att köpa långsiktigt, med risken att det inte blir en fin affär. Eller ogillar man risken och undviker marknaden med risken att gå miste om fin avkastning. Vad man gör beror på vem man är och förhållande till risk, vilket i sin tur är kopplat till mål med sparandet och horisont. Personligen är jag typen som tar risk för att få avkastning. Särskilt när reptil hjärnan säger avstå. Min reptil hjärna har oftast fel. Åtminstone på lång sikt. En bra affär känns oftast inte bra när man gör den.

Hur börsen ska gå på kort sikt handlar om den tekniska traden, nyhetsflödet kring Corona och Centralbanker och regeringars åtgärder. Här ska man inte ha en övertro på sin prognosförmåga. Passa dig för Nulägesanalys. Det kan bli dyrt. Jobba med stopp och en klar och tydlig strategi i botten. Var professionell… det är det få som är. Till och med bland dem som har betalt för att vara det!

Senare i veckan har vi Tjänste PMI, samt jobbdata. Stay tuned!

Trevlig kväll!

———————————–

Alla centralbanker är ute och lovar att man kommer vidta åtgärder om Corona viruset får negativa effekter på respektive lands ekonomi. Räntemarknaden prisar in en sänkning med 50 punkter av FED den 18 mars. Marknaderna gillar detta och handlas upp. Eller? Jag ser det mer som en studs på förra veckans blodbad. Faktum är att problemet är inte att hushållen har för höga räntekostnader, eller att portföljen inte gått tillräckligt bra. Problemet är om folk kommer stanna hemma och sluta konsumera, och dess effekter på företags försäljning och likviditetssituation. Visst, pågår detta i nån månad så blir det väl ett hack i kurvan som vi glömt om ett år, men om det håller i sig blir det problem. Även om centralbankerna kör helikopter pengar, dvs ger hushållen cash, så löser det inte problemet om de inte vågar lämna hemmet. Nej jag anser att fokus riktar för mycket åt centralbankshåll. De har inte verktygen. Nu behövs finanspolitik. Regeringarna behöver typ upprätta fonder som går in och hjälper företag i likviditetsnöd om banken inte vill hjälpa till. Har inte ”staten” några pengar i sin budget, då får de väl sälja statsobligationer. De går ju ändå åt som smör i solsken när det är en risk off marknad som nu!

Rent tekniskt är det lite vanskligt. Både SPX och NDX har bockat av både Fib38 och Fib50, så man kan med råge säga att de levt upp till villkoren för B fasen. Nu hade det inte varit ett dugg konstigt om vi påbörjade det sista benet i rekylen. C fasen. De följer kartan! Huruvida C ska sätta en ny lägsta eller inte kan jag inte svara på. Men som jag sagt innan… det är först efter denna det blir RIKTIGT intressant. För då ska vi göra en av två saker

1, gå upp och bryta High i B fasen, och därmed signalera att rekylen är över, och hela detta debacklet inte var mer än en rekyl i stigande trend. Dvs den som pågått sen 2009… att vi 12 månader ut förmodligen kan förvänta oss nya ATHs

2, eller gå upp och inte orka passera high i Fas B och vända ner igen, och således visa att detta är nåt annat. Då ska vi inte bara längre ner utan det kommer dröja länge innan vi nåt ATH. Titta gärna på April-15–Jan16 perioden eller okt-dec 18 för inspiration.

Det som gör mig lite förvirrad är att OMX har gått så svagt. Den är rent tekniskt inte lika snygg som de andra. Å andra sidan leder inte OMX ett skvatt här i världen…. så den får ta en underordnad roll.

Ställ in er på mer oro börsmässigt………… hur nyhetsflödet kring Corona ska utvecklas har jag dessvärre ingen aning om! Lyssnade på ett conf call med Goldman Sachs med två stycken sjukt erfarna experter (läkare/professorer) kring pandemier och virusspridning i hopp om att bli lite klokare…. men det som slog mig var hur många gånger de sa ”det går inte att säga, det går inte att förutspå”. Det är ju rätt komiskt med tanke på hur många som har tvärsäkra analyser över Coronas kommande utveckling. Både åt det ena och det andra hållet.

——————

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till PMI Mania

 1. Jonas skriver:

  10-åringen under 1%, vad indikerar det o dina tankar om detta unika ? Börsen vill ha låga räntor men detta ger en bild av totalt mörker ??

  • GaStan skriver:

   Ja det är unikt… när styrräntan var uppe på 2,25 pendlade 10 åringen mellan där korträntorna, dvs styrräntan, och 100 punkter högre. Dvs 3,25.

   Så man kan enkelt säga att 10–åringen bör pendla mellan styrränta och 100 punkter högre beroende på om det är risk on eller off.

   IDag ligger styrräntan på 1,50 (1,75) så den orde pendla mellan 1,50 och 2,50.

   Nu är det extrem risk off så den borde ligga på 1,50… men ligger kring 1%… min tolkning är den prisar in en sänkning ner til1 1%, dvs med 50 punkter den 18 mars.

   FED syn på Amerikansk eknomi är att den är stark och på uppåtgående, vilket stämmer om det inte vore för Corona.

   Om Fed sänker med 50p den 18e…. då är det FEDs sätt att säga att de direkta och indirekta konsekvenserna av Corona kommer vara klart kännbara för den amerikanska ekonomin. Frågan är om de tror det? Eller de kan tänka sig att agera i förebyggande syfte… det är inte omöjligt.

   Fortsätter 10 åringen ännu längre ner så är det samma sak som att marknaden tror på ännu fler sänkningar… vilket alltså är synonymt med ännu mer negativ inverkan av Corona….

   Kontentan är att räntemarknaden tror att Corona kommer att ha en signifikant inverkan på amerikanska ekonomin. Kommer de få rätt? Inte säkert, men heller inte helt orimligt.

   Vad jag har försökt lyfta fram är svårigheten att prognostisera Coronas framfart…. när inga forskare kan säga ange hur många som är smittade inom 1-2-3-4–5-6 månader, av dem hur många som dör, och hur många som tillfrisknar, och när vi kan få bukt med viruset osv…. hur kan vi då tro att några ränteinvesterare kan veta svaret på detta. Eller någon annan heller för den delen.

   Nej jag tror så här…. räntemarknaden tar det säkra före det osäkra. Men det vet inte ett skit mer än nån annan. De vil bara inte sitta på risk. Men säger det nåt om Coronas framfart och effekter på världsekonomin och vinster? Nej inte ett skvatt. De kan få rätt, de kan få fel. Singla slant!

  • GaStan skriver:

   Sorry, såg precis… FED sänker med 50 punkter

   Antingen befarar de Coronas effekter på Amerikanska ekonomin… både indirekta från omvärlden och direkta i händelse av att viruset eskalerar i landet och präglar confidence-konsumtion-tillväxt-jobbskapande…. och slutligen inflation.

   Eller har de egentligen ingen uppfatttning…. men sänker ändå för att vara på säkra sidan. Bättre att sänka och ha fel, än att låta bli och ha fel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.